Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem kedvelem a lakótelepeket, de az még igen csak a jobbak közé tartozik. Tény, hogy a pláza fel haladva a bal oldal elég csúnya felete szigeteletlen épületekből áll, de közöttük nagyon is rendezett, zöld rész modern játszóterekkel, baromi jó közlekedéssel, normális közbiztonsággal. A fővárosi életet fiatalon elkezdeni tökéletes, nyilván később a tőke növekedésével arányosan a hiányérzet is növekszik...
Most olvastam egy V. ker hirdetést. Örökös nemtudommilyen ingatlanos titulussal adta fel. Luxuslakás ár nélkül. Ok. Mindent leír, még a fürdő csempéjének a márkáját is. Hiába kerestem hogy vajon hanyadik emelet..... Sztem fontos infó.
Én ezt értem hogy a 4es metro meg az M7 kijárat. De amikor átmegyek az Etele úton lakó barátomhoz ott a lakótelepen szar lenni! :-) Már a Phely keresésen felkúrom magam (nincs) de a táj ronda , síkság ,nincs se hegy se víz. Dolgoztam Kelenföldön Albertfalván rohadtúl semmi nincs az Andor utcában.. Másik haver a Villányi úton lakik na az már finom.
Szerintem a fő gond ott van, hogy egyszerűen a többség ügyeskedni, trükközni meg cigánykodni akar. A korrektség, becsület, egyenesség az nos... egyes kultúrkörökben a gyengeség jele.
Van olyan ingatlanos, aki nem lefelé akarja beszélni? Elvégre neki az a legjobb, ha rögtön első nap 20%-kal a piaci ár alatt elviszik az ingatlant. Neki csak kicsit csökken a jutaléka, cserébe elég volt 1x kimennie és megmutatnia. Szóval értem én a bizalmatlanságot az irányukba. Na meg ott van az előző példám: megbízol egy ingatlanost, aki nem veszi fel a telefont, üzenetre nem reagál, te meg azt hiszed hogy teszi a dolgát...
Igen. Ez a baj! A magánszemély elképzel egy árat és ott nincs ingatlanos aki lebeszéli. még nincs kultúrája nálunk ennek az ingatlanos üzletnek. Tanulni meg sehol nem lehet. Itt is olyanok mentek el ingatlanosnak hogy....áááá
De megéri a fillérbszó kisember is a pénzét: látom, hogy van fent ingyen hirdetése (ceruzás alaprajzzal) a szövegben linkelve az ingatlanos, képekkel gazdagon megtűzdelt, de 6 millióval drágább hirdetése. Hogy vegyem komolyan azt az embert/eladót, aki havi ~20ezer forinttal ügyeskedik, miközben több százmilliós ingatlant árul. A sluszpoén pedig a zárómondatban van: "INGATLANKÖZVETÍTŐI SEGÍTSÉGET NEM KÉRÜNK!"
A héven a hőhullám alatt egy mélyhűtőből kivett jégakkuval a kezemben, homlokomon jártam két hétig. A 3as metróval is mentem még annál is durvább. Egy kislány elájult egyik reggel ott élesztgették mellettem. Kemény.
Az ingatlanosokról régebben már beszéltünk. Nagyon kevés a jó. Én azt nem értem, ha ez a munkája, akkor miért nem veszi fel a telefont???? Én akkor vagyok gép előtt, nézem a hirdetéseket, egy óra múlva már másban vagyok....Borz. Ha visszahív...Lehet hogy már írtam: Mindig az a kibúvó hogy épp ingatlant mutattam. Ok. Ha mutatja, és közben csörög a telefon, akkor salesként felveszi és elnézést kér de épp azt az ingatlant mutatja. Mindkét ügyfél azt érzi hogy hű, ez másnak is tetszik. Neeem???? Elnézést kér mindkettőtől és mindkettő elégedett hisz korrekt ingatlanos, foglakozik a nézelődővel és a telefonálóval is. Nyilván ha anyu hívja azt kinyomja... Szerintem ez egy jól kezelhető mutatvány.
Tihamér szerinted hol a lehet ez egysúlyi kamatszint USA hoz képest? Részben érthető, de nem akarják, hogy beragadjon magasan, véleményed? Azért érdekel mert a magasabb kamatszintek most szerintem hosszabb időre - cirk 5 év beragadhatnak érdemi változás nélkül. Megj, öröm lesz nézni, ahogy a hitelezés nem követi le az alapkamatot (lefelé) 🙃
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link