Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash
slash 2025. 08. 19. 09:43
Előzmény: #253738  Törölt felhasználó
Többféle öreg van. Akihez kegyes volt az élet és 70 évesen szalad mint a nyúl meg aki járni élni alig tud. 
Az öregeknek orvos kell. Itt és most. A tengerpart mellett kevés a kórház vagy inkább nulla. Zalában dettó. Az öregek 80%a az eü ellátás miatt van Pesten.  
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 19. 09:35
Előzmény: #253736  Dan90

Kiadásra a panel annyival egyszerűbb, hogy igénytelen, könnyen gyorsan és olcsóbban helyre pofozható. A jó helyen lévő lakás a kiadhatóság szempontjából szintén kulcskérdés. ...ha én választhatnék, akkor Győr, hosszútávon...
Egyértelműen maxi hitel minimális önerővel, hitelközvetítőhöz menj, én azt hallottam havi 1 millió nettó felett, becsúszik akár 3% alá is a hitel és a 10%-os önrész (de már hallottam olyat is, hogy elég egy tehermentes ingatlant betolni + fedezetnek, ott meg csak a foglaló kell)
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 09:32

Egyébként sokan mondják az átlag magyar nem profitál ha csak 1 ingatlana van és nő az értéke mert neki tök mindegy , hogy mennyit ér db db mit ér ha egy panel már 60-80-100 millió?
Ez egészen egyszerűen nem igaz.
Gondoljunk bele van egy  pár aki ledolgozza az életét ( jó esetben kifizeti a hitelét is a lakásra) és nyugdíjba megy.. 200 e ft / fő nyugdíj nem sok főleg nem Pesten ettől jóval többet is kaphat az illető.
Mit tehet és mit érdemes tennie?
Hát ha már nem kell  dolgozniuk Pesten akkor irány Spanyolország Olaszország Görögország Tengerpart. Egy szép kis nyaralót tud a szutyok Paneljából venni.  A lakhatás megoldva 1000 euróból meg a kaja az a kis rezsi gyógyszer bőven bőven kitelik. Nincs értelme Pesten maradni már.
Vagy ha nem akarnak tengerpartra menni akkor mennek Balaton környékére valami kis faluba.. A Zalai falvakba jelentősen olcsóbb a lakás ár  mondjuk fele áron. A maradék pénzt be lehet tenni állampapírba és termeli mellette a pénzt állampapírba . Vagy Pesti panel Balatoni nyaraló cserére is mehet.
Szóval a lehetőség végtelen  és nagyon jól látható, hogy nem baj az ha egy élet  ledolgozol ér valamit az ingatlanod akkor kitárul a világ mehetsz bárhova a pénzből. Ez egy jó perspektíva a magyar nyugdíjasoknak ezért nem mindegy mit ér az az akár 1 db panelod is amiben egy életen át élsz..!
Dan90 2025. 08. 19. 09:28
Előzmény: #253734  slash
Bocsánat ezt lehet félreérthetően írtam. Nem a lakással tervezek addig hanem a közszolgálati 1 millióval.
Dan90 2025. 08. 19. 09:27
Előzmény: #253728  J0hnnyEnglish
A 30al jó helyre több de nem sokkal. Nem a lakhatás a kérdés az megoldott. Nekem kimondottan rosszabb lenne Pest mint jelenleg asszony irtózik a nagyvárostól nem lehet mit tenni. Nekem jól kereső meló van (persze minden relatív) és szeretem. Neki átlag jövedelem de szereti.
Panellal nincs baj és a kérdésben is benne volt hogy van ilyen verzió.
Ha a hitel rész még ide kapcsolódik az se baj az új hitelt akarjuk kimaxolni, az előminősítésen is megfeleltünk. 
Nem azt mondom hogy kp-ra tudnánk megvenni de egy jó 50% önerő is megoldható lenne csak az a többi megtakarítás rovására menne és ezt nem akarjuk.
Pistike12 2025. 08. 19. 09:15
Előzmény: #253713  slash
Pedig lehet ra szamolni. Kb 5-6%os beremelest jelent a teljes szektornak. Ennek az elporlasztasat siman megoldjak 3-4 even belul a kozszferaban, sot 2 even belul.
Itt az erdekes kerdes, hogy a munkavallalok milyen arcot vagnak ahhoz, hogy a mellete ulonek, mert hitele van, miert keres 17%al tobbet atlagosan mint o, ha erre meg 2 gyereke is van, akkor nokent meg tovabbi 15%al.
Es amikor azt kapjak meg a munkaltatotol, hogy nincs penz beremelesre a kov 4 evben a valasztas utan, akkor erdekes erzes fogja elerni oket. 
Ez a kozszferas cafeteria elem munkaltato kerdes inkabb, mint tarsadalmi... 
En biztos hogy felallnek, ha minimum annyi bert kapnék mashol ilyen helyzet eseten vagy visszavagnam a munkam mennyiseget 33%al
slash
slash 2025. 08. 19. 09:13
Előzmény: #253719  Dan90
Ha csak 3-5 évre tervezel vele akkor hagyd az ingatlant. Először csak a szívás van vele lassan kezd el termelni. Amúgy a hitel is 3-5 lesz? vagy kp? 
N0MAD 2025. 08. 19. 09:12
Előzmény: #253703  Spiller
"Látszik semmit nem értettél. Raadasul fogalmad sincs mi a jövedelem a fizetés a hozam.. Ezt a leosztast kaptad. "
Ez sablonválasz arra az esetre ha szólnak hogy ostobaságot beszélsz és alsós szinten mozog a matekod?
Hát jó.
slash
slash 2025. 08. 19. 09:11
Előzmény: #253720  greenman76
Debrecen az akkugyártás jövöje miatt bizonytalan. Amúgy ott is minden brutál drága. Szolnokon brutál rossz a közbiztonság szörnyű hírek jönnek onnan. Mindenképp az északi vonalat javaslom pl egy Komárom vagy valami még egy szlovák is megveheti később. 
Spiller 2025. 08. 19. 09:05
Előzmény: #253722  DaGi
De, luzerseg a lakaskiadas. Csak számolj hozamot és megterulest. A 3% hitel az ami megmozgathat fantáziákat.  De ezeket kellene tudni egy penzugyi fórumon. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 09:00
Előzmény: #253728  J0hnnyEnglish
“ Vagy te is 130nm-es kertkapcsolatos önálló családival indítanál?”
Befektetei celbol kivannak vasarolni egy lakast. Gondolom az emlitett varosok vonzaskorzetben elnek vagy mozognak, azert ott. 
Spiller 2025. 08. 19. 08:58
Előzmény: #253721  Törölt felhasználó
Nem talált de jó jellem rajz. A kivalasztottsag hamis illuzioja idősebb korban vak bizonygatasba csap át. Cuki de szánalmas. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 19. 08:43
Előzmény: #253717  Dan90

Nem tudom mire vélni ezeket a sztereotípiákat és annyiban igaza van a maga módján Spiller-nek és Fat-nek, hogy a gondolkodás nagyban befolyásolja az ember lehetőségeit!
Szóval gondolom még nem vagytok, vagy 30 körül lehettek. ...ha lehet egy jó tanácsom 1. karrier, 2. karrier, 3. karrier és tanulás, oda kell menni, ahol  ezt ki lehet aknázni.
Már a kérdést sem értem Győr vs Szombathely összehasonlításban! Budapest miért nem (?), mi a rossz benne, van jobban fizető, vagy remote meló? Vagy te is 130nm-es kertkapcsolatos önálló családival indítanál?
Komolyan nem értem, pláne fiatalon mit kell fázni egy paneltól, az ország 50%-a csak szeretne olyan körülmények és műszaki állapotok között lakni amit ez az épület típus nyújt. Persze mindennek megvan a hátránya, ennek is.
Igaz nem vagy ezzel egyedül rokonok 28/25 ugyan ez, kicsit beszélgettem vele, hogy a nincs rá lóvédon vagy pénzzel vagy lemondással lehet segíteni.
Természetesen el lehet költözni az Isten háta mögé, olcsón, vagy azt gondolva, hogy milyen olcsó - aztán szembejön a valóság - , az embernek a lehetőségei szerint kell tervezni és szervezni az életét.
Szóval hajrá! A bankba be kell menni, kell hitel előminősítést csinálni, Ő mondja meg, mennyire adósodhatsz el... sokak számára ilyenkor jön szembe a valóság.
Rowan 2025. 08. 19. 08:14
Tavirózsa lakópark Vizivárosban.
Januárban még 1 milla körül voltak a m2 árak, nem tudom azóta mennyit emelkedett.
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 08:00
Előzmény: #253645  Spiller
"Ennyi a jovedelem termelő képességed. Kiszamithato eletpalya. Ez a jelenertek fog vegig kísérni."
Ez a helyes megközelítés, de a legtöbb embernek nagyon nehéz ezzel szembesülnie. Minden téren szűk lehetőségek (anyagiakban, életvitelben és szabadidőben egyszerre) 65 évről minimum 70-re emelkedő nyugdíjkorhatárral... Ezért tényleg nehéz lelkesedni.
Pistike12 2025. 08. 19. 07:54
Szitasdomb vamosszabadit nezd meg ha gyor. Ott van ujjszeru sztem ennyiert.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 19. 07:50
Előzmény: #253704  Dan90
Egyik városban sem voltam csak átmenőben de inkább Győrt választanám az autópálya közelsége és a két határ (osztrák-szlovák) lehetőségeinek rugalmassága miatt. Egyáltalán nincs győri ismerősöm de ha lenne szerintem kevésbé lennének panaszkodósak a megélhetés miatt, mint más helyről lévők.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 19. 07:45
Előzmény: #253579  Nehézkérdések
Válaszolok a kérdéseidre.
1. Valószínű sehogy, mindenki magának választja és alakítja az életét, szeretnék egy picit nagyobba költözni de ezt nem itthon szeretném megtenni, hanem majd külföldön.
2. Nekünk pont szerencsénk van, a társasháznak van egy közös elkerített kb. 500 négyzetméteres hátsó kertje, az én lakásom is oda néz, nem az utcára így csendes de még zöld is.
3. 6 méter hosszú és 3 méter széles, téglalap alakú(mosdó+wc picit leválasztva fallal). Magasabb vagyok az átlagnál így a kéz széttárás is megoldott.
Barátom 1 hónappal idősebb, mint én, tavaly tavasszal volt az esküvője, megírták házra kell a pénz így az lenne a legelőnyösebb nászajándék. Megvették falusi csok és babaváróra de kevesebb gyerekre vették fel, mert nem akarták túlvállalni magukat. Voltam is náluk illetve pár hete találkoztunk és rákérdeztem mennyiért vették. Kb. 10-15 évvel ezelőtt épített ház ami rászorul az energetikára, két szinttel olyan 100 négyzetméter, falun ami 20 perc autóval a somogyi megyeszékhelyhez, 32M forint.
Lehet venni vidéken is, ha pedig diplomás valaki akkor tud otthonról dolgozni és ingázni párszor. Van lehetőség, élni kell a saját szituációiddal és nézni a lehetőségeket, mert vannak.
Nem fogok nekiugrani, mert biztos, hogy ezerszer xarabb életkörülmények voltak, mint most.
DaGi 2025. 08. 19. 07:42
Előzmény: #253715  Spiller
De a lakaskiadas nem luzerseg? Csinaljon helyette egy 2000 fos vallalkozast, sokkal jobban jar! Raadasul abban kockazat sincs, csak akarni kell.
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 07:35
Előzmény: #253718  Spiller

igen tévedhettem az Élmunkás téri éjjel-nappali szakos végzettségeddel kapcsolatban
lehetett az 10 év is
jó iskolád volt, jó oktatóid, meglátszik
gratulálok
de azt nem mondhatnám hogy irigyellek

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek