Nagyon durva a forgalom itt a Graphisoft Parknál. Még az osztivágást sem lehet észrevenni az árfolyamon, annyira nincs kereskedés. Pedig gondoltam, hogy megjátszom, de az EUR váltás miatt (mert nap közben nem értem rá) elnapoltam kétszer is, aztán lemaradtam róla. Persze értelmes mennyiségben amúgy sem lehetett volna kereskedni max 100-200 darabbal játszani egyet. De ez az EUR nekem is megnehezítette a dolgom. Akkor nincs más hátra, mint várni az osztalék megérkezését. :-)
jobban örültem volna a 0,54 EUR-nak mint a 201 Ft-nak, de személy szerint nem aggódom még 2-3 évet tuti maradok, ha utána is ilyen gyászos lesz a hangulat, akkor keresek mást
10+ év. Hogy lett mínusz? Most 3.020,- + 4 év nettó osztaléka (160, 357, 1060, 126 - adó) kb. 1.450 + a kapott oszti többéves hozama, és még nettó 170 ebben a hónapban.
Az átállástól a cég nem szart be. Sajnos a papír kereskedését biztosító legtöbb brókercég szart be, és képtelen (volt) több mint fél év alatt a rendszerét úgy átalakítani, hogy a rv EUR-ban is MINDENKI számára kereskedhető legyen. Kérdés persze, hogy van-e egyáltalán valós akarat ezen cégek részéről a szükséges fejlesztések elvégzésére?
Nem vitatkozom, csak egy más szempontot hangsúlyoznék. Hosszútávú (kis)befektetőként nem érdekel, hogy mennyi az árfolyam 2023. április 28-an, volt fél évvel előtte, vagy lesz egy év múlva. Ahogy a lakásom értéke sem; amíg nem akarom eladni, hitelt felvenni. Ez a részvény árfolyammozgások lefölözésére nem alkalmas. Osztalékra érdemes venni, hosszú távra. Az elmúlt 4-5 evben kb. 1.900,- ft/részvény jött így. Előbb utóbb a konkurens kamatkörnyezet is mérséklődik, mert az államháztartás belerokkan, a hitelezés, gazdaság meg leáll. És ez a tőke tőzsdére való visszatérését jelentheti, ami segíthet árfolyamon, a cég eredményei ezt megalapozzák. Ami az átállást illeti:ott, ahol a versenyképességet az adott ország saját fizetőeszközének rontására alapítják, kifejezetten üdvös a relatíve egyszerűen elérhető eurós (tőke)jövedelem. Valóban nem most kellett volna átállni; hanem sokkal korábban.
Gondolom nem az volt a stratégiája senkinek, hogy 5 év alatt az árfolyam ZÉRŐ emelkedést produkáljon. Ez az osztalék NEM jó, mert az árfolyam növekedést nem támogatja. 5-6%-os osztalék ráta kb 2021 volt értelmezhető.
Tavaly 0,43 cent (kb. 160,- forint), idén 0,54 cent (200) az osztalék. Inflációt meghaladó növekmény. Szerintem igen jó, de a kérdés, hogy ki miért, milyen stratégia mentén vette, tartja a papírt.
Tavalyi évhez képest 25%-al nőtt az osztalék mind euróban mind forintban, csak ismételni tudom magam, nekem ez rendben van. Arról nem is beszélve hogy 0,6 eurós EPS-ből maximum hitelből lehetne ennél nagyobb osztalékot fizetni, szerencsére ilyet nem csinálnak.
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?