Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ház értéknövelése az megint egy nagyon szubjektív eset -- valakinek érték a fa, de sajnos sok egybitest ismerek aki csak a problémát, ellenséget látja benne. (ráesik a levél anyu kicsi kocsijára, meg drága az idő levelet söpörni) -- nagyobb terület valakinek érték valakinek probléma / gond. Egyébként tudom fokozni ezt a telek agyalás dolgot. Arra gondoltam, hogy megveszem csak az egyik tulaj részét ezzel bevásárolom magam osztatlan közösbe. A fekvés miatt szerintem ki tudnánk alakítani egy olyan használati megosztást ami nekem is jó, a másiknak is és még annyi pénzt sem fizetek a biztonságom/ kényelmemért... Kecske / káposzta eset, aztán majd a többit meglátjuk a jövőben... Teljes megosztása külön HRSZ-ra nem megy, ennek már utánanéztem... Igen már látom előre az "csak osztatlan közöst ne, annál rosszabb nincsen" és hasonló kommenteket......
Nem hinném hogy O1G-k nem találnak erre valamit ki, hogy a csók-osokat meg ne mentsék.:)) 2026-ig bármire hajlandóak hogy nyerjenek..... majd lesz kínai hitel, ha az se akkor meg szaudi meg észak-kóreai..
Másszóval, csak azért mert nagyon megéri egy jószág, és csak drágábban juthatna a fogyasztó amúgy hozzá, attól még nem biztos, hogy megveszi ha nem akar ilyet birtokolni.... fenn is kell tartani, be is kell lakni... és lehet hogy befektetésnek sem gondolja a legjobnak... Te megvennéd az Eifel Tornyot ha anyagárban megkaphatnád? Miért nem?
Gondolom erről lenne szó: https://ingatlan.com/34332110 Most próbálom közgazdász fejjel kitalálni, hogy miért nem értem ezt a két mondatodat: "Az altalad linkelt faluban ujszeru 200nmes hazat arulnak 50oe/nmerert, tehat teglaar alatt, ami egyenlő a zero kereslettel. Ha teglaar alatt nem kel el valami egy adott lokacioban, ott valsag van. " De egyelőre nem tudom logikailag lefejteni a végkövetkeztetésed. Tehát ha mostani "téglaár" -ban (tehát anyagköltség, gondolom. És itt fontos a "mostani " kiemelése , mert 2015-ben nem ennyi volt ) nem lehet, egy ingatlant eladni akkor ott mindenképpen nagyon alacsony a kereslet.? .Ezzel azt akarod vajon mondani, hogy bármilyen ingatlant(jószágot) anyagköltségen el lehet adni? Tehát teljesen független attól, hogy konkrétan ennek az ingatlannak (jószág) - eleve van egy az átlagnál jóval nagyobb alapterülete -ebből következően egy a (helyi) átlagnál jóval magasabb kummulált ára ? - arról nem is beszélve, hogy de egy elég egyedi építészeti stílusa ami szintén nem az legnagyobb célközönségnek felel meg... Ennyit a jószág lehetséges kínálati problémáiról... De a kereslet oldalt is megvizsgálhatjuk , valóban...
A járműgyártásból jövőre kijebbrudalt volt munkások miből fogják fizetni csok-os, ill. egyéb lakáshiteleket? Mikor a családok 80%-nak nincs 1 hónapi megtakarítása.
Hát igen. Ha fiatal lennék is a második legjobb hölgyet nézném ki a bálban. A többiek verekedjenek a legjobbért én meg...😃 Nincs bennem küzdőszellem?? 😃😃😃😃
Fogós ravasz kérdés 😃 A legjobb lokációk sokszor nem tudnak annyira drágulni mint az olcsóbbak 😃😃😃 Szerintem az önállót többen tartják értékesebbnek mint az ikert. így egyértelmű a választásom... Nem vagyok még azon a szinten és valószínüleg nem is leszek, hogy top lokációban gondolkodjak... lakhatásra egyébként is luxus.😃 Arra mindig figyelek, hogy az adott lokáción belül azért központban legyek akkor is ha az összeségében az egész csak közepes.😃😃😃. Ha ezt még lefelé vinném. a sz@r lokációban is a központ.. mert igazából minden csak viszonyítás kérdése.. ami az egyiknek szemét.. a másiknak kincs.
Nagy
létszámleépítés jöhet a hazai járműiparban --- Nem kell munkahely, majd vesznek lakást és kiadják. Ahogy emelkedik a munkanélküliség, úgy fog emelkedni az ingatlanpiacon a kereslet és ezzel az ingatlanok ára. Plusz PMÁP/NYESZ/SZÉP/MELÓS/MINIMÁL.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link