Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igazad van, nincsen saját adatbázisom igy a DH barométerre tudok csak támaszkodni, ha a közelmúlt fejleményei érdekelnek és az abból levonható következményet spekulálom. (mert a NAV egy éves adatokat közöl csak) De emlékeztetnélek arra, hogy hasonló érveléssel már április elején vártad az áprilisi fordulatot, ami úgy tűnik érdeklődés hiányában elmaradt. Lehet, hogy ez lesz májusban is?
Csak most olvastam el a szösszenet második felét, látom megint friss információkhoz jutottál a kognitív elittől. Nos, ha már megint szóba hoztad és engem is ismét megszólítottál, válaszolnál arra a kérdésemre amit többször is feltettem neked, de olyankor véletlenül mindig jó időre eltűntél és aztán valahogy elfelejtettél válaszolni. Őszintén szólva egyáltalán nem bántam, de hogy most megint előhozakodsz ezzel a maszlaggal, tényleg szeretném látni a válaszod.
Ami engem meglepett az az volt, hogy elmondásod szerint olyan bérlőknek adod ki ennyiért a feldarabolt lakásaidat, akik rövidtávú üzemeltetéssel foglalkoznak, úgy hogy őket terheli a rezsi és az amortizációs költség is.Mivel ezt a szegmensét jól ismerem a budapesti ingatlanpiacnak és tudom, hogy egy ilyen üzemeltető milyen profitért hajlandó megmozdulni meglepőnek találtam az általad vázolt konstrukciót, mivel ha ezeket a tételeket összeadom irreális napi díjak jönnének ki a turistáknak. Tudom, erre is van megoldás, az AI alapú árazás:)
nem lesz az rossz 10-20 éves távlatban . a Budapestre (vagy közelébe) áramlás nem fog megszűnni, a Dunántúlról sem a 11. ker utóbbi időben látott népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy oda fut be mind a 3 autópálya, és az összes dunántúli vasútvonal és ebben sem lesz változás egy jó darabig
Mert 10-90et akartam, a Market meg 20-80-at csinál, metrodom-nál ebben az ütemben tudtam első körös áron vásárolni, valamivel olcsóbb volt akkor éppen , nekem a metrodom szimpatikus mint cég a projekt meg megfogott. Hát kábé ezért.
Értem, persze igazad van és nyilván jobban is értesz hozzá. Én kicsit speciális helyzetben voltam, mert hat hónapja volt nulla forintom, egy egy évvel ezelőtti lakás vásárlás miatt. Viszont, tudtam, hogy most fél év alatt Budapesten minden ugrik 20%-ot és minél nagyobb mértékben akartam növelni a portfóliót. Ezért eleve 10-90 es deal-eket kerestem a 11.ben meg már van másik lakásom, ismerem a környéket, így lett ez. A 10%-ot össze koldultam, azóta meg nézem hogy nő az értéke. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem volt kéznél még hitelképességgel együtt sem 60-80m HUF-om egy általad leírt belvárosira mondjuk.
"A bérletiből hozam az valóban nem lesz egetverő" Ez szerintem nem egetverő, hanem katasztrofálisan rossz, a 2 millió feletti négyzetméterárat havi 6 ezrenként visszacsipegetni nem valami izgalmas. A másik pedig, hogy abban a rozsdaövezeti lokációban sokezer bérlőre váró újépítésű lakás lesz, mind konkurens. Azért vagyok inkább a belvárosi befektetés pártján, mert ott eleve véges számú az elérhető lakás, a potenciális bérlők számottevő része külföldi (ez mondjuk Goldsteint valamiért nagyon meglepte), az elérhető hozamok pedig sokkal magasabbak. Nálam kis belvárosi stúdiólakásoknál eddig 9 ezer volt a havi bérleti díj négyzetméterenként, most emelem 10-re. De a várható hozam az ingatlanárak jelentős emelkedése miatt természetesen ott is csökkent, szóval én egy ideje inkább másba (részvényekbe) fektetek. Placi82 Azért az előre látható volt, hogy gazdasági konvergencia lesz Magyarországon, ami természetesen magával húzza majd a béreket is. 2012-re már a kormány gazdasági elképzelései is láthatóak voltak (például hogy állandó aduja lesz a megmentés mindentől és bármitől). Aztán ott volt a bőkezűen szórt helikopterpénz, szóval ezekre alapozva nem lehetett a budapesti lakásárakban más út, csak felfelé. Az pedig most is látható, hogy ha egyszer kormányváltás lesz és bevezetik az eurót, az ingatlanárak ismét emelkedni fognak. Csak a legtöbben nem hiszik, mert nekik már így is sok. Egyébként a korábban tárgyalt IQ és szegénység kérdése is összefügg ezzel. A tudásalapú társadalom gazdaságilag pezsgő nagyvárosaiban a kognitív elit (pl. a jól fizetett vállalati alkalmazottak) bére egyre durvábban elszakad az alacsonyan képzett rétegekétől. Utóbbiaknak az alacsony IQ miatt a jól fizető foglalkozások és az azokhoz vezető képzések elérhetetlenekké válnak, szinte lehetetlenné válik a társadalmi felemelkedés, állandóvá válik a kognitív alsóosztályban élő szegények köre. Ahol pedig a jól fizető munkák vannak, ott a keveset kereső emberek a jövedelmük egyre nagyobb hányadát kénytelenek lakhatásra és szoros értelemben vett megélhetésre fordítani, hiszen a kognitív elit tagjai közül egyre többen már nem csak lakhatásra szolgáló, hanem befektetési ingatlant is birtokolnak. Ezzel elindult a a verseny az ingatlanokért, amiben teljesen egyértelmű, hogy melyik csoport lesz a vesztes. Ezeket a problémákat érzékelik most nagyon sokan a folyamatok mozgatórugójának megértése nélkül, értetlenkedve a számukra elérhetetlenül magas lakásárak miatt. Ők azt nem értik, ki veszi meg ennyiért a lakásokat, kinek van rá pénze? Hiszen az ő környezetében 200-300 ezer nettót keresnek az emberek. Akkor ki? Pedig a válasz egyértelmű.
Törölt felhasználó2025. 05. 17. 11:21
a belváros nem való mindenkinek . akiknek a gyerekkoruk java részét s falusi disznóhizlalás változatos, és erkölcsi fölényt biztosító változatos tevékenysége töltötte ki, azok közül könnyen akad aki nem kedveli a születése óta alaposan züllött belvárost joggal, teljes joggal . jobb nekik a budai panel ahol csak és kizárólag intelligens emberek élnek vagy esetleg más társasház is ahol előzékeny gáláns közösképviselők alázatosan keresik a módját hogy miként szolgálhatnák a leghatékonyabban a lakók érdekeit, akik előzékenyen megszavazzák a felmerülő összes költség befizetését és határidőre meg is teszk . hiába, ami nem a züllött Pest az nem a züllött Pest . már bő 110-120 évvel ezelőtt részletesen és bőségesen megírta a Kóbor Tamás mindezt, pedig ő nem hizlalt disznót gyerekként vidéken, csak nyomorgott a teljes keresztmetszetében erkölcstelen, züllött belvárosban
Én is utálom a belvárost, múltkor egy fecskendő volt a járdán b. ssza meg meg, 5 méter sugaru körben kerültem ki...., jön velem szembe a csövi fiatal herbalosok srác, kinézete mint az orangutané és lefelé boxolja a járdát, vagy tánc akart lenni nem tudom, de elég agresszív feje volt.. Etc.. De laktam én panelban is Budán , az se volt semmi, lépcsőházban cigiznek, nyitott ajtónál bulizás, bolond, nyugger néni reggel 5 kor mint a földrengés rugdossa az bejárati ajtóm és ordibál, valamit osszefoggestelenul, talán azt hitte ott lakik/ minden 2 ik héten legalább egyszer, de kb mindenkivel... .. ... :)) Vagy az anyjával lakó, herbalos piás, 30-40 éves alkalmi munkás csávó üvöltözik 2 emelettel feljebb, mint egy sakal a folyosón, az anyjával, hogy adjon neki pénzt...... Etc... Szóval érdekes miliő volt az is ..... Nesze neked aranyaru panel:)), ott vannak már ezek +20 éve....... Kár hogy eladtak a Lipotmezot, én nem tudom, hogy ennyi ijesztő pias/drogos/psziho bolond miért szaladgál kinn, állítólag nincs rá apparatus és /vagy szervezet.?
Ne hibáztasd magad ,Laci. Amikor 2013 decemberben eladtuk a panelt 8Mért ami ma 58at ér és ha valaki azt mondja nekem hogy ez lesz kidobom a nyolcadikról. Ilyen az élet. Ha megtartottam volna azt , simán vettem volna még kettő ilyet, 4 panelem lenne. ez van..
Egyre rosszabbodó gazdasági helyzet, növekvő kínálat, már csökkenő tranzakciószám, a banki hitelkamatok minimum helyben maradása... Szerintem szinte biztos az ingatlanárak reálértékének csökkenés, még jó néhány negyedévig. A hangyafasznyi új lakás piac és az ottani árak más kávéház.
Hát en speciel csak a következő percre és órára gondoltam... Semmi másra... Mert elég " intenzíven kifárasztó, és hosszantarto" élmény volt"...... (Családrol meg már eleve, régebben gondoskodva volt.....)
"Nem látom a kinálat olyan mértékű emelkedését ami jövőbeni árcsökkenésre utalna." Milyen adataid vannak a kínálat változásáról, amivel alátámasztanád ezt? Mert számokat még sosem láttam tőled a kínálat tekintetében. Amit én látok adatokat, azok alapján példa nélküli a kínálatnövekedés. Persze nem az új építésű lakások között. 4 hónap alatt Budapesten a panel kínálat 650-ről 1770-re bővült, tehát 172 százalékkal. Budapest bármilyen eladó lakás 14350-ről bővült 18300 felé. Tehát 27 százalékkal. Mindez 4 hónap alatt. 2022-ben amikor év elején a ZOP miatt áprilisban a mélypont 15800 volt, ugyanúgy 4 hónap alatt 18200-ra bővült, tehát 15 százalékkal. Jóval lassabban, mint most, bár alacsonyabb mélypontról. Akkor annak 5 negyedévnyi stagnálás lett a következménye. Az elmúlt 5 évben az már világos, hogy a 2022-es kínálatbővülés a második a mostani mellett. Attól függetlenül persze az igaz, hogy nem vákumban kell értékelni 1-2 számot. Az tény, hogy a gazdasági helyzet most máshogy szar, mint akkor.
Lakoovezeti telek, meg iszonyatosan agyonvert olaj cégek. Közepes kapitalizacioju, de olyan aminek volt "kitartás" azaz volt KP ja és a ceganalizisemen is atment , mert USA ban a chapter 11 az gyors kivégzés. Részvényeseknek off. Szóval, jól atnezett olajreszvenyek. Meg hypolt NDX részvények, Tesla, Amazon, meg pennys reddites, robihoodos, wallstreetbetses idoszak... Nagy kasza, de ott is hamar szálltam ki, utánam még 3 hónapig futott a wza tőzsdei szegmens, aztán már nem... :) . De a tanulság és most figyelj Berlini... Ez neked szól... Ha ülök a seggemen és a 65m2 panelokban, és berleteztetek, és most ezen az elmeteg 80 vagy már 85 milliós áron kellene visszavenni, mert mondjuk akarnam( de nem akarom,) az k.rva élet hogy nem veszem vissza ezen az áron, mwet azért látom hogy csak 250 ért lehet kiadni,!! és snem csak a memóriam (volt) jó, hanem számolni is jól tudok ezért a matek nem jön ki..... Nálam pedig minden a szamitason és matekon múlik.... Magyarán az élet komoly %ban szerencse, hisz az EU 27 közül 10 év alatt euróban szamolva is itthon, Budapesten, sőt vidéki nagyvárosokban volt a világbajnok lakásár robbanás. Ismétlem aranyérmes Magyarország az EU 27 nem a lakások dragulasaban. Ennek mennyi volt az esélye??? Ilyen makromutatokkal..? Na mindegy, sok agyalás, kontra csak ülök seggemen és csak tartom lakásokat, kiadom és bambán nezek ki fejemből... az kb egál lett volna , 🤣ha a Kelenföldi zöld parkos panel hirdetési árakat komolyan veszem és elfogadom igaznak. Mert ráadásul nekem nem Fehérvári úton és társai nagyforgalmi úton vettem anno panel lakásokat.
Tudom hogy jobban szakít a belváros Airbnb övezetben dolgozom. De olyat vennék amit lehet használnék is lakhatásra. Utálom a belvárost minden húgyfoltot hányást 10 évre visszamenőleg ismerek. Folytassam? :-)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link