Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
az euros bevételt már elbenzinezted? vagy csak simán jobb forint bevételből fizetni a félkomfortos egérlyuk euroban felmerülő költségeit én is így csinálnám
Hihihii "Kft. vagy Zrt. formában működő cégek 100-200 milliós forrást igényelhetnek jelképes, 1 százalékos tulajdonrész átadása és évi 5%-os kamat fejében. Legalább két lezárt üzleti év és 300 milliós árbevétel szükséges a részvételhez, az MFB jegyzi a befektetési jegyeket, az MKIK pedig a tőkealap kezelésérért lesz felelős. Az ingatlanvásárlást kizárták a lehetséges felhasználási célok közül." A hasamat fogom a rohogestol. Ezek a cegek 22 elott az eklenorzes nelkuli sokszor 50-50 vt-vnt aranyu 0% finanszorozasra szokzak ra, es mehetett a tularazasos beszerzes, majd a idovel az f.a. Micsoda megalazas, hogy lesz ebbol ujabb x6 es egy plusz lakas a kicccsaladnak😀
szóval nagyon nagy bajban vannak ;) de elég ránézni a Marcikánkra, mindent is megígért a pocaknak ;) Az egyetlen viszonylagos fék volt eddig Matolcsy, de neki is reszeltek ;)
Ez az en buborekom. A valsag vegzose vagyok. A korosztalyom nagy resze a valsag miatt pest vagy nyugat eu. Pont. De ezen nem vitatkozok, mert felesleges. Valoban akkor sokan mentek ki ausztriaba ingazni. Csak sokan elfelejtettek azt a szopast, olcso volt az imgatlan de vhogy senki nem vett. 😀 Azert mert abban az idoben abban a csorosagban qva draga volt valojaban. Es ilyenkor kb senki nem vesz. Tavaly kimondott melypont volt az evben a piacon. Megis mindenki az ehenfagyastol felt inkabb megsem vett - en igen😀?) , most meg remeges megy... Tavaly ott volt egy csomo jo vetel, mégsem volt tulekedes😀😀😀
már el is engedték ;) le sem xarja ez a fideSS szekta mi lesz az emberekkel ;) ki kell fizetni a kamatokat és Marcika kitalálta hogy beröffenti a gazdaságot, magas kamattal pedig azt lehetetlen....
1. Szeretem es vissza akarok koltozni😀 2. Bpen kivul az ingatlanpiac hazardjatek a tapasztalataim szerint ezert is irom, hogy extra kockazat. Az autogyarak kijelentettek hogy 20-40%al kevesebb foglalkoztatott lesz az iparban 10 even belul mindenkepp. Na, erre az volt a nagy terv hogybehoznak keletrol 20-40%nyi extra beruhazast. Ezt szegedre es debrecenbe. Ott el is szallt a piac. Debrecen arazottsaga bp felett van. A tobbi meg off. Csak fundamentalisan nezve a vaci uton 2 irodahazban tobb a foglalkoztatott mint pl a merci gyárban. Es a vaci uton qva sok irodahaz van😀 na, hidd el ez megy utoljara taccsra...
Tehat aki csak lakni akar annak sem lesz szuksege ra😀 a befektetok hianya pedig meginkabb fokozza, hogy az avg joska aki esetleg váltani akar cs hazra agloba majd egy 10m radobasat latja realisnak a mszehelyi csudalatos paneljere, felteve azzal, hogy elviszik a pestire arazott paneljet😀😀😀 Sajnos tapasztalom ezt a hozzaallast. Volt olyan vevojeloltem aki wzt monta h egy ev mulva fizet o eladja az 50nmes lakasat 68mert, es radob 32mot egy a lakastol 300mre levo ujepitesu hazra ami 2.5x nagyobb😀😀😀 az a legszornyubb h komolyan gondolta😀
Nálunk az agglosok inkább az Ausztriában dolgozók, és az "old money" tulajdonosok. Nem a gyári melós CSOK-os pár jellemzően. Győrben mi van, nem tudom.
Te valahogy erre a Pestre rá vagy fixálódva azt érzem :)))))))))))))) - Tényleg vissza kéne költöznöd , szereted te azt a várost :)) -- Pl. amikor írod : "A videk nagy resze itt melozik, azt ha kirugjak irany pöst.." -- Ez lehet a 70-es években így volt - de akkor se - de most meg főleg nem fog felrohanni a vidéki állástvesztett gyárimelós nagyrésze Budapestre :))) Saját házzal faluban, ilyen albérletárak mellett. Ez biztos...:)))))
Az agglobol azért nem költöznek fel Pestre mert másik munkahelyet néznek. Max majd mennek 10e Ft-os vármegyés közlekedéssel és nem autóval... ha nem fizetik.
Latom az autoipari esetleges elbocsajtasok hatasa a videki aglora neked nem eleg tiszta😀 Segitek. Totál halal ebben az esetben. Barmennyire jo is a friss levego meg a mókusok😀 Videki megyeszekhely agloja megszunik piackent friss beruhazasok nelkul, mert nincs aki odakoltozzon. A HO trend is kioffolt...
Es? Szted o fog venni akit kirugnak? 😀 Nem. Ennek a hatasa 26 2. felere tolodik, mert addig a fidesz szetfinanszirozza a piacot😀 ha nem teljesen egyertelmu, akkor ne legyen😀 3000mrd baszki... Ja es ezert irtam h videk kockazatos es tularazott A videk nagy resze itt melozik, azt ha kirugjak irany pöst... Ott meg nincs kinalat😀😀😀 Epp ez ebben a csodalatos h mindenkepl szopas lesz pesten az arakkal.... Ha gazdasagi fellendules lesz azert lesz szopoag, ha nem akkor azert😀 ezert mondtam hogy kivalo szakemberek... 26ig a valasztasig meg miniQE... Szted a 415os euro micsoda? Az autoipar kisegitese. - 10% koltseg sziiiipmunka. 26re meg szopoag eseten 435-445...
Azért kellettek ezek az 50m os olcsó hitelek a használtakra is hogy megmozduljon a piac. Nincs kőbe vésve hogy maradnak örökké és nem csak az újépítésűekre lehet majd igénybe venni. A használlt nem ad pörgést az építőiparnak. Ellenben mozgás nélkül nincs ki befektessen újba se. Az én gondolatmenetem az volt. Hogy ok van egy használt bef lakásom amit most drágán el tudok adni közel zárva az új árhoz.. de mi van akkor ha hogy hogynem a pénz az újba áramlik. Ott fogom nézni.. meg vitatkozni a bérlővel 3%-ért? Aztán ha véget ér a nagy cikkus elkezdem árulgatni évekig?
Na örülök, hogy valakivel ebben egyetértünk.... En csak arra próbáltam kihegyezni, hogy itt a fórumban annyira szentírás egyesek szemében, hogy egyes lakóingatlan ára 100% -ban a piactól függ, minden megmagyarázható a piac hatásaival...Aztán nagy "ló....szt.." :))) Pl. tegnap Pisti kolléga eszmefuttatása téglaár ás kereslet kapcsán ugyebár.... Itt vidéken (de feltételezem nagyvárosokban is ) pl. ilyen böszme nagy , amúgy fura építésű lakóingatlanokra perszehogy nincs lakáscélú kereslet. Az egykori (áfa-csaló, lottónyertes, bukott embercsempészbanda feje, bukott NER-csicska vagy van még pár ötletem) - nagyzolásból épített palotáját miért venné meg átlagcsalád akár téglaáron is ha még úgyis aránytalanul drága? -- Folyamatos emelkedő trend , ami befektetési mániát tolná meg tényleg nincs... de az emberek egy nagy része valóban arra szeretné használni az ingatlanokat amire kitalálták - lakni! Bármilye meglepő nem mindenki befektetési szemléletű...:))
Örök sláger, de elért egy olyan szintet amivel nem nagyon lehet mit kezdeni. Lakni és dögleni is drága, nagyon sokan a kiadásba menekülnek értelmezhetetlen árakon. Nagyobb gond az árak mellett ezek az óriás luxus lakás projektek amikkel konkrét településeket vágnak haza. Azt nem tudom elhinni, hogy ilyen mennyiségű kereslet legyen 1millió +-os nm árak felett, még ha Balaton is. Hasonló a tapasztalat az én buborékomban is, vagy még rá is emeltek az árra... legyen úgy, nincs kényszer
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link