Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kuliominer
kuliominer 2024. 12. 16. 09:26
A ChatGPT véleménye az alábbi a F.I.R.E. kapcsán:
-
"A FIRE (Financial Independence, Retire Early) életmód célja, hogy az emberek minél hamarabb elérjék a pénzügyi függetlenséget, így korán visszavonulhassanak a hagyományos munkavégzéstől. Ez szigorú megtakarításból, minimalista életmódból és tudatos befektetésekből áll, hogy a passzív jövedelem fedezze az élet költségeit. Az alapelv, hogy a jövedelem jelentős részét (akár 50-70%-át) félreteszik, és okosan fektetik be, például részvényekbe, kötvényekbe vagy ingatlanokba. A FIRE-követők gyakran a 4%-os szabályt alkalmazzák, amely szerint évente a befektetett vagyonuk 4%-át élhetik fel fenntartható módon. A mozgalom különböző irányzatai vannak, például Lean FIRE (minimalista életvitel) és Fat FIRE (magasabb életszínvonal fenntartása). Bár vonzó a szabadság ígérete, kihívást jelenthet a hosszú távú fegyelem, a jövőbeli kiadások pontos tervezése és a piacok ingadozásának kezelése. A FIRE lényege nem csak a korai nyugdíjazás, hanem az élet feletti pénzügyi kontroll megszerzése."
kuliominer
kuliominer 2024. 12. 16. 09:31
Szintén a tőlem okosabbat, a ChatGPT-t kérdeztem:
-
"És a felhőben általad elért tanulmányok és elemzések szerint ha pl. 100 ember belevág, mennyi jár sikerrel ?
"
-
"A FIRE életmód sikeressége nagyban függ az egyének körülményeitől, például a jövedelemszinttől, kiadási szokásoktól, piaci feltételektől és a fegyelemtől. Az elérhető tanulmányok és felmérések alapján pontos arányok nehezen megállapíthatók, de az alábbiakban összefoglalom, amit tudunk:
  • Becslések alapján: Azok közül, akik aktívan követik a FIRE életmódot, kb. 30-40% érheti el a teljes pénzügyi függetlenséget, ha hosszú távon tartják magukat a tervhez. Ez különösen igaz, ha viszonylag fiatalon (20-as, 30-as években) kezdik el.
  • Közös akadályok:
    • Sokan feladják a szigorú megtakarítást, mivel az életkörülmények (gyerekvállalás, egészségügyi költségek) változhatnak.
    • A pénzügyi piacok ingadozása (pl. válságok) szintén nehezítheti a célt, ha a befektetések rosszul teljesítenek.
    • A túlzott megszorítások érzelmi terhet róhatnak, ami miatt néhány ember kiszáll.
  • Részleges siker: A FIRE-t követők jelentős része, bár nem éri el a teljes korai nyugdíjazást, pénzügyileg biztonságosabb helyzetbe kerül, mint ha nem próbálkozott volna. Ők gyakran választanak egy "fél-FIRE" életmódot, amely részmunkaidős munkával kombinált függetlenséget kínál.
  • Kulcstényezők a sikerhez:
    • Magas kereset és alacsony költségek: A magas megtakarítási ráta (50-70%) nélkülözhetetlen.
    • Intelligens befektetési stratégia, amely figyelembe veszi a hosszú távú hozamokat és az inflációt.
    • Rugalmasság a kiadások és a célok tekintetében."

• kuliominer
    kuliominer 2024. 12. 16. 09:36
    Még ezt is írta "ChatGPT barátunk", csak lemaradt a másolásnál (hiába, én ember vagyok, hibázom :))) :
    -
    "Összegzés: Ha 100 ember belevág a FIRE életmódba, nagyjából 20-40% érheti el a teljes célt, míg a többiek vagy részleges eredményeket érnek el, vagy időközben feladják. Azoknak, akik következetesek és rugalmasan alkalmazkodnak a változó körülményekhez, sokkal nagyobb az esélyük a sikerre."
    net91 2024. 12. 16. 12:15
    Ha még nem olvastad és érdekel..
    FIRE Hungary - anyagi függetlenség Magyarországon
    maxhell 2024. 12. 17. 20:07
    Nekem is bejön egy ilyen topik, remélem lesznek jó gondolatok. Nekem sok kérdőjel van a témával kapcsolatban annak ellenére, hogy kitűztem célnak valami ilyesmit, és ez irányban dolgozok és tervezek.
    Ott kezdeném, hogy sokféle fire van, nekem mivel a lehetőségem is ez irányban adottak csak, a klasszik fire elérése a cél. Ez azt takarná, hogy alkalmazotti fizetésből, idővel egyrészt egyre nagyobb részt megtakarítani, másrészt ezt egyre jobban befektetni, és hosszabb távon, x év után elérni a célt.
    Nyilván már ebből is látszik, hogy mennyire nem homogén ez a kérdés, mert létezik fire vállalkozásból, ingatlanból, örökségből, nagyobb extra bevételekből, nyereményből is. Nekem ezek nem fire-k, egyszerűen a fentiek miatt egyrészt ilyen lehetőségeim eddig nem adódtak, így marad a legnehezebb pálya, a saját erőből megvalósítás. A későbbiekben egy-egy általam problémásnak vélt kérdést próbálok kivesézni, természetesen saját szemszögből mert máséból nem tudom. :)
    Greenbull
    Greenbull 2024. 12. 17. 21:12

Jó ez a topik, sok megfontolandó gondolat van itt. A ChatGPT-s meghatározáshoz talán annyit tennék még hozzá, hogy kell a végső elhatározás is, ami az egyik legnehezebb dolog. A rokonom kialakított egy olyan portfoliót, hogy már három éve a teljes éves munkabére kétszeresét termeli meg vele, de mégsem meri otthagyni a munkahelyét, mert az a "biztos" (már amennyire egy munkahely biztos a mai világban.)
    .
    A pénz önmagában nem megoldás csak akkor, ha a bérrabszolga mentalitástól is megszabadulsz.   
    short_circuit 2024. 12. 17. 21:28
    Előzmény: #6  maxhell
    Arra jó ez  a FIRE, hogy sokaknak segít a megtakarítási szemlélet kialakitasaban, ha 100bol 99 ember oda eljut, hogy nem nullával vonul vissza 65 évesen, szerintem már volt értelme. A kompromisszumos visszavonulásban (ennyiből is elleszek majd ha erről-arról lemondok) én nem hiszek, inkább "rabszolgaság" de legyen meg amire vágyom, mintsem lemondjak fontos dolgokról egy kis plusz nyugalomért. Sokat elmond amúgy a magyar társadalomról, hogy a nyilvánvaló többség átszenvedi az életet, nem tud elégedett lenni a munkájával, helyzetével (abba bele se megyek, hogy természetesen felelőst is rögtön meg tud nevezni ezért a bunkó főnök vagy a szemet ofő szemelyeben). Valamelyik hírszerző podcaster mondta és nagyon igaza volt, hogy "there's dignity in all work". Picit itthon is rá kéne erre hangolodni, hogy ne kelljen az osztrák outletbe menni mosolygó kasszásértt
    szieszta 2024. 12. 18. 07:23

Emiatt nem kellett volna a számítógépet kérdezned, csak olvasd el a hozzászólásaimat.
    Az 1. pont.: Az ember nem abból gazdagszik, amit megkeres, hanem amit nem költ el. Persze itt nem az olyan befektetésre gondoltam, ami pénzt hoz, hanem amit csak úgy eldorbézolnak.
    2. pont  Van aki vagyont gyűjt, valaki meg élményeket. Gazdagon is meghalhatsz, mint a templom egere.
    szieszta 2024. 12. 18. 07:45

Nagyon nehéz úgy tervezni, hogy a jövőt nem látod és nem rajtad függ, milyen lesz.
    Mikor a gyerkőcöm született, már a szülő ágynál megjelentek a biztosítótól a keselyűk. Nulla évesen a legjobb biztosításba fektetni, főleg ha az spórolásos. Zöldfülűként meg is győztek. 
    Mintha ma lenne, úgy emlékszem a beszélgetésünkre. Mikor határoztuk meg a célösszeget, megálmodtuk a 20 év múlva eljövendőt. 
    Legyen a célösszeg  5 millió, abból kijön egy háromszobás lakás, egy használt autó és még költőpénz is marad. Akkor 2002-t írtunk és az akkori piaci árakból indultunk ki.
    Ma ezt olvasva nevetséges. Még egy pici telekre sem lenne elég, amit kaptunk és mivel az "1000" oldalas apróbetűs részt sem olvastuk, így nem is kaptuk meg az egész összeget, de ez már a mi bajunk, hogy csak a kedves hölgy által elmondottakra hagyatkoztunk.
    Így tervezzen az ember!
    szieszta 2024. 12. 18. 07:54

Az előbbiekben leírtak miatt, sokan tévedésben élnek.
    Az utóbbi évek tőzsdei befektetéseiből nem lehet kiindulni, mert ez a "nem normális" időszak. A normális az volt, hogyha valaki éves 10% százalék nyereséget el tudott érni, az a címlapokra került. Ez csak úgy tartható fent, hogyha az államok pumpálják ezt,  a költségvetésük kárára. Látjuk is az államadósságok alakulását.
    Mindenki azt hiszi, a tőzsdén csak nyerni lehet és ezért hízik óriásira a piramis.
    zsoltee77
    zsoltee77 2024. 12. 18. 08:42
    Előzmény: #10  szieszta
    A hölgy nem mondta, hogy az inflációval minimum emelni kell a befizetést minden évben? 
    Greenbull
    Greenbull 2024. 12. 18. 10:09
    Előzmény: #11  szieszta

"Az utóbbi évek tőzsdei befektetéseiből nem lehet kiindulni, mert ez a "nem normális" időszak."
    .
    Ebben teljesen igazad van. A COVID és a háború kitörése öt éven belül kétszer is olyan mozgásokat okozott a tőzsdén, amilyenre korábban 10-15 évente volt példa. Ugyanakkor ha valaki jól megragadta ezeket a lehetőségeket, akkor komoly lépést tehetett egyfajta végső pénzügyi cél elérése érdekében.
    .
    Úgy gondolom, hogy aki pénzügyi befektetésekkel szeret foglalkozni és a F.I.R.E életmód lebeg a szeme előtt, annak az egyik lehetséges pénzügyi célja egy olyan kötvény/osztalékrészvény portfolió kialakítása, amelynek segítségével nemcsak a munkával hagyhat fel, hanem a klasszikus tőzsdei kereskedéssel is, mivel a kötvények kamatából és a részvények osztalékából meg tud élni. Ehhez viszont először jelentős vagyont kell felépítenie és ilyen helyzetben jó ugródeszkát jelenthetnek az olyan időszakok, amikor a tőzsde a padlón van. Elég csak megnézni az OTP chartját, hogy mekkorát ment a háború vagy a COVID után.     
    szieszta 2024. 12. 18. 12:50
    Előzmény: #12  zsoltee77

Akkor minden fix volt. Nem volt infláció követés. Ráadásul azt sem mondták, hogy amit megkapunk, abból még adót is kell fizetni, mert annak nagy része hozam lesz. Meglepődtem, milyen hozam, hiszen így is kevesebbet kaptunk, mint amennyit befizettünk. Hát az úgy volt, hogy a befizetett összegeknek kisebb része ment a spórolásra, az kamatozott. A másik része meg a biztosítás volt, ami csak úgy elúszott. A húsz év alatti kamatos kamat kompenzálta ki a biztosítási részt, így az már hozamnak számít, ami adóköteles.
    Persze ezt csak akkor magyarázták el, mikor lejárt a szerződés és én meg reklamáltam.
    szieszta 2024. 12. 18. 13:01
    Előzmény: #13  Greenbull
    Én ezt arra írtam, hogyha ezt az állapotot valaki belekalkulálja  a jövendő életébe, több mint valószínű, hogy csalódni fog.
    szieszta 2024. 12. 18. 13:09
    Előzmény: #15  szieszta

Folyamatosan olvasom a az FF topikot, ahol látszólag a legnagyobb szakértők gyülekeznek. Ha visszaolvasol, látszik, hogy ott sem 100 százalékos a találati arány.
    Lehet irigykedni a duplázós pozíciókra, de egyik sem annyira bátor, hogy az egész tőkéjével megjátssza . Mivel ez leginkább a rulett piros vagy fekete fogadásra hasonlít, így csak  a játszós pakkokat teszik fel.Ha bejön, már megy is a dicsekvés, ha nem, hát csendben elkárolják.
    DavidCamp 2024. 12. 18. 14:55
    Előzmény: #16  szieszta
    A kulcs a diverzifikáció. Én is tolom kb. 20%-nyi résszel.
    maxhell 2024. 12. 19. 10:00
    Hátralékba kerültem, mert a terv az volt, hogy legalább napi egy hozzászólást megejtek itt. :)
    Na, de akkor kezdem. Jelen esetben a fire-t meghatározó szempontokat veszem sorra, mert könnyen félrecsúszhat az ember, ha csak a végcélt látja, az odavezető utat nem. 
    Az első alapvetés az életkor. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy valaki 25, 35, 45 vagy más egyéb életkorokban találkozik ezzel a sztorival, illetve dönti el, hogy ez neki kell. Úgy szoktam mondani, hogy ha a mai pénzügyi tudásommal 25 éves koromban rendelkeztem volna, akkor 10-15 éven belül már simán fire lettem volna. Mondom ezt úgy, hogy még koránt sincs minden tudás a birtokomban, ami a tartós pénzügyi, tőzsdei, befektetési sikerekhez kell. A klasszikus fire eleve azzal számol, hogy ez a folyamat legalább 10-15 évig fog tartani, amit szerintem sokan szintén nem vesznek figyelembe, tehát nem az egyik napról a másikra történő meggazdagodásról beszélünk. Jómagam (sajnos?) már a 40+ os generációt képviselem, de hozzátenném, hogy 25-30 éves koromban a tőzsde mint olyan, sem volt benne nemhogy a köztudatban, de szerintem még a hivatásosok sem tudták, hogy is kellene azt csinálni. Ez is egy torzítás, mert mindig jól hangzik az, hogy kezdd el és 10-20-30 éves távokon minden jó lesz. De könyörgöm, lehet, hogy az akkori korokban teljesen más lehetőségek voltak egyáltalán az embereknek ebben a tekintetben is. Nem volt elektronikus tőzsde például. Ebből a szempontból irigylem a mai 20-as generációt, mert minden rendelkezésére áll már: a feltételek és tudás megszerzésének lehetősége, ja mert azt se felejtsem, hogy az elméleti tudás megszerzésének lehetősége sem volt meg azokban az években, amikor én voltam fiatal. :D Most viszont akár magyar nyelven is már sok jó anyag van, most már igazából nem lehet kifogás. Az életkorral kapcsolatos problémákról akkor ennyit. Összefoglalva: végül bármikor érdemes elkezdeni, de jobb minél korábban és akkor sokkal könnyebb, gyorsabb és fájdalommentesebb lesz maga az egész folyamat.
    FR73 2024. 12. 19. 10:21
    Írok én is egy kicsit. Van 3 dolog, ami egyaránt fontos.
    1. Magas jövedelem. Minimum az átlag 2x, de ha lehet, annál is jóval több.
    2. Fenntarthatóan magas megtakarítási ráta. Minimum a jövedelem 50%-a. Mivel ez egy maratonfutás, ezért passzolni kell az életvitelhez, nem kell mindenről lemondani, de valamiről biztosan le kell mondani.
    3. Befektetés. Mivel senki sem zseni, ezért a cél a piaci hozam, nem több, de ez az elvárt. Nix ugtibugri, mert abból a többség nem jön ki jól. Konstans portfólió fix arányokkal, aztán hajrá.
    Ha ezt betartod, elég nagy valószínűséggel célba érsz.
    Tibi0002 2024. 12. 19. 11:20
    19 évesen kezdtem dolgozni alkalmazottként, és 21 évesen már megfogalmazódtak bennem a következő célok: Ha dolgozom, akkor naponta legfeljebb néhány órát; az időt magamnak oszthassam be; ne legyen főnököm. Legyen annyi passzív jövedelmem, hogy még az előbbi munkára se legyek rákényszerülve. Ennek érdekében hajlandó vagyok szerény életszínvonalon élni. A passzív jövedelmet illetően, indexkövető alapokba fektetnék, viszont szeretek foglalkozni a tőzsdei cégek pénzügyi jelentéseinek elemzésével, a részvények felértékelésével és kiválasztásával. Éppen ezért indexkövetés helyett egyedi részvényeket tartok 17 éve, annak ellenére, hogy ettől nem várok a piacinál magasabb hozamot. Nincs konkrét időpont, hogy mikor értem el a célt, mert több fázisból állt, és mindig újabb célokat tűztem/tűzök ki magam elé. De azokat a fázisokat, amelyek a legfontosabbak számomra, 32-37 éves korom között sikerült elérni. Itt a topicban az eltérő elképzelések főleg abból adódnak, hogy néhányan szeretnének az átlagnál magasabb életszínvonalon élni munka nélkül (fat fire), míg mások hajlandóak egy keveset dolgozni, és nagyon szerényen élni (lean/barista fire). Ezzel nincs probléma, hiszen mindenkinek mások a céljai, igényei. A skála egyik és másik végén a befektetések értéke között hatalmas a különbség, és ez befolyásolja az elérésének az idejét is.

Topik gazda

kuliominer
    kuliominer
    3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek