Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zazie90 2019. 02. 20. 15:44
Előzmény: #35579  Törölt felhasználó
Mindjárt megmagyarázzák hogy ez nem így volt mert ez lehetetlen. Nincs lehetetlen csak tehetetlen :)
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 15:42
Előzmény: #35576  Törölt felhasználó
Annyit hozzá kell tenni   hogy bár nagyon keveset kerestem friss diplomásként ( 120 e ft / hó )  de egy 35 nm es kis panelba kezdtem Pesten ( 7 m ft  volt az akkori vételára – örökség szülői korai halál miatt) De ha nem is 4  , de legalább most is lenne 2 lakásom  ( egy amiben lakom és 1 amit kiadok )
Zazie90 2019. 02. 20. 15:41
Előzmény: #35575  DAXHU
Oké,
Lehet anyuék is lakni egy két évig.
Ha nem akkor lehet Hitelt felvenni, lehet munkát váltani lehet extra munkát végezni. Feltételezés azt is hogy ami pénzt feltételek azt a párnába rakjak. Mindenkinek van valamilyen befektetése. Vagy OTP vagy lakáskassza etc... Ezt is add hozzá. Vagy tenalad hogy van?
Másról I lehet feltételezni hogy van egy kis affinitasa a dolgokhoz ha még nem akkor sebaj lehet bérelni meg egy gondtalan életet élni.. nyaralgatni ...később majd csak eloleleptetes magasabb fizetes. Ez a nyugati eletfelfogas
Zazie90 2019. 02. 20. 15:36
Előzmény: #35573  Zsolt90
:) pont ez az hogy szerinted egy jó szakács vagy egy jó asztalos vagy kőműves mennyit keres? 
Világban is ez megy nagyon sok gazdag ember úgy kezdte hogy konuveskedett aztán házakat épített aztán meg milliomos lett  mert nem az egyetemen adják az eszt. Ott empirikussan bizonyított hogy az inkább bezár egy gondolati dobozba ha nem nőlsz együtt mentálisan a tanulmányaiddal. 
Valaki írt itt egy példát hogy kitakarították valamilyen kertet és ahelyett hogy fizettek 3-4 milliót megoldották. Na ilyen mentalitás kell. Gondolkodni a dobozon kívül, és tenni a sikerért.
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 15:33
Előzmény: #35566  1kor13
Kis fizetésből is lehet félre rakni sokat  , igaz ez otthon szülők keble alatt könnyebb. 120 e f tot kerestem anno 10 éve . Jelenleg 15 éves autóm van , de van 4 ingatlanom (passzív jövedelem építés és korai nyugdíjazás a célom – van hitelem is egy lakásnyi ami ésszerűen kordában tartható )  mert a kocsi az elektronikai cucc csak viszi a pénzt a föld az ingatlan  és a műkincs ( aki ért hozzá ) pedig hozza az értékét tartja és növekedik. Világ életemben a fogamhoz vertem a garast csak az akciós dolgokat vettem a boltba és most is így teszek.  Piacra járok vásárolni ( figyelem! ) 100-120 e f tból meg tudom venni a jelenleg 4 fős családomnak ( 1 gyerek  még most jön ) a kaját és van hús gyümölcs  zöldség minden az asztalon . Rezsim mikor panelban éltem is 30 -35 e ft volt és most se több egy majd 100 nm es sorházban.    Nem azt jelenti, hogy sose járok külföldre nyaralni,  de az tény , hogy nem járkálok csak nagyon alkalmamként étterembe és főleg a magunk készítjük a kaját típus vagyok. Olcsón Görögbe járok már sokadjára , mert jelenleg a Horvátok is már túl drágák kocsival több gyerekkel inkább levezetek Észak Görögországba.. A siker titka: Fegyelmezett spórlás és jó befektetések.   – CSOK ,  Hitel ésszerű használata, Lakáskassza, Állampapír , bérleti díj hozam  stb.  És még Mészáros Lőrincz se vagyok , de mégis 10 év alatt 8-10 szereztem a vagyonom! Nem esett le a karika gyűrű sose ha közgazdász létemre laminált padlóztam festettem vagy csempéztem a rokonommal.  (Gyakorlatilag minden lakásom áron alul vettem felújítandót ha értéket teremtessz benne máris milliókkal ér többet a lakás) Sose voltak elvi kérdéseim ide és ilyen ingatlanba nem költözök be mindig megcsináltam ha kellett évekig egy 11 emeleti panelban laktam , mert az volt ár érték arányban a legjobb legolcsóbb vétel ( és az akkori melómhoz se volt annyira messze )  3 gyerekem úton van  ezt gyakorlatilag egy három gyerekes Orbán programjában részt vett apa írja.  (2015-2016 ) Ha most  állnék 2-3 gyerek vállalás előtt is bevállalnám ezt az új programot is , mert  csak nyernék vele  szomorú, hogy sok fiatalt még erről is lebeszélik.. Mindegy aki kimarad lemarad ez ilyen játék .
DAXHU 2019. 02. 20. 15:33
Előzmény: #35570  Zazie90
Feltételezzük a nettó 650 ezret két főre. Levonjuk a bérleti díjat+rezsit (130+25, azaz 155 ezer), a kaját két főre 2*35 azaz 70 ezer. Csak ez 215 ezer, vagyis 650-225=425 ezer marad. Egyebek két főre 80 ezer/hó, tehát 4,14 millió/év a megtakarítás. Ezzel szemben a 2 szobás panel ára megy legalább 3 milliót évente. A nettó megtakarításuk 1,14 millió/év, amit betesz állampapírba és egy év múlva lesz neki 1,17 millió. Hajrá!
Zazie90 2019. 02. 20. 15:30
Előzmény: #35571  Zsolt90
Zsolti de én meg pont azért mondom hogy hallgass meg minket oldalon embereket mert azért nem teljesen úgy vannak ám a dolgok ahogyan az be van állítva. Sőt egyre kevésbé van úgy!
Sokat járok különböző országokban és nagyon sok magyar fiatallal találkozom. És hidd el sokan vannak 5-10 éve kint es hazudnak maguknak. Most már nem az lessz lassan a wow hogy el tudsz menni hanem az hogy wow itthon is lehet dolgokat elérni.
Aki okos és  ügyes Magyarországon is eler dolgokat aki még nem az meg Kaliforniábol is írogat az indexen meg itt ahelyett hogy élne. 
Zsolt90 2019. 02. 20. 15:26
Előzmény: #35570  Zazie90
Feltételezed, hogy mindig két mérnök vagy SSC dolgozó áll össze? Az óvónők meg a tanárok meg egyedül halnak meg.
Zazie90 2019. 02. 20. 15:24
Előzmény: #35568  DAXHU
Mégegyszer, meg aki hivatalosan iskevesebbet is keres (magyar országon mindenki kevesebbet kap hivatalosan) annak is lehet passzív jovedelme. Gondolom te is nem csak írogatni jár erre felé hanem nézegetése mibe lehetne fialni a pénzt.. 
Zsolt90 2019. 02. 20. 15:24
Előzmény: #35564  Zazie90
Részemről nem nyafogás volt, inkább csak rá akartam világítani, hogy mi az oka annak, hogy az okosabbja, mondhatni a derékhad is lassan inkább lelép:)
Zazie90 2019. 02. 20. 15:22
Előzmény: #35568  DAXHU
Hat a nagy budapesti átlag most már bőven 300 felett van nettóban. Azért akkor 600-700 a nagy átlag páronként az eléggé nagy merítés statisztikailag.  :)
Zazie90 2019. 02. 20. 15:19
Előzmény: törölt hozzászólás
Férfiként szerintem már eljutottal arra hogy felelősséggel tartozol családodért.
Ennek egy része az hogy törekedjel arra hogy a kis család biztonságban éljen.  Ezt segíti az is hogy nem akkor lessz a gyerek amikor lessz hanem törekedett ezt akkor  amikor legalább körülbelül tudsz biztositani...
Az gyebbkent meg egy gyerek mindig ajándék... :)
DAXHU 2019. 02. 20. 15:17
Előzmény: #35560  Zazie90
És a Zsolti félékből szerinted mennyi van? Gondolom a 4,5 millió munkavállalóból 4 millió legalább 350-400-at keres ugye?
Passionata
Passionata 2019. 02. 20. 15:16
Előzmény: törölt hozzászólás
attól függ kinek az asszonyát?:-)
1kor13
1kor13 2019. 02. 20. 15:15
Előzmény: #35560  Zazie90
Nem ismerem őket... az a durva, hogy mindenki úgy beszél 700-800 nettóról, hogy óóó, az milyen rengeteg pénz... pont ez mutatja, hogy az átlag mennyire keveset keres. Közben pont a 700-800 nettó az a szint, amivel albérlet mellett félre lehet mondjuk rakni évi 5-6 millót, ami azt jelenti, hogy érezhetetően közelebb került az álomhoz (évente 3 millióval, az áremelkedés miatt), a jelenlegi tendenciákat figyelembevéve 10 év múlva össze is jön a gazdagréti panelra való. Egy top 5%-ban lévő fizetéssel.
DAXHU 2019. 02. 20. 15:13
Előzmény: #35559  Zazie90
Nekem nincs aggódni valóm, mivel a 2014-ben lakhatási céllal vásárolt ingatlanom értéke legalább 40 milliót ment fel. Szóval nem sírok és nem is mondom, hogy menjen külföldre vagy az orbán hibája.
Zazie90 2019. 02. 20. 15:13
Előzmény: #35561  Törölt felhasználó
"Okos ember így tesz nem zsörtölődik hanem feltérképezi a lehetőségeket és ésszerű döntést hoz"
Ámen erre, meg mondjuk az egészre :)
ittenvagyok 2019. 02. 20. 15:12
Törölt hozzászólás
Zazie90 2019. 02. 20. 15:11
Előzmény: #35546  Criscito
Az a baj az igazat sohasem mondja csak a valódit...
Még ha tudjuk is az átlagot mindenkinek más családi helyzete háttere költési/befektetés szokása van. Mindennek van olyan abarati koreben ahol hiába keres az egyik milliót havonta ha 1.2 milliót még költ. Még van aki 200 ezret keres de havi150 ét félre rak meg már valami 5kulonbozo passzív pénz csinálási dolga pörög magától...
Törölt felhasználó 2019. 02. 20. 15:10
Előzmény: #35558  DAXHU
Beszélek én.. Bécs euro zónás ország ott jellemzően a fixált 20 éves hitel 2-2,5  % os hozamra van  itthon valahol 5-6 % körül van ugyanez. Nem mondom Bécs nem rossz hely, de dupla az ingatlan ár is.  (Belvárost belvárossal külvárost külvárossal hasonlíts ) albérlet hozam kint valahol 3-4 % körül lehet itthon is a belvárost már ez jellemzi a külvárost még nem . 7-8 % ért is lehet találni lakást kiadni. Tény a Hungáriától beljebb drága az ingatlan  én is már 10 éve külvárosban lakom már akkor se volt alternatíva a Hungáriától beljebb költözni.  (Ár érték arány ) Járt áldozattal? Járt .. volt olyan munkahely ahol 3 tömegközlekedéssel 1,5 óra alatt értem (oda vissza 3 óra) be és 3 évet lehúztam.   ( egész városon át kellett gázolni) Most olyan jó a munkaerő piaci helyzet , hogy sokkal többet keresek még ahhoz a melómhoz képest is  és 10 perc alatt beérek a melóba . Én válogattam mit vállalok el és mi esik közelbe. Jó világ van akinek van gógyija él a lehetőségekkel és a munkát még mindig könnyebb megváltoztatni mint normális áron lakást találni. ne a munkahely vezéreljen benneteket és az, hogy ott pont nem tudok lakást venni hanem ezen tovább kell lépni és a munkahelyhez közel eső külvárosban kell nézelődni és a környező agglomerációban.  Okos ember így tesz nem zsörtölődik hanem feltérképezi a lehetőségeket és ésszerű döntést hoz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek