Azért köszönöm a választ. Egyébként 2 helyen is utána néztem köztük a kincstárnál is , és azt mondták hogy nem lehetséges. De azért köszi a választ, és az "idődet............ "
Tök nem értem! Ha az ember autót,mobilt,tv-ét,mosógépet vesz, annak utánaolvas. Ha befekteti a pénzét, annak meg nem? Ez ilyen sima google-is dolog. Amúgy, hogy a kérdésre is válaszoljak:"A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.". Tehát igen,felemelheti.
Szeretném megkérdezni tt, hogy vettem a PMÁP 2033/I ból anno. Postán. Itt is érvényes az hogy a visszaváltási olyan, hogy idő elötti visszaváltásnál bármikor felemelheti az államkincstár a visszaváltási %-ot ? Köszi a választ
Kezdő állampapír-tulajdonosként kérdezem - ha valaki segítene, megköszönném - lehet-e már tudni, hogy a PMÁP 2027/J mekkora kamatot fog fizetni legközelebb (2025 januárjában esedékes)? A 2023-as infláció lesz a kamatbázis?
Szétnéztem az aktuális papírok között. Komolyan nem értem, hogy ki adja ezeknek még oda a pénzét 6-7%-os HUF kamatra, amikor ez a szint már elérhető más országok állampapírjaival pl. euró alapon. Innentől nem kérdés, hogy ahogy lejárnak a rövidek, mennek innen kifelé a kamatokkal együtt.
Akkor szerinted is 5,4%? Mert én kissé bizonytalan vagyok, nehezen igazodom el az eurostat adatain. Végül is 5,4+0,25=5,65% nem is kenne olyan rossz még egy évig.
Ezt honnan vetted? Én az eurostat 2023-as átlagos inflációjára 5,4%-ot találtam. Mondjuk nehezen tudtam elővarázsolni, kissé bizonytalan vagyok benne, de remélem
Kíváncsi vagyok, hogy az ÁAK miként fogja menedzselni 1 év múlva az államadósságot, amikor befut a nagy kamat és a pénz egy része megindul kifelé (jó eséllyel ezermilliárdok) ilyen infláció számítás mellett.
Jól gondolom hogy a 28Y kamata aug 23 tól csak gombok lesznek ? "A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét
megelőző naptári évre vonatkozóan az azt megelőző évhez
viszonyított, az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő
Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói
árindexként („Harmonised index of consumer prices –
inflation”) hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói
árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy
amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a
kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő"
azért éves 6.5% kamat elég karcsu még adozás nélkül is.jo nagy átverés .adtak 15% mondjuk és volt inflácio.50% vagy több most is van 25% inflácio.no kemment
Az vicces lesz ha mindent lerontanak hogy máshova hordjuk a pénzünket aztán ha szorít a cipő majd megint penetránsan nagy kamatokat dobnak be a bevonzáshoz. Mert az egyenletesen elég jó az túl konzervatív megközeléités. Ám legyen.
Mivel elég nagy sz.rkupacot hozott össze a pedofidesz, ezért 2 opció reális: 1. Marad a 3 havi EURIBOR 2027 őszi lejárattal, ez már nem lesz jó, mert EKB megkezdi a kamatcsökkentést. 2. Megszüntetik ezt az EMÁP-ot is, mivel a 2010 óta tartó szándékos forintgyengítés folytatása miatt nekik a forintban történő eladósodás jó, azt el tudják inflálni.
Jónak ez a mostani 4%-os sem volt mondható, de legalább közel volt, hazai, ingyenes számlán. Ha ezen sikerül rontani, akkor az azt jelenti nem kell az eurónk. Ami nem baj, csak utána ne vegyenek fel 6-8 százalékra a haveruktól, annyira én is odaadnám :-) Attól tartok nem lesz egy darabig devizás kötvény a kincstárban.
Azért várd ki a végét! A másnaptól életbe lépő, éjfél előtti jogalkotás mesterei szerintem nem fogják tétlenül nézni azt, ha esetleg sokezer milliárd elindulna kifelé az állampapírokból, amikor egy tavalyi cirka 1500-1700 milliárdos MNB hiányt nem tudtak rendezni és törvénymódosítós bűvésztrükkel tolták el a kiegyenlítést valamikor a távoli jövőbe.
Babakötvénybe már belenyúltak a szokásos éjfél előtti Közlönnyel máról holnapra, hiszen háborús, migrációs, tököm tudja már, hogy milyen vészhelyzeti, rendeleti kormányzással visszaélve irányítanak már évek óta. HA jövőre többezer milliárd megindulna, kb. ugyanennyiből fog tartani módosítani a feltételeken és nem értik még mindig, hogy miért kiszámíthatatlan ez az ország.
Hát nem bántam meg hogy húsz százalék körül tartok itt, azt is részben euróban. Sokkal kisebb az izgalom mint aki allint tolt. Hold amúgy is többet hozott tavaly, és kisebbnek is látom az esélyét hogy trükközzenek. Év vége felé látjuk majd állampapírban mi a realitás jövőre. 26ra biztos pénzosztogatás lesz, talán most a botrányok miatt állampapírban se kockáztatjak meg a variálást. Mondjuk a forintárfolyamnak majd biztos jót tesz jövőre az alacsony alapkamat magas kifizetések kombó.
Szerintem a legkevésbè meleg pite. Állampapír módosítása lávaforró pite, technikai államcsödnek hívják. Visszaváltás feltételeinek is elég meleg a befektetői bizalom miatt. Az adórendszer meg sima ügy, plánehogy belügy. Megkapod a kamatot, nem? Tbszre tetted? Naugye :D ha máshova teszed sz is adóköteles. A legsimább meg olyan kamatot adni fordulókor higy benthagyják. Csak az meg drága. Mi más opció lenne?
Elmúlt pár évben volt már rá precedens, de elég ha 23:59-kor hoznak egy vészhelyzeti kormányrendeletet, hogy a háborús és migrációs vészhelyzetre tekintettel holnap 0:00-tól a következők lépnek életbe: .......... (a ....... helyére mindenki azt gondol amit akar)
Azért visszamenőlegesen màr meglévő befektetésre adót kivetni elég meleg pite lenne. Kíváncsi leszek, hogy jövőre ezt az ÁAK miként fogja kezelni. Kamatfizetés után meg fog indulni az állomány egy része kifelé. KàderSH számait innentől el kell felejteni,mert szerintem tök hiteltelenné vált lényegében tavaly október óta.
Szerintem fognak olyan kamatot adni hogy az emberek többsége benthagyja, illetve megbirizgálhatják az adórendszert udő elötti felvételbél pl adóköteles lesz a hozam. Meg egy 6-8%os kamat ha szépen játszol.
Én nem arra tippelek hogy megvariállják, visszaváltást se emelhetik az egekbe, minden más meg tevhnikai államcsőd. De. Ott a komplett adórendszer. Bármilyen adót rávethetnek hogy elvegyék a kedvünket. Emlékezzünk a végkielégítések 99%os adójára. És sok melóst is érintett. Pusztán kibaszból. Most meg….
Jó kérdés, ahogy az is, hogy az ÁAK minden ígérete ellenére mit fog lépni, hogy ne induljon meg kifelé a lóvé. Tétlenül nem fogják nézni, ez borítékolható, bármit is mondanak most.
hát addigra kicsit okosabbak leszünk az idei infla, árfolyam, pmap kamat kapcsán. 25ben tervezek kivenni és másba tenni (nem ingatlanba :D) augusztusra kiderül kb melyik lesz az áldozat.
Pedig de. A 2028/y-t és a régebbi PEMÁP-okat az éves eurós infláció alapján számolják, tavaly is így volt. Szóval 2028y aug. forduló után 5,4+0,25=5,65
ez egy éves cikk, az 5%os euro infláció meg tavaly augusztusi adat, aligha az alapján számolják. Az aktuális meg 3%alatt van. csodálkoznék ha jelentősen meghaladná a fordulókor a kamat a 3%ot.
A mostani EMÁP igen, 4% alatt, euribor-hoz kötött. De gondolom te is a PEMÁP-ot írtad, pl. 2028/y, az fordul augusztusban. Az itt leírtakat követtem (tavalyi leírás): https://allampapirkalkulator.hu/hirek/megvan-mennyi-lesz-az-euros-allampapir-pemap-kamata-megeri-az-euro-63 Az eurostat oldalán látom az 5.4-et a 2023. évre.
Ha mindenki így gondolkozik akkor az a kérdés mikor kell kiszállni. Annyiból jó hogy a 9%os euros augusztusbanfordul, azt akkor kiveszem szerintem. A pmap idejét majd akkor meglátom. A 27esek akár be us ragadhatnak, nem érdekes.
Bőhm és kutya úr csak a nyugdíjprémiumot tudják álompapírba tolni, kizárólag negyven évesbe mert nem tudni mi jön holnap. Oli urat ördögűzéssel heterogenizálják.
Bár én nem járok élelmiszerboltokba vásárolni, de a feleségem igen. Mondja képzeld, 1500 Ft egy kis db karfiol. Mondom az létezhetetlen, nem nézted el és kilója annyi. Nem, ott van a blokkon, hogy db áras. Kérdezem, mennyi volt tavaly ilyenkor januárban? Nem emlékezett már pontosan, de ilyen 8-900 Ft rémlett neki. Nem 2-3 évvel ez előttről beszélünk, hanem tavaly ilyenkorról.
Folytatódhat a Szomszédok, de ehhez a Fidesz-KDNP áldása is kell valószínűleg. Képzelem az új párbeszédeket. - Apu! Apu! Most voltam a boltban. Képzeld, olcsóbb lett a tej! - Igen, Julcsikám. Láttam, hogy mindössze 5,5%-os lett a decemberi infláció. Végre több pénz marad a zsebünkben. - Ha több pénzünk lesz, akkor végre el tudunk menni a Balatonra jövő hétvégén. - Ó, kislányom, az a hétvége nem jó. Tudod, akkor lesz a Békemenet, oda megyünk. - Mennyivel egyszerűbb lenne minden, ha Brüsszel nem nehezítené meg az életünket. - Majd június 9-én elzavarjuk ezeket a Soros bérenceket a dollárbaloldallal együtt. :))
Ki fogják hozni, az utóbbi 3 hónap után ez innentől már szerintem nem is kérdés, de azért én még megvárom a januárt. Annyi adóemelés, áremelés van, hogy nem létezik, hogy a valós januári infláció egyszámjegyű legyen szerintem.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.