Persze lehet az elemzőket minősíteni viszont én elfogadom, hogy nagyobb rálátásuk van a követett cégekre mint nekem. FastGraphon meg lehet nézni (előfizetéssel), hogy az adott cégnél az elemzők 1 illetve 2 éves távon mekkora hibaszázalékkal dolgoztak. De magad is korrigálhatod az értékeket. Én pl. marketscreeneren megnézem a következő 2 év várakozását (ez azért jobban belátható mint 5 év). Itt kiszámolom az éves növekedést és összevetem finviz illetve yahoo finance 5 éves várakozással. Ha a biztonságot akarom növelni akkor a 2 év várakozásait lecsökkentem 10%-kal (blue cégnél) , 20%-kal kisebb cégnél illetve ciklikus cégeknél akér 30%-kal. Így csökkentem a kockázatot viszont több céget ki is zárok a potenciális jelöltek közül. Egy biztos: 100% biztonságot soha nem fogsz elérni.
A hitelminősítők 2008 nyarán nem tudták mennyi A-t és Csillagot asszanak ki olyan cégeknek, akik egy hónap után kártyavárként omlottak össze. Ennyit a szakértésről. Kicsit hasonlít az időjárás előrejelzésre, ahol fogalmuk sincs, mi lesz egy hét múlva, de előrejelzik 15 napra. :-)
Szerintem az "elemzők" azok jellemzően az árfolyam után szaladnak, számomra hiteltelenek. Maradva a chip szektornál, szerintem aki 5 évre előre tud tippelni az egy zseni. Ki látta akár csak 2020 vagy 2021-ben a nagy AI forradalmat, amikor az 1-2 évre volt? Hát nem sokan, különben nem úgy lettek volna árazva a chip szektorbeli részvények. Szerintem 5 év nagyon sok idő egy ilyen dinamikusan változó szektorban, szóval az átlagosnál biztosan magasabb a bizonytalanság mértéke ezekben a becslésekben.
Fair értéket te számolod ki a te diszkontoddal és növekedéssel. Én tegnap Nidiánál megtettem és ez megegyezett az elemzői célárakkal (ez már egyfajta bizonyosság). Ha az én fair értékem alacsonyabb lenne azt venném alapul (konzervatív vagyok). A növekedésnél is a legalacsonyabb értéket vettem figyelembe (marketscreener következő 2 év, finviz next 5 year, yahoo finance next 5 year). Ha ez alapján jók a számok akkor seeking alphan olvasd el a legutóbbi 5-6 elemzést a cégről és legalább 1 negatív elemzést is ahol a gyengékre világítanak rá esetlegesen. Ennél többet nemigen tehetsz. De ha csak a fair értéket kiszámolod és ebből a várható hozamot akkor már többet tettél a sikerért mint a világon a kisbefektetők 99%-a.
Ez jó hozzáállás, csak nem tudni mi a fair érték. Illetve honnan tudni egy mostani NVDA vétel esetén, hogy itt nem-e 50-80-100%-kal fair érték felett vásárolsz, mert az elmúlt évek alacsony bázisról történt növekedése van (helytelenül) a jövőbe is projektálva. Tehát hiába növekedik éves 25%-ot, bőven lehet bukni rajta egy piaci józanodás során (lásd: META 2021 ősz - 2022 ősz). Alapvetően egyetértek veled, csak a fair value-t sokkal nehezebb egy magának új piacot teremtő, berobbanó NVDA esetén kiszámolni, mint mondjuk egy PM vagy KO esetén, plusz melléjük csapni az osztalékot.
Nálam idén jan 01-től +169% a nyereség. Ennek nagyrészét az év elején vett ilyen-olyan Microstrategy részvény/certi teszi ki. Ezek nélkül +50%. Csak hosszú távra veszek, minimum több hónap, év.
Az elmúlt években is többnyire tükrözték a részvényárak a fundamentumokat. Csak sokan nem a lényegre figyelnek. Tegnap írtam erról Nvidia kapcsán. Egy befektetés kapcsán a lényeg (természetesen a megfelelő biztonság mellett) a HOZAM. Ez a növekedésből, az osztalékból (ha van) és a P/E expanzióból vagy kompresszióból adódik össze. Tételezzük fel, hogy van 2 részvényed: A és B. A részvény 36 %-kal alulértékelt fair értékéhez képest, növekedése évi 5% és fizet 3% osztalékot. B részvény fair értékén forog , növekedése évi 25% és nem fizet osztalékot. Nekem mint befektetőnek az elvárt éves hozamom minimum évi 20%. A részvény hozama 5%+3%=8% tehát még kéne évi 12% a P/E expanzióból. A részvény az alulértékeltségéből az első évben ezt még talán tudja pótolni viszont a 3. évben már biztosan nem. Miért? Mert ha eléri a fair értékét akkor az éves hozama csak 8% lesz, ezért a hozamért viszont nem veszem meg a papírt. Ebből következőleg a részvény alulértékeltsége valamelyest megmarad és fölösleges arra várni, hogy elérje a fair értékét. Sok value invesztor ezért nem érti, hogy most mi van? B részvény éves hozama nagyon egyszerűen évi 25% és nyugodtan foroghat a fair értékén vagy akár 1-2%-kal felette is amíg hozza az elvárt növekedést.
A kulcs az, hogy az elmúlt 33 évben. Mert minél hosszabb az időtáv annál inkább konvergál az árfolyam a fundamentumokhoz. Az elmúlt 3-4 évben nem ezt láttam, de ettől még úgy gondolom, hogy a következő 30 év kioltja majd ezt a hatást.
Az alacsony értékeltség egy tág fogalom. Nem mindegy milyen mutató alapján alacsinyan értékelt.Az elmúlt 33 évben a legjobb eredményeket a FCF Yield mutatóval lehetett elérni verve SP500-at és Nasdaqot. "In the last 33 years, even if you owned the 33% slowest growing, highest FCF yielding companies, you beat the S&P and Nasdaq over the last third of a century.
S&P since 1991: 10% CAGR.
Nasdaq since 1991: 11% CAGR.
Think about that! The highest FCF companies, but the 33% slowest growing ones, beat the Nasdaq by 2% per year and the S&P by 5%. Over the last 21 years, the best fund manager in America has beat the S&P by 1.8%.Now imagine beating the growth-dominated Nasdaq (13.5% returns for the last 40 years) even more... with the slowest growing FCF yield companies.However, when screening out the 33% slowest growing FCF-yielding value stocks, those returns jump to nearly 18% yearly.10% market outperformance for 33 years, something no fund manager has achieved since 1991, not even close."
Megszólítva érzem magam. Nem értek a tőzsdéhez, az utóbbi pár évben különösebb időzítés és gondolkodás nélkül évente párszor vásároltam s&p500 inf tech szektoros ETF-et meg néha 1-2 konkrét céget. Ebben a szektorban dolgozok, erről van még a legtöbb elképzelésem felkiáltással. Pár százaléknyi tőkével meg végképp szerencsejátékot nyomok, pl BILI-t 30% nyerőnél zártam végül vagy amikor pár hónapja valaki írta itt hogy esetleg az arany jó lehet, akkor ott meg kíváncsiságképpen certiztem. Az is elég jól sült el. Ami fura, hogy amióta ~tőzsdézek azóta gyakorlatilag bármibe nyúltam bejött - egyetlen kivétel a NIO pakkom $5.7-ről, azt tartom mert miért ne. Hátha valamelyik héten kihúzzák a sorsjegyemet. Ha nem, hát túlélem. Annyi gondolkodás volt benne, hogy banki, normál értékpapír számlás bef. jegyről átváltottam/átváltok ibkr tbsz-re az adók és az egyéb költségek faragása miatt. De ez mondjuk azon nem változtat hogy ígyis-úgyis hoztak az elmúlt 1 évben 40%-ot a befektetéseim (levonva az elmúlt 1 évben esetleges plusz befektetéseket).Nem akarok storyzgatni és a topiktól eltérni, de nincs egy ismerősöm-barátom-rokonom se, aki pénzügyileg bármennyire is képzett lenne. Otthon cihában dollárpapír, esetleg amit az otp-ben ajánlott a kisasszony azt vásárolta meg - szóval innen próbálok kitörni. Szóval szerencse az van úgy érzem, de majd nyugtával dícsérem a napot.
Én vállalom a kihívást :)Tencent -8.06%, Jungheinrich -3.79%, Kazatomprom +6.03%, PBR -2.87%, Rheinmetall +0.82%, Schlumberger +0.96%, Stellantis -17.8% ouch, Arany ETF +2.74%, Ezüst ETF 0% ma vettem - cash szinte semmi
Az, hogy az indexek ATH-n vannak szerintem csak annyit jelent, hogy az ETF befektetők és akik a 7 óriásba fektettek azok pluszban vannak. Nyilván ez adja a befektetett tőke nagyobb részét is. Aki valueba fektetett az szektortól és papírtól függően óriási buktákat tudott összeszedni az elmúlt 3 év "diadalmenetében". Nyilván nem reprezentatív, de én alacsony értékeltségű, de "jó" cégeket szoktam keresni (speka hulladékok mellett) és azoknál még sosem láttam ekkora divergenciát az indexekhez képest.
Ha csak a fórum hozzászólásokat nézed akkor azok alapján a hozzászólók 90% része profitos összességében. Ami nyilván valószínűtlen. Az szokott lenni, hogy meglátásokat vagy pozíciókat utólag beböfögik amik nyerők a veszteségekről, főleg nagyokról mély a hallgatás. Alapvetően nem reprezentatív valamint még a hitelessége is erősen megkérdőjelezhető. Az sem mindegy ki milyen stratégiát követ, mennyit kereskedik. Pl van egy daytrader aki +60%-ban van 1 év alatt 1000 kereskedésből és átlagos tradekből rakta össze vagy van valaki aki 3 tétre pakolt és valószínűleg szerencséje volt +80% az eredménye. A tőzsdék ATH vagy közelében a kisbefektetők akik keveset ugrálnak nagy valószínűséggel jó 1 évet hoztak, ha a mai nappal számoljuk el a portfóliót.
Ha félretesszük azt, hogy mennyire lehet reprezentatív a felmérés ebben a topikban, akkor is vannak a következő problémák: Sokan nem a kereskedett devizában látják a nyereségüket, hanem forintban, amiben benne van a forint gyengülése is. Sokan bővítik év közben a tőkét. Szerintem elég lenne ide írni, hogy pluszban vagy mínuszban van egy évre visszamenőleg, az egész pontosan tudja mindenki.
Egy ismerősömnek 2023.10.23-tól tegnapig a teljesítménye USD-ben 71,36%. A legnagyobb elért százaléka 2024.10.16-án volt, akkor 85,16%-nál járt. Ki hogyan áll %-ban? Ez azért lényeges, hogy mennyi zseton lehet a spekiknél. Nagyon veszteségben vannak? Kicsit veszetésegesek, vagy jól megy itt mindenkinek és azoknak lesz igazuk, akik azt mondják, hogy továbbra is nagy világ pénzbősége és ebből nem lesz recesszió. Ez érdekes kérdés. Csak %-kokat írjatok be, köszönöm.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.