Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 10. 12. 19:53
Előzmény: #796  izommanvagyok
Igen, ez is fontos kiegészítés.
Gondolom a fizika törvényei gravitáció, energiamegmaradás törvénye, valamint az idő termeszete is korlátozzák a személyes szabadságot, ez sem került eddig szóba.
Már ha létezik egyáltalán szabad akarat, mert ha nem ez is lehet gátja a fire létnek , mert korlátot jelent.
De én maradnék a szavak jelentésénél ha lehetséges, különben kicsit zűrös a kommunikáció ha szabadon választott jelentést renderelünk nekik.
izommanvagyok 2025. 10. 12. 19:52

Viszont jól meg kell gondolnom nekem is a FIRE - mert ha elvétem a kilépési pontot és túl kevés tőkével passzív bevétellel lépek ki nagy szívóka is lehet. A mostani állásom jó és jól fizet ha éveket kihagyok 50 évesen már ilyen helyem biztos nem lesz majd mehetek vissza fél fizetésért dolgozni. Ezért kell túlbiztosítanom jelentősen a FIRE célom ami nem egyszerű feladat remélem azért egyszer elérem én bizakodó vagyok de ahhoz még pár dolgot ( hitelek leépítése ) meg kell tennem.
izommanvagyok 2025. 10. 12. 19:50

Ha nem lenne gyerek már lehet 38 évesen de legkésőbb 40 évesen FIRE lettem volna a sikeres befektetéseimnek köszönhetően. Mivel 3 gyerkőc van most 42 éves vagyok de még pár évet rá kell húznom...! KB dupla cashflow kell előteremteni , hogy minden rendbe legyen egy akkora családdal.
izommanvagyok 2025. 10. 12. 19:48
Előzmény: #796  izommanvagyok

Ha pedig nyáron elmész nyaralni nem 2 főre kell számolnod a költségeket hanem a +3 gyerekre is. nagyobb szállás nagyobb kaja rezsi fogyasztás stb.. Családdal elég nehézkes a FIRE megvalósítani ebből kifolyólag sokan mondják egyedülállóként gyerek nélkül könnyebb a helyzet.
izommanvagyok 2025. 10. 12. 19:44
Előzmény: #795  N0MAD

Ez igaz a gyerekek eléggé bekorlátozzák a helyzetet ....!  Nincs ugri bugri max nyáron erre hamara rájöttem....! Család nélkül szabadabb FIRE valósítható meg.
N0MAD 2025. 10. 12. 19:39
Előzmény: #794  Placi82

Finencially independent. De kifejted hogy gyerek mellett nem tehetsz meg bármit amit csak akarsz, tehát az nem az.Retirement early Tehát tudod hogy mit jelent, de kifejted, hogy alkalmazottként nem lehetsz. Oké.
Ha te mondod, akkor biztosan érted.
Akkor a definiciód szerint vállakozóként dolgozz merz az fire, alkalmazottként pedig nem, de ha nem utazhatsz amikor kedved szottyan a csaladdal mert a gyerekek iskolába járnak akkor az sem fire.
Köszönöm hogy értékes meglátásaiddal kiegészítetted a nagy közös tudásunkat.
Placi82 2025. 10. 12. 19:05
Előzmény: #793  N0MAD
Nomád elvtars, nekem ne .......😉
Szerinted?? Sőt en a FIRE alatt a  Fat FIRE értem konkrétan, azt az altipust definíciók , mar a normalitás keretein belül.
Tehát semmi rongyrazas...
N0MAD 2025. 10. 12. 18:52
Előzmény: #792  Placi82
Amúgy neked megvan a FIRE betűszó jelentése?
Csak mert nem úgy tűnik.
Placi82 2025. 10. 12. 18:44
Előzmény: #791  HerrLudwig
Pedig van igazságuk. Alkalmazottként soha nem lehetsz FIRE ,se független. Maximum nyugdíjasként .
Mert lehetsz te egy miniszter,vagy egy műszaki igazgató,de feletted áll valaki , például  a vállalkozási igazgató,és felette áll a méltóságos  vezérigazgató úr és végül még ő felette is áll a vállalat  többségi tulajdonosa. 
Szóval ,ha olyan vállalkozó vagy aki nem függ a rendszertől, se anno az MSZP Szadesz  világtól,se ezektől a  mostaniaktol ,akkor lehetsz FIRE,ez amúgy csak egy bizonyos cégméret alatt lehet....,úgymond a radar alatt, szerintem.. 
Akkor lehetsz FIRE. De ehhez nem bátorság kell ,se vállalkozó szellem,mert sok bátor,vakmerő zsivány fickó van ám a piacon,kb MLM ügynök típus,aki az anyját is eladná,pár millióért,nemhogy a saját  becsületét..   ,ezekből Dunat lehet rekeszteni ebben az országban ... ,sajnos..hanem ész .sok ész... Továbbá! Kell átlagon felüli raerzes,összefüggésekre ,anomaliak,észlelési képessége, úgymond  jövő kutatási képesség. 
Mint a sakkban...
4-5 lépéssel, ad scenariokkal, előrébb járjon az ember agya mint a többinek ..
Szerintem ennyi ...
Ja amúgy kisgyerekkel se lehetsz FIRE, mert ott aztán főleg nem teheted azt amit akarsz.
Az éven , majd az összes utazasunk kutba ugrott, pont azért ,mert ,richtig akkor voltak lázas  betegek, mikorra van repjegy. :( A suliba, oviba pedig kell az igazolás. És hát hülyén nézne ki ha elmondja hogy betegigazolas  ideje alatt ő nyaralt . Garantált a szülők behívása.....
És hát a gyerekorvos bizalmat se szabad eljátszani.....
HerrLudwig 2025. 10. 12. 18:14
Ejha, úgy látom, vannak akik kompenzálásra használják a topikot.
Nem fogok beszállni a kinek nagyobb a farka versenybe, de azt megjegyezném, hogy a „alkalmazottként maximum csak leanFIRE elérhetö és/vagy csak 60 éves korra“ tételt az empirikus tapasztalatok - pl az egyik legismertebb magyar FIRE, Bognár Balázs sztorija - cáfolják.
De nem is elsösorban ezért ragadtam tasztatúrát, van kérdésem a FIRE léttel kapcsolatban: iskolás gyerekkel hogyan valósítható meg az utazgatás? Ha nincs iskolaszünet, akkor be kell a gyereknek járni.
DavidCamp 2025. 10. 12. 16:58
Előzmény: #774  FatFIRE
Bizony-bizony. Jól összefoglaltad.
ORK
ORK 2025. 10. 12. 16:43
Előzmény: #771  szieszta
Izomagynak szólt a válasz az “ ingatlanban van a pénz miért nem mindenki azt vett” felvetésére…Mert mindenkinek van annyi esze, hogy diverzifikál..azért.  Erre írtam, hogy ha tudod, hogy a Bitcoin mekkorát ugrik akkor azt veszed…de senki nem tudja. 
szieszta 2025. 10. 12. 16:28
Előzmény: #784  Spiller

Lehetne úgy mondani, hogy a legtöbb gazdag ember vállalkozó, de
legtöbb vállalkozó nem gazdag.
N0MAD 2025. 10. 12. 15:53
Előzmény: #786  FatFIRE
“ vállalkozóként sokkal jobban kereshet”
Igen, ez a feltételes mód rendkívül fontos, nem kockáztattad az elhagyását. Ez viszont eléggé más keretet ad annak a mondanivalónak hogy a vállalkozó jobban él és pont.
Jobban élHET. Meg rosszabbul is. Meg bármi is.
Hiába nyomod a marxista lózungot a munkaerejét eladó kizsákmányolt munkásról és a dőzsölő tőkésről, oppárdon, örökölt iqja révén önerejéből elkerülhetetlenül milliárdossá váló, a hamubasült pogácsáját elültető szegény királyfiról. Akinek az élete nyitott könyv csak a huszonéves meggazdagodása marad mindig jótékony homályban, a milliárdok hozama az sűrű emlegetés tárgya. 
Hívjuk hamubasült pogácsa ültetvény létesítésnek. Mindegy is, úgyse fog kiderulni egy nevtelen fórumon.
FatFIRE 2025. 10. 12. 15:45
Előzmény: #778  N0MAD
Mivel látványosan nem érted (vagy nem akarod érteni) a különbséget, ezért elmagyaráztam. Még neked sem lehet olyan nagyon meglepő, hogy vállalkozóként sokkal jobban kereshet az ember, mint azok, akiket alkalmaz. Szintén nem lehet túl meglepő, hogy a sokkal magasabb jövedelemből sokkal nagyobb eséllyel és sokkal hamarabb fog összeállni egy tisztességes FIRE-alap. Mit nem lehet ezen érteni?
Freszelés
Minden évben a törvényi előírásoknak megfelelően közzéteszik a javadalmazási jelentéseket, ezekből egészen pontos kép nyerhető. A TOP 10 menedzser közé 3 éve nem egészen bruttó 180 millió forint/év volt a beugró. Még egyszer: ez a 10 legjobban fizetett topmenedzser. Az átlag topmenedzser ennek a töredékét viszi haza, de amire odáig eljut, a gyerekei a legtöbbször már kamaszok.
Goldstein17

Mivel te láthatóan nem érted, nyilván nem neked szól. A legtöbben ugyanígy nem értik, mint ahogy azt sem, hogy az egyik ember miért beszél a lehetőségek teljes hiányáról, amikor a másik ember a kiváló lehetőségek tárházát látja ugyanakkor, ugyanott. Ilyen az élet és ez így van jól. 😊
Goldstein17 2025. 10. 12. 15:32
Előzmény: #784  Spiller
Nagyszerű,  köszönöm hogy elmagyaráztad! Stílusosan szólva- "megokosodtam". Szerintem nyissatok egy lottó nyertes topikot, nagy mértékben motiválná a fiatalokat és sok hasznos tanacsot tudnátok ott megosztani.
Spiller 2025. 10. 12. 14:17
Előzmény: #779  Goldstein17
A munka az teljesítményt is jelenti. Nem feltétlenül egy nagy vas kalapálását reggeltől estig. Ha pedig ez a munka értelmes, a piac megfizeti akkor az nem egy vizet gereblyézés ami nem vezet sehova. 
Az alkalmazotti lét és a vállalkozói lét között van egy számtani különbség. Mondjuk van egy 33éves alkalmazott aki jól dolgozik kap évi 100 egység pénzt ez a 100egység pénz elkiséri az egész életét  tehát ha azt vesszük dolgozik 45 évet akkor összesen 4500 egység pénz volt az ő jövedelemtermelő képessége az ő teljesítményének az eredménye.  Lehet a számok változnak de ez az egység nem fog jelentősen változni csak a jelenértéke lesz más az akkori arányokhoz mérve. Ok persze ha képzi magát és váltogatja a munkahelyét akkor ez némiképp módosul de nem jelentősen.  Ha vállalkozó vagy akkor építesz valamit  a teljes rendszer neked keresi a pénzt. Ahogy növeled az alkalmazotti létszámot mindegyiken keresel mondjuk 50 egység pénzt. 10 alkalmazotton már 500egység.  Folyamatosan fejlődsz fejlesztesz ezért szélesedik a piacod. Lesz egy pont amikor a saját fizikai munkádnál többet hoz a cégnek ha a cég jövöjéért dolgozol.  A vállalkozói lét kockázatos. Jöhet egy covid egy korlátozás egy gazdasági válság és padlót foghatsz. Mindig azt írtam nem  különb egy vállalkozó egy alkalmazottól csupán más a motivációja más a kockázatvállalási képessége mások az erősségei. 
Sima elmélkedések vannak a FIRE állapotról kinek mit jelent.  
Szerintem FatFire  sem hergelésből írja amiket elért. Ez egyfajta motivációt adhat a fiataloknak nulláról is el lehet érni ezt. Azért motiváció mert sokan azt gondolják ez lehetetlen.  Persze lesznek irigyek. Természetesen csak az eredményre irigyek de az oda vezető útra nem.  
N0MAD 2025. 10. 12. 13:26
Előzmény: #782  Freszelés
Nincs is erre általános szabály, ha neki úgy jó hogy eltapsolja ami jön hát tegye. (Ok persze néhány évnyi vésztartalékot vehetünk nulla szintnek)
Nyilván egyéni ki hol húzza meg a határt a megtakarítási kontra éldegélés vonalon, ennek jó és rossz következmenyeivel együtt. Nincs ezzel semmi baj, mégha fire is a topik témája, ez se kötelező, csak egy lehetőség. (Jó esetben)
Freszelés 2025. 10. 12. 13:19
Előzmény: #778  N0MAD

Jellemzően azért mégiscsak vállalkozók tudnak olyan bevételt olyan iramban elérni, amivel egy reális és értelmes fire megcélozható. Nyilván jobb 60 évesen a fire mint 65 évesen a kisnyugdíjas lét, de az igazi ha 40-50 között eljön.Az ismerőseim egy része bigtechnél van, nyomorúságos 100-500M foritnyi (!) éves alkalmazotti fizetésért. (oké ez csomagban van, szóval 70% céges részvény amit az utóbbi kap).
Ismerek vállalkozókat, ők is el tudják 40-50 között esetleg ezt érni. Alkamazottak? Hát arányaiban jóval kevésbé, a példámban szereplők azért elég extrémek.
Alkalmazottként ha 20 éves korától van egy értelmes bevétele valakinek (lehet akár EV szaki is, nem kell multis középévezetőnek lenni - gondolom) és ha azt megforgatja az bizony elég jó lehet ~20 év múlva már, kora negyvenesen.
Csak azért 21 évesen ennyire felnőttnek és előrelátónak lenni nem egyszerű. vagymi.
tldr; egyetértek veled.
N0MAD 2025. 10. 12. 12:52
Előzmény: #780  FatFIRE
Kösz hogy sztoriztál a (meglehetősen gyanúsan szomszédok-szintűen vállalkozói klisészerű) életedről, úgyteszek mintha érdemi válasz lett volna jó?
De vettük, van pénzed, még jó hogy megemlítetted, ki se találtuk volna. Mindjárt érthetőbbé teszi a dolgokat, nem is értem ez eddig miért nem került említésre.
Mondjuk nizza és a yacht kimaradt, meg is említem el ne sikkadjon.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek