Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 12:25

A többség elutasítja Paks II.-t  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
giganti 2017. 10. 17. 12:19
Előzmény: #738  signal2
#740
Akkor lehet más kérdés:
paks2 és marad az áram ára
nem építjük meg más módon termelünk és 25% emeljük az árat.
Lehet szavazni.
giganti 2017. 10. 17. 12:17
Előzmény: #738  signal2
#739
Mennyi üzemel napjainkban is?
Mennyiben volt műszaki hiba miatt robbanás?
A birtokolt atomrobbanó  fejek is felrobbanhatnak műszaki hiba  miatt.
signal2
signal2 2017. 10. 17. 12:12
Előzmény: #737  giganti
#738
Több országban nincs atomerőmű, mint ahol van. Megoldják.
giganti 2017. 10. 17. 12:10
Előzmény: #735  Dehogynincs
#737
Hétvégén a futóversenyen beszélgettem egy futótárssal. Öt éves korában halt meg az apja. Kiküldték Csernobilba és ott kapott halálos sugárdózist. Ezt megérti Mari néni és Józsi bácsi is. "
Igen, ezt megérti.
A kormánynak azt kellene elmagyarázni:
vagy korlátozzuk a  lakosság energia igényét (6-10A)vagy megépítjük a paks2-t és nincsen korlátozás.
Lehet akár szavazni is róla.
Ezt  szintén megértenék az emberek.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 17. 12:05
Előzmény: #729  salve
#736
"nem vetted észre, hogy nálunk a politikusok álláspontját az üléspontjuk határozza meg"
Nem vetted észre, hogy tele van a hócipőm a politikai pártokkal/kaszttal/bűnszövetkezetekkel.
A te modelledben, amivel a világot magyarázod van kormányoldal és ellenzék. Miközben csak százezer ember akad, aki odáig süllyed, hogy valamelyik pártba belépjen.
Még a mostani kormányoldal is hivatkozik néha az emberekre. Érdekesek ezek az emberek. Ha a kormány migránspolitikáját kellene támogatni akkor hirtelen sok ember van. De ezek az emberek eltűnnek, ha a vasárnapi boltzárról, a 2024-es olimpia rendezéséről vagy Paks2-ről van szó. Ilyenkor nincs szükség az emberekre, hiszen van bölcs kormányunk. A kormány pedig tudja, mitől boldog a nép. Fölkenték népboldogításra.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 17. 11:50
Előzmény: #734  salve
#735
El kell venni Mari néni és Józsi bácsi választójogát! Nehogy már beleugassanak a saját életükbe.
Hétvégén a futóversenyen beszélgettem egy futótárssal. Öt éves korában halt meg az apja. Kiküldték Csernobilba és ott kapott halálos sugárdózist. Ezt megérti Mari néni és Józsi bácsi is.
Ha tőzsdéznél, akkor vállalnál-e olyan kockázatot, aminek kicsi a valószínűsége, de amikor bekövetkezik, nemcsak a tőkédet viszi, hanem még annál is többet?
Csernobil vagy Fukusima hatalmas befektetéssel még hatalmasabb veszteségeket okozott.
Atomerőmű közelében élnél szívesebben vagy egy naperőmű mellett?
Felejts el a pillanatnyi ellenzéket és kormányoldalt! Paks1-et még a diktatúrában építették, azóta megbukott az egypártrendszer, az mszmp, az mdf, fkgp, kdnp, mszp, szdsz, fidesz és bekerült a parlamentbe a  miép, jobbik,, lmp. És van egy csomó választó, akinek nincs pártja vagy ide-oda szavaz, de nem akarja Paks2-őt.
salve 2017. 10. 17. 10:57
Előzmény: #730  kukutyinbenko
#734
"A felelős döntést a lopásban érdekelt politikusokra, és az építésből/üzemeltetésből évtizedekig jól megélő "szakemberekre" kell bízni. "
miért, tudsz jobbat? ez még mindig többet ér, mint Marinénire és Józsibácsira bízni a döntést meg a hasonlókra, akiknek sem végzettségük sem tapasztalatuk, sem olvasottságuk nincs ehhez a témához, vagyis totál inkompetensek! és azzal tudsz mit kezdeni, hogy nálnuk minden átpolitizált? nem, mert minden szakember be van kötve valamelyik oldalhoz - de akkor se marinéni döntse már el hogy megéri atomerőművet építeni vagy sem! Marinéniéket épp azért akarja bevonni az ellenzék a döntéshozatalba, mert ők remekül ugrathatóak az "ígylopnak meg úgylopnak" című szociális demagógiával - ami azért közröhej egyébként, mert amúgy jól tudható, hogy a ti logikátok szerint örökre meg kéne szüntetni mindne állami beruhzást még egy játszótérépítést is a Te gyerekednek (is), mert "azt csak és kiárólag ellophatják, túlárazhatják stb.", hát vedd már észre mennyire nevetséges ez az érvelésed!
de most magamból indulok ki: nem vagyok naprakész az (atom)energetikai szaksajtóban és a technkai részletekben, tehát érdekel a véleményed - monjuk megírhatnád, te szakember vagy-e, vagy csak szimpla újságolvasó? szóval nekem elég meggyőző volt Aszódi kormánybiztos legutóbbi interjúja amit Bolgár Györgynek adott kb. 1 hónapja: kb. ez volt a lényege ha jól emlékszem: 1. Paks II is kb. csak 40%-át adja majd Mo. összáramszükségletének (ő arról nem ebszélt hogy Paks 1 meddig fog még menni), 2. az atom helyett csak megújulók szlogen azért demagóg, mert mai ismereteink szerinti legmodernebb technika sem tudja biztosítani az eltárolást nagy mennyiségben azon időszakok számára amikor nem süt a nap és nem fúj a szél (márpedig a sok idióta ma már mindent elektronizál a parkolójegytől az osztálynaplóig és ez hihetetlen áramfogyazstást = szervergép hegyeket generál, - teszem hozzá én - és azoknak aztán tényleg 0-24-ben kell menni, arról nem is beszélve hogy az eletroautót akarja elterjeszteni a sok idióta és még majd megint mekkora pluszfogyazstást generál majd, ahelyett hogy a hidrogénautót favorizálnák és fejelsztenék), 3. mivel csak kb. 40%-ot ad majd Paks 2, így ti, a "megújulók fanok" bőven kiélhetitek magukat a megújulózásban, azaz nem fogja leharapni az orrotokat senki, nem fogja betiltani senki a megújulókat! írd le az ellenérveket vagy azt, ha másképp tudod, elolvasom szívesen. én nem modndom azt hogy csak az atom, de azt igen vszínűnek érzem (a tévedés kockázatával) hogy ekkora fogyasztás (elektronizálás) és ilyen szélsőséges időjárás ingadozások  miatt (árvizek esetén szivattyúzni kell kegyetlen sokat pl.) amiket tapasztalunk, a "0%  atom és csak 100% megújuló" stratégia nem életképes hosszú távon
bigyula 2017. 10. 16. 18:59
Előzmény: #732  sanka
#733
A férőhelybővítést már elkezdték. Igaz, nem maguknak szánták... :)
sanka 2017. 10. 16. 18:54
Előzmény: #731  kukutyinbenko
#732
Fidesz országban minden a lopásról szól, börtönbe velük és akkor finom voltam
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 17:14
Előzmény: #727  Vazsmegyei
#731
No ez megint tök értelmetlenre sikeredett. Amúgy nincs semmi kiszolgáltatottság, Paks I még sokáig működhet, sőt lehet hogy tovább mint eddig gondoltuk (olvass vissza a topic-ban nem fogom előkeresni neked). A meglévő erőműveink állnak, vagy alig üzemelnek mert sokkal olcsóbb importálni.Nem azért importálunk mert nincs elég erőművünk, bár próbálják ezt elhitetni a "felelős döntéshozó szakemberek". 
Az meg egy baromság hogy építsünk valamit tízen/húszon milliárd EUR-ért, aztán majd meglátjuk milyen piaci viszonyok lesznek mire elkészül. Ilyen alapon építhetnénk háromszor ekkorát ( már pedzegeti az atomlobbi) sőt akár piramist is. A lényeg úgyis ez, építsünk valami jó drágát, mert abból lesz a GDP és lehet belőle sokat lopni.
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 17:04
Előzmény: #729  salve
#730
" nemhogy a szimpla választópolgár, hanem maguk a diplomás mérnökök és energetikai szakértők is megosztottak ebben a kérdésben! feleleőtlenség lenne erről népszvazással dönteni"
A felelős döntést a lopásban érdekelt politikusokra, és az építésből/üzemeltetésből évtizedekig jól megélő "szakemberekre" kell bízni. A többieknek kuss, elég ha fizetik a számlát.
salve 2017. 10. 16. 16:55
Előzmény: #704  Dehogynincs
#729
azt hiszed ez egy nagyon ütős szöveg volt, de tévedsz
nem vetted észre, hogy nálunk a politikusok álláspontját az üléspontjuk határozza meg: Paks II-t pl. elenzékben a fidesz bírálta, kormányra kerülvén megépíti
Gyurcsány amikor kormányon volt gőzerővel támogatta (Putyinnak is jócskán be is nyalt még a házába is meghívta), majd ellenzékben már azt ordítja hogy "nem kell Paks II mert nem jó"
e topik címéhez pedig csak annyit: no csak az kéne még, hogy egy atomerőmű beruházásról úgymond a nép dönthessen..hiszen nemhogy a szimpla választópolgár, hanem maguk a diplomás mérnökök és energetikai szakértők is megosztottak ebben a kérdésben! feleleőtlenség lenne erről népszvazással dönteni
Vazsmegyei 2017. 10. 16. 16:49
Előzmény: #721  kukutyinbenko
#728
Egyszerű! Mert most ez a trendi! Olyan politikai média nyomás van az alternatív energia lobbi részéről, hogy a működő reaktorok nem akadálya a propagandájuknak, csak az épülő reaktorokat akarják gátolni, ellehetetleníteni!
Vazsmegyei 2017. 10. 16. 16:41
Előzmény: #719  signal2
#727
Te meg a megtérülésbe nem akarod beleszámolni!  Az elektromos áram vételi (piaci)  kiszolgáltatottságot nem akarod betervezni!Miből fizetnéd a szolgáltatókat, akik mindig visszaélnek a kizárólagos piaci fölényükkel?
Ezekkel a számoknak akkor tudsz érvényt szerezni, ha már elkészült, üzemel és már tudod milyenek lesznek az energia árak a reaktor működésekor. A megtérülésről meg ne is beszéljünk! Hol vagyunk még attól!
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 16:20
Előzmény: #723  signal2
#726
érthető,  lehet hogy infektiv :)
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 16:17
Előzmény: #724  Dehogynincs
#725
Ha olyan csórók is lennénk mint az osztrákok, még talán túlélnénk egy ilyen forgatókönyvet. De Magyarország jobban teljesít mint tudjuk...
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 16. 15:03
#724
Soha nem kapcsolták be az osztrák atomerőművet, mert a polgárok ellenezték
https://mno.hu/kulfold/soha-nem-kapcsoltak-be-az-osztrak-atomeromuvet-mert-a-polgarok-elleneztek-2393794
A parlamenti vitában azonban a kormány által beterjesztett szakértői anyag kapcsán több biztonsági hiányosságra is rámutattak, az ÖVP politikusainak többsége pedig ennek nyomán – atomenergia-párti véleményük ellenére – a zwentendorfi építkezés ellen foglalt állást. A kancellár nehéz helyzetbe került: a parlamentben nem volt meg az ügy támogatottsága, még saját pártjának vorarlbergi képviselői sem szavazták volna meg, hiszen éppen akkor küzdöttek egy svájci atomreaktor építése ellen.
Ezért aztán 1978 közepén Kreisky kancellár, aki korábban alkalmatlannak találta a kérdést arra, hogy népszavazáson döntsenek róla, mégis úgy döntött, hogy referendumot tart az atomenergia használatának ausztriai meghonosításáról. Úgy gondolta, hogy egyértelmű többség fog felsorakozni mögötte, ezért aztán saját politikai jövőjét is a népszavazás eredményéhez kötötte. A november ötödikére kitűzött referendumot intenzív kampány előzte meg mindkét oldalon: az atomenergia pártján szállt síkra az SPÖ mellett a gyáriparosok, illetve a szakszervezetek szövetsége is; míg az ellenoldalon széles civil összefogás alakult ki, de a szociáldemokraták szakadárjai is csatlakoztak a kampányhoz.
A közvélemény-kutatások továbbra is atomenergia-párti többséget mutattak. A népszavazáson mégis meglepetés született: a választópolgárok közel kétharmada ment el szavazni, és 50,5 százalékuk az atomenergia ausztriai bevezetése ellen, 49,5 százalékuk amellett tette le a voksát.
signal2
signal2 2017. 10. 16. 14:42
Előzmény: #722  kukutyinbenko
#723
Inkább írom... :))
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 14:26
Előzmény: #719  signal2
#722
Ennek mondhatod...
kukutyinbenko 2017. 10. 16. 14:24
Előzmény: #716  Vazsmegyei
#721
Ahelyett hogy itt próbálsz okítani, olvass inkább utána miért készülnek ők is bezárni az atomerőműveiket fokozatosan.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek