Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
2345678 2019. 06. 15. 13:09
Előzmény: #42059  berlini
#42060
Köszönöm a segítő választ. Megfontolom amit írtál. Holnap fogom megnézni az ingatlant személyesen. És majd megpróbálok több információt beszerezni.És igyekszek majd alkudni a várható kiadások miatt. De már tudom,hogy az lesz a válasz,hogy ez a 350.000-es négyzetméterár  ár így is kedvező.Másrészt sok az érdeklődő  és így még nehezebb alkudni .
berlini
berlini 2019. 06. 15. 12:41
Előzmény: #42057  2345678
#42059
Egy ilyen hiba általában jobban leveri az árat mint a lakásra jutó tényleges hibaelháritás költsége lesz később.
Igy valószinűleg jól lehet alkudni.
Tanácsok:
- nézd meg, hogy a társasház elkezdett-e megemelt közösköltséget szedni, hogy ne egyszerre keljen kiperkálni. (ami már összejött, az csökkenti a későbbi terhet.)
- gondolom, hogy megindult valamilyen peres eljárás a beruházóval szemben. Meg kell nézni hol tart. tervezési hiba? Kivitelezői hanyagság? Meg van-e állapitva ki a hunyó? Ha ez megindult akkor van már szakértői felmérés. (Amit nem az érintett statikus készitett.)  Jó esetben javaslattal a helyreállitásra részletes költségvetéssel. Amennyiben ez meg van, akkor meg kell nézni, hogy mikor készült. Ha 3-4 évvel ezelőtt, akkor az ott szereplő összegeket meg lehet szorozni lazán kettővel.
Igy látatlanban a várható költségekről nehéz becslést adni. Függ attól, hogy milyen módon javitanak. (Szakaszonként alámennek a sávalapozásnak és igy erősitenek, vagy a ház alapozását az érintett szakaszont az alapozáshoz vasalt külső abroncs alapozással kiegészitik.) Tehát függ a módszertől és attől, hogy mekkora szakaszon kell javitani. (Nem mindegy, hogy csak pár méteres a szakasz, vagy az egész ház teljes külső kerületén kell megerősiteni.)
tihamer
tihamer 2019. 06. 15. 12:40
#42058

https://privatbankar.hu/makro/matolcsyek-most-nem-sietnek-mit-hozhatnak-a-kovetkezo-evek-magyarorszagon-326697
"A Morgan Stanley elemzői szerint ebben a környezetben úgy tűnik, hogy a BUBOR ráta konvergenciája a 0,90 százalékos MNB-alapkamathoz legkorábban 2020 második felében valószínű, hacsak nem még ennél is később
."
Marad az ingatlanár emelkedés.
https://mfor.hu/cikkek/makro/csak-jovo-oktoberben-johet-a-kovetkezo-adocsokkentes.html
"A szochó jövő évre tervezett csökkentése arra enged következtetni, hogy 2020-ban is marad a lendületes bérnövekedési ütem, ami mellé olyan infláció társul, ami biztosítja, hogy a reálkeresetek minimum 6 százalékkal növekedjenek.
REÁL! 6%+4%infla=10 % !
Kérdés?
2345678 2019. 06. 15. 11:00
Előzmény: #42035  sakal83
#42057
Tanácsodat kérem,mert úgy vettem ki,hogy értesz az ingatlanokhoz. De ha bárki olvassa szívesen fogadok tanácsokat. Most találtam egy 2008-as luxus lakást, vidéki  üdülőterületen ,teljes felszereléssel,  ami 130 négyzetméter.Ez a lakás a társasház teljes emeleti szintjét magába foglalja.Ára: 350.000 Ft/ négyzetméter. A társasházzal van  gond, a statikus alapsüllyedést állapított meg az egyik oldalon. A társasház most fogja az alapot megerősíteni. Kérdésem,érdemes-e vásárolni egy ilyen házban. Másrészt milyen költségei lehetnek egy ilyen beruházásnak ? 
johai 2019. 06. 15. 10:04
Előzmény: #42051  dzs11
#42056
Tollvonassal elvenni ingatlant csak rendszervaltas eseten lehetseges,most ilyesmi nem fenyeget,mindenki ugyanazt a kovet fujja a tuz korul.
Kivetel az isis,es egyebb terroszervezetek.
Az ingatlan biztonsagos befektetes,nagyresze ugyan tulertekelt a fovarosban,de vannak meg alulteljesito szegmensek,pl csaladi hazak valahogy kimaradtak a nagy boombol,paraztatjak a jo nepet afaval,szigorodo energetikai kovetelmenyekkel,stb,szoval igyekeznek lakasveteleknel tartani a potencialis vevoket.
*
Jegybankok szerepe bonyolult hiszen az allamadossagot,es attetelesen a lakasderivativakat is ok vettek meg,penzt adtak kotvenyert.
Erdekes kartyavar epul,mintha egy jegybank fizetokepes gazdasagi egyseg lenne,piaci szereplokent szerepel,sot annal tobbek mar,nem szabalyoznak hanem diktalnak,termeszetesen a kormanyzati szervekkel osszejatszva.
Ebbol fakad a kettos inflacio,ami idozitett bomba szvsz.
elemerorsos 2019. 06. 15. 10:03
Előzmény: #42053  buyandhold
#42055
Amit leírt abban azért elgondolkodtató, hogy csak az elmúlt 80 évben Magyarországon hányszor rendeződött át az állam miatt az ingatlanpiac. A II VH alatt elpusztult egy csomó épület, utána államosítottak rengeteg lakást, a 60/70-es években a panelépítés miatt az állam kisajátított egy csomó házat és telket, feltöltötték/átszabták a balaton-partot, 90-es években eladták a tulajoknak az önkoris lakásokat, a 2000-es években nyomták a CHF hiteleket, most tolják a NHP-t, CSOK-ot és támogatják az airbnb-t... Ezek mind olyan intézkedések amik simán duplázhatták/nullázhatták egy ingatlan értékét. És ez komoly kiszámíthatatlanság itthon, máshol ez nem volt jellemző.
elemerorsos 2019. 06. 15. 09:55
Előzmény: #42041  berlini
#42054
"Most sokkal szigorubbak a hitelfevételi szabályok." - A cégek 2.5%-ra kapnak hitelt amennyit akarnak, lakásvásárlásra. Veszik is 10-esével. Mi ezen a szigorítás? Magánszemélyeknek bevezették a JTM-et, de azt meg kijátsszák (egy határig persze, nem több száz milliós tételekben). Most KÖNNYEBB hitelhez jutni mint 2007-ben, magánszemélyeknek kicsivel, cégeknek sokkal.
buyandhold 2019. 06. 15. 09:34
Előzmény: #42051  dzs11
#42053
Anno pont azert tudtak elvenni az ingatlant, mert csak par ember birtokolta.
Ha mindenki birtokol egy kicsit, akkor nem lehet elvenni.
Ez pont a negybefektetoket vedi, nekik jo.
Egyebkent, mondj barmit is, amit nem tudnak elvenni. 
Ja, Londonban esik az ingatlanar. Egy garzonlakas ara 100milliorol leesett 98 milliora....
Amit irsz, pont azt tamasztja ala, hogy az EMBEREK nem biznak a penzben. Ha biznanak abban tartanak a vagyonukat. Kis papirfecnikben. Inkabb lakasban tartja. Igen, az ingatlan etvette az ertek-tarolas szerepet, vagy mindig is az volt. Logikus is, a pezt transzfernek talaltak ki. Megkapod a munkaert, es elviszed a boltba, es ott elkoltod. Konnyen szallithato. Arra nem valo, hogy otthon tartogasd. Nem erre talaltak ki.
buyandhold 2019. 06. 15. 09:27
Előzmény: #42046  Criscito
#42052
Milyen szolgaltatast varsz? Miert nem mesz hotelbe?
Komolyan a porszivot a tulaj adja?
En csak butorozatlanul adok ki lakast, nem hogy porszivot, hutot, de semmit nem adok.
dzs11 2019. 06. 15. 08:41
Előzmény: #42041  berlini
#42051
Nem az a lényeg hogy bérlakás vagy nem, az a lényeg hogy akkor pár kivételezett tulajdonolt ilyen-olyan okok miatt, most meg 10 millió ember, plusz külföldiek, plusz ingatlanalapok üldözik kvázi végtelen mennyiségű pénzzel az ingatlanokat, ingatlan alapba bárki ki-be szállhat egérkattintással stb. Az akkor egy teljesen más jellegű ingatlanpiac volt a mostanitól, más szabályokkal, a mostani az olyan mint bármilyen más pénzügyi eszköz piaca, pl a részvényeké, annak minden jellemzőjével együtt.
Az utóbbi kb 3 évben valóban szigorodtak a hitelfelvétel és más ingatlanokat érintő szabályok és törvények, emiatt a világ több országában/városában ESNEK is az ingatlanárak. Kanada, Ausztrália, London például. Évtizedes távlatokban viszont a deregularizáció eredménye a mostani árszint.
A jegybankok tanultak, megtanulták hogy kaparhatják ki MOST a haveroknak a zsét, meg azt is hogy lehet a problémákat majd az utánunk jövőre hagyni. A központi bank szerepe pont az lenne, hogy a kamatot emelje, ha túl nagy infláció van, de a központi bankok pont ez ellen dolgoznak már egy ideje, hogy a haveroknak MOST jöjjön a pénz. A történelem során már többször bebizonyosodott hogy a piaci mechanizmusok kikapcsolása hosszabb távon sokkal nagyobb krízisekhez vezet.
Igen, az ingatlannal az a baj, hogy a földhivatalban ott egy lista, rajta a neved, meg hogy mid van. Adott esetben ezt a legkönnyebb tolvonással elvenni. Ezzel persze lehet viccelődni, de akivel megtörtént, aztán állhatott sorba kárpótlási jegyért, annak ez nem túl vicces - az ingatlan nem teljesen biztonságos.
wöhler 2019. 06. 15. 08:16
Törölt hozzászólás
#42050
wöhler 2019. 06. 15. 08:14
Törölt hozzászólás
#42049
lctlct 2019. 06. 15. 07:59
Előzmény: #42046  Criscito
#42048
Ja, a lakásokat meg a nyuszi tojta oda, télapó karbantartja a víz villany gázt, jézuska a mosógépet, hűtőt mikrot javíttatja vagy cseréli, a csöpögő csapot az álomtündér javítja vagy cseréli éjszakás műszakban. A kb 20 évente esedékes teljes felújítást víz,villany,gáz vezeték cserével új burkolatokkal új szaniterekkel új konyhabútorral a többi mesehős végzi a bérbeadónak ingyenesen, hogy csak a pénzért kelljen menni havonta egyszer...Ja, nem...
wöhler 2019. 06. 15. 07:22
Törölt hozzászólás
#42047
Criscito 2019. 06. 15. 07:05
Előzmény: #42045  Criscito
#42046
Kérdezem ezt úgy, hogy négy albérletben laktam már életemben, és mind a négy helyen annyiban merült ki ez a magas színvonalú "szolgáltatás", hogy a tulajok havonta egyszer átjöttek szépen, kockás füzetbe felírták a mérőóra állásokat, és beszedték kp-ban a bérleti díjat. Nálam ez egy az egyben a beteszem a pénzemet a bankbetétbe és várom, hogy kamatozzon kategória. Semmivel nem több. *
Egyszer fordult elő, hogy tönkrement a porszívó beköltözést követően pár héttel, kértem a tulajt, hogy ugyan vegyen már egy olcsó újat. Az volt az ajánlata, hogy vegyem meg, és úgy törleszti nekem, hogy egy éven keresztül ezer forinttal kevesebb a bérleti díjam, és a végén az övé lesz a porszívó. Majdnem belementem ebbe a remek üzletbe ... Tehát mi is itt a szolgáltatás? 
Criscito 2019. 06. 15. 06:57
Előzmény: #42041  berlini
#42045
A lakáskiadás az milyen vállalkozás egyébként? Azt nem nevezném annak, hogy havonta egyszer beszedi a tulajdonos a bérleti díjat. Mi ebben a hozzáadott érték? 
buyandhold 2019. 06. 15. 06:56
Előzmény: #42040  dzs11
#42044
Osszefoglalnad 1 mondatban, mert ezt igy senki nem fogja elolvasni...Az elso allitasod hamis, mert a legtobb pesti haz 100 eve, meg elotte is berhaznak epult, netto befektetes volt. 
buyandhold 2019. 06. 15. 06:51
Előzmény: #42042  buyandhold
#42043
Es egy eleten at ezert dolgozik...
buyandhold 2019. 06. 15. 06:51
Előzmény: #42038  1kor13
#42042
Azon, hogy ez az elet 40 millioba kerul az illetonek. 
berlini
berlini 2019. 06. 15. 03:11
Előzmény: #42040  dzs11
#42041
"Száz évvel ezelőtt az ingatlan funkciója más volt, főleg lakhatásra használta az átlag, nem befektetésnek"
Tévedés, most sokkal nagyobb arányban élnek az emberek saját lakásban mint 100 évvel ezelőtt.Azaz az ingatlan befektetési szerepe inkább gyengült azóta.
"Ez természetesen szorosan kapcsolódik a hitelezés szabadjára engedésével, évtizedes távlatokban nézve egyre magasabbak a megengedett jövedelemszorzók, egyre lazábbak a feltételek"
Emiatt is volt a 2008-as válság után a tömeges fizetésképtelenség Magyarországon. Most sokkal szigorubbak a hitelfevételi szabályok.
"Az USA-ban lehet nem volt válság, de az UK-ban pl volt egy igen szép ingatlanválság a kilencvenes évek elején, amikor a nominálárak estek 15-20 százalékot, a megtakaritási számlák kamata pedig eközben évekig tíz százalék körül/felett volt."
Pont abból tanultak a jegybankok. Nem fog mégegyszer előfordulni, hogy a gazdaságot megfojtó kamatszint alakuljon ki. Meg kell tanulnunk azzal élni, hogy nem az gazdagodik, aki kényelmesen hátradőlve számolja a betétei után jövő kamatokat, amelyek az inflációs környezet ellenére reálkamatot hoznak. Ők a vesztesek. A nyertesek pedig azok akik kisebb vagy nagyobb vállalkozásba befektetnek és igy dolgoztatják pénzüket. (Lett légyen ez egy kiadott bp.i panellakás, vagy egy lángossütő vállalkozás, vagy némi kockázatvállalással OTP részvény.)
"Válság az lehet bármikor, a súlyossága többmindentől függ. Kamatot csökkenteni már elég nehéz nulláról, quantitative easing egyre kevésbé vállalható, "
Kamatot lehet csökkenteni nulláról. (EKB, svájci bank, stb.), a mennyiségi lazitást pedig lehet ujra erősiteni. A japán jegybank addig vásárol államkötvényt amig kvázi adóságmentesiti az államot. Ha valakinek ez ott nem tettszik az legfeljebb eladja a jenben lévő pénzét, de ennek a japánok tapsolni fognak mert úgyis az a szándékuk, hogy gyengüljön a pénzük.
"A gond inkább ott lehet, ha a fő fegyverek, a további kamatcsökkentés és a quantitative easing hiányában megáll a tudomány és esetleg egy nagyobb reset jön."
Ahogy nézem nem állt meg a tudomány, kár reménykedni.
"2008 óta sokkal jobban ki van téve magyarország a külföldi vállalatoknak, pl. autógyáraknak stb. így sokkal több munkahelyet is veszthetünk mint tíz éve és esetleg komoly valós recesszió is bekövetkezhet, amiről nem lehet megmondani hogy milyen formát ölt."
A kitettségünk pedig éppen jelentősen csökkent az elmúlt években, pont olyannyira amennyire csökkent a dollárban-euróban az eladósodottságunk. 
"Szóval ha nagy baj van, bármi lehet, venezuela, japán vagy szocializmus és akkor senkinek nem lesz semmije."
...és utána jönnek az orosz tankok. Ja, hogy akkor a Nemzeti Kötvény sem ér semmit? Sebaj
"a szocializmus alatt akár tollvonással el is vehették az embertől, vagy ott van ugye a 2008-as válság, szóval azért nem olyan atombiztos dolog az."
Most értettem meg érvelésed lényegét: nem szabad ingatlanba fektetni, mert államositják majd.
Javaslom, hogy aki ettől fél az sürgősen adja el ingatlanát és biztos ami biztos adjon be elsőként az Önkormányzatnál egy kérelmet lakhatásra. 
Cimzésként javaslom a Polgármesteri Hivatal helyett a Kerületi, Városi tanács megcimzést. Mit lehet tudni, hátha a nagy világégésben számit majd hogy ki adta be elsőként (és ráadásul helyes cimzéssel.)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek