Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 10. 08. 06:38
Előzmény: #2658  watson
FYI - Budapest Bank, netbankos vállalkozói díjcsomag: 199 Ft/hó, az utalási díjak a szokásos (0,6 % meg iylenek a tranzakciós illeték miatt)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 10. 08. 06:36
Előzmény: #2641  stock33
"na meg ugye ott vannak még az ufók is!

ha azok leszállnak a Kodály köröndön, akkor lesz itt ingatlanárzuhanás... "

Nono! A magyar reformok olyan jól működnek, hogy azok tutira tanulmányozni jönnének a magyar csodát, és ingatlant is vennének :)
watson
watson 2015. 10. 07. 23:57
Előzmény: #2648  xmann
"Mesélj, minek ment 2x-ére az ára 2008 óta? "

- (vállalkozói) bankköltségem 5-szörös

- járulékaim a duplája (ugyanannyi munka után)

- telefonköltségem 2-4 szerese itthon, mint ugyanaz anglián belül (telefonadó, szektoriális adók miatt)

- 2011-ben a dízelre 18% extra adót kaptunk

- jogbiztonság lerombolása miatt a jogi költségek (és kockázatok) is a többszörösére emelkedtek
/pl. tisztességtelen árfolyamrést vállalkozásoknak bíróságon kell érvényesíteni, mert Kúria ide vagy oda nem fogadják el a pénzintézetek ... stb./

- kárpótlási jegyet bírósági ítélet ellenére sem fogadja el az MNV zrt. az ingatlanértékesítéseiné vagy a Földalap a tervezett földlopásainál... sima jogalkalmazásban is Strassburgig kell menni... és ez mind mind óriási teher a társadalmon és a gazdaságon 2008 óta
Törölt felhasználó 2015. 10. 07. 22:57
Előzmény: #2655  pitcairn2
"magyar viszonylatban az 1990-es évek sem volt vmi felhőtlen sikertörténet..."

De nem ám! A 90-es évek elején úgy nézett ki az ingatlanpiac, hogy például az Expressz újságban 10-15 darab XI. kerületi panel szerepelt a kínálati oldalon, ami havonta 1-2 lakással cserélődött. Ma ez a szám 940. Teljesen más világ volt. Össze sem lehet hasonlítani a két korszakot.
pitcairn2 2015. 10. 07. 22:49
Előzmény: #2646  Sarpac
"pl. ott van a gigantikus USD buborék és mögötte a kolosszális buborékká fújt amerikai tőzsde/állampapírpiac/ingatlanpiac stb. "

ehhez kb. még annyit fűznék hozzá hogyha újra akcióba lendül a FED (QE4), akkor valószínűleg az USD buborék omlik össze legelőször, ami pl. olajárrobbanást is jelent

ill. általános árrobbanást az árupiaci termékek körében

no azon a ponton itt is hatalmas inflációs nyomás lesz...
pitcairn2 2015. 10. 07. 22:45
és mint már régóta mondom:

a vágtató infláció nem feltétlenül jó az ingatlanpiacnak,

pl. magyar viszonylatban az 1990-es évek sem volt vmi felhőtlen sikertörténet...

(mármint az ingatlanpiac szempontjából)
pitcairn2 2015. 10. 07. 22:42
én egész pontosan az alábbit írtam:

"tiszta sor, akkor lesz kamatemelés (itt is...) ha elszáll az infláció... "

azaz egy szóval sem mondtam, hogy nincs infláció...

hogy is mondhattam volna effélét...

eszméletlen buborékokat fújtak az utóbbi években

pl. ott van a gigantikus USD buborék és mögötte a kolosszális buborékká fújt amerikai tőzsde/állampapírpiac/ingatlanpiac stb.

ezeket a gigantikus buborékokat csakis __további pénznyomtatással__ lehet életben tartani egyébként összeomlik a kártyavár:)

szóval itt vagy összeomlás vagy pedig féktelen pénznyomtatás lesz és én az utóbbit tartom valószínűbbnek

vágtató inflációval...

philosopher
philosopher 2015. 10. 07. 22:17
Előzmény: #2631  Törölt felhasználó
Van megoldás?
Havi 80-ért biztos ki lehet adni a lakást.
Törölt felhasználó 2015. 10. 07. 21:54
Előzmény: #2649  xmann
"És ha jól eladtad utána mibe rakod a pénzed???"

Nem tudom :-))
vigkrisz 2015. 10. 07. 16:05
lehet, hogy nem a megfelelő termékeket vásárolom, de a kaja az nem kis emelkedésen van túl..
az meg, hogy most egy kis ideje lejjebb van a benzinár, és hol volt pld. 3-4 éve?
gyula1971
gyula1971 2015. 10. 07. 15:26
A BÉREK, KÖTALKALMAZOTTI, PEDAGÓGUS, VERSENYSZFÉRA NEM TUDOM MENNYIVEL NŐTTEK ÁTLAGBAN 2008-ÓTA?

Ilyen mértékű ingatlan áremelkedés halasztódott el még egyes vidéki országrészekben.
xmann 2015. 10. 07. 14:22
Előzmény: #2644  Törölt felhasználó
És ha jól eladtad utána mibe rakod a pénzed???

Ez itt a fő probléma
xmann 2015. 10. 07. 14:21
Mesélj, minek ment 2x-ére az ára 2008 óta?

Benzin? Lejjebb van
Lakásár? Lejjebb van
Ruha? Ugyanannyi
Kaja? kis emelkedés
Áram, gáz? lejjebb van
Bútorok? semmi

Hol az a nagyhírű óriásinfláció, amiről beszélsz? Szerinted duplázódtak az árak. Amit itt felsoroltam az saccperkb. a fogyasztói kosár 80%-a, és ez nem nagyon ment sehova. Tehát a maradék 20% bizonyára 10x-eződött. Várom hogy mi az
wgaspar 2015. 10. 07. 13:59
Sarpac
Sarpac 2015. 10. 06. 23:30
Előzmény: #2640  pitcairn2
Jah végül is éktelen pénznyomtatás megy évek óta infla meg nulla vagy negatív. Végül is ki is kérdőjelezné meg a statisztikai hivatalok eredményeit hisz azt mondanak amit akarnak vagyis nem azt mondják amit kiadnak nekik Nincs infla! Aztán meg ha megnézi mi mennyibe került 2008ban egy boltban és most akkor csak pislog a 2x árak láttán, de sebaj hisz nincs infla! :DDD
Törölt felhasználó 2015. 10. 06. 19:01
Előzmény: #2643  exmnbs1
"A menekültáradat negatív hatásait megérzik..."

Menekültáradat ide menekültáradat oda, Magyarország az egyik "legtisztább" ország a világon bőrszínügyileg. A migráció csúcsán Budapesten olyan 5 ezer színes bőrű ember tartózkodott, beleértve a korábban beslisszolt négerekkel, arabokkal. Ez a szám a 2 milliós népességre vetítve az egy százalékát sem éri el a svájci városokban tapasztalható vegyességnek.
Törölt felhasználó 2015. 10. 06. 18:51
Előzmény: #2642  Törölt felhasználó
Én 500-ért nem vennék lakást. Újépítésűt sem. Annyiért eladni akarom őket :-)
exmnbs1 2015. 10. 06. 17:00
Előzmény: #2642  Törölt felhasználó
link
"A menekültáradat negatív hatásait megérzik, vannak emiatt visszamondásaik? A szállásadók már panaszkodnak.
Mondani bármit lehet, jó lenne a tényeket is látni. A mi számaink alapján nyoma sincs visszaesésnek, de el tudom képzelni, hogy a turizmust visszafoghatja a menekültválság. Persze az is igaz, hogyha a határok lezáródnak, az még vonzóbbá teszi a repülést, ezért is lehet, hogy mi mást tapasztalunk. Viszont egy utazási irodában is érdekeltek vagyunk és a szállodaüzletben is, próbáljuk megérteni a trendeket ebben az iparágban is, és bár nem vagyunk teljes mértékben beágyazódva, de mi ezeken a csatornákon keresztül sem látjuk a visszaesést.
"
Törölt felhasználó 2015. 10. 06. 16:49
Előzmény: #2631  Törölt felhasználó
Yeah!

Csak így egyszerűen: haver...
És akkor még jókedvemben szóltam.

De a viccet félretéve tényleg kíváncsi lennék a végeredményre. Vagy részeredményre. Pl. h mik az ajánlatok.

Nekem különben az a véleményem, hogy ez a Bp-i buli kezd egy kicsit lufiszagú lenni.

Én beleugrottam 2 kis garzonba, eddig úgy tűnik nem baxtam el, de most már toporgok a harmadikkal, 500_550 e/m2 szerintem egy olyan szint az új építésűeknél, ami már igen tisztességes hasznot hoz a fejlesztőnek, és valószínűleg beindítja az építkezéseket. Fog jönni a kínálat, ebben biztos vagyok.
Az airbnb-t sztem nem tűri el a komcsi hatalom. Ha az leáll,visszább mennek a bérleti díjak. Ez viszi magával le a lakásárakat is sztm.
Vagy 1-2 robbantás európában az isistől máris odabax a turizmusnak.
Szóval nincs jó előérzetem. De ne legyen igazam
stock33
stock33 2015. 10. 06. 15:38
Előzmény: #2637  Sarpac
na meg ugye ott vannak még az ufók is!

ha azok leszállnak a Kodály köröndön, akkor lesz itt ingatlanárzuhanás...

Paks is robbanhat.

a meteorokról meg ne is beszéljünk. mi lesz itt az ingatlanárakkal, ha becsapódik egy 10km átmérőjű kisbolygó Budapest közepébe???

:)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek