Nos van itt azért még egy csavar. Az állampapírok kamata adómentes normál értékpapír számlán, de ha TBSZ-en veszel állampapírt és feltöröd a TBSZ-t 3-5 éven belül, akkor adóznod kell a kamatok után.
A tbsz az egy adózási lehetőség, amelynek jogszabályi keretein belül kereskedhetsz likvid és kevésbé likvid eszközökkel. Amúgy a tbsz bármikor megszűntethető (tehát még ez is likvid), igaz akkor adózási kötelezettséged keletkezik.
"A pénzügyekben likvidnek nevezünk egy adott eszközt vagy értékpapírt, ha könnyen, gyorsan, és az eszköz becsült értékéhez közeli értéken váltható készpénzzé." 15% nyereség adó vs nulla nyereségadó megfizetése vajon mit jelent ebben a kontextusban?
igen, itt fogalmi zavarok vannak... Likvid = bármikor pénzzé tehető, elkölthető tetszőleges dologra... a TBSZ az a likvidnek pont az ellentéte, az én értelmezésemben legalábbis :)
Aki értelmesen olvassa az ügyben képviselt álláspontomat, az nem akar összemosni mindent mindennel. Leírtam már többször, hogy az én rendszeremen belül a pénzpiaci alapok nagyobb kötetlenséget jelentenek, mint a webkincstár, azt is leírtam, tényekkel alátámasztva, hogy ez a befektetési forma az elmúlt egy évben (nem 2, nem 10, nem 100,hanem egy évben), nagyobb hozamot hozott mint a webkincstár és a dkj. Nekem láthatólag mást jelent a likviditás mint neked. Amúgy el tudom fogadni, hogy ez mindenkinek mást jelent. Én a befektett pénzemből nem akarok most nyáron üdülni menni, és egyáltalán nem akarok hozzányúlni a következő időkben, mert ez egy elkülönített összeg. Befektetésre van szánva.
Élethelyzetek DKJ-hoz, hogy hozzon még némi aprót a pénzed, amíg előre tervezetten elköltöd. 1. Felújítást tervezel, megvan az időpont, költségvetés, mester. 3 hónap múlva fog kezdeni, addig beteszed a pénzt DKJ-ba. 2. Nyaralni fogsz, befizetted az első részletet, a fennmaradót ki kell fizetned 2 hónap múlva. 3. Gyereked esküvője lesz a nyáron, addig odateszed a pénzt. 4. Tavasszal vennél egy használt autót. 5. Költözöl egyik városból másikba, eladtad az előző lakást, épp keresed az új helyen, a pénz nagy részét addig havonta DKJ-ba teszed, csak a foglalóra valót hagyod a bankszámládon. Pár hónapon belül el fogod költeni.
Ha már a likviditást feszegeted. Webkincstárban kapható részvény,etf,befektetési jegy,deviza,határidő stb.? Csak a nyalóka, üdülés, autó, lakás jelent likviditást? Szerintem nem.
A dkj tipikusan az a kategória, hogy megpörgeted 6 hónap alatt és már meg is van a gyereknek a lakása.:-) Te mennyit pörgetsz, 3-4-500 milliót? Mert kb. ennyiből pörög ki ilyen rövid idő alatt egy lakás ára.
?? A nyalóka honnan jön? Ha el akarja valaki költeni új autóra, külföldi nyaralásra, vagy szeretné támogatni a gyerek első lakásvásárlását pár millióval, stb. Az is költés! A tbsz-es befektetéssel 5 évre elköteleződsz - feltéve, hogy szeretnéd a befektetés hozamait szja-mentesen megkapni. A DKJ-ban "pörgetett" pénz viszont nagyon rövidtávon belül számlapénzzé tehető (és fixen adómentes a hozama). Kizárt, hogy nem érted, hogy miről beszélünk. Csak éppen ez az érv nem támasztja alá a koncepciódat, ezért nem vagy hajlandó figyelembe venni. A 3585 hsz-ben ezt írtad "Amúgy meg tudod,almát az almával,körtét a körtével kell összehasonlítani!" Vajon most miért nem tűnik fel, hogy a likvidtás aspektusában ez így szintén körte-alma szitu??
Szalma h*lye volt,ki is b@szták. Amúgy profi volt, a kevés profik egyike,fogalmam sincs miért nem lépett a fékre. Egy abszolút hozamú alap pedig nem keverhető össze egy pénzpiaci alappal. Semmilyen tekintetben.
A likvid azt jelenti, hogy igen gyorsan pénzzé tehető, veszteség nélkül. Engem egyébként - mint átlagembert - frusztrál, ha túl sok minden közül lehet választani. Van legalább 100 alap a bamoszon, hogy döntsem el, melyik lesz nekem a jó? Mert a múltbeli teljesítmény se jelent semmit, erről az OTP Supra tulajdonosok tudnának mesélni.
Mi az, hogy költhető? Nyalókát nem vehetsz rajta,de nem is ezért fordultál befektetési szolgáltatóhoz. Bármilyen érdekes a webkincstár is befektetési szolgáltatást végez,mégha szegényes kínálattal teszi is ezt. Azért nyitották,hogy betegyék az emberek a pénzüket. És az emberek java így is használja, ez nem folyószámla.
Értem én, hogy mit akarsz ebből kihozni,de a befektetés likvid. Sőt, a wbkincstárhoz képest sokkal likvidebb,mert sokkal több befektetés közül választahtsz.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.