Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nyers de maximálisan egyetértek vele ... Nem raknám az összes pénzem egy házba, "A HÁZ"-ba, ahogy sokaknák ez megjelenik ... Eretnek gondolat, ha nem a panelt adod neki, hanem mondjuk azt mondod neki hogy havi X (ez lehet akár a panel bérleti díja is) összeggel hozzájárulok a lakhatásodhoz, mondjuk 30 éves korodig? Egyrészt bérel olyat és ott ahol akar, másrészről megtapasztalhatja, milyen összegyűjteni akárcsak az önrészt egy lakáshoz .... Picit más a pszichológiája, mintha csak az ölébe hullik úgymond, másrészről a leendő leányzó is hozzájárulhat a lakhatás költségeihez, nem csak becuccol a készbe ... Aztán persze úgyis neki marad, a sírba nem viszünk semmit.
Én ezt értem, de mi ezt tudtuk, alkalmazkodunk. Mondjak még 150+ országot, ahol fura dolgok vannak? Nem kell odamenni, ha valaki nem bírja. Szerintem egyébként nem is állítottam, hogy kolbászból van a kerítés, az összkép teljesen rendben van. Ennyi. És szerintem sokkal jobban csinálják, mint az EU, ahol meg gyakorlatilag mindenki azt csinál, amit akar. Az egyik kolléga a franciáknál lakik, társasházban, ha este, hajnalban ordítás van, akkor az van. Én a szigor híve vagyok, ami most sokfelé megy, az gyalázat.
Ne viccelj már ilyen nincs. Mikor panelben laktunk buli után hajnalban jártam haza és 20 percig zuhanyoztam azt szóvá tette a szomszéd a liftben. Ennyi volt a válaszom: én meg pontosan tudom amikor szombat este kefélik a lányod. Ezért megjött a kedvem a buliba. Eskü! :-)
A kérdésed jogos, a válaszom nyers lesz: Ha öszeraknánk a mostani házat a panelt és az örökséget meg lehetne valami újépítésűt célozni olyan 200 körül. De nem akarom mert a bár a ház közös és jobb így hogy mindkettőnknek van már közös és különvagyona. Tudod, mindenre fel kell készülni. Én nem megyek haza anyámhoz kifosztva 50 évesen egy szál bugyiban. Ráadásul a gyereknek is kell majd egy lakás. Vagy a kispanel lesz az ővé vagy valami más. Csak kurvára nincs kedvem 60 milláért venni egy panelt. Inkább megkapja azt ami van de az meg szar helyen van. Bonyolult..
Nem hát, 'sajnos' nagy rajongó vagyok, minden tekintetben. Főleg a Pierre Brice-os Winnetou jött be, mondjuk az a yugóknál készült, mindegy, a mostani generáció ezekről már mit sem fog tudni.
A WC-s dolog mellett ezt a folyton mindenért feljelentgetjük egymást dolgot se akartam beírni, mert számomra ez is szürreális. Van akinek meg tetszik ... Feljelentgetni khm, hagyjuk... Sokat elárul a mentalitásról ... Egyik ismerősöm például azért jelentették fel, mert húst sütöttek, és a illat (szag?) átment a szomszéd lakásába, akit ez zavart ... LOL Lényeg hogy ez neked tetszik, érezd jól magad. Csak ne találd ki, hogy irigykedem, légyszi :)
Azért a panellal együtt az már szép szám! Miért nem gondolkodsz új építésűben, komolyan kérdem? Vagy csak ebből aglós belterületi telek esetleg ott ahol most a csatorna/közművek miatt építési tilalom van...
Elnézést kérek ha nem értem mit hadoválsz. Mi teljesen jól érezzük magunkat, a tulajokkal is összejárunk. De még az sem érted, hogy itt a svájci nyomja fel a svájcit, ha úgy hozza dolog. Úgy hívják a dolgot, hogy a bérleti piac és a lakhatás szabályzása. Ha valaki ehhez nem tud alkalmazkodni, pláne nem bennszülöttként, akkor kuss, viszlát sohanapján, ez így van rendjén, ne a farok csóválja a kutyát.
Maradjunk annyiban, hogy a wc használat időben korlátozása nem más mint annak beismerése, hogy a társasházban a hangszigetelés enyhén szólva is el lett szúrva. Amúgy meg nem kell Svájcig menni, hogy a házirend bizonyos tevékenységeket időben korlátozzon. Ez a i társasházunkban is igy van. Viszont ez nem terjed ki azon tevékenységekre, amelyek nem akaratlagosan végződnek. Ide tartozik a wc-re járás és példáeul a levegővétel is (ami ha valaki asztmás akkor zajjal járhat.)
Annyira megnézném azért a sok öntudatos, a fejlett nyugaton "kikupálódott" honfitársunk arcát, amikor a civilizált svájci elmagyarázta neki, hogyan és mikor kell wc-t használni, zuhanyozni, esetleg levegőt venni ... Az értő és okos bólogatás egyből jött, annak reményében hogy sokpénzért talán kiadják végre neki a lakást, vagy azután hogy befenyítették a rendőrséggel?
Nincs ezzel gond. A wc mondjuk vmennyire el van nézve, talán a tusolás is, ha nem őrjöng az ember, a mosógépezés, porszívózás, zajongás kizárt, mennek a zsernyákok nagyon gyorsan. Én nem egyszer aludtam belvárosi részeken, nyitott ablaknál, néma csönd volt. Szerintem piszok jó, tényleg lehet pihenni. Semmi gond nincs a szabályzásokkal, én voltam társasházban, airbnb-ben, házban, be kell tartani, oszt jóvan. És természetesen kétoldalú a történet, a bérlőnek sem kell pattognia hónapokig, ha gondja van.
a 90 évek nagy részét Sopronban töltöttem egy sereg embert ismertem aki átjárt Ausztriába dolgozni, szinte mindenki szakmunkásként, a hazai lehetőségekhez képest annyit kerestek, hogyha valaki megakadályozta volna őket őket abban hogy hajnalban még időben elinduljanak, szinte bármire képesek lettek volna hogy elhárítsák . egy nálam kb 10 évvel fiatalabb fiút is ismertem aki egy osztrák cégnek dolgozott de itthon, ö nem fizikai munkát végzett, hanem egy termelékenységi tanácsadó cégnek dolgozott, napi 16 órákat, gyakran hétvégén is hatalmas nyomás alatt, hatalmas pénzért . egyszer hazaért Sopronba épphogy felvitte a cuccát a lakásba, jött egy telefon, hogy élesedett egy friss projekt azonnal induljon Pestre tövig nyomta a gázt, és Biatorbágy körül lerepült az autópályáról a rétre, sokan látták hívták a mentőket, folyt a fejéből a vér, kimászott a roncsból összeszedte a táskáit, és közben hívta az autókölcsönző céget üvöltözve, hogy küldjenek neki oda azonnal egy másik autót, mert ez a másik szar tönkrement és neki ekkor és ekkor itt meg ott kell lennie közbe megjöttek a mentősök, és meg akarták vizsgálni, majdnem összeverekedett velük, hogy hagyják békén, neki dolga van, mennie kell, már jön a friss autó ahelyett a szar helyett . szóval nekem ilyen kb 30 évvel ezelőtti tapasztalataim vannak a sokat kereső alaposan agyonstresszeltekről
Én átlag lakásban voltam, de nekem se engedte lehúzni a WC-t, azt hittem hogy szivat ... Utána ahogy mesélte, hogy például a mosógépet se akkor kapcsolod ám be, amikor gondolod, stb. mondtam neki, hogy ezt azért megnézném nálunk hogyan lehetne betartani. :D A wc-s sztorit azért nem akartam leírni, mert szerintem nem hitte volna el senki kb, de így már nem vagyok egyedül :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link