Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez egy airbnb-zett lakás, azért ilyen az elosztás és berendezés. Hosszú távú lakásra nyilván nem alkalmas. Ennyiért én is inkább eladnám :-) Túlárazott, de 32-33 körül el fog menni.
Én kiemelten figyelem a belvárost (V-VI-VII) és a XIII kerületet. Egészen biztosan nem nőtt a kínálat, mert nézem, mióta mondjátok. A kiadó lakások száma is csökkent, az árak pedig kicsit emelkedtek. Eladó lakások száma is csökkent kicsit, új építésűek értékesítése lelassult, ami nem csoda, mert az elmúlt fél évben kb. 20%-kal emelték az árakat. De csak lelassult, nem állt meg. Ti mit figyeltek??
Tehat te olyan lakasokat/hazakat kovetsz, amiket honapok alatt nem tudtak eladni, de az eladok neha arat emelnek, ha ugy tartja kedvuk? Mit bizonyit ez? Ezek el se akarjak adni a szarjukat! Akkor porogne a piac, ha ezek a lakasok rovid idon belul kikerulnenek a figyelodbol, mert akkor tenyleg el is tudtak adni oket! Ezek inkabb csak ilyen aranyasok, akik balekokra varnak. Azok alakitjak a piacot, akik el is tudnak adni, vagy vasarolnak. Akiket te figyelsz azok egyiket sem csinaljak, csak bohockodnak.
Te melyik meccset nézed? BP, legalább 1000-es bázisú találati lista, "low cost" kategória, 4 hét alatt 15% kínálat bővülés... Mindeközben az albérletek száma is kicsit csorog felfele, nagy kérdés, hogy szeptember közepére mennyire esik vissza. Az, hogy figyelünk 10-12 hirdetést, és ott néha árat emelgetnek az nem számít. Árat azért emelnek, amiért kamatot is, hogy utána legyen miből engedni. Továbbá ha nem emelnek árat, akkor nem kerül be ismét a hirdetésfigyelőbe. Olyan kereséssel, ami 200-nál kevesebb eredményt ad vissza, nem is érdemes foglalkozni.
én adtam el több ingatlant is az elmúlt években és ez volt az utolsó... végig figyeltem a piacot és az alapján alakítottam hogy a nekem legjobb körülmények közt adhassam el... ez megtörtént ismerem a piacot mint a tenyerem... amiket te írsz az nonszensz ha valaki ismeri a piacot... megfagyott mint a kutya lába majd kínálati piacra váltott... ezek tények és a számok is amiket írtam... te már cikkezgetnek is róla de téged az sem zavar :D tudod erre van egy kifejezés mégpedig hogy: csőlátó sok sikert én dobbantottam és üresen állok 10 talicska pénzel ami megy a MÁK+ba egyenest!
Én lakásokat újítok, az ilyen anyaghasználattól és kivitelezési minőségtől a hideg kiráz. Elképesztően igénytelen. Ebben a lakásban a nappali-konyha burkolatok és a fürdő teljes bontásával kellene kezdeni. De minden ráfordított forintért kár, mert a lakás adottságai is szörnyűek...
Nekem ez a legújabb kedvenc hirdetésem: https://ingatlan.com/29474774 2 évvel ezelőtt hónapokig minden nap megkaptam ezeknek a lakásoknak a hirdetését. Ha jól emlékszem, valahol 15 és 20 millió körül adták őket, de még úgy is drágának tűntek. A ház elkészült, és megjelentek az első szerencsevadászok, akik egy vaskos dupla árral próbálnák elsózni a friss lakásukat. Azért pofa kell ehhez is: 40 milliót kérni egy - jobb helyeken hotelszoba - méretű, tűzfalra néző földszinti lakásért a 8. kerületben. A legnagyobb poén az egészben pedig az, hogy a látványterveken az a kert egy síkban volt a terasszal. Kert gyanánt kaptak egy kb. 40 cm-vel megemelt ágyást. Nyilván így volt egyszerűbb és olcsóbb. Gratulálok. Szerintem a kutya sem fogja megvenni ennyi pénzért, de ha mégis, az meg is érdemli...
Az, hogy árat emelgetnek, nem jelent semmit. Majd ha eltűnnek a figyelőből, akkor talán eladták, ki tudja mennyiért... Azért az vaskosan látszik, hogy kínálat azért nincs, mert már a legutolsó nyomik is kivárnak az eladással, mert mindenhonnan azt hallják, hogy 1 év múlva ennyivel meg annyival drágábban fogják tudni eladni. Viszont az is látszik, hogy a túlárazott lakások nem kelnek el még jó helyen sem. Én abban sem vagyok már biztos, hogy az új építésű lakásokra végtelen lenne a kereslet. Lehet, hogy bizonyos lakástípusra igen, de én már ezt is inkább a vevők manipulálásának érzem a beruházók részéről... Többször írtam, hogy itt nem messze tőlünk épül a Péterhegyi Lakópark. Prémiumnak szánják, bár a házakat elnézve semmi prémium nincsen benne. A honlapjuk tanúsága szerint a 187 lakásból eddig 45 van eladva. A házak állnak, egy részüket már szigetelik. Úgy tűnik a 60-120 milliós lakásokra mégsincs akkora kereslet. Szerintem hamarosan komoly árengedményekkel fognak reklámozni.
Pl. az vesz így, aki nem az építkezés megkezdésére megmaradt legrosszabb adottságú 10%-nyi lakást akarja megvenni, az előértékesítéshez képest 20-30%-kal magasabb áron.
Ekkora kamuzást, hihetetlen. Közben a figyelt hirdetéseimnél újabb három árat emelt az elmúlt napokban, 5-10% körüli mértékben. Így gyakorlatilag kb. a felük árat emelt az elmúlt 1-2 hónapban. Kínálat pedig tovább csökkent. Szóval minden épp ellenkezőleg van, ahogy mondod :-)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link