Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyjából felhatalnazást kérnek az extra adófizetés alól. Én megadtam, a lánchidat átjárhatónak szavaztam. Autóbuzi vagyok, de az én gyerekkoromban tényleg nagyszám volt az autó, beregadt.
Hát gyerekek...ez a kérdőív....így már nem hiteles a kormánykritika az irányított kérdésekről. Konkrétan a használhassák-e autók a Lánchídat kérdésben csak az autó szó nincs benne!
Kis kikapcsolodas, extrem dolgok: Luxus ingatlan ado, Kalifornia, Harry es Meghan: 135.000 Euro/ev. Most a haz eladasat tervezik, 10 millio Euroert vettek. Nem birjak mar a "terheket", csak a testoruk napi dija 1.700 Euro. https://immobilier.lefigaro.fr/article/la-taxe-exorbitante-que-paient-harry-et-meghan-markle-pour-leur-maison_a Ha belegondolok, ezert az eves ingatlan adoert a spanyol tengerpaton mar szep kis lakast lehet venni.
Lehet, az passzol legjobban az élethelyzethez, portfólióhoz, stb. Nekem van egy viszonylag jelentős PMÁP állomány, melynek kb 1/5-e 2024. februárban lejár, plusz a 16% kamat is jön majd, tehát lesz szabad pénz mindenképp, nem fogok beragadni. Addig csak mozi mostantól, dkj csak a vésztartalék (bankbetét helyett).
Reggel óta ezt emésztem. Katasztofálisan magas, kerekitési hiba a csökkenés. Új KSH vezérrel. Sztálin kivégeztette a Szu népességét alulbecslő főstatisztikust. Utódja megoldotta.
Na ez így van! Voltam pár hetet Angliában a tököm lefagyott és életembe nem gyalogoltam , buszoztam és metróztam annyit mint ott.. mikor hazajöttem a haverom kihoztam a kocsim a reptérre.. ó, bazdmeg van kocsim! és végre nem néztek poláknak .. hazajöttem a saját házamba és jónapot.
Ez a mondat benne a legjobb: "Kedvező fejlemény, hogy a kiemelkedően magas élelmiszer-infláció, amely januárban 44 százalékon tetőzött, májusra 33,5 százalékra mérséklődött." 33,5%, bagatell.
Van egy romantikája a "majd kimegyünk" Angliába Németbe, hollandokhoz gondolatmenetnek. De aztán ott is jönnek a szürke hétköznapok. Olyan dolgokat fogadnak el amit itthol nem fogadnának el semmi körülmények között. 50-80km-re van a lakás a munkahelytől.. bejárás vonattal.. este már nem nagyon mennek sehova.. saját lakás sem opcio a nagyvárosokban.. a németek nem nagyon barátkoznak.. főleg nem auslanerekkel.. A magyar ember kötődik a családjához.. Mindenhol turistának jó lenni. De majd kiderül.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link