Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 14:13
Előzmény: #233798  lacikonyha
Köszönöm a linkeket. Ha lesz időm elolvasom. De igen, sokat foglalkoztam történelemmel. Tulajdonképpen sosem lehet eléggé visszavezetni az egyes események okait... Mehetünk akár többtízezer évet vissza. (Kár, hogy az átlag TikTok halandó a saját nagyszülei történetét és az abból adódó dolgokat sem tudja feldolgozni.) 
De mit akartál ezzel mondani? Azt, hogy itt "magyar ugar " volt mindid, az van, és az is lesz - nyugodjak bele? Tudnál egyértelműbben kommunikálni kicsit? Köszi.
lacikonyha 2024. 12. 09. 14:10
Előzmény: #233793  Kapzsidözsi

biztosan nem tudsz róla hogy már a Széchenyi is arról értekezett hogyan lehetne bérháztulajdonossá Pesten, ami többet hozna mint egy közepes birtok
.
a Pestet kereskedő várossá tevő görög kereskedők harmadik geberációja meg már dobta a kereskedést és bérház jövedelemből élt
lacikonyha 2024. 12. 09. 14:03
Előzmény: #233792  Kapzsidözsi
igen
a történelem a te születésed környékén kezdődött 
vagy nem
.
itt egy családtörténet
akármilyen furcsa is régebben kezdődött
és nem is igazolja a te sirámaidat, viszont elég részletesen áttekint egy bő 150 éves periódust, aminek a következtében vagyunk ,ma ott ahol vagyunk (a renszerváltás előtt fejeződik be)
https://medit.lutheran.hu/files/edesapank_schulek_tibor_2005.pdfhttps://medit.lutheran.hu/files/schulek_vilma.pdf
az egyik apai, a másik anyai vonulat
.
de ennél is frappánsabb és hiánypótlóbb az Ungvári Tamás Ahasvérus és Shylock című könyve a reformkortól az első orbáni országlásig (hihetetlen gazdag forrásgyűjteménnyel ellátva)
.
persze ha te csak el akarsz merülni az önsajnálatba, akkor nehogy beleolvass bármelyikbe is hogy tovább láss a köldöködnél
N0MAD 2024. 12. 09. 14:02
Előzmény: #233794  Freszelés
ok, nincs is nagy vita, csak javaslom válasszuk is külön a vasfüggöny mögötti szoci/ rendszerváltás/ eu csatlakozás utáni időszakokat
Szerintem nem csak gazdaságilag de mentálisan is, a szoci vége- rendszerváltó szerintem egy optimista (mégha naív is) időszak volt(előtte meg nihil), az eus csatlakozás egy eufória a határnyitásokkal és a teljes jogú tagsággal pedig felfoghatatlan.
Aztán most egy ilyen csömör, nihil ismét.
De világosan emlékeszem amikor fiatalon szórakozóhelyen beszélgetve végeztünk egy fejben osztást a fizetéseink és az ingatlanárak kapcsán és az eredmény valahova a végtelenbe mutatott, szülőkkel lakva és albérlet nélkül is. Teljesen reménytelennek látszott minden anyagilag. 
Lehet túl is reagálom, ez esetben bocs, de nekem elég sokkoló a szocit/ rendszerváltáskori kilátástalanságot, munkanélküliséget "el lehet mennei százan várnak a helyedre" időszakot aranykornak látni. Nem kis részben azért mert ez erősen benne van a jelenlegi politika sikerében, még kádár beszédstílusa is kopizva van a célközönség kedvéért (nem rád gondoltam persze)
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 13:53
Előzmény: #233788  lacikonyha
Tezzzzzsvérem, többszöri ingatlantulajdonosként en ebből is profitálok ---- szerintem te azt hiszed lassan a kádár korszakot visszasíró kiárazottak jajveszékelését hallod tőlem. 
Nos nem erről van szó. Csak fájdalmas azt néznem hogy vállik a hazámból (vagy vállt) banánköztársaság ahol sok ültetvényen dolgozó szerencsétlen még örül is a nagybirtokos családok gazdagodásának mert beadták neki, hogy az egész ország egyre  gazdagabb lesz a sok banánból és majd az ő kókuszkunyhója is többet ér.... Holott a banánt egyre rosszabbul adják el a világpiacon .... 
Más szóval : Azt már sok helyen leírták, hogy a szabadpiacra alapuló egalitáriánusabb társadalmak hosszabb távon a nyerőek , nem az ilyen k....a banánköztársaságok... 
Freszelés 2024. 12. 09. 13:52
Előzmény: #233794  Freszelés
(megélés = amit meséltek, amit megéltem, amit olvastam, stb. Nyilvánvalóan ~6 évesen legfeljebb a csattogós lepkét huzigáltam volna ha lett volna)
Freszelés 2024. 12. 09. 13:51
Előzmény: #233790  N0MAD
Igyekeztem hangúlyosozni, hogy az én személyes megélésemet írom le.
De akkor inkább folytatom azzal, hogy a komenizmusban azért nem nagyon kellett azon töprengeni, hogy lesz-e holnap munkám... 15:59-kor a ballonkabát ott volt az irodista karján és kilépett pontban 16:00-kor a hivatal ajtaján és ment haza.
A rendszerváltáskor ~6 éves voltam. A tényvalóság és az emberek fejében lévő kép is pont ugyanolyan fontos.
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 13:46
Tehát én amúgy szeretem ezt a fórumot de hogy őszinte legyek a hányás jön rám sokszor mikor Magyarországon az ingatlan szót meghallom. Teljesen elveszett a lakhatás és otthon funkciója, mindenki csak befektetésként néz rá.... de ez szokott a mániák csúcsán is lenni...
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 13:40
Előzmény: #233784  Freszelés
Egyről beszélünk........ a korábban "akkumuláló" rétegek forgatják a pénzt. Nálunk ez az old money legkorábbra a 80-as évek elejére nyúlik vissza amikor is a GMK-k  már elindultak (jó , régi komcsi pénzek , vagy mégrégebbi vagyonok átmentése is lehet de az kevesebb jócskán.) --- Ők a PMAP-s réteg egy nagy része. Ezzel a forgatással , átmentéssel nincs gond. Ez Nyugaton is így megy. 
- Itt a gond az, hogy köszönhetően elsősorban O1G -nek és rendszerének az ingatlanpiac annyira felülteljesítő és kiemelkedő, hogy gyakorlatilag szinte ebbe fektethet (és teszi is ) az ilyen réteg. Ezzel megy a pump - pump - pump, a pszichózis folyamatosan..... 
- Amivel meg senki se hajlandó foglalkozni hogy  a lakhatási ingatlannak azért elsősorban mégicsak lenne egy elsődleges funkciója. Nem lesz nagy titok :a LAKHATÁS!!!! -- Dehát a jobbágy milyen kunyhóban lakik, kit érdekel....  
N0MAD 2024. 12. 09. 13:40
Előzmény: #233790  N0MAD
ja és rigó utcai angolt.
Bármilyen papírral is használhatatlan tudás volt kb a végeredmény.
N0MAD 2024. 12. 09. 13:39
Előzmény: #233784  Freszelés
te, ugye nem voltál rendszerváltáskori/elötti fiatal?
"aki beszélt nyelvet" na ja, épp akkoriban képezték át magukat az orosz(ul sem) tudó tanárok más nyelvre. Nem volt alap az angoltudás, német meg max származás miatt. net sehol, ha tanulétál is akkor is azt a kiejtést amit a tanár tudott, nem az élő anyanyelvit. Ne a maihoz hasonlítsd a majd nyelvet tanulok gondolatot....
"Szóval lehetett nyitni kis abc-t, villamosboltot, akármilyen mikrovállalkozást," ja, bár hogy miből az rejtély, max a jó kapcsolatokkal rendelkezők privatizálgattak.
 "Tudom, munkanélküliség volt azért," nem kicsi, és a fizetések is a béka segge alatt. 
"a lapok már le vannak osztva, a befutott (?) réteg meg továbbadja a saját/egymás gyerekeinek a stafétát, pozikat. " mint akkor is. Még ma is a komcsi hátterúek meg a gyerekeik vannak pozicióban sok helyen, jó reggelt 
"Ha a hazám ennyire tart, akkor leszek inkább csóró Angliában/USA/nyugaton" na akkor ezt se nagyon lehetett. Unios csatlakozás után is csak korlátozásokkal.
rosszabbak voltak az ingatlan / bér arányok mint most.
Nem lehet hogy azokhoz hasonlítod a mostani fiatalokat akik már néhány évtized munkán és spóroláson túl vannak? törvénytelen szar és nihil volt akkorban, nyugatra menéskor egy éttermi kólán is fennakadt a gorenjeturista szeme.
lacikonyha 2024. 12. 09. 13:38
Előzmény: #233787  Second Wave
tudtam venni egy parasztházat egy faluban aminek az egyik szélén Sopron volt,a másik szélén meg az osztrák határ, köztük lévő szakaszon meg be lehetett autózni az ország belsejébe
lacikonyha 2024. 12. 09. 13:34
Előzmény: #233786  Kapzsidözsi

van ugyebár egy folyamat és annak a megismerése, megértése, ismertetése
és van az ábrándozás, és annak ismertetése, mert az úgy jobb lenne nekem
Second Wave 2024. 12. 09. 13:30
Előzmény: #233785  lacikonyha
Durva lehetett.
Amikor visszatértél, béreltél, vagy vettél?
Bármelyiket is választottad, egy mai fiatalnak sokkal nehezebb :-)
Kapzsidözsi 2024. 12. 09. 13:29
Előzmény: #233782  lacikonyha
Nem a Kádár - korszakot sírom vissza. Ugyan ne túlozz, amúgy is alig éltem benne. Csak a társadalmat valamennyire összetartó , alsóbb rétegeknek is boldogulást - perspektívát nyújtó szociáldemokráciát szeretném látni végre ami pl. Ausztriában is működik. Ott pl. ok,hogy drága az ingatlan és koncentrált de kiszámítható, bérlőnek is védett és elérhető árú a bérleti piac, sőt ha kellően eltökélt vagy hitelekkel a saját ingatlan sem elérhetetlen. 
Imádom, hogy ha valaki a vadkapitalizmust - dél-amerikanizálódást kritizálja akkor rögtön Kádár korszak visszasíró , rosszabb helyeken kommunista lesz.... tiszta mccarthyzmus....:)))
lacikonyha 2024. 12. 09. 13:21
Előzmény: #233776  Second Wave

88 őszén azért költöztem vidékre mert az egyik haverom beajánlott egy vezetői állásra amihez adtak ingyenesen agy családi házat szolgálati lakás címén sem az állást, sem a helyszint sem kívánta egyetlen porcikám sem
de nem látva egyéb kiutat, lenyeltem a békát,30 éves voltam
ott született mind a két gyerekem, 4,5 évet kellett ott kibírni,aztán visszatérhettem a civilizált világba
Freszelés 2024. 12. 09. 13:13
Előzmény: #233779  Kapzsidözsi
off
A módszerváltáskori fiatalok boldogulhattak kishazákban valahogy, mert nem volt semmi. Tudom, munkanélküliség volt azért, de az érettségizett bunkók azért csak nem kéne hogy bármire is vigyék egy elfogadható életszínvonalon túl - sajnálom. Szóval lehetett nyitni kis abc-t, villamosboltot, akármilyen mikrovállalkozást, relatív kevés szabály volt vagy alkalmazottként is boldogulhattál: végeztél valami felsőoktatást + beszéltél angolu? Gratulálok, felsővezető lettél az épp betelepülő multiban.
A mostani fiatalok nem fognak kishazánkban boldogulni, mert a lapok már le vannak osztva, a befutott (?) réteg meg továbbadja a saját/egymás gyerekeinek a stafétát, pozikat. Nyilván én is így tennék.
Nekem még jutott az olcsó lakásból (helló 2014), a két jelzett generáció között vagyok, szóval járhattam volna rosszabbul is. Ha fiatal lennék, akkor kotródnék az országból. Mondjuk lehet úgy fogom gondolni 15 év múlva, hogy jobban jártam volna ha fiatalabb vagyok... :D
"Ha a hazám ennyire tart, akkor leszek inkább csóró Angliában/USA/nyugaton"-t gondolnék mai fiatalként és persze nem szeretnék ma egy fiatal helyében lenni. Vagy ha igen, akkor csak úgy, hogy anyám-apám elzavart legkésőbb a tanulmányaim közepén-végén külföldre. Jómagam is igyekszek így tenni.
Természetesen tökéletesen tévedhetek is - szinte biztos is -, a percepcióm mégis ez. Azt is gondolom, hogy messze nem vagyok egyedül ezekkel a meglátásokkal.
ps: egyéni szinten elég jól boldogulok, a teljes ismerősi körömet összenézve se cserélnék senkivel sem.
Törölt felhasználó 2024. 12. 09. 13:09
Előzmény: #233776  Second Wave
Ezzel nagyjabol egyetertek, azzal a kitetellel, hogy a kozelmultban volt a 3. nagy realar csokkenes az ingatlanpiacon. Ami a sokeves trendet (az arak nagyjabol a bereket kovetik) megtorheti, az a geoarbitrazs jelensege es ez Budapest eseteben akar elkepzelheto lenne egy nyugodt europai politikai berendezkedes eseten. 
lacikonyha 2024. 12. 09. 13:07
Előzmény: #233779  Kapzsidözsi

te is visszasírod a kádár világot
.
amikor a 70-es években születettek fillérekért nyaraltak a balcsin gyerektáborban, aminek a költségét abból a vagyonból fedezte az állam amit pár százezert családtól elrabolt, azért mert csak
.
kellően le kell szűkíteni a kontextust és bármi igazolva van máris
vagy nem is annyira
FR73 2024. 12. 09. 13:03
Alaptézis 4: ha utólérted a nálad szerencsésebbeket, van egy rossz hírünk. Szerencsés kezdést kell még összehoznod a gyerekeidnek, hogy ők ne letolt gatyával álljanak.
Sok sikert.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók