Tetszik ez a hype! Szuperállampapír! Az előző is szuper volt mikor bevezették, aztán úgy a futamidő felénél meg kiderült, hogy sz@r. Csak erről nem illik beszélni!:-)
Azért Magyarországon nem nehéz paranoiásnak lenni...,jó tudom, logikusabb magyarázatok is léteznek az itthon történtekre, úgymint soros, brüsszel, usa, németek, eu, stb., de én meg ezekben nem hiszek! Tegnap is olyan jót röhögtem! Azt mondja a Lánczi, hogy azért tüntetnek Debrecenben a parasztok az akkugyár ellen,mert a németek pénzelik őket,mert Németország azt szeretné,hogy ne Magyarországon , hanem Németországban épüljön meg a debreceni akkugyár.:-) Hát barátom,ha nekem paranioám van, akkor milye van ennek a f@sznak? Semmi igaz? Ő csak pofátlanul hazudik.
https://allampapirkalkulator.hu/hirek/mar-kiszamithatod-melyik-allampapirt-eri-meg-lecserelni-uj-funkcio-62 Hát volt ilyen a múltban? Az adós segítséget nyújt a hitelezőnek ahhoz, hogy a hitelező nagyobb bevételre tegyen szert az adós adóssága után?! Mindjárt elolvadok,ez annyira megható,piaci és hihető!:-) Úgy látszik az agymosást, irányítást,manipulálást a közügyekről, politikáról kiterjesztik a pénzügyekre is. Kár, hogy arra a fránya S&P-ra,meg a nemzetközi befektetőkre nem hatnak ezek a praktikák!
7-10 és 20+ éves is van. A magas kamatok miatt, kicsit kamatcsökkentésre spekulálva és a háború miatt biztonsági megfontolásból is sok pénzem van most ebben, ha kitör a béke megy át egy része részvénybe.
Nem egyszerű, forint gyengülés növeli az inflációt, kamat csökkentés gyengíti a forintot. Ha minden így marad akkor a határ 30-40 km-s savjából megéri külföldre járni tankolni és ha már ott van az ember akkor megejteni a nagy bevásárlást, ami euró keresletet generál és csökkenti az állami bevételeket.
Fejben lehet sakkozni, hogy mit fognak tenni a külföldi áruk visszaszorítása érdekében! Valamilyen különleges adminisztratív korlátozás, vagy forint gyengítés, de ahhoz csökkenteni kellene a 18%-ot, több pénz a mutyi szektorokba,stb. Nagy itt a katyvasz és az az igazi baj, hogy az inflációnak hazai okai vannak és ha meggátolják még majd azt is, hogy a kedvező külföldi folyamatok beszivárogjanak a magyar gazdaságba, akkor max. egy nagyon enyhén csökkenő, esetleg tartósan magasban ragadó inflációt kapunk végeredményül.
A "fordulat", ha ez nevezhető annak ott tapasztalható, hogy a multik külföldi árukkal kezdtek el helyettesíteni magyar termékeket. Tejtermék,de hús fronton is vannak erre jelek, vagy itt van a minap nagy port kavart ukrán búza esete. Ezek a folyamatok akkor eredményeznének tartós fordulatot,ha a kormány hagyná, hogy a piac szabadon működjön, de szerintem nem fogja. A liblingek létét veszélyeztetné, ha hagyná.
Így van. Decemberben akartam venni egy helyi kis abc-ben (ami évekig a sűrű fillér politikát követve jóval olcsóbban árult szinte mindent, mint bárki más) egy tálca sört. Náluk hirtelen 300 lett a Soproni, Heineken 460, de minden drágult, nem volt 300 alatt sör. Nem értettem, mert a multikban még nen szállt el akkor semmi. Karácsony után 275-ért vettem Heinekent a Sparban, kuponnal kb. 255 lett a vége. Most már ott is horror áron van minden sör. Utólag nézve a kisboltot hamarabb elérte az áremelés valamiért. Egyébként meg a Lidl is tolja tovább fel az árakat. Ma láttam, hogy jó pár dolog megint drágább lett, amit venni szoktunk. Én nem tudom, hogy ki, milyen fordulatot lát és hol (M1?), de ebből semmit se tapasztalok. Üzemanyagáraknak durván kellene csökkennie, ehhez képesz szerdán megint emeltek, pedig itt a legdrágább a régióban.
"...Nekem az us államkötvények etf-ben vannak 0.07% éves kezelési díjjal, .." Milyen időtávú bondot tartasz? Rövid? 1-3 év? 3-7 év? Több? Most szemezgetek velük, de az Ersténél nincs nagy választék.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.