Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 09. 06. 17:15
Előzmény: #87898  berlini
#87900
Ha valóban ilyen árak vannak Tatabányán (nem különösebben néztem utána, mert fogalmazzunk úgy, hidegen hagy a város), akkor itt én is nullához konvergáló esélyt látok a csökkenésre (csak egy erős munkaerőpiaci krach esetén lehetséges). Mondjuk, én soha nem is mondtam az ottani árakra semmit, csak a városra. 
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 17:09
Előzmény: #87893  CyrusTheGreat
#87899
A Tatabanya2-es az aki 104k-t fizet. SPAR-ban osztályvezető helyettes . Nem tudom mennyit keres pontosan, de szoba került, hogy kocsira ( valami kisebb ) gyűjt de meg arra is kell neki pár év. Baromi szépen, igényesen berendezte a lakást. Minőségű bútorok, Tv, minőségi kajak, ruhák stb.. 
-
Pl. Full új konyhabútort csinálhattam a lakásba és nem terveztem bele mosogatogepet.,Az volt a legnagyobb gondja, hogy hogy tudjuk megoldani. Hat atajakitattam a kedvéért a butort...
/
Jól él , de saját lakása nincs. És nem is biztos, hogy neki az áll a lista élen , hogy legyen neki.
berlini
berlini 2020. 09. 06. 17:07
Előzmény: #87893  CyrusTheGreat
#87898
Most indokoltad meg, hogy a tatabányai lakásárak miért nem fognak lejjebb menni. (Már kivéve egy nagobb krachot.) Sok albérlő már most is azon gondolkodhat, hogy inkább vesz.
Ez pedig inkább árfelhajtó mint leszoritó fejlemény lesz.
Placi82 2020. 09. 06. 17:07
Előzmény: #87893  CyrusTheGreat
#87897
Hidd el tényleg  nem így működik. Sok embernek égeti a zsebét, ha van 1-2 millio ja, és mindig elkolti valamire iPhone, utazás, BMW. Nem vagyunk egyformak, ne magadból indulj ki :) 
Törölt felhasználó 2020. 09. 06. 17:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#87896

Tbánya ha megnézed akkor van csak ingatlan comon eladó 500 lakás és 50 kiadó. Kevés a kiadó kégli, de az eladó is. Hogy ez most azért, mert senki nem akar mozgolódni, vagy mivel olcsó, aki akar elég könnyen tud venni, jó kérdés. A pesti aktivitás jó harmada van csak ott, kiadó kéglikben meg a tizede a kiadásokban.
Magyarul alig van kiadó kégli, kicsi a kínálat, de hogy ez mennyire átmeneti helyzet, jó kérdés.
Ha pesti szintet hoznák, akkor 600 kiadó lakás kéne, de eladó lakás sincs annyi. Úgyhogy az albérleti piac se pöröghet ott olyan nagyon és nem is fog egyhamar.
Ismerősömnek volt ott egy egy szobás, külön konyhás régi tégla kéglije, de azt mondta, hogy amikor kiadta olyan alakok jöttek, hogy hát még egy garázst se szívesen adott volna ki nekik. Aztán eladta a kéglit, mert több problémás bérlője is volt zsinórban és persze a nagy áremelkedés előtt, merthogy Tbányán még ehhez képest is fele árak voltak.
Nekem messze van a város, meg biztos, hogy nagyon komoly rejtett kockázatok vannak ott, amiről nyilván senki nem beszél. Egy pösti meg csak a számokat látja, de egy lakáskiadás azért nem ennyire eccerű mutatvány.
Ja meg még ismerős mondja, hogy évente 4-500 fővel csökken a népesség, az 10 év alatt 4-5000 emberrel kevesebb a városban és egy kéglit hány évre vesz valaki? Hitellel? Legalább 15-20 évig annak a kéglinek termelnie kéne, miközben 10e-el kevesebben laknak majd a városban. Hát nem tudom, pesten azért lehet abban bízni, hogy sokan szeretnének felköltözni, de Tbányára ki szeretne költözni? Van rokonságom győr környékén, de senkitől nem hallottam még ilyent, hogy ők Tbányára szeretnének költözni, Győrbe már inkább mennének, csak drága nekik. Persze ezek csak az én rokonaim.
Összegezve én elhiszem, hogy most jó üzletnek tűnik a Tbányai lakás, mert nagyon kicsi a konkurrencia a lakáskiadásban, de én nagyon óvatos lennék ezzel. Mindennek van oka, annak is amiért ennyire alacsony az aktivitás Tbányán. A pösti balekot meg könnyen csőbe húzzák, ha azt hiszi okosabb mindenkinél.
Más, hogy ma elvoltam cimbinél pakolni, mert kiadta a kéglijét, de a bérlők hoznak ágyat, mikrót meg még hűtőt is, meg 2 szekrényt is kirakatnak vele. Van egy 6nm-es tárolója, oda kicuccoltunk.
Ez a ház 2005-2010 között épült, sok fiatal tulajjal, mert viszonylag kis lakások vannak benne. Most nem akarok minden adatot kiadni, nem kell ráismerni, de 35-40 lakásról beszélünk.
A cimbi még ott lakik, mert a kis lakása mellett, amit kiad megvett a kevés nagyból egyet később. A házban viszont legalább 25 lakás olyan, hogy vagy nem lakott, mert külföldön van a tulaj vagy kiadó. Nagyon sok, szinte már egy bérház jellegű.
Ami döbbenet, hogy most olyan volt, mint egy szellemház, pedig ott voltam majdnem egész nap, pakoltunk, semmi mozgás. A felszíni parkolóban 3-4 autó, a gaz láthatóan megnőtt, tehát egy csomó parkolót nem használnak már jó ideje, nem jár ott autó. A mélygarázsban is csak mutatóba volt autó. Alig volt mozgás a házban egész nap.
Redőnyök leengedve egy csomó lakáson egész nap.
Kérdezem cimbit, hogy mi van itt? mondja, hogy bmeg ezek elmentek, olyan költözés hullám volt itt a covid alatt és után, hogy el nem hiszem és nem jönnek újak.
Egyrészt qrva árakon adják a kégliket, másrészt azt mondja, hogy több külföldön levő tulaj is bajban van kint és kéne nekik a pénz, de nem csökkentik a díjat, hanem a zingatlanosokat rugdossák ki és bíznak meg másokat, hogy mert biztos az ingatlanos a béna. Ez is gond azt mondja, mert volt nagyon lelkiismeretes ingatlanos, hozott komoly bérlőt, de engedni kellett volna valamennyi. A tulaj azt mondja külföldön és hogy most neki is nagyon kéne a pénz, mert sz.r helyzetben van, meg különben is egekben az EUR/HUF, nem enged.
Megnéztük ingatlan comon, albérlet hu-n egyetlen kéglit se hirdetnek kiadásra a házukban, pedig a cimbi mutatott legalább 10 leengedett redőnyös kéglit, hogy azok mind üresek és volt bennük bérlő korábban.
Egy szellemház lett belőle. Korábban mindig a cimbi megkérdezte a szomszédait és ha mentem hozzá, akkor általában valamelyiknek a helyére beállhattam. Most azt mondja, menjek nyugodtan, álljak be akárhova, ahol magas a gaz, nem áll ott már senki hónapok óta.
Az én házamban 10nél kevesebb a kiadott lakás, de mondjuk itt is szerintem a fele a földbe bele állt és most üres, de azért nem néz ki ennyire szellemháznak.
Engem az lepett meg, hogy nem hirdet kiadásra senki a nagy portálokon. Valószínűleg már az ingatlanosok dobálják vissza az ilyen túlárazott sz.r kégliket, amiket horror áron akarnak kiadni. vagy esetleg feldobják ingyenesen a facebookon, nem tudom, de nem is értem ezt. Mondjuk ha a tulaj külföldön, akkor ingatlanos nélkül nem tudja hirdetni sem.
Azt hiszem, hogy sokkal nagyobb a baj, mint azt gondoltam. Rengeteg korábban kiadott lakást nem is hirdetnek és ott rohad üresen, mert vagy nem akarják olcsóbban kiadni és hagyják a francba vagy nem tudom miért.
berlini
berlini 2020. 09. 06. 17:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#87895
Kifejtenéd, hogy miért faragnak rá a lakástulajdonosok?
(Már azon az érven kivül, hogy szeretnéd.)
Mibe kellene hogy fektessék a pénzüket?
A MÁP+ államkötvényen kivül, ami még a hivatalos inflációt sem hozza?
Bitcoin? A többség még nem is hallott róla, de jobb is.
Arany? csúcson van, lehet hogy megy még felfelé, de a feleződésnek is van esélye.
Részvények? Külföldön közel csúcs közeli állapotban, a magyar részvényekben van még tartalék, de könnyen lehetséges, hogy a felivelés előtt még lemennek 10-20%-ot vannak.
Placi82 2020. 09. 06. 17:04
Előzmény: #87892  Placi82
#87894
Tulajdonképpen 7.8% os osztalék fizetése van annak a lakásnak. Így a volatilitas belefer. Mint egy Gazprom reszveny:) 
CyrusTheGreat 2020. 09. 06. 17:00
Előzmény: #87888  fogpaszta
#87893
Köszi, hogy leírtad, de továbbra sem értem, hogy miért lenne nagyon sok év az önerő, főleg a Tbanya2-es esetben (eleve azt írod, hogy jó beosztása van). Másfél évig megspórolják a neked kifizetett 104k-t és megvan az önerő. Nem tudom, milyen jövedelmi viszonyok vannak arrafelé, de ez nem tűnik megugorhatatlannak, személyi kölcsönből is bármikor fedezed (csak várj 3 hónapot), vagy a szülők vesznek fel kölcsönt, kreatív a magyar ember.
Placi82 2020. 09. 06. 17:00
Előzmény: #87889  impudent
#87892
Sok embernek nincs meg az önerő. se. Ha lejjebb megy a beker ár a tatai lakásnak, nem fut akkora kockázatot mint Pesten mert kisebb a bekerulesi összege. Nem mindegy hogy 16 milliós lakás lesz 12 millió vagy 42 milliós lesz 30 millió, egy korrekció esetén. Fog paszta sokkal kisebb, sőt effektíve semmilyen kockázatot nem fut 10 éves távlatban. Ugyan ez a jelenlegi BP helyzetre nem igaz! Kicsit olyan mint az osztalék fizeto részvénynel a PE ráta :)) 
impudent 2020. 09. 06. 17:00
Előzmény: #87888  fogpaszta
#87891
Mind a 4 élethelyzet ágyértelműsíti a bérlés értelmetlenségét.
Mindönki ajándékot ád a kiadónak és saját magát fosztja ki.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 16:54
Előzmény: #87885  Placi82
#87890
De ahhoz, hogy vki jó áron vegyen lakást nagyon képben kell lenni a helyi viszonyokkal. Pl nagyon nem mindegy hogy a város mely részen van a lakas. Illetve általában sok lakást meg kell nézni ahhoz, hogy beessen a nyerő. De van egy jó akkor egyből lépni kell.
-
Pl én vettem úgy lakást Pesten hogy ráígértem a hirdetesi arra, mert tisztába voltam vele, hogy meg úgy is nagyon olcsó..Be is jött..
impudent 2020. 09. 06. 16:52
Előzmény: törölt hozzászólás
#87889
Nem akaruk unneprontu lenni de aki Tatabányán 105 ezereret kivesz egy lakast az nem tunik normalisnak.
10 millio alatt garzunt vagy 12 korul 2 szobat lehet kapni.
Inkább hízlal valaki évi 1 millio 400 ezerert valakit mint beszallna egy hiteles sajatba amit menetkozben bmiko éladhat ha úgy dönt.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 16:48
Előzmény: #87880  CyrusTheGreat
#87888
Saját berloimet írom le, hogy miért kapna vagy nem kapna babavarot vagy Csokot.
-
Szfvar 1:  Fiatal ( kb 25 év ) dokino bérel. Eddig egyedül bérelte, nemrég jött össze egy sráccal ( saját It-s vállalkozása van ) Nem házasok meg , de sztem nekik csak idő kérdése, hogy lepjenek mert az önerő nem lesz akadály.
Szfvar 2: Fiatal ( kb 30 év ) srác berel aki összejött egy elvált gyerekes csajjal. Ott mar a csok és bv is kizárva. Önerő meglehet de az is évek kérdése.
Tbanya1: Elvált csaj két gyerekkel és egy srác bérel ( ok mar 4 éve ott vannak ) Itt Csok, bv, önerő kizárva
Tbanya2: Fiatal elvált csaj , jó beosztással, 1 gyerekkel. Csok, bv, kizárva. Önerő is nagyon sok év.
-
Ezek alapjan azt mondom hogy állandóan lesz egy réteg aki nem tud vagy nem is akar hitelt felvenni..
Törölt felhasználó 2020. 09. 06. 16:48
Törölt hozzászólás
#87887
mr_bob
mr_bob 2020. 09. 06. 16:47
Előzmény: #87881  fogpaszta
#87886
ezek nagyon szép számok, gratulálok! ahogy melós is írta, budapest ehhez képest befektetőként ég és föld...
Placi82 2020. 09. 06. 16:46
Előzmény: #87881  fogpaszta
#87885
Ok. Ez így majdnem  bruttó 8%. Ez így korrekt. Ezt elteszem magamnak. Figyelni fogom Tatabányat, monitoringozni fogom! Ez még nekem is tetszene.  Budapesten, ha most vennék befektetésre lakást, jó ha meglenne talán a bruttó 4%. Ami vicc kategoria. Köszi a választ. 
Törölt felhasználó 2020. 09. 06. 16:43
Törölt hozzászólás
#87884
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 16:33
Előzmény: törölt hozzászólás
#87883
Jó a memoriad!😀
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 16:32
Előzmény: #87877  macisajt
#87882
Most írtam meg egyel lejebb.😀
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 06. 16:31
Előzmény: #87875  Placi82
#87881
Szia! Havi 104k + rezsi.De az igazsághoz hozzátartozik, hogy felujitottam, kb 2 mft ment rá.  Ha ebben az állapotban akarna vki venni ekkorát ezen a helyen kb 18 Mft lenne.
-
De összeségében regota mondom ingatlanban utazó ismerősöknek, hogy beker plusz kiadási ar tekintetben Tbanya az egyik legjobb az országban.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek