Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 03. 08. 11:45
Előzmény: #241979  FatFIRE
Dehogy akarok ott dolgozni. Már kiszamoltam kijon a matek hogy ne dolgozzak ott. Dolgoztam én  eleget....
Telon meg eltozsdezek a tengerparton, Interactive Brokeren, az kb hobbi, és jól hoz  konyhára, vajaskenyerre vagy pizzára valót 😉
FatFIRE 2025. 03. 08. 11:32
Előzmény: #241975  fatihszultan
Ismerem, pl. Lecce a "dél Firenzéje", csodálatos építészet, nagyon jó hangulat, az árak is nagyon barátiak. Munka viszont a környéken nincs, de ha valakinek nincs rá szüksége és értékeli az ottani hangulatot, akkor imádni fogja.
FatFIRE 2025. 03. 08. 11:31
Előzmény: #241971  Placi82
Csakhogy Budapestnek nem egy csendes tengerpart az alternatívája, hanem Barcelona, Madrid, vagy Róma, Firenze. Budapesttől száz kilométerre nálunk is szép helyeket találsz olcsón, nem tengerparton, de erdős, hegyes, szép tájakon. Mégsem akarsz ott lakni.
Az ilyen elképzelésekkel mindig az a baj, hogy teljesen más két hétre elutazni főszezonban turistaként, mint hónapokat eltölteni valahol. Télen a spanyol tengerpart olcsó részein eléggé unalmas az élet, ahol meg igazán jó lenni, ott az árak is magasak. Franciaországban például hiába gyönyörű például a Kelet-Pireneusok vidéke, a Côte d'Azur környékén sokkal jobb élni.
Placi82 2025. 03. 08. 11:30
Előzmény: #241975  fatihszultan
Oké. Szó szerint azt mondtad és gondolod, és érzek amit én!!!!!!
110%. Puglia kisváros a 1200 as évekbeli  templommal olasz kölykök este fociznak etc.... Étterem, olasz bor.. 
Olaszország, és olasz emberek migráns mentes része, egy gyógyszer, egy életérzés. 
Ugyan ez  helyzet nálam is  mint nálad. Meg van furva.....Figyelj, mit szólsz, menjuk együtt!!!? 🤣🤣🤣🤣
FatFIRE 2025. 03. 08. 11:26
Előzmény: #241969  fatihszultan
Az a rész szerintem egész jó, közlekedési szempontból is, ügyvéd ismerősöm nagyon szereti. A zombik is a Mester utca másik oldalán jellemzőek, bőven maradtak még régi házak, azokban élnek.  Nekünk volt ott egy üzletünk az Üllői úthoz közeli részen újépítésűben, az sem volt zombimentes. Időnként járkáltak arrafelé lopási lehetőségeket keresve, vagy valamitől beállva, de nem volt igazán problémás, inkább az újépítésűek lakói határozták meg az utcaképet és a hangulatot.
fatihszultan 2025. 03. 08. 11:25
Egyébként egy kb. 2 évig kapacitáltam a családot, hogy költözzünk ki dél Olaszországba. Puglia, Calabria pl. Ott nem sok migráns van, különösen kevés a kisebb városokban, ami mind egy ékszerdoboz. A nyugat-europai tömegturizmus sem fedezte még fel. Jó ingatlanok, abszolút megfizethető áron. Kb magyar árak az éttermekben, sőt! Az élelmiszer, bor olcsóbb. 
Az volt a javaslatom, hogy először vegyünk 2-3 apartmant. 1-ben lakunk, aztán elkezdünk kiadogatni. Ha megy és látunk jó vételt, még veszünk hozzá. Aztán majd kialakul. Sajnos sem a feleségem, sem a gyerekek nem voltak vevők rá. Csodálatos helyek, klassz helyi emberek, iszonyú jó kaják, olcsón, jó klíma, what else? Nekem D-Spanyolo. nagyon turistás, zsúfolt. Olasznak lenni életforma :-). A helyi férfiak is a vacsorához, még az olcvsó kis étterembe is rendesen felöltöznek, órákig beszélgetnek, az emberek megállnak az utcán, váltanak legalább pár mondatot az ismerősökkel. Még nem adtam fel, de már csak 1 apartementnben gondolkozok. Meg, esetleg 1 vitorlás.
kreta
kreta 2025. 03. 08. 11:20
Teljesen jól látod!!!!!
Egy szóval a Magyar nép ostoba!!!!
Ha 100 Millió lenne az egy szobás panel akkor is verekednek érte..
15 év múlva meg lehet lebontani…
Placi82 2025. 03. 08. 11:11
Előzmény: #241972  Goldstein17
Ez van. Kódolva van, gyárilag bennem., tudod dzsungel es a majom esete...😉 hogy Európa az Europia fehér  Németeké, Olaszoké, Franciáké, Spanyoloké. Sok évszázad  harc, és áldozat árán alakult így,  a második VH utáni bekebeli jóléti allapot..... 2016 ig.
Ha Afrikait akarok látni majd elmegyek  Szaheli övezetben kalandturara...... 🤣
Goldstein17 2025. 03. 08. 11:01
Szerintem maradj otthon. Ne migrálj.
Placi82 2025. 03. 08. 10:29
Előzmény: #241968  FatFIRE
Hát én nem tudom. Ha nem kisgyerekes apuka lennék akkor már ezen az ingatlan arszinvonalon,  spanyol vagy  közép olasz tengerparton suttettnem a hasam, legalábbis 1 evbol fel évben biztos... Ott is van olyan egészségügy mint itthon, ha van  migráns mentes rész , akkor verhetetlen versenyelony Budapestel szembe. Mert a kaja, ruha nem drágább mint otthon. Azt a magyar élelmiszert amit itthon eladnak, na Spanyolországban próbálják meg eladni... Sok sikert.... :)
Ingatlan kb paritasban van, már sajnos, sőt..... Hajajaj
Sőt ha a magyar tenger partján akarok venni egy 70m2es újszerű építésű lakást akkor az 150.000 millió Ft. Ezt abszolvalom 200.000-300.000 euróért Spanyolban  és akkor tengergyumolcseit zabálok 10 euróért, a tengerparton nem sajtos tejfölös lángost műanyag feherszekben. 
Nálam az a pozitívum, hogy tényleg nincsennek migrans hordak és bandák itthon. De cserébe vannak rejtett eroforrasok. De ez tényleg pozitívum a különböző nacioju alja  migránsok még nincsennek. De ha ez egyszer bekovetkezik és itt is lesznek. Miggrans hordak, na akkor én nem latom mi itt a top 10.:)? 
fatihszultan 2025. 03. 08. 09:24
Ja, nézem azokat a környékeket, amiket eddig ajánlottatok. Vannak köztük, amiket nem ismertem és van benne fantázia.
fatihszultan 2025. 03. 08. 09:22
Egy kérdésem lenne: látok egész jó lakásokat, elfogadható áron Ferencvárosban. Mester u. Haller utca felé eső része, Vaskapu u, Dandár u, Vágóhíd, stb. 90-es években laktam Mester utcában, de a körút felőli részén. Az jó hely volt, szerettem ott lakni, de Haller utca felé, meg azon túl, eléggé zombiland volt. Ismeri valaki most milyen a környék? Magatoknak, lakhatás céljából vennétek ott?
Bármilyen javaslatot örömmel fogadok, azért még valamennyire ismerem Bp-t. A 90-es években a BRFK Életvédelmi és Rablási Osztályán voltam nyomozó (még Doszpot idejében). Szóval, akkor azért keresztül-kasul bejártam Bp-t. De, azóta nyilván sokat változott.
FatFIRE 2025. 03. 08. 09:16
Előzmény: #241964  Moka_Brikka
A főbb irányok alatt nem arra gondolok, hogy pl. láthatóan szárnyalni fog az Nvidia, hanem az egész piac sorsát befolyásoló döntésekre. Ilyen volt Európában a saját gazdaságunkat pusztító zöld átállás, az atomenergia több országban történő kinyírása, vagy a világ legnagyobb nyersanyagexportőréről, Oroszországról történő leválás. Rengeteg elhülyített ember azt hitte (és hiszi a mai napig), hogy amit tőlünk nyugatra kitalálnak az csakis jó és követendő lehet, az értelmesebbek számára viszont nyilvánvaló volt, hogy ez egy kudarcokkal teli időszak kezdete lesz.
Most az USA esetében is hasonlóan súlyos, megválaszolandó megválaszolandó kérdések vannak, a demokraták felelőtlen költekezése miatti 6-7 százalékos hiány lefaragásától a vámháborúkig. Amikor ömlenek a helikopterpénzek és világgazdasági konjunktúra van, akkor nyilván nem nehéz arra fogadni, hogy az S&P 500 jól fog menni.
Ingatlanhoz kapcsolódóan: szokás szerint a legjobb országok között tartanak minket számon a digitális nomádok szempontjai alapján. Budapest a turisták szerint is gyönyörű, vonzó város, szerintem is nagyon jó életteret kínál, ahol a csendes kertvárostól a történelmi építészet szépségein át a nyüzsgő bulinegyedig minden megtalálható.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20250308/itt-egy-friss-lista-amin-a-vilag-10-legjobbja-kozott-van-magyarorszag-746203
bronz 2025. 03. 08. 01:55
Előzmény: #241949  Spiller
Elég gyenge próbálkozás mást azzal vádolni, amit te saját magad csinálsz. 
Ibiza Nudli zajec Spiller, mindenki téged olvas, tőled lopkodja a véleményt. :))))
Ez volt a mániád már bő 10 éve is ex-Stocklandyardon, ez a beteges önimádat, hogy te milyen okos vagy. :))
Közben pedig mindenki látja, hogy sorozatban személyeskedés miatt hullanak a nickjeid, most ép Spiller néven nyomod. Még. :)
Ha egyszer majd Putyin, Trump, akárki külföldön is azt mondja, amit te mondasz, akkor majd arra is azt mondod, hogy Ibizát olvas? :))))
Szánalom.hu :)))
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 12:59
Előzmény: #241963  Goldstein17
Remélem nem :D
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 12:58
Előzmény: #241962  FatFIRE
Nehéz dolog ez. Biztosat én nem szoktam gondolni semmiről. Ha már megvan a 80-20 érzésem, az már nagyon jó. De ha jó az RR, akkor az alacsonyabb valószínűség sem tántorít el.
-
Azért elég kevés olyan időszak volt, amikor real time azt mondta a többség: ez a fő irány, és ezt kell meglépni. Ha még is volt ilyen, akkor az inkább már azt jelezte, hogy a trend nagyja már megvolt. Legalábbis én így tapasztaltam...
Goldstein17 2025. 03. 07. 12:53
Előzmény: #241959  Moka_Brikka
Idézet Tiborcz Istvántól?:)
FatFIRE 2025. 03. 07. 12:47
Előzmény: #241951  Moka_Brikka
Nem csoda, ha ugyanabban a gazdasági helyzetben különböző befektetők ugyanarra a döntésre jutnak. Buffett bácsiról is régóta tudni lehet, hogy ezt csinálja, csak ehhez olvasni kell a (külföldi) gazdasági szaksajtót.
A mostani egyébként tényleg olyan időszak, amikor nem látszódnak még igazán a főbb irányok. Én 10-es P/E körüli cégekből vettem az amerikai energetikai szektorban (főleg az LNG miatt), rosszul biztos nem fogok velük járni.
FatFIRE 2025. 03. 07. 12:42
Előzmény: #241957  Spiller
A rövid távú lakáskiadás hőskorában (amiből én kimaradtam) jöttek divatba a 10-15 négyzetméteres, galériás, ikeás lyukak, akkor még évekig el is ment, kis szálláskapacitás volt és rengeteg backpacker érkezett. Mára Budapest drágult, az igények nőttek, ma már az ilyen lakásokkal a legtöbben csak vegetálnak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek