Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Lehet igazad van, régebbi az infóm a követelésvásárlásról. Rémlik valami arröl amit mondasz hogy magas ár aztán csökkentések. Nem mintha a licit nem vinné amúgy is az árat reális szintre ha alacsony a kikiáltás.
Nem. A végrehajto határozza meg az árát. És már kenyesen ügyelnek rá hogy magas árát határozza nak meg nehogy az vad érje őket hogy kotyavetye.(Múlt arnyai kísérik őket:) ) Úgyis online árverési rendszer van. Olyan magasak az árak hogy már ajánlat, licit se érkezik. Aztán 70%al csökkentik jogszerűen. Én így tudom, így olvastam. Aztán lehet tévedek. Nem nézek árverési kírásokat, mert már piaci árak vannak, vagy a feletti. Én már ezt nem is értem. Itt volt ez a 61 milkas lakás 61 m2 és. Hát KP ra alkuval simán vehet 1 hét alatt a környéken . Nincs semmi macera. Régen 10 eve 5 millioeert se vittek a sokat szidott az 50 m2 panelt mbvkn most meg 50m Ft ért licitalnak egymásra.?? Mi van? Komolyan vicc.
Szerintem árverésen akkor vannak kiugró árak, ha a tartozást valaki megvette (banktól vagy akármi) valami csökkentett áron, aztán a teljes tartozás összege részéről a licit. Nyilván többre úgyse számít a bebukottóo, ha meg valaki rálicitál hát vigye, hoci az utalást.
Akkoriban nem volt különösebb bajom vele. Legalábbis ár-érték arányban. Pár évet lehúzni megfelelt volna, még pár ilyet megnéztem a XI.-ben. De inkább a négyemeletesek, bevállalva a lépcsőzést. 60M+ millióért viszont a marhaság kategória, szvsz, ha viszik - viszik, egészségükre.
tömegesen fellelhető jelenség hogy valaki összekeveri egy lakás általános mérlegelését a saját igényeinek, ízlésének mint mindig is erősen korlátos,kétes értékű kritériumoknak való megfeleltetéssel. az ilyenek könnyen kiismerhetőek, megfejthetőek, és a következetes makacsságuknak megfelelő szutykot jó magas áron rájuk lehet sózni, de nem szabad túl korán megmutatni nekik ,hanem csak amikor már alig élnek a fáradtságtól és akkor nagyon boldogok lesznek hogy végre megvan a megoldás . fárasztani kell őket türelmesen mint egy méretes anyapontyot, és a végén szinte maguktól csusszannak bele a szákba, csak legyen már vége
Murdoch jól mondja, de még 2015 elején is ennyiért mentek. Azaz kb 40-47 ezer euroert. Mert 2015 ben is olyan 310ft korul volt az Euro. Én ennyire emlékszem és nagyon jó a szám memóriám. Szóval kB stimmel. Most meg árverésen ahol azért van macera,meg kényelmenkedés, sz.....os fal, és egyéb finomsagok etc. Most meg árverésen megegyszer mondom árverésen 150.000 euró?! WTF? . Itt nem lehet fosrintozni meg a többi amit szoktak. Itt én direkt euroban számolok. 45 .000 kontra 150.000 Piaci árát is sokallom érte, nem még így :)) de hát ez az én szerény magánvéleményem.
Csak viszonyítási alapként ezek 2010 körül 15-16-ért mentek, tudom, egyet én is megnéztem. Olyan csúsztatott zsalus izé, mondjuk az Irinyi viszont nagyon zajos. A Bogdánfys négyemeletes kockák már jobbak.
https://licit.info/ingatlan/832524 60nm 60 guriga látatlanban... beteszem figyelőbe hogy a végén egy ilyet mennyiért visznek el. Ábrándozok arról, hogy a fAlÁéRt is meghírdessék. :D
az én kiinduló pontom mindig az ami van (amiben valamilyen mértékben benne van az előzménye is) . és lehet úgy is hozzáállni a világhoz, hogy kiindulópont az hogy mink kellene lenni szerintem, hogy nekem is tetsszen . szabadon válsztható
Itt lenne az államnak felelőssége sok tekintetben, nem a szoci formában! Egyrészt a belső kerületek és épületek állapota javulhat(na) egy célzott adóval, másrészt talán nem az élelmiszerre kellene 31%-ot rádobni. Horvátban a terv az állandó bejelentett lakcím, persze ez is kerülhető, de valamilyen formában szükséges adóztatni az airbnb-t. Gyanítom itthon is lesz valami gumicsont olyan magyaross módon...
„Ide meghalni jönnek az emberek” – így szűnik meg az élet az ország legkisebb falvaiban . "A Komárom-Esztergom megyei Únyon augusztus végén zárt be a postahivatal.
És itt már kocsma sincs. A faluban így már csak a zöldséges és a
kisbolt az a pont, ahol találkozhatnak az emberek. A legközelebbi város,
ahol el lehet valamit intézni, az egy órányira lévő Dorog. Két megyével
arrébb, a Nógrádi Kutasón mobil a posta, mobil a zöldséges, és nem ez
az egyetlen kistelepülés, ahol gyakorlatilag már semmi sincs. Stábunk
megnézte, milyen a megállni látszó élet Magyarország legkisebb
falvaiban."
persze azt is tudjuk hogy az 5-6-7-ben lezajlott jelentős tempójú népességfogyás rekord árnövekedés közepette zajlott, és az új tulajdonosok között a külföldiek aránya jelentős . ami nem ízlik a magyaroknak izlik majd másoknak í
"A legnagyobb népességcsökkenés a városközpontban, az
V., VI. és VII. kerületekben volt. Az V. és VII. kerületekben 24, a
VI.-ban 20 százalékkal kevesebben laktak 2022-ben, mint 2001-ben." a vagyonkám szabadszemmel jól látható hányada származik ebből a folyamatból persze eléggé véletlen hogy 2007 végétől azokon a járdákon éltem, de hát tehetek róla hogy ez így sült el? . találj ki és mondj valami nagyon negatív de annál objektívebb okot, hogy miért ne szeressem azokat a járdákat?
Szerintem meg az 1929-32 közötti válságot sem heverte még ki a világ. Az akkori áldozatok azóta is kisértenek a sötét éjszakákon (főleg Svájcban) Amióta papirpénz van azóta megy a nyomtatás. Miután a nagycimletek előállitási költsége a névérték töredéke, ezért a felső korlát minden gazdaságban az, hogy a folyamatosan bővülő szolgáltatások és áruk mennyiségét meg lehesenn venni anélkül, hogy inflatórikus hatása legyen a pénznyomtatásnak. Az aranyfedezetnél ennek veszélye nem állt fenn. (Kivéve az újvilág felfedezése pár évtizedét amikor a rabolt arany elöntötte Európát) Annak fenntartása folyamatos deflációt okozott, ami visszatartotta a fogyasztást és miután az újkorban a 20. században a fogyasztás vált a GDP legnagyobb tényezője, ez visszafogta a gazdasági fejlődést is. Ezért szüntették meg. A Covidot a világ nem élte volna túl a pénznyomtatás nélkül. A Te munkahelyed sem maradt volna fenn. Azon utólag persze lehet filózni, hogy mennyire tolták túl a pénznyomtatást. de jellemző módon utólag mindig és mindenki okosabb. A szoftveres hibákat is többnyire utólag deritik ki a tesztelésnél és még ennek ellenére is marad jócskán hiba amit a felhasználók jelentenek. Pedig ez egy exzakt dolog a fiskális és monetáris politikához képest. Az EU-nak nem tudom mitől lenne rotty, de erre már nem is várom az érveket. Azok nálad általában megérzésekkel vannak letudva. De abban igazad van, ha az EU-nak és a világnak rotty (kivéve putyin virágzó Oroszországát) akkor a magyar ingatlanpiacnak is annyi. De fogadnál erre?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link