Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
nyau 2025. 07. 16. 16:17
Előzmény: #250012  Tibi123
Tungsram, izzószálas égők betiltása, 90%-ban ilyet gyártottak.
riskmanagementisnice 2025. 07. 16. 16:13
Előzmény: #250015  Pistike12
Odatolnak befektetési célú vásárlóknak (akinek van 30-50 mio önrésze és saját tulajdonban lakása házastársként) ingyenhitelt. Aki meg fiatal és első lakásra menne, nézheti, hogy az eddig 60M-os lakás most már miért 75-80M és, hogy hiába veszi fel az 50M-et, nem kap semmit.
Nagyon kemény, mindezt ráönteni a kiemelkedően Európa rekorder árnövekedésű lakáspiacra.
Nagyon csúnyán állhatnak a saját méréseik szerint is.
Pistike12 2025. 07. 16. 16:04
Előzmény: #250015  Pistike12
Latom csak egy ingatlan lehet. 
De ez brutal. Meghogy elso lakas🙂
Sz-a-n-a-l-o-m
Freszelés 2025. 07. 16. 16:00
Előzmény: #250016  Freszelés
ja de. egy biztos. az eladók a hírre emelnek.
Freszelés 2025. 07. 16. 15:59
Előzmény: #250014  Tibi123
valami olyasmiről is dumáltak hogy ha az élethelyzetnek nem megfelelő, akkor is...
szóval bármi lehet, de semmi sem biztos. :)
Pistike12 2025. 07. 16. 15:59
Előzmény: #250013  J0hnnyEnglish
50%-50% nem elso lakas🙂
Majd latjuk a reszleteket. 
De lehet 3x50% is akkor🙂
Tibi123 2025. 07. 16. 15:58
Előzmény: #250013  J0hnnyEnglish

az a része szerintem nem volt kérdés, hogy engedik az 50%-ot, hiszen tipikus élethelyzet. A kérdés inkább az, hogy ezt el kell-e adni vagy mellé lehet venni egy újabb lakást és ha igen, akkor abban mekkora része lehet a vásárlónak, 50% vagy 100% vagy hogyan. Mi van azokkal, akiknek több ingatlanban van tulajdonrésze stb.
Illetve ha a házaspár esetében csak egyikük jogosult, akkor mi a helyzet. Nagyon sok kérdés nyitott még.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 16. 15:50

No kérem öveket becsatolni:
Legfeljebb 1db belterületi ingatlan, maximum 50%-os tulajdonlása.
A kérdésem csak annyi minek?
Tibi123 2025. 07. 16. 15:44
Előzmény: #250010  Murdoch

2004 május 1-én csatlakoztunk az EU-hoz és én most nem tudok felidézni olyan gyárat, amit specifikusan a EU miatt zártak be, hacsak nem arról volt szó, hogy a működése környezetszennyező volt, de én még ilyent se ismerek, csak ezt tudom elképzelni, hogy EU miatt bezártak valamit is. A verseny már nagyobb eséllyel csinált ki magyar cégeket, az lehetséges, de olyan céget te tudsz mondani, amit kifejezetten az EU csatlakozás miatt zártak be? Kíváncsi lennék milyen cégek voltak azok, mert én nem ismerek ilyent.
Több kollégám pályázott és UK-ban, Németországban dolgoztak már 2005-ben, volt aki haza se jött azóta se. Pedig akkoriban még nem volt teljesen szabad mozgás pár évig. A lakosság elég hamar kezdett élni a szabadsággal. 
A magyar piacot nem megkapta az EU, hanem egy egységes piac van EU-n belül és egyébként vannak országok, amik ezért fizetnek, hogy ebbe bekerüljenek úgy, hogy egyébként nem EU tagok :) Pl norvég alap.
Az úniós támogatások valóban úgy tűnnek, hogy "járnak", az a "mi" pénzünk, miközben a csatlakozó állam vállalt kötelezettségeket a tagságért és a támogatásért. Kezdetben ezekkel nem voltak komoly problémák, bár ha visszagondolsz rá, a fletót is szorongatták a költségvetés miatt. Valószínűleg ezért alakult ki ez a téves kép az EU támogatásokról. Egyébként ezért is indultak kötelezettség szegési eljárások Magyarország ellen, mert önként !!! vállalt kötelezettségeket nem teljesített az ország és mivel az EU-t demokratikus alapokon kívánták mindig is felépíteni, ezért voltak és vannak jogállami elvárások is, amiket szintén önként !!! vállalt az ország a csatlakozással. 
sokkal tisztább lenne a helyzet, hogy Orbán kiírna egy népszavazást és megszavaztatná az országot, hogy akarunk-e továbbra is EU tagok lenni, mint ezt az undorító viselkedést folytatni a klubtagokkal. Ha nem érzi jól magát és úgy gondolja, hogy nem jó az országnak, akkor nosza, szavazzanak a magyarok és az alapján vagy lemond Orbán, hiszen a nép ellen tevékenykedik vagy neki lesz igaza, én már ezt se zárom ki, sok a magszavazó és az EU ellenes vélemény. 
Érted? Apu és anyu veszekszik, nem az a normális, hogy akkor leül a család és eldönti, hogy válás lesz-e? Minthogy apu mondjuk pillanatragasztót rak anyu cipőjébe vagy piros aranyat a fogkrémébe és elmondja mindennek anyut, de válni nem akar, mert anyu keres többet és támogatja aput.
greenman76
greenman76 2025. 07. 16. 15:42
Előzmény: #250009  Batiszkáf
A nagyságuk miatt nagy valószínűséggel igen, de egy ekkora ház bontási költsége már jelentős tétel, így sokszor maga az üres telek értékesebb is.
Meglepő módon 100 nm alatt is van kínálat ott, azokat esetleg megéri felújítani, talán meg is próbálkoznék vele.
Murdoch 2025. 07. 16. 15:27
Előzmény: #250008  EURHUF_goes_to_haven
Több higgadtságot. Ha szerinted az eu szeretetszolgálatot végez, akkor valamelyik más bolygón vagy. Megkapta a magyar piacot, bezárásra került n+1 gyár, jöttek a multik és megmondják, hogy mit és mennyit termeszthetsz satöbö. És van persze elvárás is, nyilván az elszabadult korrupció nem fér bele, ez tökre így van, egyetértek. Ellenben idézek:
"With the proposal for the next EU budget after 2027 just around the corner, the political landscape is far from calm. The latest sign of unrest: fourteen member states have endorsed a non-paper opposing the European Commission’s plans to centralise the management and distribution of EU funds." 
Aláhúztam a lényeget, szvsz.
Batiszkáf
Batiszkáf 2025. 07. 16. 15:20
Előzmény: #250003  greenman76
Szerintem a II/A-ban telekár környékén mehetnek el ezek a 80-as évek színvonalát képviselő borzadályok, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mindet elbontják. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 15:03
Előzmény: #250006  Murdoch
Az első 4 szónál elvesztettél..
Egy több országból álló alapból milyen jogcímen JÁR ?? Feltételek nélkül ? Ugye ezt te sem gondolod komolyan... tessék felfogni, hogy akkor kapunk, ha betartjuk a szabályokat. Asztalra szarni bendégségben, és nyíltan a csoport ellen lázadni és fenyegetni pedig nem olyan magatartás amiért bármi is jár (egy istenes salleren kívül).
Mindenhol van elit, csak nem mindenhol annyira kapzsi, és moho és harácsoló idióta mint Magyarországon :D Én németországban érzem hogy tesznek értem, Svájban is havonta 1x általában járok de a poltikája passsz. 
berlini
berlini 2025. 07. 16. 14:25
Előzmény: #250002  DavidCamp
az is egy jónagy marhaság
Murdoch 2025. 07. 16. 14:22
Előzmény: #250000  EURHUF_goes_to_haven
Az EU-s pénz jár, nem alamizsna, az elitnek, mint egy falat kenyér, kellenek a piacok. Az nem kérdés, hogy azt nem szeretnék látni a döntéshozatban, hogy folyik bele a neres zsebekbe a zsé jelentős része. Az EU ellenesség már más tészta, a britek kilépése nagy pofon volt, onnantól minden vezető, párt megy a süllyesztőbe, ahol egy picit is valaki másképpen gondolkozik. Ha jól emlékszem Salvini is így volt az olaszoknál, Le Penék is terveztek népszavazást, afd dettó, nagyjából mindenki is félreállítva. Megjegyzem Svájc is kapott felszólítást, a svájci oldalakon nagyjából a zsarolás címszó alatt fut a történet, majd lesz népszavazás. Persze kifejezetten a svájci gazdaságnak akarnak segíteni és megmutatni az ottani lakosságnak, hogy milyen jó is az EU-ban. Szóval szerintem ne légy olyan magabiztos, hogy az eu-s elit valós szándékai annyira magasztosak, hát nem a mesében vagyunk. Még egyszer, nem maga az EU, hanem a jelenlegi eu-s elit, nagy különbség.
Freszelés 2025. 07. 16. 14:22
Előzmény: #250004  Freszelés
és ettől még a pilisi borzalomért nem tudom ki ad 165 gurigát.. olyan nem, aki megdolgozott azért a pénzért.
Freszelés 2025. 07. 16. 14:21
Előzmény: #250003  greenman76
erre céloztam én is, kaptam is két mínuszt :D (Jöhet ide is)
greenman76
greenman76 2025. 07. 16. 14:16
Előzmény: #249995  slash
II/A -t leszámítva ezekben a kerületekben inkább egy 2 -es szoróval lenne igaz..
DavidCamp 2025. 07. 16. 14:07
Előzmény: #249981  berlini
Erre mondják, hogy NO GMO.
DavidCamp 2025. 07. 16. 14:04
Előzmény: #249985  gyula1971
Energetikai korszerűsítés miatt nem kapkodnak érte.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek