Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Bizonyos vagyon felett diverzifikálni kell. Kb 5 millós vagyonig nincs sok értelme a diverzifikációnak, addig akár lehet minden egyben is. Életkortól, élethelyzettől is függ.
Arról írtam, mit tanítottak! Mit próbáltak tuszkolni a gyerekek fejébe a szoc. oktatásban. Amire reagáltam, az ebben az esetben is degradáló volt a jobbágy kifejezés...
A mai államhatalom akkori megfelelője a földesúri hatalom volt, neki kellett teljesíteni, és cserébe az akkori viszonyok szerint ő adta a jogbiztonságot és a közszolgáltatásokat.
Ugye megbuktál töriből anno...? https://hu.wikipedia.org/wiki/Jobb%C3%A1gy ---- Mint látod a jobbágy az NEM nincstelen!!! volt, sőt. A nincstelen=jobbágytelek nélküli földműves az a ZSELLÉR volt/lett. ---- Nagyjából... tájkép. A jobbágy mai szóval kb. ÖNFOGLALKOZTATÓ földműves volt. Saját vagyonnal és önálló termeléssel. . Aki földhasználati díjat fizetett>>tartósbérlet=lízing a földesúrának és klérusnak. Az általa lakott jobbágytelek=termőföld=termelóeszköz használatáért. úrbér gyanánt >> robot, kilenced, egyházi=klérus tized. Mivel a termelő eszközt a földesúr>>aki "a király jobbágya" biztosította neki. . Megj: egyházi=klérus adó még ma is alapértelmezett a német-osztrák földön. . A díjat javarészt természetben fizette meg. Robot>>ledolgozta, természetben adózásban és egyebekben>>"ajándékk"-ok képében. Idővel pénzben is fizethette az adót, sőt kellett is. A teljes közteher kb. a mai szinttel egyezett meg, ~40% volt. ******* Manapság a bérelt földön gazdálkodó+lakó mg.-i vállalkozó a párhuzam kb. Aki pedig tudhat állampapírt venni, ha jól gazdálkodik :-)
Akkor értem , a többségében gazdag jobbágyok kezében vannak a milliárdok... Valami ellentmondás van a szó használatban. -De jól hangzik, mint a birkázás.
Tévedés. Volt egész, fél, negyed, nyolcad telkes jobbágy. Volt úrbéri pátens, hogy mennyit lehetett ingyen dolgoztatni. A jobbágy jogi státusz volt, előfordult, hogy gazdagabb volt, mint némely elszegényedett nemes. Mint Rómában is a rabszolga lehetett gazdag is, csak a jogi státusza volt más.
Ebben a rezsicsökkentés költség számításban az a jó, hogy nem tudjuk milyen áron veszik a földgázt, mekkora az elosztási költség, a deviza ára. Így azt mondanak, amit akarnak. Teljesen átláthatatlan. A villany rendszerhasználati díj tavaly az ötszörösére nőtt miután a Lölö megszerezte a legnagyobb hálózati céget. Ja és a MET által kiszedett nyereség meg el van felejtve.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)