Na hát nem szerződés jön ma, hanem leminősítés. Én csak azt kérdezem, hogy hol a f.szban volt ez a papír az elmúlt két hétben, amikor a WTI 66-ról 77-ig emelkedett?? Mert most ugyanezt megnézzük lefelé, ez a szar meg tényleg éves minimumra fut. Katasztrófa. Azzal már nem is borzolom a kedélyeket, hogy most esik ki a hetes emelkedő trendvonalból és 8. hete vagyunk 5 alatt. Intézményi vevőket, alapokat elfelejthetjük.
Mindkét instrumentum likvid, így teljesen felesleges kettőben kereskedni. Az is mindegy, hogy stopot állítottunk 63-on emini pozinkra vagy egy stop sell ordert 63-on nagy futuresen, mert ha megy az ár akkor mindenképpen ki fog ütni. Ha meg csak egy leszúrás volt akkor utána eldönthetjük, hogy kitüskézet és vissza akarunk szállni vagy hátralépünk és megvárjuk amíg tisztább lesz a kép. A szezonalitás kérdése mélyebb elemzést igényel az orosz ukrán, illetve semmilyen háború, remélhetőleg nem lesz a szezonalitás része a jövőben.
A másodikban még nincsennek nagyon kitettségeim - pedig már 4-5 éve foglalkoztam a témával. Érdekelne a véleményetek (Jánosé különösen) , hogy mit gondoltok a két területről és az atomergia növekedésbe hogy lenne célszerű leginkább beszállni? Inkább az urán árfolyamnövekedésére építve vagy a bányászok rv.-re? Esetleg más... Mindkettőt ETF-el tudom / szeretném esetleg megtenni. Nézegettem, van pár a piacon... most épp majdnem csúcson, de lesz még ez feljebb is..
Némileg nagyobb inkább politikai - kultúrális - szocilógiai szemmel nézve, közép -hosszú (3-10 év) távon két területnek a növekedését látom elkerülhetetlennek. 1. Védelmi - hadászati ipar. Egész egyszerűen nagyon kell annak örülnünk, ha az atomháborút elkerüljük így a Pax Americana után. Talán egyébként ez menni fog. Rengeteg emelkedő regionális középhatalom, rengeteg regionális konfliktus. Kína folyamatosan fejleszt, ahogy CSendes Ázsiai térségben mindenki más is egy nagy háborúra készül. Oroszország is csak a haderő fejlesztésével tud tényező maradni. En egyébként nem tartom lehetetlennek Oroszo. regionális szétesését sem 10-20 éves távlatban. ----- Kissebb pull back-eknél szoktam védelmi etf-t venni. Kár, hogy részvényekről beszélünk és részvénypiaci hatások hatnak rá. --------------- Az egésznek persze egyáltalán nem örülök de kisemberként ez ellen tenni lehetetlen, akkor meg menni kell a trenddel. 2. Atomenergia - Urán. --- Semmilyen más reális esélyünk és eszközünk nincs a növekvő energia igény előállítására. Erdemes Gelencsér András könyveit olvasgatni, nagyon jól szemlélteti az elképzelések és a valóság közötti szakadékot. (Ábrándok bűvöletében) ----
WBA - jó jelentés, és párhuzamosan boltok bezárása. Arfolyam pre-ben egyelőre ugrik. ----- Tényleg nem vagyok fizetett fényező ember, de Jánosnak megint lehet, hogy igaza lesz. Pár napja jelezte, hogy közel a fordulat. Meglátjuk tudunk-e emelkedni.
Ket reszre bontom a valaszt: 1. Nem tudjuk, hogy mennyire megy le az olaj. A stopnal lehet egy rovid leszuras ami kiuti a pozit ha eppen nem vagyunk ott a gep elott. Abban lehet igazad, hogy tobb also szintre allitunk be veteli poziciot folyamatosan es amit bekot bekot amit nem az nem (es persze teszunk hozza mindig megfelelo stop losst). En tobbszor megszivtam azt, hogy az olaj hektikus ingadozasa miatt kiutott alapvetoen jo poziciokat. En inkabb nagy olajjal biztositottam a 0-at vagy a minimalis profitot.2. A szamolasnal IGAZAD van. Maskepp kell beallitani a hatarokat. Tehat 61-65 es 63.5-64 nagy olaj. Nekem szerencsem volt (elismerem) mert amikor ezeket csinaltam nagyon egyertelmu volt minden. Pl. orosz ukran haboru kitoresekor, itt csak a profit takingnel hibaztam. Amugy nagyon erdekes strategiak vannak a Moore Research Centernel---> mrci.com pl. https://www.mrci.com/client/futures/strat/f6202.php. Igaz ezekhez kene egy halom penz es le kene mondjak a tehenekrol meg a heggesztesrol.
Nem értem ezt a stratégiát. Miért állítunk szembe egy másik terméket, ami mennyiségileg ugyanaz, ahelyett hogy stopolnánk a pozit? Még nem vittem kifutásig pozíciót, de itt max annyit spórolunk, hogy nem 2 kontraktust kell zárnunk, hanem 1-et nyitni amin spórolhatunk pár dollárt. A másik pedig a fix 500$ nekem nem jön ki, mert a 62-es longgal keresünk 63-ig 500$, de a 65-ös longgal 1000-et bukunk, így az 500$ stimmel, de mínuszban.
Bar nem vagyok Stolz (emlekeztek: paros ev= bullos ev vagy valami hasonlo mantra) de tovabbra is meggyozodesem, hogy az olaj vasarlaskor erdemes figyelembe venni a szezonalitast. velemenyem szerint bullos megkozelitesben a legbiztosabb december kozepe - januar kozepe( vege) korul lehet jo beszallasi pontokat kapni -- https://charts.equityclock.com/crude-oil-futures-cl-seasonal-chart ... Ahogy Janosn idonkent ir strategiakat (pl. Dogs of Dow) szerintem egy nagyon nagy szazalekben nyero strategia a kovetkezo: megvarni amikor decemberben fordul az olaj, ez kb 15-20 korul van. Ekkor venni egy e mini crude futurest februari lejarattal. A nyitott poziciora +3 usd-nal ujjabb e mini futurest venni es berakni egy az ar -2 usd egy nagy crude shortot. Gyakorlatilag ez garantal 500 USD (-koltsegek) hasznot. Ezentul pedig vagy beallitunk egy - egy trailing stopot (ha bekotik a nagy crude shortot) vagy pedig folyamatosan nyitjuk az e-mini futurest longokat es emeljuk a stop losst Valahogy igy: december 15: buy emini crude 62 USD december 22: buy emini crude 65 USD, sell stop ecrude (nagy) 63 USD (ez vagy be kot vagy nem) ha igen akkor 500 USD haszon ha nem akkor idovel fel kell emelni 64-65-66 stb USDre es igy szekurizaljuk a hasznot ezen kibaszott sok penzt kerestem az ukran haboru kirobbanasanal. csak nem voltam eleg fegyelmezett es nem vartam meg a 120 USDt akkor kurva gazdag lettem volna es rohadt sok adot fizettem volna a roman allamnak
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.