Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bronz ma, 12:38
Előzmény: #233417  lacikonyha
Egy része igen,  NER keselyűk màr emelik is az árakat, de akinek van esze, az szétnéz külföldön is. Ilyen árakon már ott is van nyaraló vagy lakás és nem vagy kitéve a PedoFidesz 23:59-es Közlönyének se.
ubi ma, 12:26
Előzmény: #233416  Gaguse
Ezen választások előtt meglepődnék. Instant bukta, narancsos...
ubi ma, 12:25
Előzmény: #233417  lacikonyha
Persze, de nem a nagyszámú "kisbefektetőé", hanem a viszonylag kis számú, nem hitelből, vagy kevés hitelből, és nem a 50-60 millás ingatlanok közt vadászóké. Az új, modern, "A++" kategóriás lakásoknál, házaknál biztos lesz jelentős emelkedés.
lacikonyha ma, 12:19
Előzmény: #233414  ubi
egy része biztosan megy az ingatlanpiacra
Gaguse
Gaguse ma, 12:19
Előzmény: #233414  ubi
elengedik a Ft-t ;)
lacikonyha ma, 12:16
Előzmény: #233409  Kapzsidözsi

akit kiskorában nem ejtettek a fejére, vagy igen, de nem nagyon, az mind tudja, hogy a lakóingatlan ügyletek nem az adott ingatlanról szólnak elsősorban, hanem döntően emberi vágyakról, tervekről, érzelmekről, vélt vagy valós szükségletekről, érdekekről, taktikáról, néha kényszerekről stb
.
de szerencsére kevesen tudnak erről
ubi ma, 12:12
Lesz itt meglepetés, ha jövőre a kincstári pénzek nem az ingatlanpiacon fognak realizálódni... 
A forint elértéktelenedésére valamit lépni kell, és meglepődnék ha ezt nem az alapkamat emeléssel kezelnék - mivel mással nem tudják. Az meg közvetlenül kihat pl a hitelkamatokra, de ezzel párhuzamosan az új állampapírok kamataira is. Ez mellé már csak a hab a tortán a növekvő munkanélküliség, vagy a gazdaság csökkenése. 
Kapzsidözsi ma, 12:10
Előzmény: #233381  slash
Nem mondom, hogy megnyugtattál de jó ilyet olvasni. Soktényezős persze:
- Ismerted előtte a tulajtársat, ki lehet vele és családjával jönni...
- Milyen messze vagytok egymástól..
- Milyen jellegű az ingatlanok megközelítése (egymás ablaka előtt elhajtás..)
- stb stb..
Xis24 ma, 12:09
Előzmény: #233404  Hobbyproperty
Nem baj az. Nekem jó a lefelé vásárlás is. 😃 Ha van 1 egység házam és sikerrel el tudom adni akár 0.9 áron akkor felhasználok 0.5 egységet + hitel és lealkudom az 1.2 egységest  még jobban mint amit én engedtem hisz még nehezebben adja el. Én jobban élek és még több pénzem is van befektetni. 😃 Persze az a legjobb amikor eleve volt még egy plusz egységnyi pénzem. Így gond nélkül meg tudtam volna venni a drágábbat is. Majd segítségül hívom Laci bácsit is ha medencés parti nem elég a vevőknek.  😃
Kapzsidözsi ma, 12:07
Ne megint kizárólag Budapest (nagyváros) központtal kommentelgessünk ha kérhetem...Vidéki megyeszékhelyek aggloiban nem lehet élni? Merthogy ott nem annyira romlik a tümegközlekedés... Bár tény, hogy magas szinten nem volt eddig se. 
Kapzsidözsi ma, 12:05
Tezzzzsvíreim, most beszélgettem egy lakás tulajjal.:
Újra bebizonyította nekem: Lehet itt gazdasági törvényszerűségekről, kereslet-kínalatról , makrogazdasági helyzetről és minden hasonlóról agyfingani -- sőt fórumozni is. Egy dolog mindig ott lesz ez pedig az emberi tényező. Minden agyban dől el és lehet, hogy a keresleti - kínálati függvényt kisimítja a többség, de az adott eszköz tulajdonosának gondolkodását, agyában levő tényeket sose szabad elfelejteni..:)))) Mindig lesz egy -egy kirívó eladó és lesz egy - egy vevő akinek pont valamiért az kell.. :)))
Pistike12 ma, 12:04
Előzmény: #233406  Pistike12
A lakhatassal kampanyolo Fidesz jo esellyel olyat hozhat ossze, ha fellendul a gazdasag is jovore, hogy a gazdasagi tankonyvekben fogjal tanitani a HOGY NE CSINALD fejezetben.
Tiszteletem az MNB es NGM alulfizetett, de vegtelenul szakmai szakertoinek, akik ezt osszehoztak. Remelem most remenykednek egy jo recesszoban es kamatemelesben, ami elveszi a magyar lakossag tendkivul szofisztikalt es szeleskoru befektetesi szokasaitol a kedvet, amit megtanitottak nekik a szakemberek: MINDEN PENZT TEGLABA. 
Vicces lesz, hogy kiskerforgalomra milyen hatassal lesz hosszutavon az extrem ingatlanar 😀
Itt 26 utani idokre csak a nihil marad, extrem kockazatokkal. 
Jo otlet volt nem leengedni 18%os kamatnal az ingatlanpiacot. Kellett a kamatstop es a csok+😀😀
lacikonyha ma, 11:58

az agglo örök divat marad
azok számára akik hajlandók és képesek finanszírozni a vele járó szopást, és meg is tudják győzni magukat ennek, és még számos agglós hátrány nagyszerűségéről
Pistike12 ma, 11:57
Előzmény: #233405  Pistike12
Es az a 8000db uj lakas ami iden készült, ugye tortenelmi csucs. 😀
Gyerekek lehetseges hogy olyat fogunk latni jovore, ami munisont teljesen kiuti😀
Nem tudom h volt e az elmult evtizedekben olyan hogy ilyen alacsony kinalatra ekkora likviditas szabadult volna ra. Nagy Marton tortenelmet ir valószínűleg 😀 
Pistike12 ma, 11:53
Előzmény: #233401  Xis24
Van egy kis bokkeno😀 a hasznaltakat veszik dupla akkora hitellel, es az ujak keves szammal vannak jelen es dragan😀
Tovabbi arcsokkenest varok. 
Ezt az is alatamasztja h Bpen 25%al csokkent ev eleje ota a lakasok szama. 
Es mint megtudtuk az elmult evben innen ez egyertelmu jele, hogy arcsokkenes várható 😀
Az arcsokkenest tovább fokozza a lejaro 3000mrd pmap penz, mert a kinalat ettol noni fog, a kereslet ugyebar csokken emiatt😀
Hobbyproperty ma, 11:50
Előzmény: #233371  Xis24
Látva a közösségi közlekedés teljes lezulleszteset szerintem a legjobb lokációban (csendes, zöld, mindenhez közel)az iker a nyerő. Szerintem újra eljön az agglomerációs családi házak válsága, ahogy most megadja magát a MÁV úgy adja meg magát a közmű rendszer 10 éven belül 
lacikonyha ma, 11:34
Előzmény: #233400  Murdoch

mindig van olyan ingatlan amit érdemes megvenni
de ez titok, szigorúan vett titok
senkinek ne áruld el ott a gazdasági migrációban
és azt sem hogy az ingatlanpiac egyedi tranzakciók összessége, jelentős szórással
persze akinek csak az ingatlanárak átlagának követéséig terjed a felfogóképessége, még lehet boldog gazdasági migráns
N0MAD ma, 11:30
Előzmény: #233399  Murdoch
Elnézve a műsort meg a kikoltözéses akcióterv javaslatokat öt milla (kb 4%) alku esélyéért azt mindanám vegye meg és felejtse el a számolgatást.
Tizenhúsz éves távon kevéssé fog számítani a diffi, ellenben a családi béke meg a gyerekek nem fel-alá költöztetése nagyon is.
Jöl érzik ott magukat? Go for it.
És azt hiszem nem én vagyok a legnagyobb ingazlanvásárlásra buzdító. Ha nem cuccolnok kulföldre valami munka után akkor más nagyon nem adódhat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek