Topiknyitó: tigus7313 2012. 11. 12. 15:46

Alteo Nyrt.  

Most olvastgattam a féléves jelentésüket.

egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).

a menedzsment is jónak tűnik.

ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.

A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.

ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.

Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)

Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.

A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.

A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.

Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz szombat, 07:01
Előzmény: #12011  spany
1) Helyes, hogy Chikán végre megszólalt. Azonban ez most már utólagos kármentés, a botrány utólagos bagatellizálása. A kisbüfik bizalma már károsodott, az enyém legalábbis. Az akvizíció körüli bonyodalmakat a részvényesek felé proaktívan és különösen őszinte és transzparens módon kellett volna folyamatosan kommunikálni.
2) Számomra nem volt meggyőző a megszólalás. A piac nem látta úgy, hogy ez az akvizíció így volt jó. Ahol az árfolyam egy év alatt feleződik, ott a piac szerint nincsenek rendben a dolgok. 
3) Nekem az jött le és továbbra is így látom, hogy azt mondták a vőlegénynek, a menyasszony szép hozománnyal bír, és gyönyörű, csak most fátyol van rajta, de ettől még tessék csak nyugodtan elvenni. A vőlegényt pedig az örömszülők bíztatták, hogy hamar vegye el.  Oszt a nászéjszakán meg lekerült a fátyol, és kiderült, hogy ronda. A hozomány meg közel sem annyi.
4) A piac a jövőt árazza. Az Éltex akvizíció a jövő egyik lába lenne. A cég egyik lábáról most az  látszik, hogy rövidebb, bice-bóca lett, és nem triviális, hogy ki fogja ez szép erős lábbá nőni magát. Chikán szerint igen. Az árfolyam alakulása szerint inkább nem annyira. Meglátjuk, kinek lesz igaza.
A fentiek szubjektív véleményem. A valósággal való minden hasonlóság a véletlen műve.
spany péntek, 19:18
Előzmény: #12009  Labanc
Lehet, hogy kicsit naiv vagyok de még mindig hiszek Attilának. Tulajdonképpen azt vártuk, hogy “szólaljon meg” ez meg is történt és nem süketelés ment hanem normális válaszok. Van kockázat az akvizíciókban ezt most egy elég plasztikus példán keresztül  mélyen megismerhettük erre meg jó volt a telexes cikk. Jövő hetet már higgadtabbam kezdhetjük.
spany péntek, 19:18
Előzmény: #12009  Labanc
Lehet, hogy kicsit naiv vagyok de még mindig hiszek Attilának. Tulajdonképpen azt vártuk, hogy “szólaljon meg” ez meg is történt és nem süketelés ment hanem normális válaszok. Van kockázat az akvizíciókban ezt most egy elég plasztikus példán keresztül  mélyen megismerhettük erre meg jó volt a telexes cikk. Jövő hetet már higgadtabbam kezdhetjük.
Tibsy péntek, 13:21
Előzmény: #12007  Tibsy
Arra gondolok, hogy jó?!(áron) eladják az ÉLTEXET, majd mikor megtörténik a cég átadási folyamata és az lezárul, akkor csinálok egy jó cserét is...
Tibsy péntek, 13:12
Előzmény: #12001  pundit
Sajnos attól tartok, hogy helyesek a kérdéseid. Továbbvíve a kérdéseket gondolom az megvan, hogy Főnix Magántőkealap adásvételi szerződést kötött arról, hogy a MOL kizárólagos tulajdonában lévő MOL RES Investments Zrt. megszerezze a Főnix ALTEO Nyrt-ben („ALTEO”) fennálló 3.064.849 részvényből álló, 15,38%-os részesedését. Ennek ellenértékeként a MOL kizárólagos tulajdonában álló MOL Vagyonkezelő Kft. értékesíti a WABERER’S International Nyrt.-ben („WABERER’S”) meglévő 2.654.061 részvényből álló, 15,00%-os részesedését a Főnix részére. Tehát csere történt. Remélem nem április tréfa volt, hiszen aznap jelentették be. De az elgondolkodtató, hogy amikor egy játékos öt ászt tesz ki az asztalra egymást követő két osztás után...ilyen véletlenekben nem hiszek...valami bűzlik DÁNIÁBAN....
_kt_ péntek, 11:40
Előzmény: #12005  eszpe2
Lenne egy kérdésem feléd privátban, dobnál egy emailt?
pundit péntek, 09:41
Előzmény: #12002  BalogTibi
szerintem túlságon elnéző vay jóhiszemű vagy. egyértelmű hogy a közgyűlés elött már tudták mekkora a baj. és ott van még a magántőke alap  story is, az is bűzlik.
Jocek péntek, 09:38
3680
BalogTibi
BalogTibi péntek, 09:36
Előzmény: #12001  pundit
Erre írtam, hogy a transzparencián van mit javítani, ez tény. azzal viszont, hogy tudták hogy "baj van" az Éltex-el nem írom alá. szerintem azt tudták, hogy fejleszteni kell, több helyen elavult cég működése, viszont a várható potenciált is nézni kell egy akvizíció során és összességében, figyelembe véve a lehetőségeket kijött a matek, még ha ez most nem is látszódik az eredményeken. Én adnék ennek a történetnek még egy kis időt, azt gondolom az év vége felé okosabbak leszünk az akkori számok ismeretében. 
pundit péntek, 09:26
Előzmény: #11998  BalogTibi
tudták nagyon jól hogy baj van az éltex vel. ennek ellénre összehívták a közgyűlést és egy szót sem szóltak erről. A másik hogy nem tájékoztatnak  arról mennyit követeltek vissza és mennyit fizetett ki tiborcz. téged ezek a dolgok nem érdekelnek? 
kreta
kreta péntek, 09:11
Előzmény: #11999  Jocek
Most nagyon sokan vettek ALTEOT…
Kíváncsi vagyok ki meddig fogja tartani..
Lehet sokan dobják 10% nyerővel
Jocek péntek, 08:57
Előzmény: #11998  BalogTibi
Bár nem terveztem Alteo-t venni, de sikerült jó beszállót teremteni hosszú távra. Ha esik van még keretem rá, max bővítek. 
BalogTibi
BalogTibi péntek, 08:48
Az van, hogy most érthető okokból mindeni el szeretné kapni az előző kormány grabancát, annak ismertebb figuráit, ha bármi stikli kiderül róluk (nem nehéz találni) az nagyot megy és ezt tudják az újságírók is. Néha viszont még a legjobbakkal is előfordul, hogy kileng a ló túloldalára az inga és olyan állítások is elhangzanak, ami a sztorit erősíti. Véleményem szerint ez történt az amúgy tök jó gazdasági újságíróval is Brückner Gergely-el. Az Éltex történetben szinte biztos, hogy T. Pistánk biztosan nem járt rosszul, de az Alteo managementje sem ma kezdte. Tőzsdei cégként transzparensnek kell lenniük, pontosan jól tudják, hogy előbb utóbb minden kiderül a számokból, nekik sem állt érdekükben ez az egész. Biztos vagyok benne, hogy felmérték az Éltexben és annak eszközeiben rejlő potenciált, és bár költeni kell azok fejlesztésére ezerrel, meg vannak javítanivalók is, de hosszabb távon nagy fantáziát látnak benne és én nem látok semmilyen okot arra, hogy ezt kétségbe vonjam. 
Szerintem vannak olyan területek, amiket utólag orvosolni kell az Éltex tranzakció kapcsán, de ezeket be is fogják hajtani, meg fogják oldani. Az alteo sztorit én nem látom sérülni, de vannak javítanivalók szerintem is (pl a tőzsdei bejelentésekkor, meg úgy ámblokk lehetne transzparenseb is a vállalat, ha esetleg olvassa az illetékes is, ajánlom figyelmébe a portolio idei transzparencia-felmérésének eredményét ;) ). 
A befektetői nagy hármasból hála istennek kikerült azóta a két nehezék is, akik szerintem pusztán politikai kapcsolataik miatt kerültek be, de az égvilágon semmit nem tettek hozzá a céghez, vagy semmi láthatót, cserébe bizonytalanságot hoztak. Viszont a MOL-al minden esély megvan arra, hogy a szinergiákat kihasználva megérkezzenek a várva várt eredmények.  
Csogoreny csütörtök, 23:25
Előzmény: #11992  _kt_
Hulladékkezelő céget vett az Alteo - Portfolio >>2024. december 20
vakablak
vakablak csütörtök, 18:30
Előzmény: #11995  nowych
Az utolsó 45 percben faragtunk végre a sok napos esésből, de az alján majdnem lefeleződött a részvényár... :( (De ma örüljünk egy picit!)
nowych
nowych csütörtök, 18:00
Előzmény: #11992  _kt_
Köszönöm a kimerítő és mindenre kiterjedő választ.Azonban nem tudok szó nélkül elmenni amellett,hogy egy felelőtlenül megírt és senki álltal nem ellenőrzött ( ha ellenőrizte még nagyobb a baj ) cikk közzé tétele miatt a befektetőket és magát az Alteót is kár érte.Elsősorban a cég híre másodsorban a részvényérték lepusztulása nyomán. Még csak nem is a jogorvoslatról beszélek,de nem lehet elvitatni a károkozást még akkor sem, ha akaratlanul tette az információk nem megfelelő tálalása okán.Sajnos felelős újságírás hiányában hiába az Alteó igaza az árfolyam ami igazán számít.Nem az Alteót okolom a kialakult helyzetért és bízom benne,hogy ténylegesen megmutatkozik a várható eredményben a minőség is.Ez lehetne az igazi válasz! Üdv
kreta
kreta csütörtök, 17:40
Előzmény: #11991  nowych
Sajnos igen 6500-5500-4500-3500
Azért mindennek van alja..
Úgy látszik láttuk….
Akii ott vett gratula
Első körben 4000 fölé vánszorog vissza
_kt_ csütörtök, 17:29
Előzmény: #11991  nowych
A Telex cikk nem az ALTEO-ról szól, hanem Tiborczról. A 2024-es jelentés korrekciója lehetőséget ad arra, hogy letrehozzanak egy narrativát arról, hogy Tiborcz mindenkit átver és környezetszennyez. Ezek az állítások akár igazak is lehetnek, a salgotarjani telephely szennyesettsege feltart probléma, és a számviteli rendellenessegek mennyisege és nagysaga minimum gyanakvasra adnak okot.

Ugyanakkor az ALTEO nem a 2024-es jelentést vette meg, tehat az abban található hibák nem lehetnek okai az akvizició esetleges kudarcának. Az ALTEO eszközöket, folyamatokat, szerződéseket, tapasztalt munkaerőt vett meg. Ez az üzlet sok hónapos munkája volt sok embernek. A dolgok egy részét ellenőrizték, a nem ellenőrizhető dolgokra szerződést kötöttek, hogy ha nem a megfelelő állapotban van a leszállított dolog, akkor hogyan számolnak el. Ez normális része egy ilyen folyamatnak, és a Telexben közölt nyilatkozat alapján vannak ilyen lépések. Csak az újságíró ezt úgy keretezte, hogy ez egy rendkívüli dolog és az a furcsa hogy nincs belőle rendőrségi ügy.

A 2026Q1 jelentés alapján az Alteo Circular a cegcsoport EBITDA-jának hatodát adta ki. Ez az integráció folyamata miatt egy erősen nyomott érték, Q3-Q4-re fogjuk szerintem a tényleges teljesítményt meglátni. Nagyon kíváncsi lennek, hogy akik a tranzakció visszafordítását követelik a vezetosegen, milyen indokkal akarnak erről az EBITDA hányadról lemondani.
nowych
nowych csütörtök, 16:14
Előzmény: #11990  _kt_
Itt Mindenki azért szorít, hogy a cég körül minden rendben legyen.Ez a cég a véleményem szerint az egyik legkorrektebb vezetéssel bíró vállalat.Talán ezért is reagáltunk érzékenyebben a Telex híreire.Gondolom,ha valótlant állított akkor sem lesz semmi baja a cikkírónak.Végül is csak be szeretett volna vásárolni..Illetve azt se felejtsük el,hogy az elmúlt hetekben több millióval is csökkenhetett az egyenlege itt bárkinek.
4500-ról jöttünk le 3300 ra kb és már a 4500-nál is lázadás volt.A tegnapi közlemény tiszta vizet öntött a pohárba,talán vége a felesleges találgatásoknak.
_kt_ csütörtök, 16:00
Előzmény: #11989  Marshall

Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy a könyvvizsgáló minden évben teszteli, hogy a goodwill mögötti nem anyagi érték az fennáll-e, és ha úgy látja hogy a megvásárolt vállalatban nem lehet kimutatni megfelelő értéket, akkor értékvesztést kell elkönyvelni. De nem találta indokoltnak az értékvesztést.

Ugyanez a könyvvizsgáló azonosította a 2024-es jelentésben szereplő hibákat.

Aki úgy gondolja, hogy az ÉLTEX 2024-es jelentésében szereplő hibák bizonyítják, hogy az ALTEO vezetése masszivan túlfizetett az akvizíciókor, az egyszerre gondolja igaznak azt, hogy Zsoldos-Horváth Andrea egy rendkívül szemfüles és lelkiismeretes könyvvizsgáló, aki feltárja a korábbi évek disznóságait (2024-es jelentés korrekcióival), és azt hogy Zsoldos-Horváth Andrea egy inkompetens csaló, aki segít a managementnek elfedni az Alteo Circular körüli disznóságokat (2025-ös jelentésben szereplő magas goodwill érték és a teljes csoport EBITDA-nának jelentős részét kitevő eredmény ellenjegyzésével).
Marshall csütörtök, 15:27
Előzmény: #11983  Csogoreny
Goodwill = Vételár - Nettó eszközérték piaci áron 
És pont ezért volt adott esetben helyes, hogy pl. egy állítólag bezárt  telephelyet nem egy korábbi értékhelyesbítéssel növelt értéken vagy egy esetleg behajthatatlan követelést csökkentett vagy 0 értéken vagyis piaci áron mutattak be. 
Marshall csütörtök, 15:19
Előzmény: #11987  eszpe2
@eszpe2 Köszönöm válaszod, pont ezt akartam most írni probi-nak, h ti. ez egy sima bejelentése csak egy apportos tőkeemelésnek és ők sem tették közzé a mögöttes amúgy kötelező apportértékelés részleteit (amihez hasonló részletezést probi hiányol Alteo esetében). Igen, legyünk fair-ek, ezt senki nem teszi közzé és én is pont az OTP-s külföldi akvizíciókat hoztam volna fel, hogy ti. ott sincs nyilvánosságra hozva a vállalatértékelés vagy az átvilágítás részletezése.  
eszpe2 csütörtök, 14:08
Előzmény: #11980  probi
Köszi a példát, valóban volt hasonló, de szerintem ez egy másik sztori. Mert nem az akvi miatt, és nem jófejségből a transzparencia miatt tették közzé. Hanem azért, mert ez egy apportos tőkeemelés volt, és ilyenkor kötelező kitenni az értékelést, könyvvizsgálói, szakértői jelentést a tőkeemeléshez (apport + új részvények lesznek belőle).
.
Nem az Alteot védem, jobb lenne a nagyobb transzparencia Éltex ügyben is, de én sem emlékszem olyan közzétételre, amikor valaki cashben vagy srv-vel (létező részvényben) fizetett egy akvi során, és magától kitette volna az értékelést. (pl. OTP vette a külföldi bankokat: látta valaki az értéket alátámasztó doksikat?) :)
Labanc
Labanc csütörtök, 13:52
Előzmény: #11972  Labanc
Hiába a 10 mínusz és az ijesztgetés, úgy néz ki mégsem vetemednek többen nagy részvényeladásokba...
_kt_ csütörtök, 13:33
Előzmény: #11983  Csogoreny
Arra kíváncsi lennék, hogy ez a 18.9 milliárd forintos szám honnan jött. Mert én nem tudok arról, hogy lett volna valaha is hivatalos kommunikáció a vételárról. A cash flow statement 18.5 milliárd forintot ír "leányvállal vásárlása" soron, de 2025-ben volt más akvizíció is. Van valakinek ötlete arról, hogy a Telex és a Portfolio honnan vette a 18.9 milliárdos számot?
zeed77
zeed77 csütörtök, 13:16
SRV sokat dobna az árfolyamon egy ilyen illikvid papírnál  
Csogoreny csütörtök, 10:31
Előzmény: #11961  eszpe2
1) Portfolio szerint az Éltex vételár 18.9 milliárd forint volt. Ebből 13.73 milliárd az Alteo könyvei szerint Goodwill, azaz "a fizetett vételár valós piaci értéket meghaladó része". (brand, szaktudás, piaci pozíció stb.)
2) A cég kommunikációja tegnap: "Az ALTEO minden akvizíció előkészítése során maximális körültekintéssel jár el"
Mi lett volna ha nem körültekintőek...?
Labanc
Labanc csütörtök, 09:55
Előzmény: #11974  Labanc
Legalább egyszer az életben ellenőriznék a klónok, hogy mit is mínuszolnak...
Egyszer érvelhetnének is gombnyomogatások helyett, de úgyse fognak, hisz rögtön lebuknának, meg az értelmi szintjük se engedné...

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek