Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 szerda, 23:59
Előzmény: #233469  rocksztar
Na megneztem. A lokacioban nem vitatkozok,mert gondolom az  ar/érték/ anyagi lehetőségek függvénye . Gondolom az Eötvös lakoparkban is vettél volna csak ott 160 Misi egy ugyan ekkora.
De a kivitelező cég az viszont parjat ritkitja. Tényleg. Nagyon jók! Mármint műszakilag korrekteken csinálják. Nem pitiáner, hol spóroluk ki a cuccot kategória......
Placi82 szerda, 23:41
Előzmény: #233480  Xis24
Nyugodtan számolhat mindenki bekerulesi árra hozamot a következő 15 évben aki 2022 után vett lakást.') Meg van engedve!:) Tudod azért 2014 es lakasvetel2s lakásokat azért nem volt anno sokaknak ildomos iderangatni, mert már akkoribban abban az évben  is hozta a bruttó 10-15%ot hozam/év a bekerulesi lakására szamolva is  anno... 
A mostani beszerzésre lehet számolni 10 év múlva is nyugodtan és lehet iderangatni... ....... Itt már messze nem  lesz olyan jó a matek.....!  Szvsz
Placi82 szerda, 23:18
Előzmény: #233478  Pistike12
 Az igen!!.. 
Ha rozsdaovezetben veszek lakást, megfelelő beruhazotol akkor  teljes SZJA adómentesség nem akarnak adni estleg mondjuk 10 évre.? :)) Vagy ne adjak tippeket? 
hunball2 szerda, 23:08
Előzmény: #233483  rocksztar
Ja, az jó környék, jól látod szerintem is.
hunball2 szerda, 23:07
Az ingatlanos 444-es podcastot valaki hallgatta? Van értelme, bármi érdekesség esetleg?
Xis24 szerda, 23:05
Előzmény: #233482  Xis24
Mint kifektető mondom, ha az adott paramétereken belül gondolkodom akkor én is új lakást vettem volna.  
rocksztar szerda, 23:04
Egy környéket nézegettem nagyon, mert van benne potenciál: az Orczy-tér melletti Kőris utca, Illés utca, Dugonics utca, Kálvária utca környéket. Bár a klasszikus 8. kerületi népesség még fellelhető, az NKE fejlesztések miatt már most sokkal jobban helyett, mint pár éve, plusz a SOTE és az NKE is tervez campust építeni, szóval arra számítok, hogy 5 éven múlva a IX. kerulethez hasonló négyzetméterár lesznek. És a külföldi orvostanhallgatóknak nagyon könnyű kiadni ezeket a lakásokat.
Xis24 szerda, 22:53
Előzmény: #233481  rocksztar
Viccek mellett elfelejtettem: Gratulálok 😃
rocksztar szerda, 22:50
Előzmény: #233480  Xis24
Nem vagyok izomember :) 
Xis24 szerda, 22:43
Előzmény: #233479  rocksztar
Figyelmeztetlek ..ha kiadásra vetted nem ér a beker árra számolni mert az csalás 😃
rocksztar szerda, 22:41
Előzmény: #233474  Placi82
"A Kincsemen található lakásokra a rozsdaövezeti besorolásnak köszönhetően az 5% ÁFA visszaigényelhető, így jelentős megtakarítást érhetnek el a vásárlók!" Ezt olvastam a visszatérítésről, de jobban nem mentem még jobban utána a dolognak
Pistike12 szerda, 22:34
Hahaha. Nem kapsz😀 ha ismerned a projektet akkor nem irnal ilyet...
Rozsdaovezet feltetel nelkuli afavisszaigenyles van. 
Xis24 szerda, 22:32
Előzmény: #233475  rocksztar
Vigyázz. . ha te vagy a Pmápos, akkor te csak az utánad jövő szép kártyásoknak tudod eladni 😃😃😃
rocksztar szerda, 22:28
Előzmény: #233471  kingdom_builder
A Balance Garden ennél is jobb vétel, mert sokkal jobb a lokáció, közelebb van a SOTE, kiadásra még jobb 
rocksztar szerda, 22:27
Tudom, hogy nincs a zsebemben a 10 millió, csak triggelelni akartam :)
Placi82 szerda, 22:24
Virtuális és valóban  realizált haszonrol tudnék mesélni a tőzsdei kereskedesekrol. Ismerősömtől, pont mostanában hallottam, hogy ezeken USA OTC papirokon 160k usd nyeresege olvadt el par nap alatt kb 2 ezer dollárral nyereseggel zárta. Nyugtával napot.!! 😉. Ez komolytalan hogy 10 miliő a zsebedben van. Honnan tudod ha én oda megyek nem-e kapok 8 misi kedvezményt KP ra? Vagy nem-e olyan mint a black friday Magyarországon.?? Felvisszik elotte csöndben az árát  20%al aztán. Akció van! - 20%. 😉És jó marketing és tobbseg bekajalja:) . Szóval lehet hogy latsz te. meg akciós feliratot jövő tavasz elején. 
De hagyjuk 
De  az érdekelne hogy a túróba igényled vissza te 2024 őszén vett lakasodbol az 5%.Afa-t? Az 5%AFA visszaigenylest  maganemberkent? Mert ez a lehetőség 2023 december 31.ig BEADOTT, CSOK igenylessel egyidoben és egy kérelemmel lehetett igényelni a bankoknal? 
Pistike12 szerda, 22:22
Előzmény: #233471  kingdom_builder
Abalance garden kivalo vetel volt tavaly
Pistike12 szerda, 22:21
A repulok zaja illetve a k2 es k3ban a kinaiak tobbsegbe kerultek. Erre figyelj. 
kingdom_builder szerda, 22:16
Vettünk tőlük a Balance Garden-ben, végig nagyon rendesek voltak, pedig majd egy évet csusztunk végül a fizetéssel. Maximálisan teljesült amit ígértek, minden időre és az ígért minőségben teljesült. Monique jó arc 😊
kingdom_builder szerda, 22:12
Gratulálok, nézegettem én is a Kincsem-et, jól fogsz vele járni. 
rocksztar szerda, 22:05
Kb. fél éve figyelem ezt a fórumot és nézem napi szinten az ingatlanokat. Az eredeti terv az volt, hogy olyan 50m-ért veszek egy ingatlant hosszú távú kiadásra. Mivel az összes megtakarításom állampapírban van, ezért azt terveztem, hogy lehetőleg megállapodok valakivel november végén, január végi fizetéssel. Ebből az lett, hogy az elmúlt 2 hónapban ebben a kategóriában (2 szoba, 50-55m közötti vételár) legalább egy 5 milliós áremelés volt. Így végül a B terv mellett döntöttem, és befoglaltam egy lakást a Kincsem Lakóparkban a múlt héten. Az 51nm2 alapterület plusz 14nm2 teraszos, 57,5m milliós akásokból nem sok maradt, néhány első emeleti és egy második emeleti. Lecsaptunk a második emeletire. Abból a szempontból volt szimpatikus ez a projekt, hogy a vételár 5%-át magánemberként is vissza tudom igenyelni, illetve csak a vételár 30%-at kell kifizetni, a többit csak később, így addig is kamatozhat a pénz. Szóval befoglaltam a 2. emeleti lakást, amikor megjelent a hónapon egy 4. emeleti is, mert valaki visszamondta. Gyorsan kértem egy cserét, ami ellen nem emeltek kifogást. Ugyanis az ilyen monstrumoknál minél magasabban van a lakás, annál értékesebb. És ami a lényeg: a ma napon a megmaradt első emeleti lakások árát megemelték 57,5-ről 64,5-re, illetve elkezdték értékesíteni a 3. ütem lakásait is, ahol a negyedik emeleti lakások ára 67,5m. Szóval mákoltam egy nagyot, gyakorlatilag 1 hét alatt 10 milliót nőtt az ingatlanom értéke :)
Pistike12 szerda, 22:04
Előzmény: #233467  Pistike12
A termelekenysegi jelentes 60. oldala tisztan mutatja, hogy a jarmuioarnak gelgyartasnak akkugyaraknak zero itt hasznosulo hozzaadott erteke van. Az ingatlan a penzugyi gyogyszeripari teruletek es kereskedelemnek 3-4*se ezeknekna mestersegesen felfujt szektoroknak. 1 hasznuk van a berfizetesen kivul, az hogy a gdp növekedéssel lehet elfedni a bajokat.
Es itt a videki ingatlanbefektetesek ennek tukreben ertekelhetoek... A legnagyobb hozzaadott erteku szektorok bpen es pest megyében vannak... 
Pistike12 szerda, 21:46
Na errol hadovaltam.  A nagy hatekony videki iparm kell a toke bele. 
https://novekedes.hu/hirek/nagyon-sokat-dolgoznak-a-magyarok-megsem-allunk-fenyesen-egy-fontos-mutatoban
"szolgáltatásoknál látható termelékenység emelkedés, az iparnál kevésbé - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss Termelékenységi Jelentéséből.
A nagy buszke iparunk akiket kihasznalnak a gonosz nyugati multik... Pedig ok ejt nappalla teve dolgoznak... hihihihi kozben szazmilliardok mentek el az iparban foglalkoztatasi tamogatasra... 
Placi82 szerda, 21:20
Előzmény: #233449  kszsah1
Lakóöveuwro  vagy üdülőovezeti frankhegyi volt? Már ha publikus.
Amugy grat
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szerda, 20:41
Előzmény: #233463  Second Wave

Fel van adva a lecke jövőre mindenkinek! Az autópiac állapotából ítélve (mutat némi hasonlóságot), tolongás nincs, de a jó vételek elkopnak, 5 millió felett a vevők elpárolognak hasonlóan ingatlanpiacon 50 millió felett.
Olaszba indul a nyári előfoglalás, 1-2% os kimutathatatlan emelések euróban, forintban meg ráb@sztunk.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szerda, 20:23
Előzmény: #233449  kszsah1
Hany megaherzen sikerult leadni? Volt ra URH engedelyed?
Second Wave szerda, 20:03
Ezt ma reggel hallottam a rádióban, kétszer átfordult a bullshitmeter, majd beállt 100-ra:
"Nőtt a lakáspiaci bizalom az eladói oldalon is
A kínálati oldal is reagált, ez pedig abból látszik, hogy november során több mint 28 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlanközvetítők és a tulajdonosok, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. „Az eladó lakások kínálatának csökkenése és az újonnan megjelent hirdetések növekedése közötti ellentmondás csak látszólagos. Ennek magyarázata, hogy amikor élénkül a lakáspiac, akkor több új eladó jelenik meg, hiszen ilyenkor reális esélyt látnak a sikeres értékesítésre” - közölte az ingatlan.com szakértője."
Xis24 szerda, 19:52
Előzmény: #233461  Xis24
Jövőre mindenki aki felemeli a telefont ingatlanügyben az Pmápos. Alku=alma
Xis24 szerda, 19:30
Előzmény: #233459  Pistike12
Mire megjönnek a Pmáposok addigra alulértékeltek lesznek. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek