Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 03. 07. 12:36
Előzmény: #241955  Goldstein17
Lokáció és lakásfüggő, hogy érdemes-e darabolni. Én adatvezérelt pénzügyi döntéseket hoztam, tehát kalkuláltattam hozamot az adott lokáció és lakás jellemzőire. A Kertész utcában határozottan érdemes darabolni, sokkal jobb a hozam, de mondjuk az V. kerületi Zrínyi utcában egy utcafronti lakást már bűn lenne. Ott az eredetit idéző hangulat visszaállítását és a magas minőséget kell megcélozni. Abban az utcában egy 127 négyzetméteres lakás hosszú távon is könnyen kiadható havi 4 ezer euróért (sajnos nem az enyém), de ezt sokan nem hiszik el, mondván "Ki az a hülye, aki ennyit ad egy retró kecóért?". Nos, olyan ember, aki valószínűleg minimum egy nagyságrenddel többet keres a kérdezőnél...
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 12:36
Előzmény: #241958  Goldstein17
Gratula!
Aki értéket tud teremteni, azt értékesnek is látják :)
Goldstein17 2025. 03. 07. 12:25
Előzmény: #241957  Spiller
Én sem építettem a filmesekre, a hirdetésünk alapján találtak meg.
Spiller 2025. 03. 07. 12:19
Előzmény: #241955  Goldstein17
A sok kis lyuk lakásnak is van üzleti modellje. napi kb 25 eur/fő bevétel ketyeg. Attól függ melyik vadra célzol. Nekem holland bérlőim voltak  nem átlagos szerződéssel, mert mondták akár 1 hónap alatt el kell menniük, 3évig voltak nálam. A filmes rész egy zárt világ erre a legtöbben nem építhetnek. 
Spiller 2025. 03. 07. 12:12
Előzmény: #241954  Moka_Brikka
Ok. a méhecskék szentimentelemzése egy fontos része a hatalomgyakorlásnak.  Főleg ha rádurrantanak egy MI rendszert.  Nem tudom mi a szakmád, de látom és elismerem többek között a te  tudásodat is az EUR normális topikban (néha benézek). Én nem látom át  teljes mélységében de nem gondolom a londoni legények tudnának mindent a világról. A rendszeres angol hirszerzési jelentések az o/U háborúról sem túl sikeres (hacsak nem dezinformáció de ha nem jön be akkor minek)  Sok pénzügyi központ van már ha csak az újakat nézem ott van Kína és akár India is. 
Na on. 
Goldstein17 2025. 03. 07. 11:58
Előzmény: #241924  FatFIRE
Egyáltalán nem tartalak hülyének, tudom, hogy ez volt a mainstream vonal az AIRBNB hajnalán és sokan még most is úgy képzelik az AIRBNB szálláshelyeket, hogy az valami lyuk, ahol az ember estére meghúzhatja magát. Nyilván van kereslet efféle lyukakra a hosszútávú bérleti piacon is. Az viszont, hogy már eleve feldarabolt belvárosi lakásokat tovább darabolnak, szerintem elkeserítő. Én a magam részéről már amikor az első AIRBNB lakásomat megvettem 2014-ben olyan belvárosi lakást kerestem ami alapjait tekintve eredeti és mindent megtettem, hogy a korabeli hangulatot megidézzem, persze modern köntösben. Nem véletlenül volt már nálunk kb egy tucat film forgatás, olyan nevekkel mint Gia Coppola stb.
Ezek a lakások bevétel tekintetében többet hoznak, mintha 4-5 felé daraboltam volna őket és nagyon jó értékesíthetők is, kevés van belőlük a piacon. 
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 11:29
Előzmény: #241953  Spiller
Ha szerinted itt olvasgatják a fórumot a tőlünk okosabb és sokkal nagyobb tőkével rendelkező emberek, ahelyett, hogy mondjuk az LSEG adatbázisában kutatnák, akkor gondold azt...
Spiller 2025. 03. 07. 10:59
Előzmény: #241951  Moka_Brikka
Ha valakit érdekel a gazdaság akkor betalál ide a fórumokra is. Főleg mivel van a saját nevével jelzett topik is. Az idézett személyt amúgy sem súlyoznám abba a kategóriába "ő már nem olvas ilyeneket"  Amúgy többen olvassák a pf fórumot mint gondolnád és több olyan munkatársa van a döntéshozóknak politikusoknak akik szkennelik a nagyobb forgalmú fórumokat. Ma már nem kell a cégeknél hangulatjelentést írogatniuk a tavarisiknak a fórumok adnak ilyet, még ha leborotválod a fórumok frusztrált rétegét is akiknek már csak a virtuális tér sikerei maradnak.  Anno még a hőskorban volt egyszer némi vitám volt a fórumon az egyik nagy bank emberével, volt némi fenyegetés is (jogi) tehát ők is olvasgattak ide.  Nem túl rég volt pár kifejezés szófordulat gondolatmenet ami a beírásomat követően megjelent, de lehet ez szimpla véletlen is. Amúgy maga a józan ész a lényeglátás sok esetben -utólag igazolt-  jobb döntést hoz mint a rengeteg előrejelzés és az un. "szakértők" véleményére alapozott döntés. Főleg, mivel ezek egy nagy része már inkább befolyásolás eszközei. Régóta mondom mindom az élet igazol. Néha visszaolvasok 2023, 2024es szakértői jóslatokat vagy az egyik bank által nekem küldött vételi ajánlásokat..háát inkább kontraindikátorok.
N0MAD 2025. 03. 07. 10:30
Előzmény: #241951  Moka_Brikka
Azt nem is mondva hogy ha valaki évekig mondogatja hogy "nem szabad befektetni, csak a kp" és ezáltal kimarad többévnyi rallyból nem igazolódik utólag ha egy hozzáértő azt mondja hogy na most jobb kicsit kiszállni.
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 10:18
Előzmény: #241948  Spiller
OFF
-------
Nem hinném, hogy pont a portfolio fórumokat böngészi, hogy legyen egy képe a piacokról. De nem is erre céloztam, hanem arra, hogy szerinted egy alapkezelő véleménye a te meglátásodon alapul. Még ha viccből is írtad esetleg, akkor is a dolog implikációja ugyanaz marad szerintem...amire ugyanazt tudom írni: fő a szerénység...
Spiller 2025. 03. 07. 10:17
Előzmény: #241947  Moka_Brikka
Spiller 2025. 03. 07. 10:10
Előzmény: #241945  bronz
Vagy paran. Miert irogatsz 10 nick alatt ilyen furakat.. Ha negnyugtat akkor csinald. :) "almomban ket kismacska voltam..." 
Spiller 2025. 03. 07. 10:07
Előzmény: #241947  Moka_Brikka
Korabban nem ezt olvastuk tőle. Raadasul egy alapkezelo aki buntetővamot ker ha meg is oda akarsz befektetni. Hatalmas egoval elmondta mi lesz  felulrol surolva a gurusagot. Neha leszallt kozenk. Ez mi?  Ráadásul nem egy kiugrot teljesit az alapja. Csak pilakolok mint reklammacska. 
Moka_Brikka 2025. 03. 07. 09:55
Előzmény: #241944  Spiller
Fő a szerénység :)
berlini
berlini 2025. 03. 07. 09:18
Előzmény: #241936  Placi82
kedves Bolton.
Ne hallgass azokra akik részvénypiaci szakadásra számitanak egy konjunkturális időszakban.
Ilyenkor a túlértékelt részvényeket elkezdik alulsúlyozni, de ez nem vezet szakadáshoz, csakkorrekcióhoz.
Sőt!
Ilyenkor fedezik fel a P/E= 28 körüli árazás helyett P/E= 6 körülire értékelt piacokat részvényeket, igy ezekben árfolyamemelkedésre lehet számitani.
bronz 2025. 03. 07. 05:29
Előzmény: #241944  Spiller
Ibiza Nudli zajec, Spiller, évek óta ezzel jössz (Stocklandyardon is ez a duma ment), hogy téged mindenki olvas és mindenki a te ötleteid lopkodja. :))))
Spiller 2025. 03. 07. 01:07
"Zsiday Viktor: a káosz végéig jó döntés lehet készpénzközeli állományon ülni "

Megvilagosodott. Olvasta a beirasomat. 
FatFIRE 2025. 03. 06. 23:49
Előzmény: #241926  Bolton01
Egy ilyen felújításnál komoly előnyben vagyok egy kezdővel szemben, ez nyilván időben, pénzben és minőségben is látszik. De nálam már FIRE van, úgyhogy ez a tudás (is) hasznosítatlan marad, mint ahogyan a legtöbb más, új vállalkozás indításával kapcsolatos ötletem. 
Placi82 
700 ezer az adózás előtti összeg, szóval a nettója neked havi 600 lesz (plusz a lakás értéknövekedése), nekem meg marad a 700 (mivel külföldön hónapokon keresztül bérlő vagyok).
"De nekem már veszélyes volt a belvaros  mikor utoljára benn jártam bulizni 2016 ban egy haver szülinapjára."
Azóta közel egy évtized telt el, a turistáknál ma már nem a buli van fókuszban, hanem a városnézés (ez júliusra és augusztusra kevésbé igaz), a területen élő hajléktalanok problémásak inkább. Ők az újépítésű házakba is igyekeznek befészkelni magukat és bizony előfordul, hogy az ötcsillagos hotel mellett szarják ki magukat. 😡 A fővárosi vezetés sajnos védi őket, senki nem kezd velük semmit.
Spiller 2025. 03. 06. 23:31
Előzmény: #241897  Törölt felhasználó
ez a merjünk kicsik lenni propaganda hatása.  "befektetési kultúránk"   egy német egy francia vagy usa átlagpolgár mennyire pallérozott befektető?  Föleg mivel usa népek 82%ának nincs semmilyen megtakaritása csak adóssága.  Mi az átlagpolgár palettája? 1-2 részvény, befalapok, nyugdijtakarék számlák, arany, bankok által ajánlott pénzpiaci vackok, chf a széfben. 
slash 2025. 03. 06. 22:55
Előzmény: #241935  Bolton01
 20 éve járok be dolgozni minden nap a Blahára és a bulinegyedbe, Már mindent láttam amit az emberi faj csinálhat.. most attól ne félj hogy lepra helyen van a kiadott lakásod. A hűlye turista átlép ezeken, jót röhög a zombikon holnap úgyis hazamegy.  Attól még hozza a pénzt a gettóban kiadott lakás.  

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek