Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2025. 01. 22. 12:00
Előzmény: #353  short_circuit
Szerintem az az optimális, ha az ember olyan eszközosztályt talál, amit szeret, és az érdeklődése miatt, az évek során kialakul a szakértelem is. Műtárgyakkal kapcsolatos műsort látok néha a tv-ben, de meg sem próbálnék foglalkozni vele, pont azért, amit te is írtál. Maradok a kaptafánál! :)
short_circuit 2025. 01. 22. 11:41
Előzmény: #351  N0MAD
Nálam az elejétől kb. az volt a stratégia, hogy hosszú lejáratú, magas kamatozású állampapír a portfólió meghatározó része (80% körül konstans), mellette pedig FX kereskedés. A logikám az volt saját magam felé, hogy próbálom a megtermelt kamatokig kockáztatni csak adott évben a kereskedést, kvázi az állampapír adja a nyugalmat, az FX meg az adrenalint. Ebbe belejátszottak olyan tapasztalatok is, hogy az egyik eszközosztály élményei kihatottak a másikra, így futottam bele pl. hogy a 4IG részvényem eldobtam, mert volt egy rossz EURUSD pozícióm - egy hetet kellett volna várnom, hogy a pár-szorozásból sok-szorozás legyen. Lehet hülyeség, meg furának tűnik, de nekem a 10 év kereskedés nagy tapasztalata, hogy az ilyen lelki baromságokon múlik a végén a plusz meg a mínusz.
short_circuit 2025. 01. 22. 11:35
Előzmény: #352  Tibi0002
Abszolút valid amit írsz, szerintem is kb. ez a legoptimálisabb (annyi kitétellel, hogy a műkincs/óra vonalon biztos csak én vagyok kretén, de még sose tudtam semmit eladni jobb áron, mint ahogy megvettem - ha egyáltalán rá tudom venni magam, hogy valamit eladjak). Nálam annyival módosult ez, hogy mivel alapvetően FX-et kereskedem a pénz maradt főként hazai állampapírban, az árfolyamkülönbözeteket megkeresem (vagy elvesztem:) ) devizapiacon.
Tibi0002 2025. 01. 22. 08:04
Előzmény: #345  short_circuit
Közben válaszolok az euro / ft logikára, de csak a saját szemszögemből. Én euróban jegyzett egyedi részvényekbe fektetek be, a múltban és a jövőben dollárosba is, amint ismét lesz adóegyezmény. Így nekem természetes, hogy forintban csak annyit tartok, ami a napi ügymenethez kell, minden más euroban van. Én eleve arra számítottam, hogy a forint hosszútávon gyengül az euróhoz, dollárhoz képest, de ez mellékes ahhoz képest, hogy részvényekben tartom a zsét. A részvény, ingatlan, arany, műkincs, stb. pedig hosszútávon inflációálló eszközök. Beleértve nem csak a forint, de az euro inflációját is. Az opciós piac, bár érdekel, nem bonyolítom vele a befektetési stratégiám.
N0MAD 2025. 01. 21. 22:19
Hát nem is állampapírban gondolkoznék ha már ilyen melységben belemegyünk. 
Meg már nem is tudom melyik beszélgetésfonalra válaszolok, én privátbanknál ragadtam le, aztán most állampapír, erre alszok egyet. :D
short_circuit 2025. 01. 21. 21:38
Előzmény: #349  Tibi0002
abszolút. Ha mondjuk én ma akarok egy sima határidős kontraktust kötni, mondjuk 250k eurhuf short 1 évre, akkor a mostani 412-es spot ár helyett 1 év múlva kb 421-nél van a nulla. Ennek a kötése kb 110ezer Ft, zárása is annyi de zárni nem is feltétlenül kell, mert ugye Ft-ban vagy kifizetve a végén. Másik opció a Forward ügylet, ahol ugye can a Call és Put, adhatsz el meg vehetsz mindkettőt, attól függően hogy jogot vagy kötelezettséget szeretnél arra, hogy a devizacsere végbe menjen.
Tibi0002 2025. 01. 21. 21:25
Előzmény: #348  short_circuit
amennyire emlékszem az opciós piacra, nagyjából számszerűsíthető, hogy mit tartalmaz a jog amit megveszel ezért a 250e-ért. 
short_circuit 2025. 01. 21. 21:14
Előzmény: #346  Tibi0002
köthetsz sima határidős kontraktust, vagy akár forward opciót is
Zanza2 2025. 01. 21. 20:39
Előzmény: #327  szieszta
Jogos, amit írsz, de akkor egy gyorsan és váratlanul jövő válságot hogyan kezelnél magadnak, saját kézi vezérléssel?
Tibi0002 2025. 01. 21. 18:48
Milyen jogot kapsz ezért a 250e Ft-ért?
short_circuit 2025. 01. 21. 17:50
Előzmény: #342  Tibi0002
Én nem teljesen értem ez az euro vagy ft logikát. Ft-ban most 6.5% fix a 3 éves kamat, euroban 2.8körül talán - és az menni fog folyamatosan még lejjebb. Tök egyszerű, vesz az ember a 6.5-es FixMáp-ból, és ha nagyon tart az árfolyamromlástól, akkor kb 100millió ft-ra vetítve 200-250ezer Ft-ért lefedezi egy deviza opcióval. 
short_circuit 2025. 01. 21. 17:48
Előzmény: #343  N0MAD
hááááát, ezt inkább úgy fogalmaznám, hogy még a két számjegyet is elérte egyszer az euro hozam, de valóban voltak jó hozamok - főleg ha belevesszük, hogy mennyit erősödött az euro
N0MAD 2025. 01. 21. 13:02
Előzmény: #342  Tibi0002
Azért az tegyük hozzá hogy az elmúlt években inkább a kétszámjegyű euro hozam dukált, de persze ez semmire se garancia. nyilván.
Tibi0002 2025. 01. 21. 12:50
Előzmény: #338  Benzedrine
Ha ilyesmire szeretnél garanciát, akkor a hozam elég alacsony, ez esetben kincstári számlára euró államkötvényt vennék, 2.8% hozammal. Esetleg nézz körbe euró betéti kamatokat illetően is, máris látok egy bankot 3.0% kamattal. 
N0MAD 2025. 01. 21. 12:38
Akkor euróban tedd be a pénzed. A forintos hozam számítás amúgy is időpont nélkül értelmezhetetlen. 
ÉS ja, garancia az nincs. A tapasztalatot meg leírtam.
Én is spekizek jóval kisebb részével, még örülök is ha másban másként ée más jövőképpel gondolkoznak mint én, az is egyfajta diverzifikáció. És helyes hogy a kockázatvállalási hajlandóságuk kisebb mint az enyém. Nem is azt várom el.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 12:19
Előzmény: #337  Spiller
Egyetértek mindegyikőtök véleményével, ez egy kisebb része az egész portfóliómnak. Most még utaltam be az idei TBSZ-re egy adag pénzt, aztán majd meglátjuk mi lesz. A legkockázatosabb USD-ben denominált (legnagyobb részvény arányút választottam), az infláció fölötti több mint 5%-os hozamot céloz. Na majd meglátjuk. A részvény portfólióm 1/8-a van náluk, a többit én kezelem. 
Spiller 2025. 01. 21. 12:00
A befalapok és a garancia nem rokonértelmű szavak. 
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 21. 11:27
Előzmény: #337  Spiller
Nekem arra kellene garancia, hogy a párnacihában tartott Eurónál többet hoz.
Spiller 2025. 01. 21. 11:02
Előzmény: #333  domdom
"A HOLD Alapkezelő online vagyonkezelése közepes kockázatú portfólió esetén infláció +3%-os hozamot céloz meg 3-5 éves időtávon"  
vs. fix 6,5% koncstárjegy. nincs kezelési díj nincs adó és esetleges sikérdíj
riskmanagementisnice 2025. 01. 21. 10:54
Előzmény: #335  domdom

Ha értesz hozzá és van kedved/időd ezzel foglalkozni, akkor én biztos inkább magamnak kezelném. Diverzifikációnak és benchmarknak szetem elmegy, de ugyanez minden bef.alapra igaz. 
Ez is csak egy befalap, semmivel sem több, vagy kevesebb. Költségszintnél a sikerdíjas sztorit én amúgy inkább rosszul, mint jól élem meg (nem csak rájuk igaz, hanem mindenkire), ha lenne egy kiemelkedő év, akkor brutál sokat elvonnának. Jobb szeretem a fix díjas dolgokat.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 10:40
Előzmény: #334  riskmanagementisnice
Azért kérdeztem, mert nekem is van bent pénzem USD dinamikusban TBSZ-en. Én is agyon vertem tavaly, de diverzifikációnak szerintem jó, ha már elért egy méretet a portfólió. Én is egy stagnáló vagy medve piacon kíváncsi leennék rájuk.
riskmanagementisnice 2025. 01. 21. 10:38
Előzmény: #333  domdom

Egy kevés van ott, kényelmes, transzparens, viszont tavaly az éves hozam a leginkább részvény kitett Dinamikus portfolióban 13.65% volt.Ami nem rossz, de tavaly ennél egy vakvajom is jobb hozamot csinált (így én is...:)
Nekem ez inkább ilyen benchmark, hogy a jóval nagyobb saját kezelésű portfolióval őket minimum meg kéne verni.. majd akkor lesz érdekes, amikor oldalazó, esetleg eső piac lesz.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 10:23
HOLD Online Vagyonkezelésről (OVK) mi a véleményetek? Esetleg valamelyikőtök tart ott pénzt? 
slash 2025. 01. 21. 10:20
Előzmény: #330  slash
slash 2025. 01. 21. 10:19
Előzmény: #330  slash
slash 2025. 01. 21. 10:19
Srácok a köv. zenéket ajánlom a FIRE életmódhoz: -)  
Teljes lebegés garantálva! 
N0MAD 2025. 01. 21. 10:18
Előzmény: #323  Tibi0002
Nem is vita, ténykérdés:
A kockázatmentes hozam (dkj pl) hozama FELETTI rész húsz százaléka. Egyrészt nagyon nem ugyanaz, másrészt szerintem ez korrekt.
N0MAD 2025. 01. 21. 10:16
Előzmény: #321  kjanek
Igen, nekem így pont jó. Csak sikerdíj van, változó küszöbérték feletti részre, de őszintén pont hidegen hagy, az elszámolásokban is a netto hozamok szerepelnek, meg amúgy is az érdekel.
Illetve ami tetszett (még nem saját számla volt, rokon mutatta az elszámolást akkoriban) hogy a 2008as bezuhanás(megnemmondom, talán tizenszázalékos volt?) már az adott negyedév végére jórészt visszakorrigált(ha jól emlékszem) évvégére meg kihozták -0,1%ra.
Mert pénzt csinálni egy dolog, nem elbukni meg egy másik.
Persze elfogadom ha valaki másként látja, lehet tőzsdén nagyobb hozamot csinál és nem zavarja a kockázat, vagy bármi, életkor meg mindenfüggő. Bár szoktak hozamokban díjakat elhozni minden évben, de bevallom nem követem. Csak a sajátom.
szieszta 2025. 01. 21. 07:30
Előzmény: #324  Zanza2

Ezzel csak egy gond van, hogy az utóbbi években nem volt nehéz kétszámjegyű hozamot összegereblyézni, amit az alapkezelők is hoztak. Gondolom, ez a szárnyalás már a történelem könyvekben is meg fog jelenni, mert ilyen még nem volt, de azt is tudjuk, hogy ennek meglehet a böjtje. No akkor leszek majd kíváncsi, hogy a vagyonkezelők mit produkálnak.
Ezt azért írom, mert 2008-ban volt szerencsém megtapasztalni, hogyan szerencsétlenkedtek és csak annyi volt a stratégiájuk a zuhanásban, hogy ki kell ülni, ne realizáljam  a veszteségemet.
FatFIRE 2025. 01. 21. 07:03
Előzmény: #312  Freszelés
"Értem amit írsz, de a megvalósítása a valódi vállalkozásnak azért nem trivi (nem is mondtál ilyet). A kérdésem továbbra is az: mi az termék, szolgáltatás amiért nekem fizetnének?"
Lent arról írtam tipikus IT-s hibaként a gyenge soft skillek mellett, hogy "önálló terméket akarnak fejleszteni, holott a vevői oldal sokszor még a meglévőket sem használja, vagy legalábbis nem hatékonyan". Én például nagyban támaszkodhattam a Google Ads - Salesforce integrációra, önállóan is zseniálisak, együtt meg főleg. A felhasználói oldalon viszont sokszor teljesen fogalmatlan emberek ülnek, miközben nagyon sok pénz múlik rajtuk. Alacsony hatékonysággal (szinte sehogy) gazdálkodnak a vevőadataikkal, csak a megszokott csatornákon költenek pénzt hirdetésre, miközben pl. más keresőmotoroknál sokkal olcsóbb lenne stb... Az ilyen problémák megoldásában sok pénz van, miközben informatikailag nem jelent komoly kihívást, hiszen a termékek készen vannak, csak használni kellene őket.
Hasonló dolgokkal foglalkozom jelenleg én is a FIRE mellett, kis energiabefektetéssel. De például a rövid távon kiadott lakásaink árazása is AI-alapon megy, sokkal magasabb hatékonysággal, mint amit az amatőr üzemeltetők tudnak biztosítani.
Tibi0002 2025. 01. 20. 20:49
Előzmény: #324  Zanza2
Túl sokat azért én sem foglalkozom vele. Az idő nagy részében csak tartom a részvényt, hogy elérje az általam számított mögöttes értéket. Időnként ízlés szerint rendezgetem, de ez már nem lenne kötelező. Elég lenne 1-2 havonta foglalkozni vele. Vannak teljesen passzív stratégiák is. 
Zanza2 2025. 01. 20. 20:15
Előzmény: #323  Tibi0002
"érdemes matekozni kicsit előtte."
Valóban. Ha egy vagyonkezelő éveken át stabilan hoz egy elfogadható nettó hozamot (pl. Hold az elmúlt években), akkor nem sajnálom tőlük a sikerdíjat, legyen az akár a hozam 20%-a (de inkább a kockázatmentes hozam feletti rész 20%-a szokott lenni). Cserébe bíbelődnek helyettem napi 10 órákat hozamvadászattal, az enyémet messze meghaladó szakmai és technikai háttérrel.
Írtad, hogy te magad foglalkozol a befektetéseiddel, mert érdekel. Engem is, naponta ránézek a piacokra, de semmiképpen sem napi 10-12 órában. Egy vagyonkezelő alkalmazása (akár 100%-ban, akár csak a portfólió egyik elemeként) önmagában se nem rossz, se nem jó. Mindenkinek mások a preferenciái, amik közül a hozam csak az egyik (bár igen fontos) elem, az időbeosztás, érdeklődés, hobbi, különféle kötelezettségek stb között.
Szóval, kinek a pap, kinek a paplan....
(és én sem vitatkozni akartam, inkább kiegészíteni, pláne, hogy a FIRE elképzeléseidet magam is maximálisan osztom).
Tibi0002 2025. 01. 20. 11:53
Előzmény: #320  N0MAD
Ne érts félre, nem vitatkozni akarok, csak pár infót hozzáírnék:
Egy általános sikerdíjazás úgy néz ki, hogy a hozam 20%-át elrakja az alapkezelő, vagy ha dkj feletti hozamot néz, akkor többet. Kezelnek mondjuk 500 milliárd forintot. Előfordulnak évek, amikor az indexek mennek 30%-ot, vagy többet is. Ekkor a hozam 150 milliárd lenne, ennek 20%-a 30 milliárd Ft.  
Vagy, legyen ez egyetlen ügyfél 1mrd forinttal. Ha vezető részvényeket tart, akkor kb. annyit ér el, mint a piaci átlaghozam, egy ilyen kiemelkedő évben 300 milliót. Ebből a költsége egy kevés számlavezetési díj. Ha ezt rábízta egy sikerdíjas szolgáltatásra, akkor a 300 millióból levonnak tőle 60 milliót. 
Mégegyszer, nem vitatkozni akartam, a sikerdíjas szolgáltatások azért vannak, mert van rá igény is. Nem lebeszélni akarok senkit, de érdemes matekozni kicsit előtte.
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 20. 11:33
Előzmény: #316  N0MAD
Igen, etf-ek helyett talán. A privátbank pont arra jó, hogy 90 évesen süketen vakon és agyhalál közeli állapotban is jó kezekben lesz a vagyon. Most kezelt alapban van kis pénzem, ott nagyon okosnak látszó fondmanagerek olyan részvényekkel zsonglõrködnek amikrõl még nem is hallottam, de annyira nagyon nem száguld az alap a referencia a indexhez képest.
kjanek
kjanek 2025. 01. 20. 11:33
Előzmény: #320  N0MAD
Csak sikerdíj van? Egyéb díjak nincsenek, állomány, számlavezetési, stb... ? Elégedett vagy velük?
N0MAD 2025. 01. 20. 11:30
Előzmény: #319  N0MAD
Viszont mondhatom hogy nem kérik meg az árát.
N0MAD 2025. 01. 20. 11:30
Előzmény: #317  Tibi0002
Náluk meg az a lényeg hogy ne foglalkozz a részletekkel, de nem is nagyon tudsz. ne hívd hogy vegyél x részvényt, az másik cég lesz. Ez is egyfajta kényelem, esetleg évi egyszer megkérdezik meg vagy e elégedve. Aztán lehet sokmilliárdnál kinyalják, azt bevallom nem tudom. De nem is igénylem, a matek része legyen rendben.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 20. 11:22
Előzmény: #310  FatFIRE
Közben azt olvastam, hogy 24én indul elvileg a kereskedés. Meglátjuk.
Tibi0002 2025. 01. 20. 11:20
Előzmény: #316  N0MAD
A privátbanki szolgáltatásnak elsősorban nem az a lényege, hogy kiemelkedő hozamot érnek el, hanem az, hogy kiemelten foglalkoznak az ügyféllel: pl. nem az ügyfél megy a bankba, hanem a bankár megy az ügyfélhez akár házhoz, akár egy étterembe. Az ügyfél jobban érzi magát, mert érzi, hogy fontos. És persze ennek meg is kérik az árát.
N0MAD 2025. 01. 20. 11:15
Előzmény: #311  Benzedrine
Etf-en túl esetleg privátbank?
Hold úgy is áll hozzá hogy a napi részletekbe ne szólj bele, max a pénznem, kockázati szint/kötvényarány amit javasolnak, de dönts el, aztán a többi az ő dolguk.
Összeglimitet ha eléred csak sikerdíj van, dkj hozam feletti rész százaléka, de mindegy is, úgyis a netto hozamot nézed tetszik e. Aztán majd ők variálnak melyik földrész mennyire igéteres, inkább kötvény vagy inkább részvény. Szerintem a legkevésbé odafigyelésigényes.
Persze nem is dupláznak évente, viszont nem is feleznek.
Tibi0002 2025. 01. 20. 11:11
Előzmény: #314  Benzedrine
Ha nem akarnék vele foglalkozni, akkor több szolgáltatónál, több különböző országra/régióra vonatkozó indexkövető alapot vennék. Pl. Ázsia alap, ny-európa alap, sp500. 
Államkötvényt nem vennék, legfeljebb azzal a szándékkal, hogy amikor megborulás van (mint 2008-ban), akkor minden kötvényből részvényt (illetve a már említett indexkövetőket) venném. Vagy ha mégis 30 évre akarnék államkötvényt tartani, akkor max 25%-ot. 
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 20. 11:02
Előzmény: #313  Tibi0002
Nekem pont az a lényeg, hogy he kelljen vele foglalkozni. Van egy Global select Dividend ETF-em, az elég jól elvan már vagy tíz éve nélkülem, osztalékot is fizet és az inflációt is követi a tõke. Van 7-10 éves USA államkötvény etf-em is, most jól kamatozik, de nem biztos, h 30 év múlva is jó befektetés lesz. 
Tibi0002 2025. 01. 20. 10:49
Előzmény: #311  Benzedrine
Számomra nem is kérdés, hogy részvényekbe. De részemről azért, mert szeretek vele foglalkozni
Freszelés 2025. 01. 20. 10:45
Előzmény: #309  FatFIRE
Elérhetem, el is érem, de jó volna nem masszívan visszanyelni mindennap a hányást és közben mosolyogni.
Értem amit írsz, de a megvalósítása a valódi vállalkozásnak azért nem trivi (nem is mondtál ilyet). A kérdésem továbbra is az: mi az termék, szolgáltatás amiért nekem fizetnének? Azon kívül hogy árubabocsájtom a munkaidőmet.
Úgy érzem, hogy hamarabb keresnék pénz egy gyrosos/kürtöskalácsos bodega nyitásával, mint bármivel aminek IT-hoz van köze. Lehet, hogy akkor gyrosost kéne nyitnom? Az is lehet, hogy csak távolról néz ki az egyszerűnek (sőt, ez biztos).
Tanácstalanul nézelődök és tépelődök sokadmagammal évek óta. A cégek egyszerűen csak 8 órában alkalmazni akarnak és minden reggel megmondani, hogy micsináljak.
A soft skilleket jónak érzem, többek között ezért is szeretnek, mert bárkivel megtalálom a hangot. De gyanítom ez kevés.
No mindegy, töprengek tovább.
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 20. 10:37
Mibe tennétek mondjuk egymilliót, hogy harminc évig egyáltalán ne kelljen foglalkozni vele? Van alternatívája a kezelt alapoknak ilyen idõtávon? Szeretnék belöle mondjuk having nettó kétezret nyugdíjnak.
FatFIRE 2025. 01. 20. 10:17
Előzmény: #298  slash
Tegnap jobban meg lett rángatva, úgyhogy 59.7-re állítottam a megbízást és kicsekkoltam (13.2-nél szálltam be). Elégedett vagyok, persze bennem motoszkál a kisördög, hogy ha többet tettem volna bele... :)
LNG-ről röviden, fundamentális megközelítéssel: az Unió teljesen leválóban van az orosz gázról. Trump kilátásba helyezte, hogy az EU külker többletét vagy lefaragják amerikai olaj- és gáz importjával, vagy magas védővámok lesznek. Az eléggé biztosnak látszik hogy az EU jóval több amerikai gázt fog venni és egyre erősebben alárendelődik Amerikának. A Venture Globalé szerintem a legígéretesebb IPO-k egyike, technológiai oldalon is meggyőző a cég. Minden, tőzsdére szánt pénzünk benne lesz, nem diverzifikálunk.
zsoltee77 
VG: rövidesen, érdemes feliratkozni, ígéretes. 
Az alkalmazotti élet számomra sem vonzó. Ennél erősebben nem fogalmaznék mások esetleges érzékenysége miatt. Így is növekszik a düh a magyar társadalomban a vagyoni különbségek miatt.
FatFIRE 2025. 01. 20. 10:12
Előzmény: #294  Freszelés
A vállalkozásnak három szintje van:
1. Önfoglalkoztatás. Ebben az esetben szinte számlás alkalmazott vagy.2. Már céget építettél, de még szinte mindent magad csinálsz. Ezt sokan nagyon élvezik, de elég strapás és folyamatosan a cég ügyein kattogsz.3. Delegálod a feladatokat és függetleníted maga az operatív működéstől.
Nyilván nem nagy meglepetés, de az utóbbi az igazi (magánélet-munka egyensúly szempontjából is).
Lehet, hogy nincs igazam, de IT-seknél két gyakori problémát látok:
1. Nagyon gyenge soft skillek, különösen a HO elterjedése óta.
2. Önálló terméket akarnak fejleszteni, holott a vevői oldal sokszor még a meglévőket sem használja, vagy legalábbis nem hatékonyan.
A FIRE alapvető feltétele, hogy keress eleget ahhoz, hogy elegendő megtakarításod (befektetésed) lehessen. Írtad, hogy "nem igazi vállalkozóként" is jól keresel, tehát elérheted így is, jó helyzetben vagy.
szieszta 2025. 01. 20. 07:06
Előzmény: #307  Donqatto

Már jóval korábbról is van trump coin, de putyin coin is már létezik. Meg jesus coin is volt, vagy van?
A kriptovilág erről szól. 
Van doge coin, azt a tulajdonosa viccből csinálta, arra rákapott musk, ezrét felverték az árát, így lett a shiba inu, ennek a kifigurázására. Aztán amennyi kutyafajta, annak coint csináltak. Látod, már trump is beállt közéjük.
Még vizsla is van, igaz annak csak az elején szárnyalt ennyire az ára, azóta bukórepülésben van.
Csak valami jó reklámot kell kitalálni mögé és már ömlik is a pénz.
A decentralizáció is ilyen volt, erre a ripple most akkorát szárnyalt, pedig azt a ripple kft működteti, centralizáltan. Ráadásul annyit nyomatnak, amennyit akarnak. Az elején a bankok swift drága rendszerét lehetett volna helyettesíteni vele, de aztán nem tudom mire is használják, a spekuláción kívül.
https://coinmarketcap.com/currencies/hungarian-vizsla-inu/
Donqatto
Donqatto 2025. 01. 20. 06:20
Előzmény: #306  szieszta
Azóta már Melanienak is lett meme coinja...csak mondom
szieszta 2025. 01. 19. 21:53
Előzmény: #293  FatFIRE

Már néztem én is, de el vagyok képedve, hogy ez  a bohóc még ezt is megcsinálja. Már parfümöt is dobott piacra, mint egy celeb. Nekem a világ urától ez elég jelentős "karakter öngyilkosság." 
Rá van erre szorulva? Már várom a tik-tok videóit, ahol majd majomkodva vadássza a lájkokat. :-)
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/01/trump-piacra-dobta-kriptovalutajat-nehany-ora-alatt-16-000-szazalekot-dragult
Spiller 2025. 01. 19. 20:43
Előzmény: #303  zsoltee77
Értettem amit írtál. Semmi kritika nem volt csak a beírásod dobott fel egy gondolatsort. 
Én sem viseltem el az oktalan kötöttségeket a kispályás kisfőnököket a felesleges munkát és legfőképp nem a korai kelést csakhogy beérjek időbe a munkába, emiatt lettem vállalkozó.  Egyből úgy szerveztem a vállalkozást, hogy kijöjjenek belőle azok a hibák amik a nagyvállalatnál benne voltak. 
FR73 2025. 01. 19. 20:38
Ha vki nem örököl vagy kap ajándékba nagy összeget, akkor valahogy azt meg kell keresni.
A FIRE-hez idehaza nulláról.indulva átlagfizetés nem elég, szerintem minimum átlag x2 kell, stabilan, legalább 20 éven keresztül. De inkább több, 3x vagy 4x, és itt a létszám már kevés, aki ezt eléri, ezért mondjátok a vállalkozást, ami potenciálisan többet is adhat.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 19. 20:29
Előzmény: #302  Spiller
Igen, nem is mondom egy szóval se, hogy bárki értékesebb ember lenne a másiknál. Nagyon sok okosabb, ügyesebb és gazdagabb ember van nálam, aki alkalmazott. Én csak azt mondom, ha valaki már nem bírja az alkalmazotti létet, változtasson. Tudom, hogy nem egyszerű és nem is elég, ha az ember maga vágyik rá. A családnak is mögé kell állnia, nincs rosszabb egy szkeptikus feleségnél. Ugyanakkor van árnyoldala is, néha nagyon is irigylem az alkalmazotti lét biztonságát, és azt, hogy ha vége a munkaidőnek, akkor utána már nem kell agyalnia. Meg a szabad hétvégét. 
Spiller 2025. 01. 19. 20:17
Előzmény: #299  zsoltee77
Vállalkozónak lenni alkati kérdés. Sokan keresik a biztonságot a munkaidő utáni elengedést. Akkor átmennek a család dimenzióba az ottani problémákba. 
Nem több nem kevesebb egy vállalkozó mint az alkalmazott. 
A vállalkozásban több a munka a kockázat és annak a lehetősége, hogy tudsz valamibe belenyúlni dobni egy nagyot. Ha alkalmazott vagy és kb 30 éves akkor még van 35év a nyugdíjig. Sima szorzás, életed végéig mennyi pénzt fogsz keresni. 
A család egy megfelelő társadalmi alap. két kereső 2 gyerek. 
Ketten keresnek mondjuk jó szakmával nettó 500/fő akkor 1millió /hónap. 12millió/év ebből a fele rezsi meg élet akkor marad 6 millió.  kell valamennyi utazás meg némi extra mondjuk 1,5 millió. Marad 4,5 millió/év ami 35 év alatt  app. 158millió. Ebből kell megoldani lakást meg ami még kell. 
Az arányok ezek maximum az összegek változnak. 
Tibi0002 2025. 01. 19. 20:11
Előzmény: #297  slash
Beszéld meg vele, hogy a munkahelyi kiégésnek rossz esetben milyen következményei lehetnek (elég durvák, fizikai és mentális egyaránt van közte). És némelyik nem fokozatosan alakul ki, hanem hirtelen tör rá az illetőre.
Értem, hogy felelős családfenntartó vagy,  de muszáj mérlegelni a kockázatokat.  
Spiller 2025. 01. 19. 19:56
Előzmény: #282  N0MAD

lehet nem ugyanaz a szöveges feladatot tanultad. 500-1000millióból le kell vonni a saját használatra vásárolt csetreszeket.
Miért a teljes összegre számolsz kamatot? 
Csak a befektetett tőkére számolhatsz hozadékot és a tőkére is szokás számolni minimum évi 4-6% növekményt. 
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 19. 19:55
Az Lng témára felkaptam a fejem, mikorra várható a VG ipo-ja?
Fire témával kapcsolatban hasonlóan látom. Szomorú olvasni, hogy sokan mennyire bele tudnak betegedni az alkalmazotti létbe. Azonban azt is be kell látni, hogy nem való mindenki vállalkozónak. Én pl soha életemben nem voltam alkalmazott, és a hideg kiráz a gondolattól, hogy valaki utasítson/számon kérjen. Gyűlöltem az iskolákban is a számonkérést, de a teljesítménykényszer mindig bennem volt. Egyetem után a barátnőm erőltette, hogy keressek melót Pesten és maradjunk a fővárosban. Még egy állásinterjút is leszervezett, akkor még volt Nokia. Bementem, mondtam ki vagyok és a marketing osztályra hirdetett állásra jelentkezem. Leültem egy irodában, jött egy csaj, beszélgettünk, majd jött A kérdés. Bírod a monoton munkát? Mondom tessék? Hát h izé nem a marketingre, hanem a könyvelésre keresnek embert. Ó mondom akkor további szép napot, sohaviszontnemlátásra. Csajom maradt Pesten, én meg vettem a kalapom és szép èletet kívántam neki. Aztán talàltam olyan nőt, akivel együtt építjük és csináljuk a vállalkozást. :)
slash 2025. 01. 19. 19:55

Erről a Trump coin-ról mesélhetnél.. Az LNG ipar.. jó felé kapisgálsz. Ismerem ezt a kikőtőt komoly emelkedésben vannak. Szoktam látni  a hatalmas hajókat... https://lng.hr/en/about-terminal/
slash 2025. 01. 19. 19:53
Előzmény: #295  Tibi0002
Igen létezik,  szívesen dolgoznék hajókkal a tengeren. Nyaralónk mellett ott van Punatban a yacht kikötő vannak kisebb munkák. Valami kis karbantartó meló. Ahhoz le kell költözni.... asszony nem támogatja...most erre mit mondjak?..
Spiller 2025. 01. 19. 19:52
Előzmény: #281  N0MAD
pedig elég egyszerű: én ezt írtam.
"Mit jelent az anyagi függetlenség? Szamomra azt, hogy a szabadon választott eletvitelednel tobbet keresel. Mindezt olyan munkaval befektetessel, gazdalkodassal amit szeretsz.
Mennyi penz ez Forintban? 
Összeadod a tételeket . Ingatlanok, autok, gyerekekre szant összeg. Ez mennyi? 4-500millio? 
Ezeknek a fenntartása havi koltesed 1-2 millio?  Evi 3 nyaralas 10millio? 
A többi az szoveges pelda. Melyik az a szam ami hozza az evi 22-30 milliót +  tokere a 4% novekmenyt mondjuk rendszeresen."  
Tibi0002 2025. 01. 19. 19:47
Előzmény: #285  slash
Létezik másik szakma, amit szívesen végeznél, de az alacsony presztízs, vagy más megakadályozott benne? A kiégésnek sokkal rosszabb következményei lehetnek, mintha motiválóbb munkára váltanál, kisebb fizetésért.
Freszelés 2025. 01. 19. 19:39
Előzmény: #292  FatFIRE
Vállalkozó vagyok hivatalosan, mert így (1) tudok dolgozni olyan cégeknek is, akik nincsenek magyarországon és (2) adózásilag kedvezőbb (osztalék vs munkajövedelem). De ez nem igazi vállalkozás még akkor sem, ha az átlag alkalmazotti fizetéshez képest "csillagászati" jövedelmem van. Egyszerűen nem látom, hogy hogy tudnék valamiféle szolgáltatást vagy terméket fejleszteni, amire valóban van igény. És nem csak én nem látom, hanem a kapcsolati hálóm fele ettől szenved. És nem csak ábrándoznak, hanem tényleg ölték bele az időt, pénzt, se hát ilyen a vállalkozás: nem jön be sokszor.
Próbálkoztam azzal, hogy projektet vállalok itt-ott-amott, de sokan ettől elzárkóztak. "Ne projektalapon, hanem óradíjalapon szerződjél velünk." (vagy mégrosszabb: alkalmazottként :D )
Valószínűleg nem vagyok elég ügyes, hogy valódi vállalkozó lehessek. A te sikerednek örülök. Az is lehet, hogy az élet majd pár év múlva ajándékozik meg egy ilyen lehetőséggel, amit majd megragadhatok. Akárhogy is, azért így vasárnap este kicsit kesereghetünk rajta remélem - úgyse változtat semmin. :D
FatFIRE 2025. 01. 19. 19:32
Előzmény: #278  Zanza2
"Ha nem titok, elárulnád, hogy értékpapírok vannak-e a portfóliódban? Milyenek, kb milyen arányban és milyen formában (egyedi papirok, alapok, vagyonkezelő stb)?"
Eredetileg azért regisztráltam ide, hogy induláskor a TRUMP meme coint kibeszéljük, de láttam, hogy senki nem foglalkozik vele ilyen szinten, még topicja sincs (csak másodsorban szerettem volna beszélgetni egy kicsit a FIRE témájában, ezért is választottam ezt a beszédes nicket). Szóval jelenleg a fenti coinban ülök (még pár napig), tavaly kizárólag BTC-be fektettem minden hónapban szeptemberig. Onnan 96 ezernél szálltam ki, nem voltam eléggé kemény tökű, hogy tovább tartsam. Most az amerikai energiaipar felé kacsingatok, különösen egy IPO-t várok (Venture Global). Elsősorban az LNG érdekel, ott számítok nagyobb bejelentésekre és emelkedésre.
FatFIRE 2025. 01. 19. 19:23
Előzmény: #275  slash
Kicsit hosszabban, ha nem bánjátok.
Először is nagyon sajnálom, hogy így érzel. Nem csak mondom, így is gondolom. Az embernek sem az idegrendszere, sem a teste nincs felkészülve arra, hogy a nap 24 órájából 23-at indusztruális környezetben és egy rohanó, interakciókkal teli korban töltsön el. Lakásban, autóban, irodában. Milliónyi ember csak ül egész nap, a hasuk nő és gerincbántalmaik vannak. Baromi egészségtelen. Hívás a mobilon, határidő, jaj, csak el ne felejtsem, dugó van, miért hozott rossz jegyet a gyerek az iskolából, miért nem fogadja el a jelszót, miért áskálódik a kolléga stb... Minden ilyen dolog pusztítja az ember pszichéjét és ha valaki nem képes ezt kezelni (a legtöbben nem képesek), amortizálódnak az emberi kapcsolatok és előbb-utóbb megjelennek a testi tünetek is. Ezt az életet minimum 65-70 éves korodig kell csinálni. Akkor is még egy-két évtizedig, amikor már nagyon unod, amikor már belefásultál. Huszonévesen szereted a szakmád, jót raktál össze, sikerélményed van. De biztos, hogy 60 évesen is ugyanígy fogsz érezni?
Az alkalmazásba állásnak előnyei és hátrányai is vannak. Nagyobb biztonsággal kiszámíthatóbb, hogy honnan hova leszel képes eljutni. Tudod, hogy hónap elején megkapod a munkabéred, hogy ha tanulsz és megfelelsz, akkor X-szel több lehet a fizetésed. Viszont mindig, minden percben van egy üvegplafon feletted. A jövedelmed behatárolt, a szabadidőd kevés, a lehetőségeid erősen korlátosak. A legtöbb ember ezt választja és azt hiszem, általában el is érik a kitűzött céljaikat. Csak egy idő után beleunnak, belefáradnak abba, hogy a napok szinte ugyanúgy ismétlődnek egymás után.
Nekem annyiban volt szerencsém, hogy ezt nagyon korán felismertem és meg voltak a képességeim arra, hogy változtassak rajta. Így lettem vállalkozó. Így tudtam elérni, hogy ne menjen el mellettem az élet, hogy mindig jelen lehessek a pillanatban. Most ezen javítottam még egy kicsit.
Freszelés 2025. 01. 19. 19:15
Előzmény: #289  slash
a lebegés szó.. istenem. mintha magamat hallanám :D
Freszelés 2025. 01. 19. 19:08
Előzmény: #284  kjanek
Jómagam is IT-s vagyok, elfogadtam hogy minden munkahelyen/cégnél emberekkel kell együttműködnöm.2000 óta nincs olyan hogy "magadnak dolgozol" az IT-ban. A 90-es években még fejleszthettél valami kis könyvelőprogramot, vagy akármi kis sziremszaromot, mert még üres volt a piac, összeállt 2 ember és össze tudott dobni egy gagyi kis játékprogramot is, ami aztán terjedt, stb stb. Azóta ráadásul minden csak sokkal bonyolultabb lett. Nem tudsz olyan legszűkebb réspiacot választani, ahova egymagad be tudnál törni. Arról is tesznek a már piacon lévő cégek, hogy a belépési küszöb minél magasabb legyen (előírások, kötelező pecsétem állami szervektől, időnkénti felülvizsgálatok, stb), mert hát ezzel is az esetleges konkurencia megszületését gátolják.
Mi az én megoldásom? Túlélni próbálok. Visszanyelem a hányást, a létező maximumot próbálom meg kipréselni az ügyfélből (óradíjas rabszolga vagyok), a munkám optikájára pedig nagyon ügyelek, de a munkát (időt) igyekszem a minimumon tartani.
IT-ban (fejlesztés, üzemeltetés) megcsinálok bármit (de tényleg) és még sokkal többet is, mint ami elvárható egy embertől. Lehozom egy teljesen "felstaffolt" csapat teljesítményét is tokkal-vonóval, de ez kevés. Eladni, saleselni, ügyfelet szerezni nem tudok, az egy másik szakma. Néhány évvel ezelőtt már ki is mondtam (és tényleg így gondolom), hogy eladni/ügyfélszerezni sokkal nehezebb, mint megcsinálni utána a melót.
Pechemre a kapcsolati hálóm javarésze fejlesztő/szakember és - nem meglepetés - hogy a múltban amikor rendes alkalmazottként dolgoztam különböző cégeknél akár termékfejlesztésen, akkor nagyon ügyeltek arra, hogy a fejlesztő/fejlesztés el legyen zárva az ügyfelezéstől. Nem véletlenül.
Nem akarok sehova kilyukadni, csak oda hogy 13 óra 53 perc múlva egy újabb agyrohasztó meetingen fogok ülni erőltetett mosollyal a számon. Most is bármikor mondhatom hogy 10 évig nem dolgozok és mindenki rohadjon meg. Ez azért segít elviselhetőbbé tenni a mindennapokat. Mi a célom? Kifizetett lakás, hitelmentesség és ~1M USD. Még kicsi grinding lesz addig. Nem irreális az, hogy 20 évvel a hivatalos nyugdíj előtt nyugdíjazzam magam.
Slash: tough titties :)
slash 2025. 01. 19. 19:04
Előzmény: #280  Spiller
Egyenlőre ilyen "FÉL FIRE" állapotban vagyok. Asszony már FIRE. Én még bejárok dolgozni de csak "lebegek" a világban. Semmi nem érdekel már. Adják oda azt a kis dellát és kész.  Ha kirúgnak szarok rá, van egy-két évnyi tartalék.  Évi 2 hónap a nyaralóban . Ennyi. 
slash 2025. 01. 19. 18:59
Előzmény: #287  FR73
Látod, Testvérem! :-)  Te engem a pénzbe viszel én meg téged a romlásba!  :-) 
FR73 2025. 01. 19. 18:54
Előzmény: #286  slash
Délután asszonnyal játszottunk egy Scrabble partit. Esküszöm, ami először eszembe jutott a betűimből, az a milf volt nem a film.
slash 2025. 01. 19. 18:50
Előzmény: #284  kjanek
köszi a klippet! Péntek este a PMAP kamatból megjutalmaztam magam egy Guns koncertjeggyel! :-) 
slash 2025. 01. 19. 18:49
Előzmény: #276  Tibi0002
IT szektorban dolgozom és nem akarom ezt csinálni vállalkozóként sem.. Pont elég lepra szerverszobát, rendezőt és ilyeneket láttam már. Nem akarok irodában lenni már. Ennyi. :-) 
kjanek
kjanek 2025. 01. 19. 18:43
Előzmény: #275  slash
"nem akarok már dolgozni és kész. .nem akarok olyan emberekkel találkozni akikkel nem akarok és kész" :D
Ismerős a helyzet, anno pont ezért húztam el a munkahelyemről és alapítottam egy saját céget. Most az esetek több mint 95%-ban a munkatársaim vannak kapcsolatban az üzletfelekkel, én meg itthon intézem a céggel kapcsolatos egyéb teendőket, viszont ez így lassan 15 éve már dögunalmas. Büszke lehetsz arra amit eddig elértél, hidd el sokan cserélnének veled. Egy kis vidámság a végére, lesd meg ezt a "mellesleg" nem tehetségtelen Slash másolatot. :)   
https://www.youtube.com/watch?v=IAvSL74IUA8
N0MAD 2025. 01. 19. 17:47
Előzmény: #282  N0MAD
Melőttmég: nem azt mondtam hogy százas és soha többet dolgozni. Nem ezzel kell vitatkozni.
N0MAD 2025. 01. 19. 17:46
Előzmény: #281  N0MAD
De nézzük fordítva: ezymilliárd évi egy százalékos hozammal számolva hoz tíz millát évente, es akkor csak a kamatot éli fel. Ami már több mint a magyar átlagfizetés feletti fizetése. Hát ja, a közmunkások is csak köpnének rongyos 1-2száz millára a biztos megélhetés helyett. Nem?
N0MAD 2025. 01. 19. 17:40
Előzmény: #280  Spiller
Hmmm.
Saját elmondása szerint öccázért dolgozik és 50+os. Van meg nyugdíjíg 150-200 hónapja, az mai értéken 75-100 milla. Ha az a százas ma lenne zsebben hozamot is termelne tehát többet érne mint apránként megkeresve. (Viszont a nyugdíj is ievesebb lenne így, szóval maradjunk ennél az összegnél.
Erre kiszámlod neki hogy a nem dolgozáshoz fél-egy milliárdra van szuksége minimum. Na most vagy nagyon elszámoltam magam vagy nem egy iskolában tanultuk a matekot.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek