Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
earth 2022. 08. 30. 09:19
Előzmény: #177147  infin
"Szóval tényleg honnan jön az nálad, hogy csak várnak-vártak eddig?"
Én nem állítottam ezt. Leírtam ennek az ellenkezőjét is, de nem értem, hogy bármelyik döntés miért vezetne árnövekedéshez. Ezért írtam, hogy nyilván az új pénz is ott van, de azt kétségbe vonom, hogy az új pénz fedezni fogja azt a hiányt a keresleti oldalról, amit az "ingyenhitelek" megszüntetése fog okozni.
Abban szerintem itt mindenki egyetért, hogy a kamatemelések, leendő (!) kamatemelések miatt a keresletnek az a része fog csaknem eltűnni, aminek az árnövekedésben óriási szerepe volt. Szerintem nem csak a további árnövekedéshez, de a jelenlegi, főleg miattuk kialakult árszint fenntartásához is nélkülözhetetlen lenne ez a szegmens.
Itt jön az, amivel sokan érvelnek, hogy a befektetési célú ingatlanvásárlók fogják tovább pumpálni az árakat. Erre írtam, hogy ők most két döntést hozhatnak. MOST (vagy 1 hónap óta) és nem ennek az évnek az elején! Óriási a különbség.
Szóval ha már vettek, akkor az árnövekedésbe már beleszóltak, jövőre kisebb eséllyel lesznek jelen a piacon az új pénzt leszámítva. Ha kivárnak, akkor viszont az az érdekes kérdés merül fel, hogy vajon miért? Mire bazíroznak? Feltételezem, a befektetők ezen része nem árnövekedést vizionál a következő évekre.
A félreértések elkerülése végett, amikor időpont nélkül áralakulásokról írok, akkor azt a következő évekre értem, nem hosszútávon. Egy szóval sem mondom, hogy hosszútávon nem jó befektetés az ingatlan, de a mostani körülmények miatt én úgy érzem, nagyon nem ez a jó beszálló. Minél többet emelnek az alapkamaton, annál nagyobb ereje lesz a készpénznek, főleg egy szorult helyzetben lévő kínálati oldallal szemben. Nem azzal kell szenvednie az embernek, hogy oké, megveszem az ingatlanod, de előtte el kell adnom az enyémet. Már van rá jelentkező, de ő is arra vár, hogy az övét megvegye valaki...
lacikonyha 2022. 08. 30. 08:59
Előzmény: #177158  lacikonyha

és ezzel ujjászuletoben van egy ujabb, korábban sokáig létezo foglakozás, a lakás bérbeadoi
kb 10-12 lakás felelos kezelése már majdne foállásu munkának felel meg
..
2009-ben megismertem egy 56-ban távozoott embert aki akkor 75 éves volt, és egy nagy angol kikotovárosban 1969-ben vette az elso bérbeadott ingatlanát, és amikor megismerkedtunk annyi volt már neki, hogy a két fiával hármasban éppen hogy elgyozték a managementet
a két fia soha sem dolgozott más teruleten, gyerekkoruk ota ezt csinálták
alkalmazottat nem akartak tartani, ezért már nem vettek ujabbat a megismerkedésunk elotti években
lacikonyha 2022. 08. 30. 08:45
Előzmény: #177156  Törölt felhasználó
látom azt a tendenciát erosodni, hogy van egy réteg amelyik berendezkedett a bérloi létre, akár hosszabb távon is, és agy másik amelyik megtapasztalva a bérbeado tulajdonosi aranykort, tervezi a kovetkezo megvásárlását amikor osszejon a fedezet rá
lacikonyha 2022. 08. 30. 08:36
Előzmény: #177153  lacikonyha

a teljes eladásra hirdetett panel darabszám ma ott van kb ahol 3 éve, a mélyponton nagyjábol a 40%-a volt
2019 nyara elotti állapotrol nincs infom, csak annyi hogy mindkét elado akiktol vettem rém elégedett volt az árral amit fizettem
Törölt felhasználó 2022. 08. 30. 08:35
Előzmény: #177153  lacikonyha
Egyik szomszédunk elköltözött. Agglo házat építettek csokkal, és megmaradt a pesti lakás. Napokon belül beköltözött helyükre a bérlő.
Törölt felhasználó 2022. 08. 30. 08:33
Előzmény: #177154  tihamer
Ha se a betéti, se a hitelkamatok nem követik, akkor mindegy, mennyivel emelnek.
tihamer
tihamer 2022. 08. 30. 08:30
https://adozona.hu/altalanos/jegybank_mnb_alapkamat_100_emeles_0SYQ91
Ma akár 100 bázispontos kamatemelés is valószínű?
Meglátjuk.
☝️
lacikonyha 2022. 08. 30. 08:28

három év után elérkezett a pillanat a 35 nm-es paneljeim városában, hogy az adott méretben nulla a bérelheto kinálat a comon (ezt megelozoen kb 2 hétig 1 volt, 92 ezerért)
3 éve amikor vásároltam, 10-15 kozott mozgott a bérelheto kinálat, azota nagyjábol 50%-t emelkedtek a kinálati bérleti dijak, igaz sok felujitás is tortént és az átlag állapot láthatoan jobb ma
a bérleti dij emelkedés 10-15 %-nyi lemaradásban kovette a kinálati eladási áremelkedést
lacikonyha 2022. 08. 30. 08:13
Előzmény: #177151  Gaguse

én kérjek neked idopontot?
kérj magadnak, barárom, addig amig nem késo
Gaguse
Gaguse 2022. 08. 30. 08:08
Előzmény: #177150  lacikonyha
Orvos, az orvos tud segíyteni barátom! Kérj időpontot ;)
lacikonyha 2022. 08. 30. 07:23
Előzmény: #177149  Gaguse

hosszabbitsd meg bicskéig
irgd meg hogy nem nulla lesz a tranzakcioszám, hanem minusz 25
aztán majd elmagyarázod hogyan értetted
Gaguse
Gaguse 2022. 08. 30. 07:06
Előzmény: #177140  z0li23
nem tiltották ki, úgy látszik kis kedvenc a fiú :D
lacikonyha 2022. 08. 30. 07:00
Előzmény: #177140  z0li23
??
infin 2022. 08. 30. 00:59
Előzmény: #177071  earth
Én nem vártam. :) Kettő ingatlanba (lakás) is fektettem be idén. Másokról nem tudok nyilatkozni, de ki mondta, hogy mások várnak? Ennyire durván eladóknak kedvező piac, mint amit én idén tapasztaltam testközelből, ritkán van sztem... legalábbis a korábbi hónapokban. Ismétlem, testközelből tapasztaltam! Lehet hogy most már változni fog ez. De a lényeg, hogy nem hiszem, hogy olyan nagyon sokan vártak, mint ahogy azt te írod. Rémlik is, hogy volt néhány adat a magas tranzakciószámokról is korábban idén. És gondolom arról is, hogy mennyi volt a befektetői vétel ebből.
Szóval tényleg honnan jön az nálad, hogy csak várnak-vártak eddig?
És szerintem ne gondolkodj erről a témáról ennyire statikusan és ilyen kevés tényező figyelembe vételével, mert akkor fogsz ilyen kérdésekbe belegabalyodni. Pl. az ilyen kérdések, hogy ha léptek már a befektetők, akkor kik maradnak jövőre, meg hogy mit csinálnak a cégtulajdonosok. Számomra ezek a kérdéseid így jönnek le.
Úgy gondolnám, hogy pl. ezt a kérdésed, hogy ki marad jövőre, ezt bármelyik évben feltehetnéd, nemcsak idén. A cégtulajdonosokról meg, nyilván sokkal több tényező befolyásolja, mit tesz valaki akinek ennyi pénze van (és nem feltétlen kell ilyen jól menő céget vezető emberkének lenni ahhoz hogy befektess egy kicsit).
A piacot meg hát persze, hogy nemcsak pár cégtulajdonos vagy ingatlanmágnás tartja fenn, akik hirtelen elfogynak és jövőre már nem marad belőlük. Gondolom nem is volt komoly a kérdés erről. :)
Ha őszintén érdekel az egész, akkor javaslom, hogy mielőtt nagyon elmélkedni próbálsz kevés konkrétumból, gyűjtsél be még sok-sok adatot, tényt - és lehetőleg tapasztalatot is, első- vagy másodkézből - az ingatlanpiacról, ne csak általánosságokat pufogtató cikkeket olvass. Ha van elég információd, akkor már ezek a kérdések fel sem fognak merülni szerintem ilyen formában, mert jobban átlátod magukat a folyamatokat. Az is már segít valamit, ha van elég számadatod minden tényezőről, piaci szegmensről, stb. Persze nem árt, ha van a témához affinitásod is, érzéked. Mondjuk ha van affinitásod a gazdasághoz általánosságban, már az is jó.
infin 2022. 08. 30. 00:26
Előzmény: #177001  Törölt felhasználó
Nemcsak amiatt kellhet bemenni. :) De ez itt off.
infin 2022. 08. 30. 00:20
Előzmény: #177066  berlini
Mi a fő érved arra, hogy enyhe lesz nálunk a recesszió? Nem vitatkozni kívánok, csak érdekel a válaszod erre. Azt én is tudom, hogy van még elég sok pozitív mutató nálunk (Magyarországon), a jó nagy GDP növekedéstől a pozitív költségvetési egyenlegig, de érdekelne hogy mire gondoltál konkrétan, milyen adatokkal támasztod alá az előrejelzésedet. Akár Magyarországra, akár csak más európai országokra gondoltál.
infin 2022. 08. 30. 00:15
Előzmény: #177051  berlini
Tetszik az elemzésed. Tényleg, a 16%-os infláció nem számít, ha negatív a reálkamata a hiteleknek, törököknél is ez megy évek óta. Nem mintha ők követendő példa lennének. :)
Csak azt tenném hozzá még pl., hogy a földgáz áránál a két szám amit írtál, elvileg két különböző mértékegységre vonatkozik, szóval nem még további tízszereződést jósolt Medvegyev (hálistennek:P). De amúgy csak akkor lesz igaza, ha nem vezetik be addig az árplafont. Már nagyon ideje lenne, árampiacon és gázpiacon is. Mert a szabadpiac már rég nem működik.
A másik, hogy az nem jó szerintem hosszú távon, ha a bérek folyamatosan lekövetik az inflációt, mert csak ár-bér spirál lesz belőle. Nem éri meg, ha aztán a végén csak recesszió árán lehet letörni ezt a spirált és az inflációt, és addig sem tud annyit növekedni a gazdaság, amennyit tudna alapból. De szerintem egyelőre a kormányt ez nem érdekli, most megint van 1%-os kamatra hitel a vállalkozásoknak. :) Ennyit a 10,75%-ról. Mondjuk lehet úgy gondolják, hogy egyelőre nem engedhetjük meg magunknak a gazdaság teljes - átmeneti - lefékezését még ráadásnak a többi baj mellé. Kicsit még eltolják az elkerülhetetlent, még ha ennek később lesz plusz költsége is. Nem tudom, ehhez talán Fire73 többet tudna hozzászólni.
Az utolsó megjegyzésem: a 3. esetben szerintem nem lennének ilyen pozitívak a következmények. Pusztán azért, mert Ukrajna megadná magát, még nem áll vissza a korábbi állapot Európában. Már nem fogjuk elkövetni ugyanazt a hibát, mint eddig (túl nagy függőség orosz energiától). Remélhetőleg. Persze ennek tényleg van költsége is és szenvedős is lesz, ha ilyen nagyon gyorsan helyre akarjuk hozni a hibát, de a lényeg, hogy szerintem ez független lehet attól, hogy Ukrajna megadja-e magát. Másrészt nemcsak a háború miatt van infláció, merthogy még egyelőre nyögjük a hülye covid lezárások következményeit is, úgyhogy amiatt is vannak gondok.
Na de legyen szerintem a 4. verzió, maximális összefogás az energiapiac és az energiaellátás szabályozására, és persze árplafon, úgyhogy többé nem manipulálhat Putyin az energiával.
AudreyDeak 2022. 08. 30. 00:00
Előzmény: #177136  lacikonyha
infin 2022. 08. 29. 23:52
Előzmény: #176843  Törölt felhasználó
Inkább különböző időpontok összehasonlítására gondoltam
infin 2022. 08. 29. 23:51
Előzmény: #176839  Törölt felhasználó
Én viszont arról beszéltem eredetileg, hogy az ingatlanpiacot és az árakat ma már érdemes euróban is nézni, már csak azért is, hogy egyáltalán értelmezni tudd, ami folyik jelenleg. :) Ennek semmi köze ahhoz, hogy te szeretnél-e euróban venni lakást. (A többi hozzászólásodra is írva) Persze, hogy szívatásnak érezheti az, aki forintban tartja a KP-ját ilyen pár százalékos kamatra, de sajnos a forintgyengülés manapság egy igen kemény tény.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek