https://www.totalreturn.hu/komoly-veszelyt-jelent-a-koltsegvetesi-hiany-a-magyar-eszkozokre/A magyar állam és a vig szoros kapcsolata okán, azt sejtem, hogy ez az írás nem sokáig lesz a köz számára elérhető, úgyhogy érdemes mihamarabb elolvasni. "A kiigazítási igény közel 1000-1500 milliárd forint, így önmagában egyik megoldás sem elegendő, a fenti lehetőségek közül valószínűleg többre is szükség lesz. Egyes elemzők szerint óriási növekedési áldozat nélkül már nem is lehet hozni a 3,9%-os számot, a kérdés csak az elcsúszás mértéke.Véleményem szerint mindez sérülékeny devizához és állampapír piaci hozamokhoz vezet, ami miatt mi óvatosabbak is lettünk az egyébként meglehetősen drága magyar állampapírok tekintetében. Az új hírekre jelentős, volatilis mozgások várhatóak és csak az EU pénzek megérkezése, az EU-val való szoros kapcsolatok kialakítása és a vele való kibékülés tudna érdemi megoldást jelenteni. Ez a percepcióváltás javítaná az egyensúlyi mutatókat, az EU transzferek enyhítenék a várható recesszió következményeit is. "
Rosszul tudod. A kamatperiódusokra eső kifizetendő kamat mértéke az adott kamatperiódusra megállapított éves kamatbázis kamatprémiummal növelt összege. A névérték visszafizetése lejáratkor egy összegben esedékes. Vagyis a kamatot kamatprémiummal együtt periódusonként kiveheted , vagy újra befektetheted, bármibe....
Egy 3 napos karbantartás után valami alapvetően más, lehengerlően modern appot szeretnék holnap kapni. Persze ha elindul holnap. Ha ugyanaz néz rám holnap (után?) is, akkor ez is csak egy volt a sok unortodox lopási módszerek közül. De mindenki nyugodjon meg, a pénze állampapírban van a legjobb helyen.
Ami még szokatlan lehet a magyar papírok után: évente csak a kamatprémiumot fizetik ki (de azt az inflacióval növelt névértékre), az inflációs korrekció a papír árát növeli és a végén egy összegben kapod meg. Szokatlan, de nekem logikusabb.
https://www.deutsche-finanzagentur.de/en/federal-securities/types-of-federal-securities/inflation-linked-federal-securities Én akartam venni a szocho bevezetés előtt, de IBKR-en nincs. Figyelem: ezt nem 100%-on lehet venni, mint a magyar lakossági papírokat, hanem piaci = 100% fölötti áron! Ha annyi lesz az infláció, mint a piac várja, akkor mindegy, hogy ezt vagy a fix kamatozásút veszed. Meglepetés inflació ellen, megtakarítás értékének megőrzésére jó - ha árulja a brókered. Természetesen a kamatprémium is beárazódik a piaci vételárba, így mindegy, hogy 0,1 vagy 1,5% prémiumút veszel.
Érdekes lesz látni, hogy a hosszú papirokban megindult hozam növekedés tartós lesz, vagy nem. Az lehet, hogy már júliusban sem lesznek pozitívak a hosszú kötvény alapok. Akkor pedig a lakossági pénzek el kezdenek mozdulni. A kötvény alapokba a csúcson beterelni a hozzá nem értő népet jó ötlet volt, vagy nem? Lesz egy kis meglepi.🤣
Tavaly nagyon elbaszták a 430 fölé engedéssel, hogy nyerjenek azon is. Hosszútávú károkat okoztak, némileg érinti őket a következmény. Jó étvágyat hozzá.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.