Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Te rugozól ezen tovább, már bocsánat. Elmondtad amit akartál korábban, elmondtam amit akartam és itt lenne a vége, ha nem folytatnád, mondjuk én nem állok bele a vitába ennél tovább. Így is már túl sokat házmesterkedtem, ez másoknak a kedvenc elfoglaltsága. UFF
Így érez mindenki, aki jövedelemből és nem talált pénzből szeretne vásárolni. Első vonalas agglokat én is nézem, de még elborult árak vannak. Most tényleg a lehúzás megy.
Tibor! Miért adod alá a lovat? Megmondták a moderátorok, hogy elegük van ebből az ovodás tempóból. Azzal nem győzöd meg azt aki nem ért veled egyet, ha arra biztatsz, hogy tiltsák ki. Vagy neked is az a célod, hogy megszüntessék a topicot?
Lényegtelen, hogy kit mi zavar és mennyire, számomra is vannak olyan dolgok, amik sokkal jobban zavarnak, mint ez, törjünk ki a mi kis szubjektív világunkból kérlek. A mocskolódó stílushoz pont a kitiltások hiánya, a személyeskedés és a klónok beengedése kövezi ki az utat.
Ember, csak hogy te is megértsd meg a többi is: pont azt kérték a moderátorok két napja hogy EZT FEJEZZÉTEK BE!Ha nem tudsz ontopic írn akkor ne írj! Ha nem teccik a rendszer menj máshová panaszkodni meg fórumozni! Remélem utókövetik a moderátorok a topikot a komoly warning után! ** PS: ez volt az utolsó eset hogy reagálok az "ncseedet tessék megbüntetni ovónéni mert azt mondta az ő apukája erősebb" típusú kommentekre!
Én nehezen hiszem el amit a paszta állít, hogy a gyáruk már újra 100%-on dübörög, de legyen így. Megcáfolni nem lehet, ő meg ezt mondja, hát ez van. Én Tbányában nem gondolkodom, mert nekem messze van, meg ilyen város, ami az ipari parkból él, az sérülékeny is és egy kéglit 15-20 évre vesz az ember. Akkor már inkább valamelyik olcsóbb pesti kerület, ha ebből a kettőből lehetne csak választani. Amúgy aki emlékszik rá, 2000-es években volt egy BMW gyár, ami végül Lipcsébe ment, de Tbánya elég sokáig versenyben volt és bizony beindult a speka. Én ismerek olyant, aki ismer olyant (tudom, magas labda, de úgy tudom, hogy ez így is történt), aki megspekázott ott egy lakást, aztán nem vesztett rajta végül is, de nem is nyert semmit se. A győri pláza építését azt viszont egy rokonom megspekázta. Vett egy kéglit az egyik panelben ott a környéken és 1,5 millióval adta el drágábban, ami akkor elég nagy pénz volt. Lehet ügyeskedni, csak most nem spekázni akarok, hanem egy olyan helyen venni, amiről azt gondolom, hogy 20 év múlva is ki tudom adni.
Én nem vagyok régi motoros, de: engem a mocskolódó gyűlölködő stílus sokkal jobban zavar, mint hogy valaki épp újraregisztrált és úgy írja be. Akárkitől is származik az a stílus, és akár újraregisztrált, akár nem. Nyilván ezzel nem vagyok egyedül.
Ncseed rászolgált a kitiltásra, aztán visszajött más néven, aztán kitiltották, aztán vissza jött más néven aztán megint kitiltották és visszajött más néven. Most meg henceg, hogy ő nem fog olyat írni, amiért kitiltják. (Persze csak amíg a hullámok nem csitulnak). Megjegyzem, a kitiltás a moderátorok kisebbik fegyvere. A nagyobbik a topikbezárás. Joggal gondolhatja mindenki, hogy ha ncseed-nek lehet, akkor mindenkinek lehet. A klónokat azért törölték kapásból, mert a klónhoz tartozó személyt már törölték. Innentől kezdve tarthatatlan az egész moderáció, gyakorlatilag bárki visszaregisztrálhat bármikor.
Mi célod ebben a fórumban? Venni már nem akarsz, te nyertél, a panyeljeid háromszoroztak, a kiadás dübörög saját bevallásod szerint. Eladni se akarsz, csak gyűjtöd a havi zsebpénzt és ennyi. Ez ilyen lezárt történetnek hazngzik nekem. Ilyenkor hátra kell dölni és iszogatni a koktélt hátul a kertben vagy ha lakásod van, akkor az erkélyen. Olvastam egy cikket az érd környéki külterületekről, ahol mindenféle élettörténet volt. Írtak egy argentín srácról, akivel beszélgettek és úgy kiderült amikor amikor megélhetésről beszéltek, hogy 5 lakása van pesten, azoknak a kiadásából él. Emellett alkalmi munkákat vállal, viszi a gyerekeket, 2 kocsit tartanak. Azért laknak ott, mert jó a levegő és nincsenek túlságosan messze a civilizációtól. Az a srác győzött és az interjúból átjött, hogy úgy is viselkedik. Nyugodt, van biztos megélhetése, annyi és olyan munkát vállal csak, amit tényleg szeretne. Ennyi, győztes. Te meg ahogy viselkedsz, hát inkább nem írom le, mert megsértődnél. Lehet, hogy nem is vagy igazi győztes?
Tbányával kapcsolatban engem nem befolyásol, hogy paszta mit írogat, mert csak saját tippjeimet használom, másokét maximum meghallgatom. Az látszik, hogy nagyon szűk a kínálat, 50 kiadó lakás van ott és pl Szombathelyen 115, a duplája, miközben nem dupla népesség van ott. Vagy fehérvár 257 kégli kiadó. A nagyon szűk kínálat fele is olyan elmebeteg összeget követel a lakásért, hogy még tavaly az 5. kerben is drága lett volna, nemhogy idén és Tbányán. Emiatt lehet ott jó kiadási ár, hogy ennyire szűk a kínálat, de ez a helyzet nagyon gyorsan megváltozhat, nagyok a kockázatok. Meg nekem nagyon messze van, inkább nézek közelebb, de lehet fantázia Tbányában valóban, csak a kockázatok is nagyok. Tudom, az egyszeri befektetőt a kockázatok soha nem érdekelték, ahogy a CHF hitel felvevőket sem, mert azt mondták nekik, hogy nem valószínű, hogy 170 forint fölé megy a CHF, tehát bölcs döntést hoztak a hitel felvételével...
Ja és kár erőködnöd neked is meg a többieknek is akik majd utánad jönnek a sértegetős írásokkal mert hiába cukkoltok, kóstolgattok, próbáltok hergelni hogy végre olyat írjak ami miatt jogosan felfüggeszthetnek a modik NEM FOGOM MEGTENNI!
A linkelt írás arra vonatkozott hogy szerintem nem lenne túl jó ötlet saját névvel kommentelést erőltetni. Direkt nem írtam mellé semmit mert feltételeztem hogy egyértelmű és így nem lehet vádaskodni megint mondvacsinált kifigásokkal. Neked így is sikerült. Tudod, van az a mondás hogy "nem mondhatom el senkinek elmondom hát mindenkinek". Ez csak anonim módon tud megvalósulni, e nélkül töredéke infó lenne a fórumon érthető okokból. *** Imudentet soha nem jelentettem és soha nem is kértem hogy kitegyék csak megírtam hogy a hozzáadott értéke nulla. Ha a moderátor - azután hogy pár napja mindenki figyelmét felhívták rendhagyó módon itt a fórumban a megfelelő viselkedésre - úgy döntött ahogy nem hiszem hogy nekem vagy bárkinek indokolni vagy magyarázkodni kellene. *** " És ncseed a legnagyobb troll érzem a fórumon" Érzed? Hol? Vagy a hangok megsúgták? Pont az ilyen kommentek amit írtál azok amiket kifejezetten kértek a moderátorok mellőzni! Persze vérig leszel sértve ha ezek után mégis kiraknak miatta. Csak elképzelni tudom milyen erők tombolhatnak benned, milyen elemi frusztációd lehet ha képes voltál csak ezért regisztálni hogy megírd ezt az elmés, fordulatokban gazdag (JA NEM) kommentet!
Jól mondod, impudentet vissza, ncseedet rakják ki inkább helyette. Amúgy én nem értem az ilyen embereket, ő nyert, végig hisztizta a nagy rakéta korszakot, a panyeljei háromszoroztak, a kiadás állítólag szuperül üzemel. Eladni se akar, venni se ahogy kiderült, semmit se és mégis fontosnak érzi, hogy eljátssza a fórumidióta szerepet és a hisztériájában még ilyen mondvacsinált okokkal, hogy műtájszólás kirúgat egy konstruktív fórumtagot. Mondom én mindenk fórumnak kampó b.sszó, ahol elszaporodnak ezek az önjelölt igazgató/házmester típusok, akik a történethez nem tesznek hozzá, ellenben másokkal vannak állandóan elfoglalva. Uff, ennyit gondolok erről. Impudentet vissza.
szerintem jól látod a rövidtávú (~5 éves) képet, én is hasonlóan látom. én azt tanácsolnám, hogy ülj a kezedre és adj időt a budapesti ingatlanpiacnak, nem kell sietni. esetleg, ha mindenáron ingatlanba szeretnél fektetni, akkor Tatabánya féle aranybányákat kell keresned, mert a fogpaszta által írt számok alapján ezeket a helyekben még van potenciál, főleg ha van helyismereted és/vagy ismerősöd a környéken.
Nem tudom ki vagy, de az ilyen hozzászólások taszítják közelebb a topicot ahhoz, hogy végleg bezárják, mert elegük van a moderátoroknak. Mindenki gondolkozzon el, hogy mi éri meg jobban neki: rondákat írogatni, cserébe pár nap múlva már nem lehet hova rondákat írni, vagy kicsit visszafogni magát.
Nem érzem magam szegény embernek, de azért amikor meglátok ilyen pusztulat házakat 90m-ért, akkor egy jézusmáriát elmorzsolok gondolatban. Egy ilyen kéglihez simán hozzá lehet adni 10-15m-t, illetékre, ügyvédre meg egy kicsit helyre pofozni és akkor még mindig csak egy átlagos, talán átlagosnál jobb karban levő, de általában elavult gépészetű, szigeteletlen, korszerűtlen több tízéves valamink van. A lokáció is általában olyan, hogy az aglóból hamarabb ott vagyok a nyugatinál, mint ők pesten belül, főleg ha a vasútfejlesztés meg is történne és nem lopják el a pénz nagy részét, hanem hasznosul és 30-35 perc alatt a nyugatiban lehetek vonattal. Az azért már úgy versenyképes alternatíva lenne és a külső aglóban féláron vannak a házak úgy, hogy erősen túlárazottak egy 10-15%-al legalább, de hát tudjuk a vállalkozóknak nem kenyérre kell és ráérnek évekig árulni az ikerházaikat 45m és annál drágábban. Mondja egy ismerősöm, hogy nézeget házakat a környéken, mert kinőtték a 2 szobát és volt egy ház, amit úgy hirdettek de szóban is ezt mondja a tulaj, hogy könnyen kiadható és 10-12 év alatt már vissza is hozta az árát. Ugye ez azt jelentené, hogy a külső aglóban könnyedén ki lehet adni egy ikerházat 350e pénzért havonta, ilyen ncseed stílusban, nulla üresjárat mellett. Hihetetlen már mikkel csábítják a palimadarakat. Egy panziót tudok, amit árulnak közel 400m-ért, olyan dumával, hogy hát a tulajnak nincs ideje a panziót üzemeltetni, de a vevő azonnal beindíthatja itt élete üzletét és dől a pénz és mindenki bódog lesz. Legfőképpen persze a tulaj aki eladta, meg az ingatlanos, mert zsíros jutalék esik le neki belőle. 400m, erre ugye vállalkozási hitelt kéne valahogy felvenni, de mennyit egy 20 szobásnál kisebb tulajdonképpen falusi panzió kitermelni, ahol nincs igazi turista látványosság? Az egyetlen előny, ha előny egyáltalán, hogy közel van pesthez. Mondjuk ha betol valaki 100m önerőt + 300m hitelt meg legalább még 30m működési forgótőke is kéne nagyon alaphangon és abban se vagyok biztos, hogy lenne rajta annyi haszna, mintha a 130m saját erőt berakná simán csak map+-ba és akkor nem beszéltünk a banknak fizetendő kamatokról. Basszus, hogy ahogy nézegeti a zember ezeket a hirdetéseket, hogy mostanra már szinte mindenki a hülyét, a lehúzni való ostoba balekot vadássza a szirén hangokkal és a hívószavakkal, meg botrányos megtérülésű kégliket hirdetnek orrba-szájba úgy, hogy micsoda befektetés. Phew, bmeg, mi van itt komolyan mondom.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link