Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
AudreyDeak 2022. 08. 26. 17:40
Előzmény: #176735  lacikonyha
Nem teljesen értem mire gondolsz "te kezdesz " alatt? Hogy én adjak rá egy vételi ajánlatot? Ez a körülmények és a piaci helyzet meg a családi viszonyok letisztázása után meg fog történni, ha úgy ítélem meg. Nyilvánvalóan. Egyelőre a körülmények pontos kitisztázásánál tartok. Itt most a fórumon ez történik.  Meglátásom szerint.
earth 2022. 08. 26. 17:34
Előzmény: #176732  macisajt
Amíg ilyen alacsonyak a kamatok, és az általános jövőkép is eléggé optimista, addig tuti maradnak a most is uralkodó "egymásra licitálnak a vevők" szituációk. Ezért is nő a kínálat, mert ki nem akarná, hogy verekedjenek az ingatlanjáért. Szóval parázni még nem kell. :)
AudreyDeak 2022. 08. 26. 17:33
Előzmény: #176709  lacikonyha
Ok, ebben igazad van. Akkor jogi oldalról is összefoglalom amit a házról tudok. Bár nem teljesen tiszta azért a kép:Szóval az alap, amit gondolom mindannyian tudtok az az, hogy 6 lakásig nem kötelező társasházi alapító okiratot ille. társasáházi SZMSZ-t csinálni és akkor kistársasházról beszélünk. Ezek a társasházi jog helyett PTK alá esnek és itt autómatikus az elővásárlási jog.
https://www.hidasi.hu/12013-hatlakas/
Na most, nálunk alapító okirat van 64-ből, SZMSZ nincs. Az én értelmezésemben ez akkor az alapító miatt társasház és nem sima lakóközösség. Közgyűlést elvileg évente össze kellene hívni, gyakorlatilag az egy tetőfelújítást leszámítva nem volt az elmúlt 20 évben legalábbis összehívva. 
Viszont. Az alapító okiratban feketén - fehéren le van fektetve, hogy idézem : " Tulajdonostársak azonban a társasház tulajdoni illetőségének, illetőleg az illetőség osztatlan eszmei hányadrészének élők közti átruházására kikötik az elővásárlási jogot....." - és itt taglalva a értesítés minimum ideje és a válasz minimum ideje...
Pitzu 2022. 08. 26. 17:30
Előzmény: #176665  RASchumann
120 millió, Dunakeszi, 80-as évek végi házért? Édes istenem... Valószínűleg nem véletlenül nem adták meg az energetikai besorolását. 
Ez akkor már szinte olcsó: https://ingatlan.com/xi-ker/elado+haz/ikerhaz/32404270
Ez meg pláne :-): https://ingatlan.com/xi-ker/elado+haz/sorhaz/33023798
Féknyúz 2022. 08. 26. 17:27
Előzmény: #176723  8193
"az a tény, hogy a tulajdonos bemutatja az elővásárlásra jogosultnak egy harmadik fél vételi ajánlatát, az egyúttal implicite azt is jelenti, hogy a tulajdonos azt az ajánlatot elfogadta" - ebben tévedsz, azt a 3. személytől kapott vételi ajánlatot kell közölni, amit "elfogadhatónak tart", Ő kapta mint vételi és Ő közli, mint a tulajdonostársának szóló (hozzá címzett) eladási ajánlatot.  "a birtokomban lévő vételi ajánlat és tulajdonosi elfogadó nyilatkozat alapján bíróságon kérhetem az adásvétel bejegyzését"- Te (mint tulajdonostárs) nem kérheted mások között létrejött (elő)szerződés bírósági úton történő létrehozását
lacikonyha 2022. 08. 26. 17:24
Előzmény: #176726  AudreyDeak

azt pontosan látod hogy te miként lehetsz bepalizva, merthogy konnyen, ha valoban fáj rá a fogad
azt értsd meg hogy a legjobb védekezés, ha nem adod oda a szervát hanem te kezdesz
ha nincs hozzá eléb bor az arcodon akkor várd meg hogy szerencséd lesz
lacikonyha 2022. 08. 26. 17:19

tolass vissza, és kezd ujra
az én verziom nem a saját értelmezésemre épul hanem 3 évet dolgoztam egy idos jogász házaspárnak, az o ingatlan befektetéseit intézve, és ok tanitottak meg a vételi ajánlat tartalmi formai kovetelményeire illetve a használatának kolonféle célu célszeru és rafinált alkalmazására
aztán elég sokat forogtam még az utána kovetkezo 10 évben ugyvédek kozott, pl 3,2 évig egy fiatal és igen csinos ugyvédno irodájában dolgoztam igazán okositott ki ingatlan ugyben szelesebb koru jogszabály értelmezésben
 cserébe néha rajtam probálta ki a szovegeit mielott e biroségra indult
amugy eltettem vagy 30-40 vételi ajánlatot emlékbe, amit én fogalmaztam, vagy az ugy vagy a szereplok kulonlegessége miatt
volt olyan esetem is, amikor ugyvéd vevo helyett én fogalmaztam a vételi ajánlatát, és az elfogado nyilatkozatot is én mondtam tolba az eldo ugyvédnek
sot volt jogász végzettségu vevom akinek saját ugyvédjének én mondtam el hogy mi legyen a szerzodésben, miután felhivta és átadta a telefont
de ettol még messze nem vagyok jogász csak pár dologban jalentosebb gyakorlatom van, mint az átlagnak
persze mindig jot mosolygok amikor valaki azt hiszi hogy értékes a véleménye, csupán attol hogy joga van megalkotni és kinyilvánitani, és még erolkodik is
a vagyonomat az ilyen fogyetékkal éloknek koszonhetem bizonyos mértékben
berlini
berlini 2022. 08. 26. 17:18
Előzmény: #176722  Freszelés
Rendőrrel kellett volna kisértetnie magát, ami azért nem számit a nyugodt nyaralás egyik feltételének.
Hidd el (ős is elhitte) hogy jobb a megegyezés.
Persze a történethez az is hozzátartozik, hogy nagyon-nagyon olcsón vette a házrészt, pont a helyzet miatt.
macisajt 2022. 08. 26. 17:17
Előzmény: #176730  earth
Jaj ne ijeszgess! Épp most szeretnék eladni 3 házat!.....
berlini
berlini 2022. 08. 26. 17:14
Előzmény: #176729  AudreyDeak
Meg tudtuk volna oldani, hogy ne használhassa.
Mellesleg nem is zavart volna bennünket egy 4 apartmanos háznál az eladás, de ez egy nyaraló volt nem apartman ház.
És a bejegyzést a földhivatalban is meg lehetett volna támadni.
De inkább lenyeltük a békát
110%-ot fizettünk.
earth 2022. 08. 26. 17:06
Az elmúlt 1 hétben naponta átlag 100-zal nőt az eladó házak száma az országban. Most 51634db van fent ingatlan.com-on.
Ha csak ez a növekedés maradna, akkor szeptember végére minimum 55000db lenne fent, de ahogy figyelem, a növekedés mértéke eléggé emelkedik. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor szerintem ez nem holmi csekély árcsökkenéssel fog járni...
AudreyDeak 2022. 08. 26. 17:05
Előzmény: #176720  berlini
Ahogy az utána szóló is írta, azt azért nem igazán értem, hogy hogy gondolod hogy hogyan akadályoztátok volna meg? Zárat cseréltek vagy mi?
Mondjuk ehhez ismerni kellene a nyaraló felépítését is. Mármint milyen osztatlan közös tulajdon 1/4-t adta el? Ez 4 külön apartman amiből egyet eladott?
Azt sem értem, hogy mi az, hogy "elégedjen meg egy 10%-os azonnali hozammal, amit kifizetünk és menjen isten hirével"? Az ő általa lerakott vételár 110% -t fizettétek ki neki?
Törölt felhasználó 2022. 08. 26. 17:01
Előzmény: #176727  Pistike12
Ha 5x az energia ár, akkor az a felelős döntés, hogy téli álmot alszik a létesítmény. Víztelenítik, lezárnak mindent, gondoskodnak az őrzésről.
Pistike12 2022. 08. 26. 16:57
Előzmény: #176717  macisajt
Tudok eleg gazdag megyeszekhelyrol ahol tobb inzezmeny bezarasanak terve van a politika asztalan. Kvázi a dontes megszuletett mert nincs love fenntartani.  Ha a kormany nem ad lovet lakat ala kerulnek uj sportletesitmenyek is.  Megerte a sok love beléjük:) 
AudreyDeak 2022. 08. 26. 16:55
Pontosan! Egy ilyesmi blöffre vonatkozott a kérdésem. Az, hogy az eladó ne tudjon ilyemivel élni csak egy fix - hivatalos adásvételi szerződéssel kiküszöbölhető. Illetve még azzal sem. Mert ha az eladónak az a célja ezzel, hogy "felstrófolja" az árat, akkor ezt meg tudja úgy is tenni, hogy ismerős ügyvéddel és ismerős akárkivel irat egy ilyet, aztán max. arra hivatkoznak, hogy a vevő nem teljesítette a vételár kifizetését (amir mondjuk adnak egy határidőt) és azt mondja, hogy "lenyelte a foglalót" -- Ki tudja ellenőrzi, hogy valóban volt-e foglaló mozgás? Senki. Vagy fizet ezért egy ügyvédnek és akkor is megéri neki a bepróbálkozás. ----- Szóval az adásvételi szerződés sem garancia de a kockás lapos azért vicc. De ezt megkérdezem majd ügyvédtől. ---  
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 08. 26. 16:54
Erdemes beprobalkozni olyan ingatlan arveressel ahol haszonelvezot is kapsz a fonyeremeny melle? A haszonelvezo donthet ugy, hogy nem fizet? Akkor a tulajdonos lesz molesztalva a bank es vegrehajto altal?
8193 2022. 08. 26. 16:51
Előzmény: #176719  lacikonyha
Ebben igazad van, maga a kockás papír, étteremben szalvéta, kocsmában söralátét nem kizáró ok.
A kommentemet ezzel kapcsolatban úgy értettem, hogy egy kamuszagú vételi ajánlat esetén nem olyan nehéz kiugrasztani a nyulat a bokorból.
8193 2022. 08. 26. 16:48
Előzmény: #176714  lacikonyha
Ez sajnos mindenkire így igaz, rám is, rád is, de még az ügyvédekre is.
A te verziód is egy saját értelmezésre / feltételezésre épül, mely szerint maga az a tény, hogy a tulajdonos bemutatja az elővásárlásra jogosultnak egy harmadik fél vételi ajánlatát, az egyúttal implicite azt is jelenti, hogy a tulajdonos azt az ajánlatot elfogadta. De erről így konkrétan a PTK nem rendelkezik.
Ezért az én verzióm az, hogy kérem a tulajdonostól az ő elfogadó nyilatkozatát írásban. 
Példa: a szomszédom írat egy haverjával, Hudgyos Józseffel egy  vételi ajánlatot "piaci ár" + 50%-ról, anélkül, hogy H. Józsefnek valóban szándéka és lehetősége lenne a vásárlásra. Céljuk kizárólag az, hogy engem csőbe húzzanak. Én a magas ár miatt nem élek elővásárlási jogommal. Viszont ha egy hónap múlva azt látom, hogy nem történt meg a szerződés, akkor én bizony jogosan kérhetem számon a tulajdonost, hogy miért. És ad absurdum a birtokomban lévő vételi ajánlat és tulajdonosi elfogadó nyilatkozat alapján bíróságon kérhetem az adásvétel bejegyzését, mivel az 2 dokumentum együtt egyenértékű egy adásvételi szerződéssel. És akkor bizony H.Józsefnek és haverjának a körmére ég az az összeg amit beblöfföltek.
Freszelés 2022. 08. 26. 16:37
Vett valaki valamit (osztatlant) es megakadalyoztatok volna, hogy a sajat tulajdonahoz hozzaferjen? Tenyleg oszinten kerdezem: milyen alapon?
no offense, es koszonom a valaszt!
lacikonyha 2022. 08. 26. 16:34

még 15 éve sem teljesen az volt a biroi gyakorlat ezugyben mint ma, de még az ugyvédek sem ugyaugy játak el sokszor, és a ptk is modosult kicsit ezugyben is
sikos pálya, rengeteg az ugyvédi muhiba is ezzel kapcsolatban
persze ez nem egy szekértoi forum,  igy aztán volt két hozzászolo aki szerint egyszeru mint az egyszeregy,és azt hitték ha van véleményuk az értékes is pusztán attol hogy van

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek