Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash ma, 05:50
Előzmény: #233373  dexter
Mit törödsz te azzal? Kit érdekel más? Mások miatt aggódtok. Értem se aggódik senki. 
https://www.youtube.com/watch?v=dYCASYsKmtY
Kapzsidözsi ma, 00:55
És van benne valami de most egy jó ár/érték arányú köztes megoldásnak tűnik...
Kapzsidözsi ma, 00:54
Előzmény: #233359  amadeo
Ház értéknövelése az megint egy nagyon szubjektív eset -- valakinek érték a fa, de sajnos sok egybitest ismerek aki csak a problémát, ellenséget látja benne. (ráesik a levél anyu kicsi kocsijára, meg drága az idő levelet söpörni) -- nagyobb terület valakinek érték valakinek probléma / gond.
Egyébként tudom fokozni ezt a telek agyalás dolgot. Arra gondoltam, hogy megveszem csak az egyik tulaj részét ezzel bevásárolom magam osztatlan közösbe. A fekvés miatt szerintem ki tudnánk alakítani egy olyan használati megosztást ami nekem is jó, a másiknak is és még annyi pénzt sem fizetek a biztonságom/ kényelmemért... Kecske / káposzta eset, aztán majd a többit meglátjuk a jövőben...
Teljes megosztása külön HRSZ-ra nem megy, ennek már utánanéztem...
Igen már látom előre az "csak osztatlan közöst ne, annál rosszabb nincsen" és hasonló kommenteket...... 
Kapzsidözsi ma, 00:42
Előzmény: #233373  dexter
Nem hinném hogy O1G-k nem találnak erre valamit ki, hogy a csók-osokat meg ne mentsék.:)) 2026-ig bármire hajlandóak hogy nyerjenek..... majd lesz kínai hitel, ha az se akkor meg szaudi meg észak-kóreai..
Kapzsidözsi ma, 00:36
Másszóval, csak azért mert nagyon megéri egy jószág, és csak drágábban juthatna a fogyasztó amúgy hozzá, attól még nem biztos, hogy megveszi ha nem akar ilyet birtokolni.... fenn is kell tartani, be is kell lakni... és lehet hogy befektetésnek sem gondolja a legjobnak... 
Te megvennéd az Eifel Tornyot ha anyagárban megkaphatnád? Miért nem?
Kapzsidözsi ma, 00:33
Előzmény: #233357  Pistike12
Gondolom erről lenne szó:
https://ingatlan.com/34332110
Most próbálom közgazdász fejjel kitalálni, hogy miért nem értem ezt a két mondatodat:
"Az altalad linkelt faluban ujszeru 200nmes hazat arulnak 50oe/nmerert, tehat teglaar alatt, ami egyenlő a zero kereslettel. Ha teglaar alatt nem kel el valami egy adott lokacioban, ott valsag van. "
De egyelőre nem tudom logikailag lefejteni a végkövetkeztetésed. Tehát ha mostani "téglaár" -ban (tehát anyagköltség, gondolom. És itt fontos a "mostani " kiemelése , mert 2015-ben nem ennyi volt ) nem lehet, egy ingatlant eladni akkor ott mindenképpen nagyon alacsony a kereslet.? .Ezzel azt akarod vajon mondani, hogy bármilyen ingatlant(jószágot) anyagköltségen el lehet adni? 
Tehát teljesen független attól, hogy konkrétan ennek az ingatlannak (jószág)
- eleve van egy az átlagnál jóval nagyobb alapterülete
-ebből következően egy a (helyi) átlagnál jóval magasabb kummulált ára
?
- arról nem is beszélve, hogy de egy elég egyedi építészeti stílusa ami szintén nem az legnagyobb célközönségnek felel meg...
Ennyit  a jószág lehetséges kínálati problémáiról... 
De a kereslet oldalt is megvizsgálhatjuk , valóban...
dexter ma, 00:17
Előzmény: #233370  Ishar

Ja, majd abból az 1 havi megtakarításból, amivl a legtöbb család rendelkezik.
Nagy lesz a keresett a félszuterén budira. :)
dexter ma, 00:15
Előzmény: #233368  N0MAD

A járműgyártásból jövőre kijebbrudalt volt munkások miből fogják fizetni csok-os, ill. egyéb lakáshiteleket?
Mikor a családok 80%-nak nincs 1 hónapi megtakarítása.
Xis24 kedd, 23:22
Előzmény: #233371  Xis24
Hát igen. Ha fiatal lennék is a második legjobb hölgyet nézném ki a bálban. A többiek verekedjenek a legjobbért  én meg...😃  Nincs bennem küzdőszellem?? 😃😃😃😃
Xis24 kedd, 23:11
Előzmény: #233369  Hobbyproperty
Fogós ravasz kérdés 😃 A legjobb lokációk sokszor nem tudnak annyira drágulni mint az olcsóbbak 😃😃😃  Szerintem az önállót többen tartják értékesebbnek mint az ikert. így egyértelmű a választásom... Nem vagyok még azon a szinten és valószínüleg nem is leszek, hogy top lokációban gondolkodjak... lakhatásra  egyébként is luxus.😃  Arra mindig figyelek, hogy az adott lokáción belül azért központban legyek  akkor is ha az összeségében az egész csak közepes.😃😃😃.  Ha ezt még lefelé vinném. a sz@r lokációban is a központ.. mert igazából minden csak viszonyítás kérdése.. ami az egyiknek szemét.. a másiknak kincs.
Ishar
Ishar kedd, 23:01
Előzmény: #233365  Xis24
Nagy létszámleépítés jöhet a hazai járműiparban  --- Nem kell munkahely, majd vesznek lakást és kiadják. Ahogy emelkedik a munkanélküliség, úgy fog emelkedni az ingatlanpiacon a kereslet és ezzel az ingatlanok ára. Plusz PMÁP/NYESZ/SZÉP/MELÓS/MINIMÁL.
Hobbyproperty kedd, 22:46
Előzmény: #233360  Xis24
Iker a legjobb lokációban vagy önálló ház közepes helyen?
N0MAD kedd, 21:50
Előzmény: #233367  z0li23
Hogy az egyszeri ne kapkodjon a levegő után
z0li23
z0li23 kedd, 21:36
Előzmény: #233366  z0li23
"A folyamat feltehetőleg nem áll meg Magyarország határainál." - miért írnak ilyen hülyeséget? 
Xis24 kedd, 21:00
Előzmény: #233364  Xis24
Sajnos ezek nem jó dolgok. Tényleg jobb ha inkább a pozitív jövőkép miatt emelkedés van.. módjával. . bár azt mi nem ismerjük.
N0MAD kedd, 17:54
Előzmény: #233361  Pistike12
A parlament 190-0 arányban leszavazta a rendkívüli állapotot.
Más ország, más kultúra.
Kapzsidözsi kedd, 17:48
Előzmény: #233359  amadeo
Egyrészt felénk semennyi. Tehát nincs. Másrészt van rajta egy régi épület , tehát nem teljesen üres.
Pistike12 kedd, 17:17
Huh. Na ez egyre jobb. Terjeszkednek a voros kommunistak.
https://www.portfolio.hu/global/20241203/kaosz-del-koreaban-a-rendkivuli-hadiallapot-bevezetese-miatt-utcara-vonult-a-hadsereg-727374
Hadiallapot D Koreaban, mert a vorosok at akartak venniba hatalmat az elnok szerint. 
Na, ilyenek elegge eros kockazatok... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek