Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave 2025. 07. 21. 19:14
Előzmény: #250498  csikano
nyugi, ebből nem fog magára ismerni... :-)
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 18:41
Előzmény: #250498  csikano

tökéletesen helyes amit írsz
amit megvettél az felmagasztalod, és a döntésed helyességét tűzön-vízen át meg is véded bármilyen kritizálóval szemben
.
na ezért csak pénzletételes írott vételi ajánlatot közvetítettem, aminek ajánlattevői hasznát megindokolva az első találkozáskor mindenkinek a fülébe rágtam
nem véletlenül
ha csak hozattam egy döntést és nem vettem el mellé biztosítékul pénzt, akkor a döntés után minden eltelt perc erodálhatta a söntés erejét,  és ha elmondta otthon, a sógornak, a kollégáinak, a fodrásznak, stb hogy vesz egy lakást, és azok megkérdezték hogy hol, milyet, mennyiért, és ha elárulta, azonnal zúgott a kórus, hogy tiszta hülye vagy feléért tudok kétszer jobbat, és ezzel vége volt az üzletnek
.
de ha biztosítékul elvettem 3-4-500 ezer forintot (igaz, nem teljesen törvényesen, de azt ügyvédem fogalmazott hozzá olyan szöveget ami szerinte majdnem védhetővé tette)), hogy a megadott határidői lejárta előtt elállna az ajánlatba foglaltaktól, akkor elveszti a pénz, ezért aztán úgy ment el tőlem, hogy mindenkinek azt mondta hogy vettem egy lakás, és minden károgót azonnal durván elhajtott a melegebb éghajlatra
.
tök jól csináltad
akkor is, és most is
csikano 2025. 07. 21. 18:15
Előzmény: #250495  Freszelés
Az már egyszer biztos. Pár éve történt, hogy kinéztem egy lakást. 38-ra tartotta a tulajdonos.
Sajnos volt egy ingatlanos is köztünk. :(  Kifejezetten nem volt szimpatikus az első percben már...
36-ot mondtam, mert ennyi pénzem volt összesen. Mindent összekapartam..... Pont új állás... Stb.....
Egyszerűen meg sem mondta az ajánlatomat. Eléggé felcseszett, akkor....
Mondjuk találtam egy kicsivel kisebbet egy másik kerületben. Már nem is bánom az egészet, mert ez számomra jobb lakás. Jobb lokációval és jobb állapotban. Nem panel, hanem tégla......
Ha olvasod te iroda nélküli életművész kupec nő, akkor köszi szépen! :)
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 18:09
Előzmény: #250495  Freszelés

még akár az is hogy kellemes beszélgetőpartnerek nagyon különböző kvalitású népség számára is
ahelyett hogy magányoson mindenkitől undorodva és elzárkózva, 40 éves korára egy monitornyi és egy billentyűzetnyi kapcsolata maradjon egy világvárosban élve az emberi lényekkel
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 17:58
Előzmény: #250493  Moka_Brikka

több mint 10 évig csináltam, elég eredményesen, de láttam nemegyszer nálam jóval eredményesebbet is akció közben
nagyon sok külföldi ügyfelem volt, azok tanítottak meg szinte mindenre
.
ők először barátkozni próbáltak, keresték a jóindulatomat, mert a saját hazájukban már gyerekként látták ahogy a nagyapjuk, apjuk hogyan tárgyalt egy-egy ingatlanossal, akiket érdemes kiismerni, és ha valamelyik oké, akkor annak megnyerni a jóindulatát, mert nagyon értékes infói és kapcsolatai is lehetnek, és azt nem szokás bárkinek csak úgy az orrára kötni, és ők azok közé tartoztak akik szeretnének részesülni a jóindulat áldásos hatásaival
.
tudatosan kamu hirdetésekkel gyártottam a telefonáló érdeklődőket tömegesen, (olyan fajtákat amilyen értelmes megbízásom volt éppen) akiket egy profi dumával elhívtam beszélgetni (ennek a dumának a kifejlesztéséhez kb másfél évi tudatos farigcsálás, csiszolgatás eredménye lett, aminek szinte végtelen variációja volt, minden alkatrésze valódi ügyfél valódi dumájából kiintarziázott műremek volt, iszonyú dörzsölt nagyhalakat is megakasztottam vele, és befáradtak az irodámba, vagy a kávézói asztalomhoz gyónni)
.
nekem egy vevőérdeklődő betelefonáló ugyan olyan megmustrálandó alapanyag volt, mint egy asztalosnak a fatelepen egy rakat tölgyfa palló minden egyes darabja: megforgatta, alaposan megnézegette, aztán vagy félredobta mint használhatatlant, vagy eldöntve hogy mire lesz jó neki és a valamire használható, megveendő kupacba tette
.
szinte mindenkinek találtam számomra hasznos szerepet, valódi  biodíszlet gyűjteményem volt, szüntelenül selejtezve ha megkoptak,  folyamatosan megújuló verzióban, és minden ígéretes hadmozdulat esetében párhuzamosan aktiváltam cserejátékosokat is, és hogyha a kiválasztott véletlenül nyeregben érezné magát és rakoncálkodni kezdene, azonnal lecserélhessem
.
a biodíszleteknek legalább 4-5-6 féle hasznuk is volt, nagyon nagy hasznuk
pl
ők szállították ingyen házhoz a megfelelő mennyiségű napi friss piaci információt, és zsűriztettem velük a megbízásaimat saját ítéleteim ellenőrzéseképpen, és néha észrevettek olyasmit ami fölött én átsiklottam, és néha kaptam tőlük jó ötleteket, és ráadásul a saját készletembe beépíthető frappáns dumákat is
.
aki normális volt velem azzal én is finoman bántam, de sokan hitték magukat nagy játékosnak és lendületesen irányítani akartak az én játszóteremen, na ők a nettó semmit kapták cserébe gazdagon
.
egy eredményes ügynök valójában mindig leginkább tranzakciós ügynök, mégha az írott szerződése szerint nem is az, és ha elég ügyes mindkét fél azt hiszi hogy az ő ügynöke volt
Freszelés 2025. 07. 21. 17:57
Előzmény: #250494  siemens
vagy a tulaj nem is tud az ajanlatodrol. barmi kitelik ezektol.
siemens 2025. 07. 21. 17:52
Előzmény: #250482  Zedisdead
A válasz sokkal egyszerűbb. A szerződésben meghatároztak egy minimálárat. A Te ajánlatod magasabb. Ennyi!
Moka_Brikka 2025. 07. 21. 16:57
Előzmény: #250491  Törölt felhasználó
Ezt velunk is eljatszotta egy ingatlanos 22 nyaran. Merges is voltam ra akkor, mert ahogy az egesz lezarult sutott rola, hogy mi csak max B terv voltunk neki, es megvolt a kiszemeltje. Aztan az elet kisegitett szerencsere, es talaltunk jot jo aron (mert az elado hajlando volt alkura). 
Tibi123 2025. 07. 21. 16:34
Előzmény: #250490  Zedisdead

Az biztos, hogy szokatlan, amit az ingatlanos mondott és abban is biztos lehetsz, hogy nem azért, mert neked akar jót, csak talán most egybevág az ő érdekeivel is. Én nem gondolnám ezt túl, lehet, hogy trükközni akar és az őszintesége nem valós, de az igazság az, ha licitre akarná vinni a kéglit, akkor téged is inkább arról győzködne, hogy ez alacsony ár, emelj rajta. Biztos, hogy nem az árat akarja most felpumpálni, hanem az 50-55m-ból ki akarja venni az ő 1,5-2m pénzét és úgy ítéli meg, hogy veled összejöhet. 
Az egyetlen trükk, ami az eszembe juthat, hogy szól egy spanjának, hogy tegyen ajánlatot 50,5m-ra és akkor ő viszi el a kéglit, neked meg majd utólag szól, hogy bocs. Amiért viszont ez kontraproduktív és kevésbé valószínű, mert ha ezt megteszi veled, akkor te az 50m forintodat biztosan nem nála fogod elkölteni (amiből neki leesne 1,5-2m), hanem elküldöd a halál nemes testrészére ezek után. 
Amit megtehetsz, nem tudom, hogy egyedül voltál-e lakást nézni, de mond neki azt, hogy átbeszélted rokonokkal, ismerősökkel és mondjuk apád, anyád, a testvéred, a szeretőd :) vagy a haverod akinek adsz a véleményére is meg akarja nézni a kéglit és kérjél még egy időpontot. Ha elkezd kamuzni, terelni, megpróbál lerázni vagy a tulajra hivatkozik (akihez egyébként normál esetben odavitt volna egy csomó idegent is) akkor valami tényleg van a háttérben, de arra akkor is jó lehet ez a plusz időpont, hogy kiszedj belőle vagy a tulajból valami plusz információ és közben erősítsd meg a vételi szándékodat és hogy várod az ő álláspontjukat és szeretnél tovább tárgyalni a vételről.
Sürgetheted is az ingatlanost, de ezek általában jó tárgyalók, azonnal rájönne, hogy akkor téged meg lehet jobban is fejni, ezért érdemes valami hihető, nem direkt módon kicsikarni egy újabb találkozási lehetőséget.
nagyjából ezt gondolom erről, de én csak műkedvelő tárgyaló vagyok, inkább elméletben jobb, mert olvastam erről, a gyakorlatban én nem tudom jól művelni, de hátha ezek a tanácsok segítenek neked
Törölt felhasználó 2025. 07. 21. 15:03
Előzmény: #250490  Zedisdead

ha nem ismered régebbről, vagy alaposabban az ingatlanost, nem tudhatod milyen kaliberű játékos, és milyen kapcsolata van az eladóval
.
ha ügyes akkor te akarhatod, kezdeményezheted a saját játékod lejátszását, nem az fog lezajlani, te úgyis azt a szerepet kapod amit az ingatlanos rád oszt, te már egy jóval korábban felépített,megkezdett játszmába csöppentél bele
lehet hogy már rég megvan hogy melyik vevőt akarja célba juttatni, és te csak arra kellesz hogy kikapard másnak a gesztenyét
akit célba akar juttatni az lehet régi, visszatérő ügyfele, vagy azzá tehetővének vélheti, esetleg egyéb hasznot is láthat benne
.
ha jó, gyakorlott, ügyes ingatlanos, akkor ő írja a forgatókönyvet, szövegkönyvet, a zenét, ő osztja a szerepeket és rendezi a színjátékot egyszemélyben
Zedisdead 2025. 07. 21. 14:45
Előzmény: #250488  Tibi123
én nem akarok alacsonyabb árat. meg volt hirdetve 54re, bemondtam 50et. nekem ez jó. de 52őt is megadok érte.
sőt 54et is, de nyilván nem ezzel kezdem.
csak megpróbálom feltérképezni a másik oldalt. mennyi ellenajánlatuk lehet, mennyi időt energiát raknak bele.
mr_bob
mr_bob 2025. 07. 21. 14:35
Előzmény: #250472  tihamer
nagyon nagyon nagyon más a jelenlegi helyzet, mint ami akkor volt (2014), amikor zsiday megírta azt a bizonyos cikket
Tibi123 2025. 07. 21. 14:30

Az ingatlanos mindenekelőtt eladni akar, az ár neki másodlagos prioritás, ugyanis ő 4-5%-ot kap csak belőle. A pluszpénzből alig kap valamit, ráadásul ha elpattintotta a kéglit, akkor foglalkozhat mással és a pénze is megjött. Az eladónak persze nem mindegy, de jó eséllyel többet az életben sem találkozik az ingatlanossal. Már ha rájön később, hogy hitt a szirénéneknek és megdumálták, hogy jó neki az alacsonyabb ár is, mert láttam már "munka" közben ingatlanost, ahogy az eladó fejét tömi az okossággal, hogy így a piac úgy a piac, itt a pénz és vidd stb. Szerencsére én a másik oldalon voltam, amikor vettem a kéglit és meg kellett dolgozni a tulaj, mert alacsonyabb árat lőttem be, mint amit gondolt. Akkoriban 2014-ben ez működött, ma már esélytelen. 
Amit leírtál én nagyjából arra gondolnék józan logikával, hogy az ajánlatod versenyképes, sőt valószínűleg lejjebb is mehetnél, de sajnos a tárgyalástechnikában ha megtetted az első ajánlatodat és tényleg kell a kégli, akkor bajosan tudsz lejjebb menni. Meg kell indokolnod, hogy miért ajánlasz kevesebbet, ha ennél alacsonyabb ajánlatot szeretnél adni, de nagyon óvatosan fogalmazz, ugyanis jó eséllyel már csak büszkeségből is elküldenek a 3.14csába. 
Szóval valószínűleg most az eladót okosítja éppen, hogy fogadja el az ajánlatodat és lezárhassa a tranzakciót. Lehetséges, hogy visszajönnek egy ellen ajánlattal, ami a kettő között van és arra te még mondhatsz egy újabbat a te és az ő újabb ajánlata között félúton, amit valószínűleg elfogadnak. Azért ott már óvatosan kell manőverezni, én pl elfogadtam az ellen ajánlatot, mert 1%-al volt csak magasabb. Hogy mire kellett neki +140e forint akkoriban, ne kérdezd, mert én se jöttem rá, de még így is nagyon jó vétel volt és igent mondtam inkább.
Kb ez várható, persze ez csak találgatás nagy részben, de nem teljesen alaptalanul, mert voltam hasonló szituációban. Egyébként nekem van , vagy volt, mert már sok éve nem beszéltünk olyan ingatlanos ismerősöm, aki kifejezetten vállalt ártárgyalásokat. Ha még vettem volna lakást, biztosan kértem volna a segítségét. Tehát te megbíztad vagy fix összegért vagy a lakás árától függően és lealkudta neked. Érdekes, hogy nem terjedt el, jobban szeretik az eladói megbízásokat, pedig így innen meg onnan is jöhetne nekik pénz. Persze itt jóval kevesebb, de mégis. Sok ember borzalmas ártárgyaló. Én is egyébként, utána olvastam, hogyan kell csinálni és próbáltam azt csinálni, de túl sokat beszélek és sokszor gondolkodás előtt és nem után :) 
Lehet, hogy már késő, de ha van rokonod, akinek kufár vér folyik az ereiben, érdemes elhívni, hogy segítsen. Nekem van egy rokonom, basszus az akciós plazmatv árából lealkudott 50e forintot :) adtam neki 20e-t és jól jártam, főleg úgy, hogy nekem nem lett volna pofám ott alkudozni. Rendszeresen elhívom, ha nagyobb értékű cuccot veszek boltban. A homokot eladná az araboknak vagy a jeget az eszkimóknak.
Freszelés 2025. 07. 21. 14:06
Előzmény: #250486  Zedisdead
Igen én ezt értem. De az a +2% az az eladónak meg +2 millió. Mutatásonként 60ezer. Az elég jó óradíj még ma is. Nyilvánvaló hogy más pénze nem számít. Csak na. 
Zedisdead 2025. 07. 21. 14:00
Előzmény: #250485  Freszelés
Ez nem is feltétlenül lustaság. Költség haszon analizis. Ha +2% árhoz kell neki +30 mutatás, az egyszerűen nem biznisz.
Freszelés 2025. 07. 21. 13:56
Előzmény: #250484  Zedisdead
Szerintem a lustaságára számíthatsz. +1-2% eladási árért nem fog ő semmit sem csinálni, nem nagyon változtat ez már az ő pénzén. Miért küzdene az utolsó fillérekért? Úgyse hozzá kerül a javarésze, de melója meg neki lenne vele. szóval az egyedüli kérdés hogy az eladónak ez okés-e.
Zedisdead 2025. 07. 21. 13:52
Előzmény: #250483  Freszelés
Köszi a választ, de azért ez nem ilyen egyszerű. Megérne nekem az az ingatlan egy picivel többet is, na de miért dobjam ki a pénzt az ablakon? Uh nagyon nem mindegy kivel állok szemben. Mennyi energiát hajlandó belefeccölni, hogy konkurrenciát hajtson fel ellenem.
Freszelés 2025. 07. 21. 13:37
Az ingatlanos nem a barátod és teljesen mindegy hogy mit mond. Ha neked annyit ér, akkor annyiról adsz ajánlatot. Ha elfogadják elfogadják, ha nem, akkor nem. Ha nem, akkor persze ne töröljék ki a számodat, de "jövő héten -8% az ajánlat, és így tovább".
Amúgy fsza ingatlanos, hogy úgy mondja le az érdeklődőket hogy még nincs aláírt szerződés. Remélem ez jó tanulság mindenkinek aki ingatlanossal (eladóként) szóbaáll..
tróger, lusta, zsivány gazemberek gyakorlatilag kivétel nélkül.
Zedisdead 2025. 07. 21. 13:27
Szerintetek mennyire hihető az, amikor az ingatlanos azt mondja nekem, hogy lemondott előre megbeszélt mutatásokat, mert ajánlatot tettem az ingatlanra? Kb 7%al lőttem a meghirdetett ár alá, ami szerintem kb reális volt, bár vannak a kérónak hibái. Vagy inkább kamuzik és a másik érdeklődő mondta vissza? Nem hirdette meg .com on egyébként, csak zengán, annak gondolom kisebb a nézőközönsége.
Egyébként van egy olyan sanda gyanum, hogy nyilván minimalizálni akarja a mutatásokat, neki az a minusz 7% édesmindegy, ha a tulaj elfogadja, csak neki ne kelljen az összes nyári hétvégét az ingatlanban töltenie. Kizárólagossal van.
Vagy amire gondolok még, hogy a 3%os vevőkre vár és azért nem sietteti az eladást.
Zedisdead 2025. 07. 21. 13:22
Előzmény: #250460  DaGi
Nekem ez teljesen érthető. Ez a hitel azoknak szól, akik igy vagy úgy de kimaradtak az elmúlt 10 év ingatlanpiaci szárnyalásából. Akiket itt a topikban vesztesnek hivnak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek