Portfolio
4
5
1
2015. február 16. | 12:25
#1

A többség elutasítja Paks II.-t  

ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
szerda, 14:59
előzmény: #911  elemes
#927
Az igazán durva a metro ajtó zárja, na az hogy csúszott át a legendásan szigorú minőségellenőrzésükön?
Amúgy a szentpétervári atomerőmű építésről hasonló hírek jelentek meg egy orosz mérnöktől nemrég, szóval nem csak a Ladákba jut elsőosztályú technológia...
szerda, 14:56
előzmény: #924  kukutyinbenko
#926
Te kérted waze, mér minuszolsz?  :)
szerda, 14:43
előzmény: #923  Dehogynincs
#925
Ezt mondjuk először simán elhazudták, állítva hogy az oroszok majd elviszik. Pedig nem. Állítom sok tájékozott polgártárs még ma is ebben ringatja magát.
szerda, 14:40
előzmény: #916  Vazsmegyei
#924
" A műszaki feltételeket, meg nem szimpátia szerint a Zsigulihoz kell kötni, hanem a rakétatechnikához és mindjárt oda az egyoldalú lejárató műszaki tudományod!"
Legyen meg a te akaratod, ráadásul baráti oldalról, nehogy fake news típusú érvelés legyen a vége...
" Felrobbant az orosz űrhajó, megsemmisültek az általa szállított műholdak"
http://magyarhirlap.hu/cikk/104289/Felrobbant_az_orosz_urhajo_megsemmisultek_az_altala_szallitott_muholdak
kedd, 17:25
előzmény: #896  upgrayeddAKS
#923
A tárolás az atomerőműveknél is duplafenekű megoldatlan probléma. Az energia tárolását úgy oldották meg, hogy alapértelmezésnek veszik, hogy az atomerőmű áramát nem kell tárolni, hanem át kell venni.
A másik gond a sugárzó anyagok tárolása. A fűtőelemeké és a sugárszennyezett eszközöké. Ezt úgy oldották meg, hogy a szőnyeg alá söprik. Minden település természetesnek veszi, hogy a többezer éves felezési idejű sugárzó anyagokat könnyű és veszélytelen tárolni. Máshol. Minél messzebb a saját településünktől.
hétfő, 15:11
előzmény: #921  elemes
#922
ő szűkszavú, csak néha ráugrik egy gumicsontra, nem hiszem hogy sokat fogsz vele vitázni. :))
hétfő, 15:07
előzmény: #919  NagyBarnaMacika
#921
hát majak környékén van mit takarítani, az tuti.
.
a ruténiumot pont nem annyira kell, merthogy az elpárolgott. a szerencsétlen meló, aki kinyitott egy tartályt amit nem kellett volna, és telibe kapta a ruténium tartalmú gőzt, valószínűleg nem érte meg a másnapot.
hétfő, 12:25
előzmény: #919  NagyBarnaMacika
#920
el is olvasod amit belinkelsz? Maga a hvg is megerősítette hogy Jávor megint kamuzott... Köszi Maci!!
december 06. | 22:58
előzmény: #915  Phylaxa
#918
tudom, hogy arról beszélsz.
.
a hetvenes években az olasz licence alapján gyártott zsiguli egész jó autó volt.
.
még a 80-as években gyártott Lada Niva is a legnépszerűbb terepjáró volt a keleti blokkban.
.
a most gyárott Lada Niva egy fostalicska.
.
a szovjetunió a 80-as években se volt a csúcstechnológia csúcsa.
.
de mostanra ami echte orosz, az teljesen lerohadt.
december 06. | 22:56
előzmény: #916  Vazsmegyei
#917
szeretnénk, hogy csúcstechnológia legyen.
.
de a technológiai színvonalat az ország egésze tükrözi
december 06. | 22:31
előzmény: #911  elemes
#916
Atomerőmű mindig csúcstechnológia és állami kézben kell legyen!
A műszaki feltételeket, meg nem szimpátia szerint a Zsigulihoz kell kötni, hanem a rakétatechnikához és mindjárt oda az egyoldalú lejárató műszaki tudományod!
-
Az utálatod meg nem változtat az atomerőművek működésén!
december 06. | 20:27
előzmény: #914  elemes
#915
Nos én az orosz nyomott vizes nukleáris reaktorokról beszélek, melyek 1974-ben kezdték meg működésüket Pakson. Most pedig  eddigi működésük meghosszabbítása következik 2030-ig. Nem tudom, hogy a "gagyi dolgok" hogyan jönnek ehhez, én így látom. :)
Van benne tapasztalatuk és szépen működnek. Nem értelek. :)
december 06. | 20:11
előzmény: #912  Phylaxa
#914
azért elgondolkodom, hogy amikor szembesülsz azzal, hogy mekkora szarkupacot gyárt az orosz ipar, és mégis  beírod a kommentjeidet arról, hogy milyen penge az orosz ipar, akkor milyen érzések lehetnek benned.
december 06. | 19:55
előzmény: #912  Phylaxa
#913
Hát a hetvenes években vásárolt zsigulik még egész jók voltak a mostani szarkupachoz képest.
.
Sőt, a régi kék mityiscsi metrókocsik is csak tízéves korukban kezdtek úgy rozsdásodni, mint az újak egyévesen.
.
van még szar a darálóban
december 06. | 19:34
előzmény: #911  elemes
#912
Mióta működik az erőmű és meddig hosszabbítják meg? Elég jónak tűnik, maradjon is így! :)
december 06. | 19:27
#911
egy kis frissítés:
.
1. egy évvel az átadás után rozsdásodnak a hármas metró új, orosz szerelvényei.
http://index.hu/belfold/budapest/2017/12/06/nincs_egy_eve_hogy_jar_de_mar_rozsdasodik_a_felujitott_metro/
.
2. lada urban 4x4, vagyis (ami lényegében egy lada niva), 6500 kilométer a hibalista hosszabb mint egy vizvári piroska recept
http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2017/12/06/olvasoi_lada_6500_km-rel_osztomu-_es_valtocsere_meg_a_tobbi
.
tényleg ezektől a kontároktól akarunk atomerőművet venni...?
november 08. | 12:34
előzmény: #903  kukutyinbenko
#910
Ebben az egy mondatodban mindet belesűrítettél!
"A megtérülési mutatókat, a profitérdekeket ez esetben háttérbe kellene szorítania a környezetvédelmi, egészségügyi szempontoknak."
november 08. | 12:27
előzmény: #898  elemes
#909
A "pöpec" blokkok nem 2030-ig elbontatlanok? Már most is gondokkal teli a "zöldek" aggódása a működésük tekintetében! Mégis kikre kellene hallgatni? Nem mindegy, hogy putyin vagy egy másik diktátor építi? A pénz beszél, nem a szimpátia!
november 08. | 12:27
előzmény: #906  elemes
#908
Tudom , de ma már az időjárás előrejelzés pár órára, egy-két napra előre elég nagy pontossággal dolgozik. A rendszerirányítóknál tudtommal 15 perces a legkisebb szabályozási egység. Ehhez képest nálunk egy gázerőmű tulaja kikötheti, hogyha beindította a ketyerét, akkor minimum 2-3 napig nem állítja le, és kötelező tőle átvenni amit termel. Na ez a nonszensz, illetve hogy a magyar hatóságok ezt benyelik. Ezért nem lehet több szélturbinánk pillanatnyilag.
november 08. | 12:19
előzmény: #904  elemes
#907
"nem piacon adják el a terméküket, hanem törvénnyel vannak rátukmálva a hálózatra."
Miért a többi talán szabadpiaci szabályok mentén termel?  Nem, mert nincs szabad piac az energiatermelés terén, hanem ellátásbiztonságra hivatkozva vannak hosszútávú beruházói szerződések, amelyek a fosszilisek és az atomerőművek üzemeltetőit védik, megtérülést biztosítva cserébe a korábbi beruházásaikért. Ez repedezik a zöld energiák térnyerésével párhuzamosan. Persze kezdetben azok is kaptak támogatásokat, de mára már erre sincs nagyon szükség és egyre erőteljesebb az érdekütközés. Senki nem akarja lekapcsolni a pénzgyárat ha nem muszáj.
Nem véletlen hogy egyre több hagyományos energiamulti fordul a zöld energia termelés felé. De hogy már a Roszatom is erre halad, az sokat elárul.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/mindent-megvaltoztathat-az-energiaforradalom-kulcsat-kutatja-paks-2-epitoje.267151.html
november 08. | 12:02
előzmény: #903  kukutyinbenko
#906
...vannak technikai körülmények. egy napelem pillanatnyi kapacitását 0-100% között lehet szabályozni, a beavatkozás itt csak a hálózatra rádolgozó inverter vezérlését jelenti, a napelemnek majdnem mindegy.
.
egy modern, nagy rugalmasságű hőerőmű teljesítményét nagyjából 40-100% között lehet szabályozni, és a szabályozás lassú, még a modern erőműveknél is perces nagyságrendben van az alkalmazkodás. gázturbinás erőművek jóval gyorsabbak, cserébe drágábbak (maga az erőmű drágább, a gázturbinák élettartama rövidebb)
november 08. | 11:59
#905
Hogy változnak az idők! Nemrég még a franciákkal példálóztak a paksi bővítés támogatói, most már csak azon lelkendeznek, hogy lassabban zárják be az atomerőműveiket. Amúgy szerintem teljesen racionális döntést hozott az új miniszter, hülyeség lenne azon az áron erőltetni a bezárásokat, hogy szénerőművekkel váltsák ki őket rövid távon amíg nem lesz elég zöld kapacitásuk. Bealudtak, de már ébredeznek ők is.  
november 08. | 11:57
előzmény: #903  kukutyinbenko
#904
mondom még egyszer, nem áll elő ilyen piaci helyzet.
.
mondom nagybetűvel. nem áll elő ilyen PIACI helyzet.
.
a "túl sokat" termelés úgy áll elő, hogy a megújulók nem piacon adják el a terméküket, hanem törvénnyel vannak rátukmálva a hálózatra. tehát ez nem piaci helyzet, hanem kényszerhelyzet, aminek a következményeit (a hálózati szolgáltatók veszteségeit) a német törvény szétteríti a fogyasztók között.
.
szó nincs elsőbbségről vagy örök elsőbbségről -- de ezt folytassuk máskor, amikor az indulatok túlsúlya miatt szaporodnak az érvelési hibák, akkor eléggé beszűkül a tartalmi beszélgetés lehetősége.
november 08. | 11:54
előzmény: #901  elemes
#903
Márpedig előállt egy olyan piaci helyzet, hogy a megújulók egyre többet termelnek, időnként túl sokat is. Amúgy a  rendszerirányító dönti el, kit kapcsol/szabályoz le, nem a szolgáltató. A szolgáltató csak eljuttatja a megtermelt áramot a fogyasztónak. És hol van az kőbe vésve, hogy a fosszilis, erősen szennyező erőműveknek örökre elsőbbsége kell hogy maradjon ha a lekapcsolási sorrendről kell dönteni? Szerintem igenis a kibocsátott szennyezés mértékét erőteljesen figyelembe kellene venni ilyen esetben, szemben a ma uralkodó hosszútávú szerződésekkel. Szén, olaj, fa, gáz ebben a sorrendben essen ki, ha van szennyezésmentes alternatíva. A megtérülési mutatókat, a profitérdekeket ez esetben háttérbe kellene szorítania a környezetvédelmi, egészségügyi szempontoknak. Ha szmogriadó esetén a lakosságot lehet kényszeríteni a járművei leállítására, akkor az erőművek tulajdonosai se élvezzenek privilégiumokat. Ha a lakosság tulajdonjogát lehet korlátozni pl. kisajátítással, társadalmi érdekre hivatkozva, miért pont a szennyező erőművek tulajdonosait ne lehetne rákényszeríteni semmire?
Nálunk spec részben emiatt tiltották be a szélenergia beruházásokat. A régi erőművek tulajdonosai nem hajlandóak rugalmasabb működésre és pont. A máskor oly potens állam pedig inkább ellehetetleníti az újabb szélerőművek telepítését. Holott pont a több lábon állás segítene kisimítani a kétségkívül létező ingadozást.  
november 08. | 08:13
előzmény: #901  elemes
#902
17:45 | Elhalasztja Franciaország az atomerőművek bezárását
november 07. | 21:15
előzmény: #895  kukutyinbenko
#901
mondom másképp: a napelemnek semmi baja nem lesz attól, ha a szolgáltató nem köteles átvenni a mindenkori maximális kapacitást (esetleg pár fokkal melegebb lesz). a szélkeréknek se lesz baja (vagyis lehetne, de az üzemeltető le tudja állítani a fölösleges szélkerekeket).
.
de ha a szolgáltató a törvényi előírás miatt átveszi a megtermelt villamosenergiát, az égeti a kezét mint a parázs, azonnal át kell adnia valami fogyasztónak. AZONNAL. ha van rá mód, leállít egy hatáskörébe tartozó szabályozható erőművet és az üzemeltetőt kompenzálja a kiesett bevételért. ha még így is fölösleg van, akkor eladja az azonnali áramtőzsdén, ahol ilyenkor a vevő diktál.
november 07. | 21:12
előzmény: #896  upgrayeddAKS
#900
az első mondatodra akartam írni egy felháborodott választ, aztán szerencsére végigolvastam :D
november 07. | 21:11
előzmény: #895  kukutyinbenko
#899
"már rendszeresen előáll ilyen piaci helyzet."
.
Nem, nem áll elő ilyen piaci helyzet.
.
Egy kikényszerített helyzet áll elő (a hálózati szolgáltató KÖTELES átvenni a termelt nap/szél áramot, akár szüksége van rá a piacnak, akár nincsen), és a technikai körülmények miatt, amit átvett, azt valahová el kell adnia, akár negatív áron (nincs mód arra, hogy raktározza vagy kidobja)
november 07. | 20:57
előzmény: #897  Vazsmegyei
#898
persze, hogy kellenek.
.
én atompárti vagyok.
.
van nagyon penge atomerőművünk, 4 x 500 MW, ennek a kis országnak az energiarendszerében majdnem pont kielégítik az állandó felhasználás iránti igényt, a granularitása pont megfelelő, a PWR reaktorok második élettartam-hosszabbítási procedúráját kellene csak megrendelni, és így nagyjából 2060-ig lenne rekord olcsón termelő, rekord üzembiztos és rekord jó kihasználtságú (90% körül) atomerőművünk.
.
de nem, mi a pöpec blokkokat leállítjuk és építtetünk újakat továris faszfej putyinnal, kísérleti blokk (a paksi 1200MW blokk úgy készült, hogy fogták az 1000 MW reaktort és kicsit túlhajtják), üzemeltetési problémák, titkolózás, slendrián tervek, nem létező tervezési biztonság stb.
november 07. | 20:39
#897

Kellenek azok az atomerőművek! Nem utasítják el, csak elhalasztják a bezárásukat Franciaországban, ahol a legtöbb "üzemel" Nyugat-Európában.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/elhalasztja-franciaorszag-az-atomeromuvek-bezarasat.267269.html
november 07. | 15:11
előzmény: #894  elemes
#896
Nem igaz, hogy nem lehet gazdaságosan tárolni az áramot. Ez egy dogma, amit az én tudományos kutatásaim megdöntöttek. Kiszámoltam ugyanis, hogy amikor a felesleges áramot magyar politikusokba vezetik, megnő a magyar GDP. :)
november 07. | 14:50
előzmény: #894  elemes
#895
Volt már  erről is szó, de számunkra nem is az a fontos ebben hogy Jürgen fizet-e adott hétvégén villanyszámlát, vagy a szolgáltatója nyeli le, hanem az hogy már rendszeresen előáll ilyen piaci helyzet. Pár éve még szenzáció volt az első eset, mostanra viszont márciustól novemberig egyre többször egyre hosszabban alakul ki túltermelés zöldáramból, és még tovább bővülnek a kapacitások. Az atomerőműveket pedig nem ki-be kapcsolgatásra tervezték, hanem folyamatos üzemre. A millió dolláros kérdés, hogy mit fogunk kezdeni a saját túltermelésünkkel Paks II megépülése esetén, miközben OV azt vizionálta, hogy majd a németek veszik tőlünk az áramot.
november 07. | 13:52
előzmény: #890  kukutyinbenko
#894
ez ugyanaz a hülyeség. a fogyasztók természetesen NEM fognak pénzt kapni az áramfelhasználásért.
.
azért alakul ki a "negatív áramár" (nagyker ár!!!) mert a hálózati szolgáltatót arra kötelezték, hogy akkor is vegye át a napelemek és szélkerekek által termelt energiát, ha nincs rá szüksége -- ha viszont átvette, akkor azt el kell adnia, mert tárolni nem tudja. és ilyenkor lefelé megy a licit. de csak a nagyker piacon.
november 07. | 13:51
előzmény: #891  NagyBarnaMacika
#893
az ilyenektől kiver a víz, ez természetesen hülyeség, a portfolió egyre bulvárosabban klikkvadász címeit is alulmúlja két méterrel.
november 07. | 13:48
#892
" Az épületenergiai hatékonyság kapcsán Velez elmondta, hogy az épületek háromnegyede szorul felújításra. Csak a fűtés az energia 75 százalékát viszi el, ezért az itt felmerülő energiaszükségletét kell leginkább csökkenteni. Az energiaszükséglet 60 százalékát a lakóházak támasztják, de fontos a középületek hatékonyságának javítása. 50-70 százalékos energiamegtakarítás érhető el, a beruházások elvégzésével."
http://www.portfolio.hu/vallalatok/napelemfarmokat-telepit-a-mol.267185.html
Pedig a szennyezés megelőzése lenne a leghatékonyabb klímavédelem. Hát ezért kellene az egész energiastratégiánkat alaposan újragondolni. És ezért ülnek fordítva a lovon Paks II megálmodói is. Az energiatakarékossággal kellene kezdeni, nem pedig a pazarló felhasználást kiszolgálni újabb és újabb erőművekkel. A sok apróbb, területileg is eloszló beruházás pedig a GDP-re és a foglalkoztatásra is kedvezőbben hatna, mint egy-két gigaberuházás. Nem mellékesen pont az a másra nehezen használható réteg juthatna 10-20 évig munkából származó megélhetéshez, akiket már leírtak. Igaz a sok kis építőipari munkából lopni jóval nehezebben lehetne mint Paks II-ből, de ez inkább előny mint hátrány szerintem. 
október 27. | 17:39
#890
Mindeközben az ostoba németeknél.
"Várakozások szerint vasárnap rekordot dönt Németországban a szélfarmok energiatermelése: annyi elektromos energiát pumpálhatnak a hálózatba, hogy a túlkínálat miatt negatívvá válik az áram ára - írja a Bloomberg. Magyarán a vagy fogyasztóknak fognak fizetni, hogy az elektromos áram használatáért (levonnak egy összeget a havi számlájukból), vagy ideiglenesen le kell állítani bizonyos áramtermelő egységeket"
És a hülyék még nem sejtik, hogy pár év múlva tőlünk fogják megvenni a paksi áramfelesleget is!
emellett
" Az idei évben a német hatóságok sokkolták a megújuló energiával foglalkozó iparág képviselőit azzal, hogy olyan engedélyeket adtak ki offshore szélfarmok telepítésére, amelyekhez nem kapcsolódott az az ígéret, miszerint az állam támogatni fogja az ott termelt áram árát."
Pfff ...hát erre már Aszódi miniszteri biztos úrelvtárs sem számított, pedig ő aztán tudja mi a jó nekünk és mi fog történni. (kivéve mikor nem)
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ingyen_lesz_az_aram_a_het_vegen_a_nemeteknel_sot.650022.html
október 25. | 19:33
előzmény: #887  kukutyinbenko
#889
Nono! Az EUs tagságunk egyik előzetes feltétele volt a közbeszerzés intézményessé tétele.
Nem is kevertem bele az UNIOs direktívát erőltetőket a lopásra is!
Talán a túlárazásról az is eszedbe juthatna, hogy UNIOs árakkal dolgoznak a tenderezők és a kivitelezők is!
A bérek meg továbbra is "magyarosak" maradtak! Éppen ezt szívják meg a kisvállalkozások, akik tulajdonképpen elvégzik a tisztán "piszkos" munkát.

Topik gazda

Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE