Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 vasárnap, 23:29
Előzmény: #242618  hunball2
Mondd, nem jobb lenne, ha megprobalnad a feleseged bevonni az idos holggyel valo targyalasba? Nok jobban szot tudnak erteni egymassal, esetleg a feleseged jobban atlat a szitan es a manipulacion. Teged kezd az ujja kore tekerni az elado, aki egy tapasztalt, fondorlatos szemelynek tunik. Foleg ezek utan, hogy behazudott egy allitolagos 140 -es ajanlatot. Azert egyben primitiv is ez az eljaras, de semmikepen sem mondhato korrektnek. En elvesztenem a bizalmamat egy ilyen szemelyben. 
N0MAD vasárnap, 23:26
Előzmény: #242618  hunball2
nem szólnék bele, de nemrég még pár milláért családi viszályba is majdnem belementél, most meg nem akarsz a tulajnak aláajánlani?
a mesebeli 140ért megérdemelné. de te tudod.
hunball2 vasárnap, 23:22
Személyes sztori folytatás. Egy hét alatt nem jelentkezett az állítólagos vevő a 140 milliós ajánlattal, nem nézte meg senki se az ingatlant. Persze rendesen hirdetve se volt még, csak ilyen FB kommentekben, meg onnan terjedt. Ha létezik is ez az ember, az egész történet nagyon furcsa. Most egy hétig még nézünk ingatlanokat, aztán utána megyünk majd a tulajhoz, kierőltetni a döntést. Ajánlat, adott ideig él, utána költözünk. 
Andy01 vasárnap, 23:09
Előzmény: #242616  kezdo6171
A  Barcelonatol eszakabbra fekvo resz tulepitett, a foleg 70-es evekben tultolt szallodaepiteseknek koszonhetoen is. Tomegnyomoros. Itt, delebbre Tarragonatol, jobban megmaradt a telepulesek egy reszenek a termeszetes arculata, tobbet adtak mar a taj vedelmere. A kozlekedese kituno, rep.tertol kozvetlen autobusz gyorsjarattal. Nem tudok altalnositani szazalekban, termeszetesen az arat a lokacio hatarozza meg elsodlegesen. Tengerparti, magasemeleti, panoramas, teraszos, nagy ablakos, stb. A jo lakasokat itt, ha realis es nem tulzott az arazasa, szinte azonnal elviszik. Az orvosi ellatast volt alkalmam megismerni,  hihetetlenul mas vilag, mint az otthoni. Itt a befektetok foleg franciak, es sokan vannak Madridbol, Barcelonabol.  Egyetlen tanacsot tudok adni:  teli honapokban celszeru lakast berelni (idealista), megismerni a kiszemelt telepulest es a kornyeket (jo a kozlekedes, nem szukseges autot berelni), sok lakast megnezni, baratkozni a helyiekkel, szomszedokkal, fitness -nel edzotarsakkal (vannak szabadteri kitunoen felszerelt, ingyenes fitness parkok). Nem art tanulni spanyolul.  Ha az adas-veteli eljarassal kapcsolatosan van konkret kerdesed, nyugodtan ird meg itt.
kezdo6171 vasárnap, 22:20
Előzmény: #242606  Andy01
Andy01...Jómagam is kacérkodom a gondolattal a majdani Sp.o-ba költözéssel (az okokat gondolom nem kell különösebben ecsetelnem). Többnyire a magyarok által közkedvelt, felkapott és keresett Costa Blanca környék vonatkozásában tájékozódtam eddig, de ajánlottak már Barcelona vonzáskörzetében, attól északi irányban lévő környéket is. Megkérdezhetem, hogy az általad említett Tarragona környékén az árszínvonal általánosságban mennyivel magasabb a délebbi, pl. Costa Blanca-i részhez hasonló ingatlanok vonatkozásában? Illetve van-e valmilyen konkrét tapasztalatod az eü-i, szociális háló és egyéb dolgokkal kapcsolatban? Nem akarom szét offolni ezt a topikot, ezért, ha esetleg van időd és energiád, akkor röviden megosztanád a tapasztalataidat a valamimas71 gmail com címen? Köszi!
Spiller vasárnap, 20:53
Előzmény: #242570  FatFIRE
Sokakbol csak a gyulolet bugyog, feleslegesen egetik az energiajukat. nem tanulnak olyanoktol akiktol lehet akik a gyakorlatban sikeresek es le is irjak hogy. Amihez nyulnak az pusztul vagy  veszteseges mert rossz alapokra epitenek,  forumok muanyag gurujaira hallgatnak. Az alapvetesuk, bennuk minden kepesseg megvan csakhat itt nem lehet. De el sem mennek nert akkor szembesulni kellene ott sem viszik sokra. A penzkeresethez egy adag jozan paraszti esz, szorgalom es egy 4 alapmuveletes kalkulator kell es persze egy allando fejlodes. Ami ma nagy dolog az holnap mar ujjgyakorlat kell legyen. Egy normalis ferfinak szerintem nincs rosszabb erzes mint amikor nem tudja megfelelo szinten ellatni a csaladjat. Ennek az igenynek kell olyan motivacionak lenni amitol kiforgatja a vilagot a sarkabol. Ezekhez a fentieken felul egészség kell. Ha eg. Van minden van. 
Andy01 vasárnap, 19:38
Előzmény: #242609  slash
Koszom, en is igy latom a helyzetet az eladassal Budapesten. Igen, itt,, Spanyolorszagban sem rajonganak Magyarorszagert. Mivel erre mar az elejen rajottem, nem reklamozom. Mivel tobbnyire francialul beszelek, es a spanyol kis minimum szokincsem is erosen a francia kiejtes jellemzi, franciaul valaszolnak, es nagyon kedvesek. Az alapszavak erosen hasonlitanak, ugye, latin nyelv, de a kiejtes mas, azt nehezen szokom meg.
 Egy alkalommal volt reszem a magyar mivoltom miatt talalkozni egy arckifejezes es hanghordozas kereteben talalkozni a magyar allampolgarsagommal kapcsolatosan.  Ez a rendorsegen tortent, mikor a berleti szerzodesemmel szerettem volna bejelentkezni es a NIE regisztraciot megkerni.  Csak egy szot mondott a rendorno, mikor ram nezett;.. ez a min.elnok neve volt. Spanyolul valaszoltam.  Ettol fuggetlenul nagyon segitokesz es informativ volt a holgy. Latta, hogy kemenyen kinlodok a sp. nyelvvel, es komolyan gondolom az ittletem megalapozasat.
Placi82 vasárnap, 19:30
Előzmény: #242604  mr_bob
A bizonytalanság? 1930 as évek végén se volt ennyi mint most,és  globálisan se. Se gazdaságilag se geopolitikailag! Nézek mint a lukinyul🤣ahogy fogalmazott itt valaki, frappansan valamiről. 
Most én se tudom merre van előre. Shortolgatok a tulárazott részvényeket, ahol meg PE ráta se kimutatahato, mert nincs is, 🤣, na azt a kategóriát.
 Meg szegény Teslát, mert azt tudtam hogy Musk kapni fog, annyit mint a rossz ló. Tudtam én miért..., 😉De nem fejtem ki, nem a fórum tárgya. Múlt héten alltam le a shortal az IB-n. Jobban mondva a héten, mert vasárnap este van még csak. 
Placi82 vasárnap, 19:18
Előzmény: #242611  N0MAD
Nem most Nomád! 2021 után már nem jött ki a fundamentalisan gazdaságilag, az" egyszerű paraszt  berbeadasnal" a matek már!! Akkor ez a másik" Fatfire " vicsaft meg nem jutott eszembe. Most már vegyen ennyiért lakást, akár lef.ott panelt, akár Lipotvarosi Duna közeli lakást, ezen a z elmebajos áron akinek 2 db édesanyja van. Laci vagyok nem hülye.. 😉
Ne tartanék ott ahol tartanék ha nem elemeznek, kombinalnek, és agyalnek előre az összes lehetséges scenariot. Most nézzek mint a moziban... 
Csakis tozsde.. (Short és egyebek.) 
Lehet építkezés lesz, van egy telkem jó régről... Csak félek. Mire  felepiteném egy részét hitelből, (pedig nem rajongok a hiteleket) addigra megjon az ingatlanadó 🤣 Vélemény? Lesz? 
N0MAD vasárnap, 18:59
Előzmény: #242603  Placi82
"100m2 hasznos alapteruletbol már megvan az egész család fixen.  "
azért az a 100 nm extra jó helyen, extra minőségű ingatlan közel 300 milla. Abból azért sok módon ki lehet hozni egy család megélhetését.
Az hogy valaki még olcsóbban vette és okosan alakította ki és kezeli az egy dolog. ma ez ennyit ér. 
N0MAD vasárnap, 18:53
Előzmény: #242597  FatFIRE
"Olvasd el az előzményt és érteni fogod. Placi82 írt azokról a családokról, akik a szocializmus alatt vezető szerepkörben voltak és ezáltal jutottak vagyonhoz."
Ezt nem is vitattam. Csak annyit mondtam a méltán kimúlt szdszre tolni ezt elég furi, amikor ugyanolyan indíulású  szereplők most több nagyságrenddel nagyobb mértékben lopnak kormányon.
Nokiásdoboz vs mato száz, talán ezermilliárdjai, és vitya strómanjai. Erre szdsz-ezni a huszas évek középén, hát hmmmm.
slash vasárnap, 18:50
Előzmény: #242608  Andy01
Ha úgy tervezed most adj el itthon ingatlant , zabál a nép!  85M semmi , 100as feletti vevőim voltak, simán elviszik az itthoni lakásod/házad.  De ez nem lesz mindig így, sztem kb fél év vagy a nyárra kifullad. Spanyolt nyomjad -rohadt nehéz lehet amúgy- és is tanulom a horvátot erősen. Hűlye szláv nyelv. A szomszédok előtt már nem beszélek a gyerekeimmel se magyarul. Asszony németül beszél velük, én konyha horvát/angol nyelven. Szégyenfalra kerültünk Európában a lengyel szomszédom vissza se köszön két éve még söröztünk a teraszon. Szomorú. 
Andy01 vasárnap, 18:30
Előzmény: #242607  slash
Koszonom, sajnos idom az nincs. Az igaz, hogy  majdnem minden nap megyek a szabadteri fitness -be (van itt ketto is szep helyen, szuper gepekkel).  A lap topommal toltom az idom egy reszet, mas reszet az itthoni ingatlaneladas kereskedelmi oldalaval. Beindult a piac, az eladando lakas 85 M feletti arral van, ebben a szegmensben is nott a kereslet.  Igenyes vevojeloltek jonnek, ket ugyved is van. A tobbi idom az itteni formasagokkal van telitve. No meg a mindennapi elet, meg kis ido minden nap a spanyol tanulasra (hanganyagrol).  Te nem akarsz tanulni horvatul? Vagy mar beszelsz valamennyire?
slash vasárnap, 18:26
Előzmény: #242606  Andy01
Remek! Megnéztem hol van Tarragona, szuper hely! Szép a tenger is arrafelé és még a futball is jó! :-)
Ott lennék, nappal napoznék, szombat este meccsre mennék! :-) Sok sikert a kecóhoz! 
Andy01 vasárnap, 16:29
Előzmény: #242605  slash
Koszoonom valaszod, Slash!  Jo peldaval jartal elottem. Most van a masodik teli szezonunk itt , jelenleg lakast berelunk majus vegeig. Ugy tunik, talaltunk megfelelot.Most van  folyamatban, nem olyan egyszeru, mint amilyennek altalaban gondoljak, marmint az eljaras. Egyebkent mintegy 50 - 60 lakast neztunk meg eddig. Ha megvalosul, majd irok. Spanyol orszag mediterran partja errefele (Tarragona kornyeke) oriasi potencialt latok, az eghajlat is jobban rendben van, mint a deli reszeken. Aradaveszely kevesbe van itt konkretan, ahol venni szeretnenk.  Szerencsere a magyar atlaglakossag nem errefele vasarol (inkabb delebbre, az alacsonyabb arfekvesu helyekre mennek, ott vannak mar kisebb - nagyobb magyar kozossegek). Itt magasabb az arszinvonal, de az infrastruktura rendkivul fejlett, orvosi ellatas, egeszsegugy, onkormanyzatok mukodese stb. kituno.
slash vasárnap, 16:18
Előzmény: #242598  Andy01
Andy , kösz jókívánságaid. A ház már le van foglalózva, lassan haladnak a dolgok. 
Nem akarok luxiverdát csak amikor megállok egy mellett..:-) De elnyomom magamban. :-) 
Köv. ingatlan befektetés ügyben még képlékeny minden, egy biztos: Itthon 50 millás panelt soha, és egyenlőre itthon semmit. HR ügyben már ott is őrültekháza van én még garázsáron vettem lakást.  Nálatok Hispániában mi a helyzet? Vettetek már?  
mr_bob
mr_bob vasárnap, 14:51
Előzmény: #242603  Placi82
https://youtu.be/IKycZSDdAhM?t=1655
te talán értékelni fogod ezt az eszmefuttatást ,) mi lesz, ha kilép belőlünk az eu és/vagy nato? akár úgy, hogy megalakul egy új gazdasági és katonai csoportosulás a trump-i külpolitikára válaszul, aminek mi már nem leszünk a tagjai? na akkor mennyit ér majd a befektetési panel 10-15 évnyi hitelre ma megvéve? rettentő sok a bizonytalanság...
Placi82 vasárnap, 14:39
Előzmény: #242602  Placi82
Ja es jól el.sztam, mert mindig én hangoztattam, hogya kuriozom, ritka egyedi, belvárosi lakásokat vagy a 12 kerületi panorámás lakásokat, Duna parti Parlamentre néző, etc ingatlanok nem esnek egy eshetoleges válság idején pont a kuriozumsága miatt. Te meg 12. 000ft/m2 ért adod ki úgy hogy semmi dolgod gondod, és nem a  zsivány bérlőkkel kell harcolnod. Hát ez nekem eszembe se jutott.... Anno.. 
100m2 hasznos alapteruletbol már megvan az egész család fixen.  A többi csak az extra... 
Jobb mint a 60-80millios Kelenföldi lakás havvi 250ert minusz az adó... Plusz az ideg.. 
Én ennek nem láttam anno se értelmét most se, mármint a panel lakasos berleteztetesnek... ... 
F. szért, nem írtál hamarabb erről a verziorol..? :) 
Placi82 vasárnap, 14:22
Előzmény: #242597  FatFIRE
Tudok ezt azt.....Imádok olvasni...
A Kádár rendszer bukasa kor 7 éves se voltam. 
De olvastam Tini koromban, Moldova Gyorgy  majdnem összes művet.... 
Berecz János. Vállalom.  Az alapján Kádár is máshogy ítélem meg De Olvastam Fekete János jegybank ár helywttesrol is  ki igaz, értett a pénzügyeket, de nagy hiba volt Kádár ak teljesen rábízni, az Ország penzugyeit, sokan úgy tudják a gukyas kommunizmus joléte miatt jött össze a nagy államadósság, pedig nem. Hanem a főkader és Impexes elvtársak miatt. Akik valahogy sokszor  pocsék szerződéseket, üzleteket kötöttek export import ügyeltekben, éa hazai állami cégek és a nyugati magán cégek között. Na vajon miért, khmmmmm? :) 
Na de, hagyjuk ezt. 
Amugy ha 13 évesen kaptad azta könyvet, akkor talán ajánlanám neked  " elmélkedések" című könyvet Aureliustol. (Én 11 évesen olvastam😉) 
Aztán mivel, olvastam néhány bejegyzésed  miket írtál. Egy gazdasági könyvet is hagy ajánlják, hidd el hasznos lesz, Neked! A narratívaid miatt! 
Robert J. Shilller  Narratív közgazdaságtan című könyve. 
Üdv. 
berlini
berlini vasárnap, 13:22
Előzmény: #242599  ORK
bárcsak lenne pár NERes hozzátartozó, aki hangfevétellel tudná dokumentálni a rendszerszintű korrupciót.
Tudom, hogy ez neked katasztrófális lenne, hiszen a a maffiózók asztaláról lehulló morzsákból élsz.
De téged azért becsüllek, mert a regisztrációdnál is őszinte voltál.
A filmtörténet legocsmányabb alakjának nevét vetted fel.
Nyilván meg van az azonosulás.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek