Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ismered a jövő generációját? Na ők se akarnak dolgozni csak Youtube videókból akarnak megélni :)
Törölt felhasználó2022. 01. 10. 14:03
Mondjuk azért is emelkednek olyan mértékben az albérlet árak, mert a kiadók nem képesek dolgozni. Magam is ismerek olyat, aki kiad ingatlant, de dolgozni nem veszik fel. Szerintem egyre több az olyan ember, aki érdemben nem dolgozik, teljesen bejelentetten biztos nem. És nem azért, mert nem akar, hanem azért, mert a gyorsuló világban nem kap már munkát
Törölt felhasználó2022. 01. 10. 14:03
Mondjuk azért is emelkednek olyan mértékben az albérlet árak, mert a kiadók nem képesek dolgozni. Magam is ismerek olyat, aki kiad ingatlant, de dolgozni nem veszik fel. Szerintem egyre több az olyan ember, aki érdemben nem dolgozik, teljesen bejelentetten biztos nem. És nem azért, mert nem akar, hanem azért, mert a gyorsuló világban nem kap már munkát
Az új világban már másként mennek a dolgok. Nem kell olvasással bajlódni, mert holnap többet ér a használt autó... is :)
Törölt felhasználó2022. 01. 10. 13:40
Előzmény:
törölt hozzászólás
Egyszer vettem fel autóhitelt. Emlékszem, elvonultam a kereskedésben egy sarokba, hogy átolvassam. Mondták, hogy én voltam az első, a többi csak aláírja. Mondtam, hogy csak szeretném tudni, mi minden történik, ha mégsem fizetném vissza. Elvoltam vele egy órácskát, aztán aláírtam. Ezek lényegi dolgok, nem személyesen téged hibáztatlak, de jó indikátor, hogy te se tudod, mi minden történhet akkor, ha nem fizeted vissza. Az egyik ilyen, hogy az örökkévalóságig végrehajtható, ha a végrehajtó odafigyel, hogy nehogy elévülés legyen belőle, de ez az ő szakmájuk, értenek hozzá.
Pár éve elhangzott. Inkább a harang szólt volna a temetésén 50 éve és akkor nem lenne miről -beszélni. Mondjuk a másik oldal sem semmi. Jó, akkor lett volna harangzúgás. Mindegy. Ennyi hülye ember hogyan lehet?
Nem hiszem, hogy az ilyen elkerülhető. 2008 után is 2013 volt a legsúlyosabb. A vírus 2 éves és nagyot ütött, hiába szépíti mindenki a semmit. 2008 után is szépítés volt évekig. Sőt a pocakos ostoba vezetőnk szerint nem is volt súlyos a devizahitel válság. Na az ilyent ágyúgolyóval lőném mellbe, hogy érezze mi a súlyos. Anyád a nem súlyos te ostoba.
A gondom nekem az, hogy hiába mondja az ember az élettapasztalatait, még jó szándékból is egy fiatalnak, a világ folyamatos változása és az egyének élethelyzetei nem teszik lehetővé, hogy a sémák másolhatóak legyenek. Ha saját magamnak kellene tanácsot adnom, akkor azt mondanám, hogy elsőre is olyan nagyot kell venni amekkorát a nők akarnak. Mert mindig nagyobb kell a végén, bármekkora is :) De ez így van jól.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link