A piacok alakulását leegyszerűsítve nézem. Az M2 folyamatosan nő és amíg van pénz addig folytatódik a zene is. Legfeljebb a túlhúzitt részvényekből átcuccolnak más papírokba.
1. A fő szakasz 18 óráig tartott tehát több mint 1 óra volt reagálni Trumpra. Ez az algóknak rengeteg idő. 2. Az illikvid ( bár Tradegate nem anbyira az) szakasz a folyamatot éppen felerősítve mutatná az illikvidítás miatt.
Én úgy látom, hogy 2020, 2021 és 2022 elején belenyomtak annyi pénzt a rendszerbe, ami még további pár évig tartott mire kifut(ott) - pig in the python analógia. Ezidő alatt, akinek volt esze az nullás kamatkörnyezetben refinanszírozott legyen az magányszemély vagy vállalat, ezért sem a kamatemelés, sem pedig a QT nem nagyon ütött oda a legtöbb szereplőnek. Kivéve persze azokat a szektorokat, ahol folyamatosan kell hitelekkel zsonglőrködni, például ingatlanpiac, mert itt azért látszik a megtorpanás. Itt még megjegyezném, hogy hamarosan a hitel egyrészre át fog árazódni a mostani kamatszintre (corporate debt maturity wall). Több statisztika mutatja, hogy kialakult/kialakulóban van egy "i shaped" economy, ahol az i betűn a pont az a felső 10%, akik már a retail költések feléért felelősek (rekord), mindenki más veszít a pozíciójából. Ennek a felső 10%-nak a költése addig fog így maradni, amíg a vagyonhatás miatt (főleg részvények, cryto, mivel az ingatlanok inkább stagnálnak) úgy érzik, hogy bátran költhetnek. Mi hajtotta a részvények árfolyamát az elmúlt 3 évben? Hát az AI, és az ehhez fűződő optimizmus, aminek ha utánajársz, akkor látható, hogy pár szereplőn kívül egyelőre mindenki veszteséggel üzemel és nem úgy néz ki, hogy ez megfordulna a következő 3-5 évben. Nem mondom, hogy nem nőttek a tech profitok az elmúlt években, de bőven volt értékeltségi szorzó növekedés is, ami egyfajta piaci szentiment, ez bármikor elillanhat. Illetve még van egyrészt egy olyan faktor is, hogy az eddigi "könnyed eszköz" súlyú tech cégek a sok datacenter beruházás miatt átmentek egy az eddiginél magasabb eszköz súlyú kategóriába, ezért a kimutatott EPS is csalóka a leírt server értékcsökkenések miatt. Ha FCF szemmel nézed, akkor egy MSFT például 50 feletti P/FCF-en forog. Másrészt kezdenek egyre furcsábbak lenni ezek a tech deal-ek is, ahol A cég beruház X összeget B cégbe, aki beruház C cégbe, aki meg beruház A cégbe - körbe jár ugyanaz a pénz hatalmas hírveréssel, közben A, B és C árfolyama is emelkedik, csak a kérdés, hogy mire illetve ki jár jól a vezetőségen kívül? TLDR; ha jön egy komolyabb részvény, illetve crypto piaci medve, akkor a felső 10% is hátra fog lépni egyet költés szinten, a maradék 90% így is vergődik, amiből brutális profit csökkenés lehet rövidtávon. Bocs a pár angol kifejezésért, nem akartam magyarosítani mindent, illetve így könnyebben kereshető is talán.
Jó gondolatok! - Aki nem vizsgálja meg, és nem tudja meglátni, hogy ki van egy tréd, vagy éppen egy befektetés másik oldalán, az saját magát csapja be.
Jönni fog az. Várni nem kell. Nálam inkább az a nagy kérdés, hogy milyen lefolyású lesz. Talán egyedül itt úgy gondolom, hogy 2008 nem volt medve piac , ami az idő faktort illeti. Elképzelheto, hogy annyira felgyorsult a medve piac , hogy, már 2008 is az volt, és a következő még annál is gyorsabb lesz? Meglatjuk. Nálam akkor kezd el a medve gondolat játszani, ha lemegyunk 5200 környékére SP500 ban. Erre most van hely, úgy hogy látszólag ne sérüljön a bika.
Tegnap késő este a zárás után beszélgettem egy elemzővel. Tegnap 128 szignál villogott nála egész nap. 3700 rá várja az SP500. Bitcoint 40-60k. közé . Mondtam, hogy nagyon egyedül vagyunk a véleményünkkel. Az egyetlen index, ami tényleg szerintem medve jelet adott honaposon is, sz DJT. Viszont az szokta kezdeni....
Mindig más a világ, mindig más a fundamentum, de még is sokszor rímelnek a ciklusok. - Nem azt mondom, hogy ez lesz, hiszen most is "csak" 60% körül ment az NDX, míg covid low után +80%-ot csinált. - Igen, nagyon más világ volt 2020-2021-ben, mégis nagyságrendileg megközelítette a mostani emelkedés mértéke az akkori rallyt. Pedig 5 év alatt elég brutálisan megnőtt a marketcap is. És mindezt úgy, hogy 2-3 éve QT van, nem pedig a történelem legnagyobb pénznyomtatása után vagyunk.
NDX-ben a 2020 covid esés, és az azt követő mozgás rávetítve a 2025 február highra. Kérdés, hogy az elkövetkező mozgás mennyire lesz hasonló... https://imgur.com/a/vLRE6Qt
"Annyi latszik, hogy a legnagyobb Elliott-tudosok, pl. Bob Prechter nagyon nagy rally idoszak legveget gondolja mar evek ota, es nagyon mely es nagyon hosszu BEAR idoszakra szamit." . Prechter nem a GFC óta mondja ezt?
Lényegében btc, eth kivételével sok esett legalább -50%-ot, de a legtöbb 70-80%-ot, volt hogy lényegében másodpercek alatt. 0,7-től próbáltam venni a sui-t folyamatosan, semmit nem tudtam kötni ebben a pár percben. Iszonyat káosz lehetett a kriptótőzsdéken. Végül 1,4-nél sikerült. - Az is érdekes, hogy a legtöbb altban az ATH-ra nézve legalább +90% volt az esés. Kriptóban ez volt az eddigi legnagyobb likvidációs esemény. Ez általában annak a jele szokott lenni, hogy a low vagy bent van, vagy már nem sok van vissza az esésből. Meglátjuk, hogy mi lesz. Én ebben olyan RR-t láttam, amit jó beszállónak tartok akár hosszabb távra is, még abban az esetben is, ha vége a 4 éves ciklusnak, és most jön a kriptó tél. - Amúgy beszarok azon, hogy Benjamin Cowen megint mennyire jól elemezte az eth/btc, és az alt/btc párokat. Nagyon jól látja a hagyományos piacokat is szerintem (arany, ezüst, palládium, spx, stb.).
1)Kipukkadt a BigTech mania. . https://imgur.com/a/wNu85Rl . Az okt.3-9 heten mindegyik fo index megcsinalta (legalabbis) az Aprilis ota tarto rally TOP csucsat. Megindult egy nagyobb meretu korrekcio. Egy nap alatt visszzaadta a piac az utolso honap osszes netto emelkedeseet. A VIX es a VNX volatilitas az augusztusi 14 melypont ota emelkedesben volt, es tegnap meredeken felugrott, VIX 23 pontnal jar. Ez megerositette a trend fordulatot. . https://imgur.com/a/qnnqwdM , 2)SPY daytrade Mi varhato hetfon? Ket alternativat gondolok realis lehetosegnek hetfo reggelre: , https://imgur.com/a/8ibCORN A korrekcio elso szakaszanak elso subhullamai kozul i-ii-iii hullamok vannak keszen, vagy majdnem, es meg egy (Iv-v) hullamot varok a vegere, amig az elso kis felkorrekcio megindulhat felfele. . A masik lehetoseg, hogy mar megvan az (1-2) is, es hetfo reggel gap-down zuhanassal wave(3) indul el, es par nap alatt latvanyos crash alakul ki. , Egyelore nem erzekelek panikot. A tegnapi meredek eses nyilvan a HFT shortterm automata-trading raerositesenek a hatasa is. A mediakban Trump kinai tarifa 100%ra emeleset hozzak fel megyazatnak. Ez aBigTech buborek mar regota erlelodott, most kipukkadt. , 3)SPY kozeptavu kilatasok A nagy kerdes tovabbra is az, hogy hetes idotavon vajon mekkora idoszakot fog korrigalni? Annyi latszik, hogy a legnagyobb Elliott-tudosok, pl. Bob Prechter nagyon nagy rally idoszak legveget gondolja mar evek ota, es nagyon mely es nagyon hosszu BEAR idoszakra szamit. Glenn Neely a 2020 Covid melypont ota tarto 5.5 eves idoszak korrekciojara szamit, a 2023 oktoberi melypont kornyekere, az SPY=3500 kornyeke, kozep 50% eses. . . Egyelore az elso target azert realisan is megbecsulheto, igy nezhet ki: . https://imgur.com/a/LwoG7B8
Csak eth és sol amit figyelek. Sol grafikonja nekem tettszik és erős a hátszél. Etc már volt és az etf korszak új pumpa lehet. A szeptember 25 alsó pontok sorban törtek lényegében btc is elvesztette egyenlőre tüskével de áaszúrta. Mindenhol van jó támasz ami már csak pár százalék. Azt elcsorogják a jövő héten amíg kialakul valami kompromisszum vagy egyéb infó a vámokkal kapcsolatosan, de év végéig újabb felfutásra számítok. Ha btc érinti vagy akár 2 hét alatt is megszúrja az 50 hetest abba csoportosítok többet. Indikátorok éppen jó szintre kerülnének btc eth és sol esetében is. Sol 170 és btc 100k jó kezdés lenne decemberig. Ezt a volatilitást vártam kirázza a piac a rövid stoppokat. Valóban jó árszintek alakultak 1 nap alatt.
Szerinzem egy csomo altba ennel jobb beszallo nem lesz. Olyan arakat kaptunk 5 perc alatt, ami 1-2 eves bear szakasz vegere szokott kialakulni. 70-80%-ok repkedtek masodpercek alatt.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.