Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
ellenben (ezek szerint) arra terelheti a dolgokat hogy kialakuljanak szinte teljesen kiadási célú házak és lakóházak. Ami alapvetően megfontolandó élethelyzet.
Ez az lehetőség nagyon problémás és nem segíti, hogy a valóban arra érdemesek maradhassanak talpon. Egy olyan házban ahol jelenleg nagyon nagy számban, esetleg 50 % felett van jelen az Airbnb a haz semmit nem tud tenni, ellenben egy házban egyedül jelenlevo szallasadot könnyen kipécézhetik, zsarolhqtjàk stb. Ez így nagyon rossz elgondolás.
Nem tudja, nem érdekli, felretàjekoztat? "A Palotanegyedben és a Corvin negyedben a legszigorúbb, 5 százalékos korlátot vezetnek majd be a tervek szerint." Épp az ellenkezője, legenyhébb korlátozás lesz ott a kerületen belül.
Ez az MNB mondat lehet erdekes sok embernek: "A programban szerinte a ténylegesen első lakásvásárlók mellett sok olyan vásárló is volt, aki a kedvezményt nem első lakás megszerzésére fordította, vagyis annak célzottsága nem volt tökéletes. Az emberek főként használt lakást vettek, amelynek a gazdasági hozzáadott értéke marginális. E két szempontból van tér a javításra - fogalmazott a jegybanki szakember." A Széchenyi-kártya eseteben is vol ilyen mondata, valamint a kamtastoppal kapcdolatban is
Te valami nagyon furcsa burokban élsz, főleg úgy hogy egy informatikai vállalkozás tulajdonosa vagy. Emlékszem amikor fennakadtal, hogy mennyiért adtam ki januártól harom honapra egy lakást. Most filmforgatas volt nálunk 1,3 millió/nap, beleertve a fel és levonulást. A teljes összeget a fantaziadra bizom. .Be kell látni, hogy nem csak az a valóság letezik, amit személyesen megtapasztalunk, ezért is jók a fórumok.
nem tudom neked mi a traumád, meg az irigységedet se értem mindenestre lesajnálom. Sejtem mennyire lehet elhinni az informatikai vállalkozasodat, ha összemosol dolgokat akkor biztos szuper cégvezető lehetsz 32 éve. Például nem informatikusmérnök vagyok, masrészt értékesítő voltam vagyok ( csak a pályakezdő éveimben nem voltam ertekesitő ). Jutalékos rendszerben vagyok voltam értékesítő, harmadrészt, 2014-ben már 5 éve dolgoztam ergo nem voltam pályakezdő végül a gyermekem még 3 éves sincs. További jó hitetlenkedést és irigykedést.
Már megint hülyeséget beszélsz, de nem tudom, hogy ennek mi értelme. Ha az kell, hogy csodáljanak téged, bocs de én nem teszem! . 32 éve van informatikai vállakozásom, 2014-ben egy kezdő mérnök 500eft-t keresett per/ hó. Azért kíváncsi lennék arra, hogy sikerült ebből család mellett havonta több mint 1 millát sporólni? Légy szíves a hülyeséget ne halmozd tovább. . Üdv . P.S: Fárasztanak hülyeségek, tied főleg!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link