Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
franc0 2021. 08. 24. 22:27
Előzmény: #129994  J0hnnyEnglish
Elég vad a matekod. 
Ha évi 10 milliós jövedelmed van, és 100 millióért veszel ingatlant 30% önerővel, akkor:
a GDP arányos adósságod 700%. 
Te tudod…
Én a magam részéről 200% fölé never ever, no fxckong way. 
berlini
berlini 2021. 08. 24. 21:43
Előzmény: #129998  kkpp
Örülnék a járókeretnek 30 év múlva :)
kkpp 2021. 08. 24. 21:37
Előzmény: #129996  CyrusTheGreat
A kommented nem releváns. Arról volt szó, hogy középtávon a rezsi-kaja-áruk áremelkedése egy 1M-2M-t kereső család esetén nem fogja befolyásolni a hitelfelvételi kedvet-lehetőségeket. Márpedig ők az a társadalmi réteg, akik fel tudják venni csettintésre az x*10M hitelt. Ezekkel az áremelkedéssel persze kiárazódik az a réteg, aki éppen megüti az adott hitelfelvételi minimum feltételeket. De attól még hogy valamennyi ember kiárazódik, nem fog a piac összeomlani, max. beszűkülni. Amiről beszélsz, az egy lehetséges mad max világ Mo.-n 30 év múlva. Ez utóbbi abszolút lehetséges, de szerintem itt a fórumon pont nem erről a korszakról van szó. Addigra már jórészünk járókeretes lehet az itteni kommentelők közül.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 21:15
Relative egyszerű dolgom van.
Az én véleményem szerint szinte mindenben tévedsz.
"egy 10X-es szorzó!
Vagyis:
évi tízmillió felett >100 milliós ingatlant"
Nincs ilyen szoros összefüggés.
Sokan úgy vesznek nagy étékű családiházat, hogy a saját lakásukhoz örökölnek egy ingatlant és vagy BV-vel vagy anélkül de kisebb hitellel meg tudják venni a kiszemelt házat.
 "...az árak negatív irányba fognak mozogni 1-2 éven belül"
- kamatemelés tényleg kis hatás, különösen ha megállnak 2% körül az alapkamattal
- rzsiemelkedés: lényeges szavahihetőségi tényező. Nem emelnek lényegesen ami hiányzik azt adóból kipótolják.
- támogatások törlése: nos ez a legabszurdabb várakozás. H az ellenzék esetleg győzne 2022-ben, akkor sem következik be. El fogják inflálni és kifuttatják. Ha a NER folytatja, akkor ujabbakkal bővitenek. És tudod miért? mert hisznek abban, hogy demográfiailag és nemzetépitésileg ez a helyes. Ha beledöglünk akkor is folytatják.
- hétköznapi életdrágulás mint érv? Persze az infláció. (Amit eddig is kompenzált a béremelkedés) Ami az épitési költségeket is tovább növeli és persze szűkiti azok körét akik lakást tudnak venni vagy akik nagyobba tudnak váltani. De mitől csökkentené ez az egyre drágább új lakások árát? Ha az új lakások ára viszont tovább nő, akkor mennyire reális azt várni, hogy a használtaké meg mélyrepülésbe vált?
Némi tulzással a legnagyobb esélyt én arra látomhogy  a 4 feltételed közül egyiknek sincs esélye a teljesülésre.
Akkor meg hogy indul be a lakásárak mélyrepülése?
CyrusTheGreat 2021. 08. 24. 21:13
Előzmény: #129995  kkpp
javaslok egy masik perspektivat: ahhoz, hogy valaki reprodukalja a gyerekein keresztul a havi 1-2M-s jovedelmi es tarsadalmi szintet, biztosan eleg lesz a most osszehozott oenz egy inflacios/munkaerohianyos es ezzel egyutt erosen polarizalodo kozegben? Belefer a magansuli, a fizetos felsooktatas? Belefernek a nyelvorak, iskolan kivuli fejlesztesek? Belefer a szulok lerokkanasa eseten a gondozas/felugyelet? Nem lehet, hogy ezek a trendek jobban hatraltatjak azt, aki most kifizeti a kajat (hiszen a bendo kapacitasa azert eleg veges...), mint azt, aki eddig is minimalberen tengodott - legfeljebb a jovoben a nyakaban (bore alatt hordott) tessera segitsegevel fog enni?
kkpp 2021. 08. 24. 20:27
"- kamatemelés (kis hatás, ha nem lesz pénzügyi válság)"
Ennek mi köze bármihez is? Csak akkor lesz a kamatemelésnek hatása, ha eléri a kritikus tömeget ahhoz, hogy a zombicégek nagyobb mennyiségben bedőljenek. És még akkor is lehet, hogy azokat simán kimentik megint pénznyomtatással.
"- rezsi drasztikus emelkedése (ennek lesz a legnagyobb hatása - áram és gáz)"
Én értem, hogy a közműhálózatok le vannak rohadva alattunk, és a gázárak mennek fel, de én egyáltalán nem lennék benne biztos, hogy a rezsicsökkentést feladják. Majd kipótolják a költségvetésből. Majd nyomtatnak pár milliárdot pluszba Tócsniék, ha leszól Viktor.
"- támogatások megváltozása (egyszerűen kiürül a kassza és az ingyen hitel megszűnik)"
Ezt nem tudjuk, hogy mikor jön el.
"- megdrágul a hétköznapi élet (kaja, árucikkek...stb)"
És akkor mi lesz? A csórók még csóróbbak lesznek. Engem pl. nem túlzottan érdekel a saját fizummal, hogy a benzin 400 Ft vagy 600 Ft. Simán ki tudom fizetni. A kaját is. Anyám nyugdíját meg kipótolom jobban. Nem látom, hogy ez a lakások-házak árát hogyan befolyásolná. Akinek 1M-2M bejön havonta a családban, azt nem fogja a kaja ára a padlóhoz vágni vagy hogy drágulnak az árucikkek valamennyivel.
Én inkább a világgazdaság stabilitásában látom a kockázatokat 1-2 éves távon, illetve hogy Viktornak elkapják mostantól a tökeit, és beszűkül a mozgástere. Mivel a magyar gazdaság sérülékeny, elég, hogy ha az eddigi kedvező külső környezet elmúlik, az eus pénzek késedelmesen jönnek, nem lehet a farvízen pénzt nyomtatni, és összecsuklik, mint egy kártyavár a hazai unortodoxia.
Mint láttuk, beszűkült kereslet mellett is szárnyalnak az eladói árcédulafantáziák, de annyi kereslet mindig van, hogy az árszínvonalat fenntartsa kis mozgás mellett is. Az inflációmentes árnövekedésben nem nagyon hiszek. Ha lejjebb mennek az építőanyagok árai, és szigorítanak a hitelezésen-támogatásokon, lehet némi korrekció. Az építőanyagok miatti áremelkedést rövidtávú hatásnak várom. Hasonlóan Tócsniékhoz. Ők is úgy gondolják, hogy az infla visszatér a korábbi szintre. Mondjuk, az nem éppen a kamatemelés miatt lesz.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2021. 08. 24. 20:01
Előzmény: #129991  berlini

Melós miatt is válaszolok (folytatom) nem feltétlen erre hozzászólásodra, nem hiszti, csak várakozás!
Miklós újabb nagyon jó cikke: https://kiszamolo.hu/a-minsky-pillanat/
(szerintem 2019-től a spekulatív szakaszban vagyunk)
Nekem van egy elméletem arra (amivel lehet egyet van nem egyet érteni), hogy ki-milyen nettóval kb milyen értékű ingatlant engedhet meg magának (Önerőből, nem öröklésről..stb beszélünk), számomra ez a szám egy 10X-es szorzó!
Vagyis:
évi tízmillió felett >100 milliós ingatlant
év ötmillió alatt
(emiatt nagyon is drágállom most a piacot, de ez az én bajom, ez nem sírás)
Miért gondolom, hogy az árak negatív irányba fognak mozogni 1-2 éven belül?
- kamatemelés (kis hatás, ha nem lesz pénzügyi válság)
- rezsi drasztikus emelkedése (ennek lesz a legnagyobb hatása - áram és gáz)
- támogatások megváltozása (egyszerűen kiürül a kassza és az ingyen hitel megszűnik)
- megdrágul a hétköznapi élet (kaja, árucikkek...stb)
A fenti 4 feltétel teljesülésére, szerintem sokkal nagyobb esély van, mint arra, hogy minden marad változatlanul (ez a saját véleményem, ezért gondolom így).
Melós: ingatlanadó szerintem azért lesz (előbb vagy utóbb), mert bármi ami kicsit jól vagy jobban jövedelmező, arra az állam ráteszi kicsi kezét. Olyan világot élünk, hogy a befektetési ingatlan, viszonylag kis kockázattal egyáltalán nem hoz rosszul.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 19:51
Előzmény: #129992  mr_bob
Matolcsinak a szája nagy, de nem merné megkockáztatni, hogy kihagyják a történelemkönyvekből.
Ezért nem mer 2,1%-nál feljebb menni.
Ennél magasabb alapkamat már érzékelhetően megdrágitaná az államadóság finanszirozását.
mr_bob
mr_bob 2021. 08. 24. 19:40
Előzmény: #129991  berlini
de tudnak. egy emelés szeptemberben (harmadik negyedév) és egy a negyedik negyedévben, ha jól értettem a cikket. nekem elszántabbnak tűnik az mnb, de majd meglátjuk mi lesz. év végére egyébként még egy inflációs felszúrást várnak a szezonális hatások miatt.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 19:36
Előzmény: #129989  mr_bob
Hát számolni tényleg nem tudnak.
De abban igazuk lehet, hogy 2%-nál nem lesz magasabb az alapkamat még jövőre sem.
Az infláció pedig 5% feletti és ettől nem fog 4%-nál lejjebb menni.
mamoka47
mamoka47 2021. 08. 24. 19:36
Előzmény: #129980  CyrusTheGreat
  Változnak az idők, és jelen pillanatban úgy látom hogy , az elmúlt bő félév  inflációs trendje miatt lehet hogy nekem is el kéne egy kicsit adósítani magamat.  Az ingatlanról tavaly az USA tözsdére mentem onnan lassan teljesen kilépek (pedig a fák az égig nőnek)  de nekem ez már sok,és ha a mostani trend fentmarad akkor  egy kis hitel nekem sem árthat. A lakást(lakásokat) ha kell megveszem KP, majd felveszek rá jelzáloghitelt,azt a következő 10 évben elinfláljuk a pénzt meg most (elbaszom)!!!
mr_bob
mr_bob 2021. 08. 24. 19:34
Előzmény: #129988  berlini
1.5 + 0.3 = 2.1? egyébként meg kit érdekel mit írnak? amennyire pontosak szoktak lenni a nagy előrejelzések, ez pont semmit nem jelent.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 19:31
Előzmény: #129987  Murdoch
"a negyedik negyedévben már csak egy 30 bp-os emelés várható és ezzel jelen tudásuk szerint véget is érhet 2,1%-os szinten a kamatemelési sorozat, jövőre már nem számítanak további szigorításra, mert szerintük egyre inkább a 3%-os jegybanki célhoz közelítő inflációs pálya lehet addigra."
Murdoch 2021. 08. 24. 19:29
Előzmény: #129986  berlini
Nem igazán ezt írják.
berlini
berlini 2021. 08. 24. 19:27
Előzmény: #129985  kkpp
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210824/elemzok-az-mnb-keddi-donteserol-kozeledunk-a-kamatemelesi-ciklus-vegehez-497640
Elemzők szerint még egy 0,3%-os alapkamatemelés várható.
Ennyit arról, hogy mennyire akarják letörni az inflációt.
kkpp 2021. 08. 24. 19:11
Előzmény: #129981  lohran
"320 as ejrónál de 330 nál is lehet kikostólom"
Szerintem Tócsni nem akar ilyen erős jurót, ez hiú ábránd. Már azon is csodálkoztam, hogy ma 0.3-at emeltek. Azt hittem csak 0.15-t fognak.
lohran 2021. 08. 24. 19:01
Előzmény: #129982  CyrusTheGreat
Még arra is várni köll.
Törölt felhasználó 2021. 08. 24. 18:59
Előzmény: #129929  mamoka47
Most az lenne igazán szép, ha szépen kulturáltan adnál ajánlatot, de kisebb számot mondanál, mint amennyiért korábban megvetted volna. Ha igent mondana valamelyik, az megerősítené a teóriádat.
CyrusTheGreat 2021. 08. 24. 18:55
Előzmény: #129981  lohran
340-et már veheted.
lohran 2021. 08. 24. 18:19
320 as ejrónál de 330 nál is lehet kikostólom

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek