Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2025. 11. 23. 15:57
Előzmény: #130737  Zoltanovitsch

Amikor baj van, a kozp. bank lefele viszi a kamatot, a fo cel menti az allam mukodeskepesseget,
es a bankok azon ritkan keresnek jol, viszont megno az osszes hitel-riziko. 
KKE bankot akkor kell venni, ha kek az eg, sut a nap, es olcso a penz. Most nem igy nez ki.
.
Ha stabilitast keresel, nezd meg a 4 nagy US defense ceget:  GD, LMT, NOC, RTX.
Mindegyiknek jol megnott a rendelesallomanya, 2 evre elore megvan, jol novelik az araikat, de
megse annyira tularazottak mint Europaban a Rheinmetall, Thales, Safran. e
Ezek se olcsok, de azert a par evre elore tuti valasztasnak tunik, es az ameriakaik PE=16- 20 korul 
vannak, ami megse 40-80 mint most Europaban. 
Biztos lattad, mint muvelnek RABA es 4iG papirjaiert. 
zotlan 2025. 11. 23. 15:55
hellforceone 2025. 11. 23. 15:13
Előzmény: #130737  Zoltanovitsch
en ugy keszölök, hogy mar van egy halom kiszemelt papir, amit venni akarok. a vegen valoszinüleg a cash nem lesz eleg, hogy mindent megvegyek, amit szeretnek. Persze tudom, tudom, összeomlik minden es megegetem majd magam. Lehetseges, de ha a jelek ott vannak, akkor venni fogok es kész.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 11. 23. 15:04
Előzmény: #130733  pomperj
János KKE régós bank papírokban is érdemes lehet ülni? Közel az Uki téma de épp kiárazódás lehet (Ha még nem történt meg teljesen) Stabilnek sztem stabil. Ez védhet a : 
1 AI buborék pukkanás ellen
2 Likviditási buborék ellen
3 Recessziós bearmarket ellen
S milyen mértékben e fenti esetekben külön kölön? 
(Én még csak 20 % cash ban ülök de tervezem tovább növelni...aztán meglátjuk )
Én is kritikus fontosságúnak látom a helyes pozició felvételét ílyen turbulens időszak előtt. 
S most még el sem mondhatjuk: Ó hirtelen jött!   Senki sem számított rá. 
Bizony hetek óta számítunk rá... mert vannak jelek. :) 
Srácok Ti hogyan készültök a fenti 3 eseményre? (Akár arra is h nem lesz semmi)? 
hellforceone 2025. 11. 23. 14:47

komplett portfolio, sulyozassal. A sulyozasnal tol-ig ertekeket adok meg csupan, igy a követlezö kategoriakba osztottam le az egyes papirokat: 1. kategoria 1-3 %, 2. kategoria 3-6 %, 3. kategoria 10+ %.
Europa
1. Bayer 1. kategoria, tovabbi vetelek tervben, atlag 24,85 EUR
2. BFSA 1. kategoria, atlag 30,6 EUR
3. AFX   2. kategoria, 40 alatt tovabbi vetelek tervben, atlag 50 EUR
4. FDJU 1. kategoria, tovabbi vetel tervezett, atlag 30 EUR (ezt meg azok is megnezhetik maguknak, akik csak 15 alatti PE papirt keresnek es osztalekot is, jelenlegi osztalek 8,5 %)
5. LXS, 1. kategoria, atlag 26,3 EUR
6. RCO 1. kategoria, atlag 48,3 EUR
7. WCH 1. kategoria, atlag 68 EUR
8. NOVO, 1. kategoria, tovabbi vetelek tervben, atlag 51 EUR
9. GFT, 1. kategoria, atlag 17,4 EUR
10. SUS, 1. kategoria, 86,75 SEK, tovabbi vetel lehetseges
11. ERCB, 1. kategoria, atlag 8,37 EUR
.
USA
1. AMD 3. kategoria, tovabbi vetelek tervben, atlag 129 USD
2. Adobe 2. kategoria, atlag 342,8 USD
3. TEAM, 2. kategoria, atlag 153 USD (ausztral ceg, nem USA, de USA piacon kereskedem)
4. CDE, 1. kategoria, atlag 15,41 USD
5. EPAM, 2. kategoria, atlag 157,8 USD
6. GDDY, 1. kategoria, atlag 131 USD
7. ITB, 1. kategoria, atlag 96,2 USD
8. LEN, 1. kategoria, atlag 126,7 USD
9. MRVL, 2. kategoria, atlag 88,9 USD
10 SWBI, 1. kategoria, atlag 9,38 USD
11. UPS, 1. kategoria, atlag 99 USD
12. NMG, 1. kategoria, atlag 2,56 EUR (nemet piacon vettem, de mar regen, sokaig nagy minuszban volt)
13. GLO, 1. kategoria, tovabbi vetelek tervben, atlag 0,47 EUR (nemet piacon vettem)
.
Cryptok, 3. kategoria, jelenleg ugyan elegge viz alatt, cca. 25-30 % minuszban, de nyaron volt nagyon jo kötesem, igy az eves crypto teljesitmeny a portfolioban cca. nulla körül mozog, talan kis minuszban. Tartok minden poziciot egyelöre, tovabbi vetel ETH-ban tervben, csak követö termekekkel, nem a coin maga.
.
Cash jelenleg cca. 20 %
pomperj
pomperj 2025. 11. 23. 10:09
Előzmény: #130729  MrSomm
Ez is (a RIG cikk)  egy  apro adalek ahhoz az uj trendhez,
hogy a piac egyre inkabb jozanabbul kezd viselkedni. 
Kezdi felismerni, hogy mi a kulonbseg a hype es a valos erteku eszkozok kozott.
Ebbe a sorazatba illeszkedik Bitcoin, XRP es tarsai chartjanak vilagos le-iranya, a Gold es Si iranya,
a rare Earths tema, a lithium,  Nat. Gas, Coal stb. arfolyamanak  megkezdodo  emelkedese, stb.
,
A FED-et mintha most sokkal jobban erdekelnee (a shutdown utani) job-market allapota
mint az inflacio allapota; amin egyebkent sok okbol (Trump, tariff, tozsde) miatt most nem tud segiteni
A FED "rescue" funkcioja ugy tunik, most nem mukodik, lasd Bond piac allapota.
Az inflacio lennt tartasa mar par eve nem megy, es egyre remenytelenebb; 
vege van a "low Azsia munkaberek, low kamat, low inflation" es a stabilitas 3 evtizedes korszakanak,
ami hajtotta a fantasztikus SPY 1000-->6900  csodas tozsdei rally is.
Es ezert is csodalkozom nehany igen rizikos es amugy esesben levo SmallCaps ujra-nepszerusegen. 
,
ES persze azon, hogy van 60-70m amerikai invesztor, joreszt boomerek, a 70-80 eves kategoriaban, 
akik a tozsdei ertek 2/3 reszet birtokoljak, es penzuk 40% reszet tartjak 2-8 reszvenyben?  
sehol egy kis ovatossag?
,
Futnak oriasi BigTech rizikot, es amikor ebbol fel fognak ebredni, lesz siras belole,  es
nos, a vegen ebbol  oriasi rotacio lesz, megpedig a valos ertekek iranyaba a kovetkezo 2-5 evben.
Duborogni fog a fold,  a nyaj pataainak rohanasatol az uj iranyba.
,
Mar most a fel vilag (a mar beindult Gold rally kozben)   a rare-earths keresesevel van elfoglalva.
Es amikor megjon az USA 38Trill$ adossag-problemajanak megoldasa (ami aligha lehet mas,
mint a kamatok eroszakos lenyomasa, egeszen az inflacio ala, es el- inflalasba vinni),
akkor a kezzel foghato es valoban szukseges dolgok nagyon fel fognak ertekelodni.
MrSomm 2025. 11. 23. 09:16
Előzmény: #130730  Boole
Itt hogy jon ki az EBITDA es melyik evre? Es milyen litium ar figyelembe vetelevel? Kivancsi lennek hogyan szamolsz
Pont ezt akartam felvetni az elozo bejegyzesedre is, amelyikben a kitermelesi fazisokrol van szo.
Nekem ez a legnehezebb kerdes, hogy mikor mennyi termelest szamoljak a modellben. Ha a mai erteket akarom kiszamitani, akkor talan egyszeru, csak 40e t kitermeles. Es meg mindig ott a vegrahajtasi kockazat.
De vajon 2027-ben, amennyiben elkeszul az elso fazis epitese, akkor majd a nagyok mar a masodik fazissal szamolnak diszkontalva + vegrehajtasi kockazat? En legalabb is ezt tartom valoszinunek. 
pomperj
pomperj 2025. 11. 23. 08:52
Bond piac helyzete es hatasai
Most mar jo ideje szokatlanul furcsan mukodik.
,
A "normalis" mukodes az, amikor a FED lefele viszi a kamatot, akkor a bondok arfolyama erosodik
es a Dollar gyengul.
De most? A FED lejott egy ev alatt   5.33%-->3.88% kamat szintre,   ami derek  1.5% kamatcsokkentes.
De a Bond piacon a US5Y kamat 3.6%nal  maradt mint egy eve volt, 
a US10Y 4.1%-nal maradt ugyanugy mint egy eve volt, amikor a FED elkezdte a kamat vagast.
Az elso ranezesre  tehat a FED-nek most valamiert  nincs is hatasa a valosagos piaci kamatokra.
Megy a FED-figyelo duma a mediakban,  de nem megy a piacon.
.
Es a Dollar? tavaly szeptemberben DX=100 volt,  es nocsak most is DX=100.
Igen, kozben hullamzott a kamat es a Dollar is, de a FED kamat-iranyra a valosagos piac nem figyelt,
egyszeruen figyelmen kivul hagyta. Valami mas is mukodik.
Akkor? Egyszeruen az tortent, hogy a "spread" a rovid es hosszu kamatok kozott tagult, kb. nagyjabol
olyan mertekben, ahogy a FED a kamatot mozgatta lefele? Igen, a spread-tagulas= felelem-novekedes,
de miert?
.
Harom eve az USA allam eves kamat-terhe 300Mrd$ volt,  Mostanaban mar 1500Mrd$.
A 36Trill$ adossag mostanra, a megemelkedett kamatok koraban, ennyivel jobban nyomja a vallukat.
,
Mit lehet tenni?
1)Vissza kene vasarolni az adossagot.
Dehat ugye amint bejonne egy kis penz pl. tarifakbol, evesen 400Mrd$, az elnok azonnal beigeri
a 2000$-is csekket, amit (attol fuggoen hogy hol huzzak meg a jovedelmi hatart) ugy 200-300m
amerikai fogja majd kapni, szoval elmegy belole 400-600Mrd$. Netto zero, vagy egyenesen bukas.
.
2)Egeszen radikalis intezkedesre kenyszerulnek. Az ilyesmi Trumptol nem all tavol.
Peldaul, a mar kinntlevo bondok kuponjat egy rendelettel lejjebbre viszik,  a Treasury meglepi 
mondjuk 6.00%-rol le 3% vagy 4%-ra?  Es akiknek van treasury papirjuk, mint kulfoldi nemzeti bankok
mint tartalek, vagy hazai bankoknak es biztositoknak, stb. nos, azok mind megszivtaak. NAGYON.
.
Mit tehetnek azok a kozp. bankok, akik latjak ezt a rizikot, es nem tetszik ez a kockazat?
Eloszor is, eladjak a Treasury papirokat. Lesz boven, es amugy is mostanaban a US treasury
95% folotti aranyban arulja a rovid 1-2 eves bondjait, hosszutavuakat viszont szinte egyaltalan nem.
,
Es US treasury tartalek helyett akkor mi legyen a Kozp. Banki tartalekaban?  
Igen, a pinceben a  GOLD tarolo helyet kell kiboviteni a duplajara.  
Es kozeptavra leszerzodni a 10 legnagyobb aranybanyasszal, evi X mennyisegu uj aranyrudra.
.
Vilagos hogy mit akarok mondani.
https://imgur.com/a/FXUK1Xk
.
Hogy ez lehetetlen? Haaaat, a Morgage coupon bondokkal mar megcsinaltak az utolso valsag idejen.
Es mi lesz a kovetkezmeny? Sokaig senki nem fog  penzt kolcsonozni ilyen adosnak.
Na ja, legalabb akkor nem fog noni tovabb az adossag.
.
2)Es mi lesz az AI buborekkal?
A rengeteg passziv Fund, amely a folyton bejovo penzt az SPY-ba koteles tenni, fujja tovabb es tovabb,
a 8 legnagyobb BigTech mar az SP500-bol 40% reszaranynal tart, a felfele meno spiral emelkedik.
Amig egyszercsak megjelennek a repedesek, es a visszacsatolasos spiral megfordul valamitol.
A repedes johet a privat credit oldalarol? Vagy inkabb a Bond piac oldalarol, lasd elobb?
Meglepoen keves kiszivargo hir eleg lehet hozza. Jamie Dimon mar figyelmeztetett, WB visszavonult.
,
AKi ovatos, a portfoliojaban 20-60% casht tart,  Gold vagy EUs ingatlant tart 1000km-re Ukrajnatol,
es ha reszvenyre vagyik, nos akkor EEM vagy EU piacokon nez korul, es "biztos" mufajokban nezeget,
mint pl. utility es telecom, stabil bank reszvenye.   
pl. BNP Paribas, ENEL, Orange, BMY mind PE=8-11 savbol, meg persze a legjobb EEM reszvenyek.
Es nem art, ha az osztalek eros 4-6%, es a profit bosegesen fedezi.
.
pomperj 2025. 11. 23. 07:57
Törölt hozzászólás
Boole 2025. 11. 22. 23:06
Előzmény: #130729  MrSomm
Jó döntést hozott. 
Boole 2025. 11. 22. 23:03
Előzmény: #130727  SPraga
A LAC-ra végeztem egy kicsi fundamentális számítást. Sok probléma lehet még, ezeket most nem sorolom fel. Az időfaktor is probléma lehet, hogy az alábbi eredményeket mikor éri el a vállalat és persze árteljesítményében a részvény.
I.                   VERZIÓ 
Ha 2 milliárd USD/év EBITDA lenne, 350 millió darab részvény lenne forgalomban, az adósság 2,5 milliárd USD lenne, a készpénz pedig 500 millió USD, akkor mekkora becsült piaci kapitalizációt tudunk meghatározni a Lithium Americas esetében? Ez alapján mennyi lenne 1 darab részvény reális ára? Számoljunk a lítiumbányászat és alapanyag-kitermelés (alapanyag-ipari) szektorban az EV/EBITDA szorzó minimális 6,5 értékkel. A számítások és eredmények alapján azt is vegyük figyelembe, hogy a Lithium Americas és a General Motors közös JV-ben az USA hiteltámogatást követően a LAC 57%-os részesedéssel rendelkezik. Ez alapján mennyi lehet 1 darab részvény reális ára? 
Összefoglaló Részvényár Becslés 
Alapvető Adatok
Paraméter Érték
EBITDA 2 milliárd USD
EV/EBITDA Szorzó 6,5
Adósság 2,5 milliárd USD
Készpénz 0,5 milliárd USD
Részvények száma 350 millió darab (0,35 Mrd db)
LAC Részesedés a JV-ben 57% (0,57)

Végeredmények

Mutatószám
Érték
Becsült Teljes Piaci Kapitalizáció 11 milliárd USD
Korrigált (57% JV) Piaci Kapitalizáció 6,27 milliárd USD
1 darab Részvény Reális Ára 17,91 USD

II.                VERZIÓ 
Ha 2 milliárd USD/év EBITDA lenne, 400 millió darab részvény lenne forgalomban, az adósság 2,5 milliárd USD lenne, a készpénz pedig 500 millió USD, akkor mekkora becsült piaci kapitalizációt tudunk meghatározni a Lithium Americas esetében? Ez alapján mennyi lenne 1 darab részvény reális ára? Számoljunk a lítiumbányászat és alapanyag-kitermelés (alapanyag-ipari) szektorban az EV/EBITDA szorzó minimális 6,5 értékkel. A számítások és eredmények alapján azt is vegyük figyelembe, hogy a Lithium Americas és a General Motors közös JV-ben az USA hiteltámogatást követően a LAC 57%-os részesedéssel rendelkezik. Ez alapján mennyi lehet 1 darab részvény reális ára? 
Alapvető Adatok
Paraméter Érték
EBITDA 2 milliárd USD
EV/EBITDA Szorzó 6,5
Adósság 2,5 milliárd USD
Készpénz 0,5 milliárd USD
Részvények száma 400 millió darab (0,4 Mrd db)
LAC Részesedés a JV-ben 57% (0,57)

Végeredmények

Mutatószám
Érték
Becsült Teljes Piaci Kapitalizáció 11 milliárd USD
Korrigált (57% JV) Piaci Kapitalizáció 6,27 milliárd USD
1 darab Részvény Reális Ára 15,68 USD

MrSomm 2025. 11. 22. 21:33
Rray 2025. 11. 22. 14:59
Előzmény: #130702  pomperj
GROK nekem ezt dobta fel most
Elliott Wave elemzés az S&P 500-raAz Elliott Wave elmélet alapján az SPX egy nagyobb bull ciklusban van (az áprilisi mélypontról induló 5-hullámú impulsus), ahol a hullám (3) október 29-én zárult 6897-nél (SPY $689.70). Most a hullám (4) korrekció zajlik, ami egy dupla három (double three, WXY) minta: először egy 7-hullámú esés, majd egy X-kapcsoló, és most egy Y-hullámú mélyülés. Ez tipikusan 38,2%-os Fibonacci visszahúzásig tart (kb. 655-660 körül, ahol már vették a jeleket), és nem töri meg az áprilisi ciklust.Várható forgatókönyv: A korrekció befejeződik a "blue box" zónában (extreme equal legs terület, 650-655 körül), ahonnan legalább 3 hullámú (vagy akár 7/11 swings)反弹 jön, célár 697-710 (123,6-161,8% Fibonacci kiterjesztés). Ha tartja a 655.81 pivotot, akkor új csúcs felé (akár 7000+ év végéig), de ha áttöri, akkor dupla korrekció (W-X-Y) alacsonyabb supportokig (6400-6300). Hosszabb távon a hullám (5) akár 10 000-ig viheti 2026-ra, de ez eufórikus blow-off top után jöhet egy nagyobb reset (20-30% esés 2026 elején).Ez nem a bull vége – inkább egy egészséges ABC korrekció a nagyobb (III) hullámban, amit 2021-es csúcs óta építenek. X-posztokban (pl. Elliottwave Forecast) is ezt hangsúlyozzák: vevői lehetőségek a mélypontokon, de maradj óvatos a volatilitással.Összefoglalva: Rövid távon volatilis oldalazás vagy enyhe esés, de rebound valószínű a supportoknál – tartós bull trend, ha a Fed lazít. Mindig használj stop-loss-t, és kövesd a kulcs szinteket (655 support, 697 resistance). Ha részletesebb chartot vagy specifikus trade setupot akarsz, kérdezz rá! 😊
SPraga 2025. 11. 22. 14:06
Előzmény: #130726  Boole
Értem és köszönöm és én is csak így tudom feloldani az ellentmondást a 2 bejegyzés között. De befektetési oldalról az előrejelzésed nagyon is az. Jó lenne, ha bekövetkezne. A technológia fejlődésétől nem tartok, ha 10-15 évet veszünk: új alapanyagok bányászása, új gyárak létrehozàsa sok-sok idő. Lassan fordul az anyahajó, főleg, ha a kapitánynak nem érdeke.
Boole 2025. 11. 22. 13:51
Előzmény: #130724  SPraga
4 fázis tervezett 2040-ig.
5000 2025. 11. 22. 13:45
Előzmény: #130723  todi
Ez lehet igaz, de nekem már az elfogadhatatlan, hogy az orosok kvázi megnyerjék a háborút.
SPraga 2025. 11. 22. 13:39
Előzmény: #130720  Boole
Az előző bejegyzésed, amire itt hivatkozol, az mi, ha nem gyors meggazdagodási rendszer? Ott közel 4szerezésről írsz 1-2 éven belüly az nem elég gyors? Nincs itt ellentmondás e két bejegyzésed között?
todi 2025. 11. 22. 13:26
Előzmény: #130722  komodoi
komodoi 2025. 11. 22. 13:24
Előzmény: #130719  Keffer

A beszaratás marketingjük mindig erősebb volt, mint a valóság a nyugat meg sajnos elhitte. Ha hazatér a sok kifizetetlen, elállatiasodott, civilizálatlan hadseregük na akkor lesznek bajban. 
De meglátjuk, 27.-n jár le az ultimátum, az eléggé piacmozgató lesz szerintem.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 11. 22. 13:07
Előzmény: #130720  Boole
Én nagyon meglepődnék, ha 2040-ben még mindig ott tartana a technológia, hogy lítiumra épülő akkukat szerelnek autókba v bármibe. Nekem ez a bajom a LAC hosszú távú tartásával. Mire a termelés felfut, lehet, hogy már túlhalad rajta a technológia. Nátrium-ion akku már most is van, a LiFePo akkukba se kell annyi lítium, mint korábban, ráadásul az első szériás Li-ion akkuknak le is jár az élettartamuk már, tehát az ujrahasznosítás is fel fog futni. Ettől persze TA alapon trédelhető a papír, de 10 éven át tartani, mert majd 20 lesz, hááát…

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek