Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD hétfő, 13:27
Előzmény: #4534  Lou70
Csak egyetérteni tudok, ha már fire és szabadság én sem vágyok megkötésekre, bárhol lehet valamit kivenni, egyelőre nem akarok nyaralót se belföldön se külföldön. Lehet ez korral változik majd, de most nem gondolkozom benne.
Lou70
Lou70 hétfő, 13:27
Előzmény: #4537  harding
Csak TBSZ-en kezelik, ugye?
N0MAD hétfő, 13:25
Előzmény: #4532  kjanek
22 óta, de előtte is volt náluk pénzem, csak csaladtag portfoliójában. Akkor kezdtem kialakítani a saját tbsz vetésforgómat saját név alatt, a privátbanki limitet meghaladva, az előző tbszek lejártával.
Sok mondanivalóm nincs róluk, az a filozófiájuk hogy hagyd őket kezelni a pénzt, csak kockázati szinteket és pénznemeket határozz meg, aztán nézegesd az alakulását. Nem nagyon szeretnének egyedi megbízásokkal és ötletekkel foglalkozni.
Ami részemről meggyőző volt hogy a 2008 as válságos évet kihozták nullásra, bukta nélkül (mint mondtam nem sajátomat, rokon portfolióelszámolását néztem) aztán van minimum 60%-ok kötvénytartalmú biztonságosabb csomagtól a Balássy féle 20% környéki hozamú, de így azért nyilván kozkázatvállalóbb csomagig minden, aztán alakítsd ki milyen összetételt szeretnél.
Részemről Euro elszámolású túlnyomórészt, ezen a forinterősödés nyilván nyomot hagyott ha abban nézzük, de így is elég jó hozamokat termeltek, a jövöt meg majd meglátjuk.
Ha megvan a privátbanki limit nincs alapdíj csak az elvárt szint feletti (állampapírhozam asszem) feletti növekmőnyből számolt sikerdíj (bevallom ezt nem követem, a tiszta hozam látszik minden felületen, és ez is ami számít) Amúgy meg TBSZ mind, idénre tervezem az utolsó tbsz befizetést, aztán már csak kivétek lesznek lejáratoknál a növekményből, egyelőre a továbbiak állampapírba mennek majd, meg a saját játszós tőzsdepakk, de ez nem fajsúlyos tétel.
Gyakorlatilag minimális kommunikáció zajlik, részemről ez így jó is, ha az eredmények tetszenek, és eddig tetszenek.
harding
harding hétfő, 13:20
Előzmény: #4532  kjanek
HOLD-os srácok/lányok eleg ügyesek. Kb. 20 éve követem őket, amikor még nem is így hívták a céget. Már akkor is feltünő volt az eltérő szemlélet.
Stabil állampapír feletti hozamot gyártanak, forint és deviza alapon is... nyilván árfolyammozgások ezt befolyásolják ha forintban számolsz. (Eső piacon kisebb veszteséget hoznak, mint a piac egésze.)
Profik... magas sharpe értékekkel.
FR73 hétfő, 13:20
Előzmény: #4517  Spekumaci
50-es pár egy középiskolás gyerekkel, feleségem már FIRE.
Főbb arányok a pénzügyi vagyonrészen belül:
1% deviza (cél: utazások, havaria esetén egy ideig túléljünk)
50% állampapír (a biztos de alacsony hozam, kamatból egyelőre utazás, ennek kb 46%-a 2029/N, 46% fix máp, 8% 2029/I).)
17% önyp kockázatos portfólió (ma már nem nyitnék, de 20-25 éve ez volt a lehetőség, itt nincs beleszólásom, konkrétan mibe teszik a pénzem).
32% részvény, etf, etc (ennek 45,5% SXR8 és VUAA, 17% EUNL, 9% IS3N, 14,5% Invesco physical gold ETC, 9% OTP, 3% MOL, 2% ANY).
Peterbond hétfő, 13:20
Előzmény: #4514  FR73
Ai eseten en azert vonakodo vagyok. A legtobb esetben pozitivan akar valaszlni. Ugy van programozva hogy neked tetszo valaszokat adjon ergo akarmilyen strategiaval mesz arrol pozitivan fog nyilatkozni.
.
Arrol nem beszelve hogy meg mindig nagy hibaarannyal tudd dolgozni ahhoz hogy az ember keszpenznek vegye.
Lou70
Lou70 hétfő, 13:14
Igazság szerint nekem nem hiányzott sosem a ház, meg a vele járó nyűg (nekem nyűg), ha már kertes ház, akkor inkább közvetlenül a Körös partján egy nyaraló. De az is csak egy röghöz kötés, mert onnantól oda menni kell, ha akarok, ha nem.
Bolton01 hétfő, 13:04
Előzmény: #4523  Lou70

Nem akartam párkapcsolati iránnyal is bonyolítani az amúgy is bonyolult kérdést, de önmagában a párkapcsolat és a gyerekek leendő párkapcsolata kb alapjaiban írhat át mindent.
Ingatlan témában annyi kiegészítést tennék, hogy a "legyen ház, meg X vendegszoba" dolgot élből elvetném, túlzottan nagy ház felesleges véleményem szerint. 
Rengeteg ilyet láttam, sok fiatal még abban se biztos, hogy melyik országban szeretne élni, ha nem teljes az összhang, akkor 1-2 hétnél többet nem gondolnám hogy nálatok töltenek majd. Nem egy olyat ismerek, hogy évi kb 2-3x2 nap ami szülőkre jut, nagyobb távolság esetén. Erre beruházni kvázi dupla alapterületet, hogy 360 nap meg bújócskázhass az asszonyal ...
Van olyan barátom is, akik szülőlátogatás esetén is mindig szállodába mennek, hiába lenne saját szoba ...
kjanek
kjanek hétfő, 13:00
Előzmény: #4528  N0MAD
Mennyi ideje vagy a HOLD-nál, és milyenek a tapasztalataid velük kapcsolatban?
Firekiller
Firekiller hétfő, 12:57
Előzmény: #4529  N0MAD
ott arrébb mész Szegdtől vagy Bajától  20km-ert, azt maris 50%-al olcsóbb egy ház
kkv14 hétfő, 12:55
Előzmény: #4519  kjanek
Na ,ez nem szerencsés , ha rózsás akkor azért nem, ha az ellenkezője, akkor meg azért nem. 
N0MAD hétfő, 12:50
Előzmény: #4527  Firekiller
A felújítás ott se sokkal olcsóbb, max kicsit kisebbek a szakik díjai, de az anyagok nem olcsóbbak.
N0MAD hétfő, 12:49
Előzmény: #4517  Spekumaci
Javaslom megfontolni hogy profikra bízod a nagyjának a kezelését, eléggé kiegyenlítik az ingadozásokat. Nem érzem kockázatosabbnak a dolgot, valahol mindenképp kell legyen a pénzed, a portfolió meg igyisúgyis a tied, bármikor tudod ellenőrizni mid van. 
Aztán TBSZ vetésforgó. A könnyebben hozzzáférhető rész meg állampapírban, gyakorlatilag megtakarítási folyószámlaként kb azonnal hozzáférhető jelenleg
(Csak így cégnév nélkül, részemről Holdnál van, de nem nekik akartam reklámot csapni)
Firekiller
Firekiller hétfő, 12:47
Előzmény: #4526  N0MAD
Dél-Alföldön nem oszt szoroz sokat :)
N0MAD hétfő, 12:44
Nem belekötve, de azért azt hozzátenném hogy a ház és az ingatlan fenntartási költsége az nem ugyanaz, érdemes ezzel kalkulálni.
Lou70
Lou70 hétfő, 12:39
Előzmény: #4524  Firekiller
Dél-Alföld.
Firekiller
Firekiller hétfő, 12:32
lokációd?
Lou70
Lou70 hétfő, 12:23
Előzmény: #4520  Bolton01
A többlet idő nem csak többlet költés, hanem többlet súrlódás. Az gazdasági válság és a magas infláció mellett a FIRE legnagyobb ellensége a válás. :D
Amúgy én is szívesen olvasnám, ki hogyan tervezi/csinálja a felélési szakaszt, mert inkább csak elméleteket olvasni a témában, magyar tapasztalat szinte semmi. (és talán rendes mederbe terelnénk a topikot is.) :D
Szóval én 85 éves korig, 80%-os feléléssel számoltam ki, de annyi pufferrel, hogy nem terveztem infláció feletti hozamot, tehát hosszabb távon ez és a 20% maradvány a rosszabb éveket kiegyenlítheti. Természetesen a 10 év múlva beeső öregségi nyugdíjat és a várható nagyobb költéseket máris beterveztem.(3 gyerek van, a nagyobbiknak vaskosan besegítettem a ház és kocsi vásárlásba és ez jár a másik kettőnek is, saját autóm cseréje, legkisebb gyerek taníttatása, évi 2 nagyobb utazás, ilyesmik).
2 lakás van, de az asszony egyre többet mondogatja, hogy jobb lenne egy családi ház, ha majd jönnek az unokák. Nekem nem hiányzik, de legyen meg az akarata... Úgyhogy 150m betervezve a következő évekre a cseréhez is. És az e felett megmaradó összeg adja ki, hogy mennyi lehet a kivét hobbira, kisebb utazásokra, drágább műszaki cikkre, stb.-re, de általában a havi költésem messze alatta marad a limitnek. 
Bolton01 hétfő, 11:48
Előzmény: #4521  Firekiller
Persze hogy nem, csak a Nick-nevet, a többit elolvassa majd a saját szemével ... :D
Firekiller
Firekiller hétfő, 11:43
Előzmény: #4519  kjanek
természetesen az asszonyodnak nem mondjuk el

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek