A lakáskiadás behatárolja a szabad cashflow-t, hiszen a példában 50 milliós oszthatatlan egységekböl áll a vagyon, amiből egységenként 200 ezer nyerhető ki (vagy csak 170 ezer). Ha bekalkulálod, hogy akár el is adható egy-egy egység, likvidebb és aprózottabb helyen lévő vagyonból néha lehet picit dorbézolni is.
600 nettóból nem fog megélni egy család ma budapesten, szóval 200M vagyon kevés ehhez. Egyrészt azért, mert az egyikben lakni fogsz. De tegyük fel Van 4 (!) panyelod és számoljunk a fix 600k bevétellel a 3 kiadottból. Ez mondjuk egy 3-4 fős családnál azt jelenti hogy nincs nyaralás, nincs utazás, nincs kocsi, nincs magániskola, nincs tartalékképzés, nincs ájfón, anya havonta se fog hajat, körmöt, stb-t csinálni - mondjuk dolgozni se jár egyik szülő se. Nincs semmi luxi, ruha az alsó polcról/aldiból, mindenből az alap, otthon zaba és semmi eat-out. Bár van lean fire is. Szóval talán mégis. :D
Krk sziget erősen halad egy egyfajta elite sziget felé. A horvát sajtóban olvasom. Gazdag helyiek/gazdag külföldiek stb. Igazábol kéne nekem Kanizsán egy kiadott lakás. :-) Jövök haza Krk-ről dobok egy jobbost , hasitasi felcsatol lové besöpör, aztán megyek tovább Pestre. :-)
Izom úgy tudom te is keményen dolgozol. És kell is 3 gyerekhez. Nekem a házat meg egy kispanelt meg a nyaralót sikerült jó pénzért megvennem és kifújt. Ma 60 millás panelt venni és kiadni nem biznisz nekem. Gondold el keresel mondjuk egy havi 600 nettót mi ingatlanvagyon kell ahhoz hogy ezt a bérlők összeadják. Pontosan 3 db 60-70 millás panel kell havi 200ért -mínusz költségek- hogy ezt kitermeljék is mehetsz Fire -be. Azért közel 200 milla már egy látható pénz. Ezért dolgozok én is. A lakás/nyaraló kiadás és a PMAP kamat csak egy money boost a fizetéshez. Szóval: bánya! :-(
"Nagykanizsa (németül: Großkirchen, Großkanizsa, horvátul:Velika Kaniža, törökül:Kanije) országos összehasonlításban közepes méretű megyei jogú városZala vármegyében; 14 840 hektáros kiterjedésével a megye legnagyobb közigazgatási területű települése, kiterjedése csaknem másfélszerese a megyeszékhely Zalaegerszeg területének.[4] A Nagykanizsai járás központjaként számos település tartozik a vonzáskörzetébe."
"Van egy házam lent Kanizsán arra a célra, hogy kicsit kiránduljak nyaraljak a családdal az életemben arra vettem. ( Közel a Balaton a tenger 3 órára ott az Osztrák alpok lehet raftingolni stb stb és kocsis kirándulásként a nagy kocsimmal sokkal gazdaságosabb nyaralásokat tudok onnan végezni, de ugyanakkor Pestre is 2 óra távolságra vagyok ha kell valamit a lakásokkal intézni.) Tihamér te szeretsz Kanizsán élni?" . 👍 Röviden, szeretek. Hosszabban: Tökéletes hely Nagykanizsa. Megyei jogú város kb 50 ezres lakossággal. Földrajzilag -ahogy irod- közel a főváros (M7-es autópálya ), közel az Alpok, közel a Balaton (40 km) közel az Adria tenger. Carvel öböl (Selce, Riyeka, Krk sziget). Selce pl közelebb van, mint Eger. (Lemértem, mert mindkét helyen többször nyaraltunk.) Kb 330 km. Szóval ez a város igazi nyugdíjas paradicsom. Ingatlanosom szerint is egyre több a nyugat európai betelepülő, mivel itt béke, nyugalom és - legalábbis számomra- bőség van. 🙂
A megtakarítás első 10 milliója nem azért megy állampapírba, mert nagy a hozam. Hanem azért, hogy azonnal és veszteség nélkül annyit vegyünk ki belőle, ami épp szükséges.
2M forgó konyhapénz a hirtelen esetekre. pl tegnap.. -10M azonnal mozgósítható pénz ha "nagyobb a baj" . . Nálam is hasonló a működési költség. Ez alap.
Annyira vastag FIRE sajnos nekem nem elérhető, hogy vígan pénz nem számít alapon reptessek egy 5 fős családot Thaiföldre sajnos ( minden 5 ször többe kerül - megtehetném, de nem bölcs dolog egész évben keletkező bérletiket mind felélni - bár a lakás ár inflát úgyis követi a pénzből nem fogynék ki, de próbálom majd ha FIRE leszek csak a fél bérletikből megélni és szerényebb helyekre Görög egész nyárra kocsival - kirándulni ..) Nyáron amúgy sincs sok értelme sajnos Thaiföldre menni , mert ott úgy halottam az az esős évszak.. télen meg a gyerekek sulija miatt sem tudok kiutazni nagy időtávra ahogy megérné ( hónapok ) Nézegettem, hogy mi lenne ha Balira vagy Thailföldre kitelepülnék. és ott taníttatnám a gyerekeket. Sajnos brutális a költség több száz ezer egy gyermek havi taníttatása ez 3 gyerekre egy vagyon úgy elég szegényes lenne kint a FIRE életem. Vagy van valakinek ebben tapasztalata egy általános egy középiskolát mennyiért lehet egy gyerekre megúszni? Máltát nézegettem még mint kitelepülési célpont ott van angol iskola ( államiban) de nagyon pici a sziget elég zsúfolt lehet. De az ingatlan árak ha ott ingatlanoznék elég drágák és a hozamok is elég alacsonyak. Vagy akkor ha ott kint akarnék élni egy SP500 ETF portfólió + állampapírba kéne gondolkodnom mert a Pesti ingatlanokat kezelni nagyon nehézkes lenne. ( nem is az elszámolás mert az online van hanem az ha lakó váltás van szerződni kell esetleg lakást újítani.. nem mondom évi 2 szer haza tudnék repülni olcsón vagy 4 szer , de a lakások némi jelenlétet igénylenek még fizikailag is..) Van egy házam lent Kanizsán arra a célra, hogy kicsit kiránduljak nyaraljak a családdal az életemben arra vettem. ( Közel a Balaton a tenger 3 órára ott az Osztrák alpok lehet raftingolni stb stb és kocsis kirándulásként a nagy kocsimmal sokkal gazdaságosabb nyaralásokat tudok onnan végezni, de ugyanakkor Pestre is 2 óra távolságra vagyok ha kell valamit a lakásokkal intézni.) Tihamér te szeretsz Kanizsán élni? Sokat kirándulsz a környező országokban vagy a Balatonon? Mert ha jól tudom te ott élsz ott ügyködsz.. De én oda az ingatlan portfólióm nem merném átforgatni kicsit jobban bízom a Pesti légkörben ( válság állóbb ha lenne egy nagy munkanélküliség ) Kanizsa Magyarország egyetlen földrajzi pontja ami a lehető legközelebb van a tengerhez az Alpokhoz a kiránduló helyekhez sok lakóm vagyis mindenki FIRE ként megy oda akik már a nyugdíjat elérték Franciából Svájcból hazatért nyugdíjba vonult emberkék mennek oda.. Talán nem véletlen ők is a nyugdíjas munka nélküli életüket ott képzelik el.. Vagy tévedek ne hagyjam el Pestet? Gyerekek miatt vissza költöznék ha nagyobbak lesznek mikor már felnőttek ( 18-20 évesek) és akkor kétlaki életet szeretnék élni.. fél év ázsia fél év idehaza a gyerekkel nyáron... Lesz ingatlan Pesten is a sorház amiben most élünk sose adjuk el mindig lesz lehetőség mozogni élethelyzetnek megfelelően ( munka iskola Pesten lesz ha nagyobbak lesznek a gyerkőcök )
JÓ ezt látni mások is hasonló utat jártak be...! Az ingatlanra felvett hitel jó hitel sokan ezt nem látják és elősegíti a FIRE elérhetőségét.Csak a fejem fogom aki nem így tett az elmúlt 10 évben és anyázik , hogy a megtakarításából végre mikor veszi meg az álmai otthonát . slash sajnos az állampapír kuporgatással nem sokra mész sajnos azt kell mondjam helyesebb döntés lett volna vagy 2 kecót venni annak idején hitelre és most egy erős fél FIRE pozicíóba lennél. Állampapírt csak addig tartok mígy nem jön a következő. Most viszont hiteleket építek le én is már, mert a 3 % os hitelesekkel képtelenség versenyezni a mai piacon 6 % os piaci hitellel... de aki felmarhatja kihagyhatatlan lehetőség.
Tihamér, Barátom.. Tegnap "átlagos" napom volt. Beugrott egy soron kivüli 7-800ezres kiadás. Fel is kúrtam magam rajta. Tegnap rájöttem hogy nekem FIRE bizony soha nem lesz. Szomorú is lettem..de túl vagyok rajta Ezeket a csapásokat csak úgy tudom kivédeni ha nincs egy napom hogy ne keressem meg a napi kötelezőt. Munkával.Mivel mással. A kis befektetéseim nem hoznak annyit évi 2M bevétel ,semmi nulla. CSaládfenntartó apuka vagyok. Ide nagyon sok pénz kell. - 2M forgó konyhapénz a hirtelen esetekre. pl tegnap.. -10M azonnal mozgósítható pénz ha "nagyobb a baj" Minden ami ez felett van lehet magadra. És ezt mindig szinten kell tartani. tehát a havi kiadások mellett ehhez nem lehet hozzányúlni. Kibaszott kemény az élet.
Minden tengerparti vagy nyaralóövezeti létezés úgy jó hogy jön otthonról a fix pénz. Fentről Északról a koszos hideg városokból. (mint pl BP) Ott az ipar, ott a pénz.
Befektetesi szempontból nem jó Th. Céget ingatlant csak thai ember többségi tulajdonaval csinalhatsz vehetsz. Ugyeskednek cégek de alapból nem lehet. A király törekszik arra, hogy ne vegyék el a thaioktol a bevételt. Ha baleset vagy kartetel van a thai rendőr is a thainak ad igazat. Egy pihenő bérelhető ország. Olcso és jó szolgáltatás kapsz a penzedert.
A thai resszel nem értek egyet. Évente megyünk. Amikor először voltam már mintha haza énem volna. Kedvelem a thai embereket. A sok gyökér miatt lehuzzak a "a nagy fehér gyarmatositot" de pár nap alatt kialakul egy viszony. Tudok thaiul jopar mondatot udvariasság formákat ismerem azonnal érzékelik. Engem mondjuk érdekelnek a helyiek, járok piacokra, olyan kajaldakba helyekre ahova csak a helyiek. Hozom a stílusom a kultúramat és ők is érdeklődnek. A gagyit kiszurom és ők is. Ugyanez arabok torokok de Th. nagy szerelem. Kb 30 éve járok ki nemi szünetekkel.
Egyébként ha van valami, amit a thaiok utálnak, az éppen az általad bemutatott megközelítés, amikor a brit gyarmattartók gőgjével, mély lenézéssel érkezik a nyugati turista és közben úgy viselkedik, ahogyan otthon sosem tenné. Másrészt nem arról beszéltem, hogy mi miért megyünk Thaiföldre, hanem arról, hogy a spórolós élet mellett elért, szűk költségvetésű FIRE-emberek többsége miért megy oda. Mi alapvetően azért, mert kellemes a télből a nyárba utazni és csodálatos a természeti környezet. Ott pedig úgysem a helyiekkel tölti az ember az idejét, hanem a saját társaságával. tihamer Az ingatlanbefektetés pénzügyi fegyelemmel párosítva nagyon jó lehetőséget jelentett az elmúlt 10 évben. Két rokonunk állami alkalmazásban állt egy életen keresztül, hosszú ideje középvezetőként dolgoztak, szándékosan kerülve minden előléptetést (hogy politikai ciklusváltás esetén ne kerüljenek a kirúgandók listájára). A nyugdíjuk másfél millió forint feletti, mellette hét tehermentes befektetési lakásuk van Budapesten, ebből kettőre (még) részleteket fizetnek. Folyamatosan hitelre (tőkeáttéttel) vásároltak, hosszú távú stratégiával, pénzügyi fegyelemmel. Meg is lett az eredménye. Sokkal jobban jártak, mint egy átlagos hozamú tőzsdei befektetéssel. Spiller Mi is előre dolgoztunk, be is mentek a héten. 👍
F.I.R.E. életmód (általánosságban)