Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:26
Egyébként most így eltérve a témától, alig egy éve voltak még jó alkalmi vételek. Pl. találtam egy újlipótvárosi klasszik szoba+hall+konyha és erkély kombós felújítandó bauhaus lakást, ami a jó részen volt (Tátra u). El is mentem megnézni, ahol az ingatlanos közölte, hogy egy napokon belül elmegy ha most nem döntök. Tüzetesen átnéztem, alsó hangon 5-6 millió lett volna a felújítása a 25 millió forintos (kereken 500.000 forint/nm) lakásnak. Nem vettük meg. A kérdés, hogy megbántuk-e? Nem.
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:23
Előzmény: #35537  Törölt felhasználó
Átlagbér te írtad 275 e ft nettó 2008 ban 120 e ft nettó volt és ebbe lehet a családi adókedvezményt bele sem számolják.. E miatt is és persze az állami ösztönzők az alacsony kamat miatt is emelkedtek a lakás árak...
Éppen 2008-ban a 120 ezer forint egy reális érték volt, addig most a 275 ezer forint eléggé nem az. De ha az is lenne, nem hinném, hogy túlságosan le tudná fedni ezt az elmebajt ami a "lakkkáspiacon" folyik.
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 02. 20. 14:22
Előzmény: #35532  Törölt felhasználó
Azt kellene megérteni, hogy a kolléga paramétereivel nem pálya egy külvárosi, lefingott betonsiló. Főleg annak fényében, hogy három éve még a mai ár kevesebb, mint feléből megvehette volna. 
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 14:21
Előzmény: #35530  masseduction
Átlagbér te írtad 275 e ft nettó 2008 ban 120 e ft nettó volt és ebbe lehet a családi adókedvezményt bele sem számolják.. E miatt is és persze az állami ösztönzők az alacsony kamat miatt is emelkedtek a lakás árak. Környező visegrádi országok ingatlan árához képest  sem   olcsóbb  se nem drágább a Budapesti piac.. és nem is kell mindenkinek Pesten élnie dolgoznia különben  elnéptelenednének a vidéki városok és falvak. .( Így is néptelenedik )
1kor13
1kor13 2019. 02. 20. 14:19
Előzmény: #35532  Törölt felhasználó
Amúgy itthon mi történik, "ha pedig a párod fizetése kiesik a gyerek vállalás esetén", az ingyenhitelt pedig fizetni kéne visszafele???
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:19
Előzmény: #35531  Criscito
Rendben!
Zsolt90 2019. 02. 20. 14:19
Előzmény: #35523  Törölt felhasználó
Amúgy ismerek olyanokat, akik élnek a CSOK adta lehetőségekkel. Általában a férj/feleség családja nagyon tehetős. Másik verzió az az, hogy a nő 10-15 évvel idősebb, már révbe ért férfival van együtt, akinek van egy jó környéken lévő lakása vagy felkapott aggloban kisebb ikerháza, és belevágnak egy nagyobb ház vásárlásába. Általában ezen utóbbi verziónál is a férfinak családi vállalkozása van, vagy valami hasonlója. Lényeg a lényeg, hogy egyik sem „pucér fenekű” fiatal.
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:19
"Csúsztattok folyamatosan és beszélitek le a fiatalokat.."
Ja csak mondjuk egy gyereket felnevelni úgy, olyan minőségben, hogy 20 évesen ne legyen 30 tömött foga + tudjon megszólalni idegen nyelveken és legyen olyan kulturális és kapcsolati tőkéje, amely kiemeli a közmunkások sorából; na az nem 10 millió forint.
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 14:17
Előzmény: #35524  Zsolt90
Kint is 70 évre akarják a nyugdíj korhatárt emelni ( Németország)  persze ott minden szép és jó aztán majd meglátjátok , hogy mennyit fogtok egy külvárosi albérletért fizetni (ami sose lesz a tiéd )  és hány órát ingáztok ha pedig a párod fizetése kiesik a gyerek vállalás esetén hova juttok albérletbe. Ne legyen igazam és legyen kolbászból kint a kerítés nektek! 
Criscito 2019. 02. 20. 14:17
Előzmény: #35527  masseduction
Tudom, csak rosszul idéztem. Főleg Supermannek próbáltam reagálni. 
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:15
Teljesen mindegy, hitel az hitel :D És speciel én nem vállalnék azért egy rakás gyereket, mert elengedik a tartozást. Pénzért biztos nem. Ezt a hitelt most egy túlárazott eszközre veszik fel, ami mire kifizetik, kérdéses, hogy egyáltalán a reálértékét megtartja-e.
Tényleg nem érdemes így a jövőbe látni, lakást nem érdemes venni itt. Mert ha ez az attrakció egy egészséges jegybanki alapkamat mellett folyna, egy olyan gazdasági növekedés mellett, amelynek szerves részét nem a pénzügyi termékek értékesítése adja, illetve a pénzt talcsikaszámra az országból elvivő multik nem lennének, akkor esetleg elhinném a realitását. De így nem.
redi 2019. 02. 20. 14:15
Előzmény: #35423  mamoka47
köszi!
ebben a net,tv is benne van?
1kor13
1kor13 2019. 02. 20. 14:13
Előzmény: #35526  qwrtzq
Valószínűleg nem, de ha az albérlet mellett félre tudnak annyit rakni, hogy aztán vegyenek házat mondjuk Erdélyben:)... emellett betegség, szar főnök, szar projekt nem probléma. Bezzeg ha hitel lenne...!!!
masseduction
masseduction 2019. 02. 20. 14:10
Előzmény: #35525  Criscito
Hát pont ezt mondtam el, hogy ez kevés :D Elég világos voltam, nem tudom mit értettél félre.
qwrtzq 2019. 02. 20. 14:02
Előzmény: #35525  Criscito
mert nyugaton majd kapnak frekventált környéken új lakást pályakezdő fizetésből?
Criscito 2019. 02. 20. 13:57
Előzmény: #35521  masseduction
Tehát top fizetéssel és végzettséggel rendelkező fiataloknak ez a visszautasíthatatlan ajánlat? 2 Hitelből külvárosi panel? Most ez komoly? Megsúgom, hogy nekik az új építésű lakásokért kellene versenyezniük egy jobb kerületben egy normális piacon, nem egy külvárosi szarért. Ez a problémája ennek a korosztálynak és ezért (is) fognak még többen elmenni innen a fiatalok közül. 
Zsolt90 2019. 02. 20. 13:53
Előzmény: #35520  Törölt felhasználó
Folyékonyan beszélünk angolul és németül. 
Egészségügy meg rosszabb, mint amilyennek látszik, az én tágabb családomban sok a magas pozíciójú orvos...Szoktak mesélni..(hosszabb távra tekintve meg mekkora jó deal fizetni a TB- t majd fizetni a magán ellátást is, hogy valaki rád nézzen...fizetni a nyugdíjjárulékot, meg félretenni magamnak is közben, mert ugye nekem állami már nem lesz. És persze három gyereket nevelni, taníttatni, hogy komolyabb automatizáció esetén is legyen használható tudása. A belengetett fizetős felsőoktatást említettem már?)
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 13:53
Előzmény: #35519  masseduction

• 10  mft kamatmentes hitel. (önerőre ) ha valaki jobban elolvassa a tervezetet és nem károg akkor tudja , hogy  ha jön a baba ( 3 hónapban van a párod ) akkor máris felfüggesztik a hitelt törlesztést 3 évre.   ( és jár az ingyen kamatozású hitel) Ha jön a következő gyerek 3 mft elengedésre kerül  a hitelből , ha 3 gyerek jönne akkor pedig az egész .. Minden gyerek érkezésekor 3 évre a törlesztés felfüggesztésre kerül. Gyakorlatilag ha valaki már a gyerkőc jövetelekor veszi fel és vállal hármat az egész támogatás egy fillér törlesztőt se kell fizetni.
  • 2. A 10 mft os új lakás építésü csok vagy a használt csok nem hitel   3. a 10 mft  vagy 15 mft támogatott  szintén futamidő végéig fix 3 % os hitel  az valóban hitel, de ha jön 2. gyerek 1 mft ot ebből is elengednek és ha jön a 3. gyerek még 4 mft ot elengednek.  Alig marad egy 3 gyerekesnek hitele gyakorlatilag és van egy 30-35 mft os lakása\ háza.   Csúsztattok folyamatosan és beszélitek le a fiatalokat..  Remélem azért sok fiatal reálisan átgondolva fog utána nézni a részleteknek és nem hiszi el amit az ellenzéki média és az ott megjelent szakértők mondanak  
    Batiszkáf
    Batiszkáf 2019. 02. 20. 13:53
    Előzmény: #35510  masseduction
    Nagyjából ez a realitás. Ha csak 5 évvel fiatalabb lennék, akkor valószínűleg én is a kivárásra játszanék.
    masseduction
    masseduction 2019. 02. 20. 13:52
    Előzmény: #35520  Törölt felhasználó
    Nem gondolom azt, hogy ilyen végzettséggel amit leírt, majd pont egy panelba fog menni, legyen bárhol is az. Most tök mindegy, hogy mennyi hitelt kapnak, azt vissza kell fizetni. És itt arról van szó, hogy ez nem ér ennyit, egy ilyen ingatlan.
    Ilyen végzettséggel normális lakást tudnak maguknak bérelni, ha kapnak állást. És ha tényleg folyékonyan beszélik a nyelveket és nem hóbabukottak, nem kell holmi "magyar házakban", meg külvárosi gettókban nyomorogni egy rakás csóró moldáv meg jugó szomszéddal. Azért az, hogy valaki kimegy gyárba dolgozni, meg irodába, cégekhez, ég és föld kategória :D

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek