Minden nagyobb cégnél van ilyen, multiknál is, van olyan, ami célhoz kötött (általában vezetőknek) és azon kivül van olyan is, ami a kulcsemberek megtartását szolgálja, kapsz egy részvénycsomagot, de mondjuk 3-4 részletben fog vestelni a következő 3-4 évben, ha még a cégnél vagy. És lehet ezeknek a keveréke is, ha még a cégnél vagy és teljesül X KPI..
Tényleg régen néztem, de ez is ilyen “körforgásos”. Látom, hogy ma is volt még egy bejelentés, akkor kb. a két MRP-srv bejelentés együtt kb. 3,3 Mrd Ft, ha jól számolom. :-/ Írják ma, hogy lejárt a 2025-os program, van 2027-es, és május 31-ig átruházzák majd a szükséges mennyiséget az MRP-re, kb. 335e db. Utána az Alteonál 250e db srv marad.
Régen néztem ezt, nem akarok hülyeséget írni. röviden, valahogy úgy csinálták meg, hogy még sok éve az ALTEO srv-t ruházott át az általa alapított (de utána önálló) MRP szervezetre. Onnantól ez nem volt srv, pl. osztalék is járna utánuk, amit szintén MRP célra használhatnak fel, sztem általában vehetnek rajta részvényt, állampapírt stb. Aztán amikor teljesülnek a meghatározott közép-hosszútávú feltételek, akkor az MRP-nél lévő részvények, mint egyéb juttatás, pénzre válthatók, a dolgozóknak / vezetőknek kifizethető a cash. MRP tagok (vezető, dolgozó) eddig nem rendelkezhet vele. Ilyenkor MRP eladja az Alteonak a részvényt OTC-n, a pénzből pedig kifizeti a jogosultakat. Úgy láttam a mostani közlemények alján, hogy megelőző 30 napos tőzsdei átlagár a vételár ilyenkor. Azt hiszem, valami ilyesmi. Aztán ha teljesülnek megint a célok, akkor az ALTEO adott db srv-t ruház át az MRP-re (nem közvetlenül a dolgozóknak osztja ki), MRP tartogatja, aztán később rendelkezhetnek vele a jogosultak. Valami ilyesmi körforgás van, azt hiszem. Van szerintem publikus javadalmazási politika, szabályzat, közgyűlés is szavaz róla elvileg. Meg évente erről is be kell számolni talán. Kibocsátás szerintem nagyon macerás lenne meg az cashbe kerül, meg hígítást okoz. * ha hülyeséget írtam, kérlek, javítsátok.
Sziasztok, elmagyarázná valaki hogy van pontosan a részvényösztönző program? A cég ( Alteo Nyrt.) vesz valakitől tőzsdén kívül ( de nyilván az aktuális tőzsdei ártól nem nagyon eltérő áron) részvényeket és azt bizonyos feltételek teljesülése esetén kiosztja az arra jogosultaknak.? Azt lehet tudni milyen áron vették és milyen árnál hívhatják le a munkavállalók, management? Ezek nyilvános infók ? Miért jobb venni mint pl kibocsátani?
Lehet benne racio de szerintem tipikusan ezek akislikviditasu papirok megszenvedik amikor a befektetok elvesztik a bizalmat a kis orszag fele. Vagy hobban meg kell nezni mibe is fektetnek…
Legyen így!!! Én drukkolok ennek!! Köszönöm mégegyszer… Lehet most egy két hétig nem írok be.. Akkor is itt leszek csak próbálok megnyugodni.. Elég sok pénzem van benne..
Az a 6500-6800 szint sztem első körben túlhúzás lehetett. Állampapírpénzek is keresték akkor a helyüket, volt még oszti spekuláció is. Januárban jött az új 5 éves (nem 3-6 hónapos!) stratégia, fel is kapták, interjúk, ha nézed a chartot, kb. a nagy kamatfizetések/lejáratok idején ugrott nagyot (február és március végén), kicsi a közkéz, nem is volt sok eladó, új pénzek így tudtak beszállni. Első 3 hónapban volt kb. 4 Mrd forgalom, ami korábban az évesnek felelt meg. Azt szerintem nem sokan tudhatták kívülről, hogy a háttérben a költségek éppen hogyan nőnek, mekkora terhe lesz a részvényjuttatásnak, azt hogyan kell elszámolni stb. Én azt sem tudtam, hogy valahol közben eltűntek a széláramlatok. :) A lényeg, hogy az alapfolyamatok nem változtak, előző évek után konszolidálódott a piaci környezet, durva növekedési célok stb. Volt most néhány szerencsétlen dolog (oszti, Trump, Q1), de track record alapján a papír és a menedzsment tudta az évesített 30-40%-ot (az előző stratégiával). Persze nem ilyen Q1-et vártam, de túl vagyunk rajta, nézzünk előre. ;)
Sziasztok!"Ugyan ez elég gyenge eredmény lett, de ennek a legfőbb oka a részvényárfolyam emelkedésből adódó jelentős emelkedést mutató részvényopciós költségek. Ennek a tételnek a visszatérésére rövid távon ilyen mértékben nem kell számítanunk. Ha a mögöttes teljesítményt nézzük, akkor egy kiegyensúlyozott, de stagnáló eredményt láthatunk EBITDA szinten, amelyet az akvizíciók miatt növekvő amortizáció, az emelkedő pénzügyi költség és a kedvezőtlenül alakuló adók sújtottak. Ugyanakkor számos, a növekedéshez kapcsolódó tétel egyelőre még nem jelent meg az eredményben (MOL-hoz köthető beruházások …stb.). Így a kilátásokat továbbra is pozitívan ítéljük meg." Nekem ez a pár sor számít.El lehet adni a részvényt,de ne csodálkozzon senki,ha fél év múlva magasabb árfolyamon találjuk.Voltunk 6800-on onnan estünk le 6300 ra amikor kiderült,hogy nem lesz osztalék.Majd a vámháborús félelmek hatására 5000 alá is benéztünk,innen pattantunk vissza 5800 ra.Ez a hír(ha látjuk a mögöttes értékeket és a le nem írhatott az eredményekbe nem számító folyamatokat)nem jó ,de azért nem is kell temetni.
Én most nagyon pesszimista vagyok remélem nem nekem lesz igazam…… De itt már a magyarázkodás bárki részéről kevés… Az emberek annak fognak hinni amit az eredmények fognak mutatni a jelentés napján.. A következő jelentéséig nem nagyon hiszem hogy nagyon elmozdulna fölfelé ha ott tényleg pozitív lesz akkor lehet változás
Hidd el én annak drukkolok amit te írsz… És amúgy a sok mérgedősem között Szeretném megköszönni neked mindig amit megosztasz velünk! Mérgelődésem ne zavarjon meg senkit A magas árfolyam van van az érdekeltségem nekem is.. És 1 db-ot se adtam el ma se!!
Ezekkel a magyarázatokkal már nem is látszik olyan rossznak. Ha 6.800-ra nem is, de 5.800-ra talán pár nap alatt visszakapaszkodhat. Nem dobálom, viszont lehet, hogy most inkább még bővítek is kissé.
Itt az is kérdés mennyien tudták, hogy ennyire gyenge lesz a jelentés, Mert nekem nagyon gyanús volt hogy 6800-ról ekkorát esett az árfolyam A vámháború halat és utána nem pattant vissza még a közelébe se!!!!!!! Sőt csorgott lefelé.. A kérdés az hogy ki és honnan tudott róla mert az biztos hogy már adta a részvényt..
Mondjuk szerintem is az nagyon nagy hiba!! legalább egy jelképes osztalékot kellene fizetni ez a befektetők felé nem nagy pénz de jelzés hogy foglalkoznak velük… Most nehéz lett volna 130 Ft osztalékot kifizetni? Lehet hogy 500-zal feljebb lenne emiatt az árfolyam.. Növekedése meg azt tudom Mondani most már nagyon jó lenne hogyha a jelentéseknél az eredménybe is megmutatkozna…. Csak nő csak nő csak nő a cég az eredmény meg rosszabb…. Abban meg teljesen igazad van magukra van pénz a befektetőkre nincs…
Mondjuk kb. 60% al nőtt a szél+nap kapacitás a tavalyi időszakhoz kèpest, és szinte ugyanannyit termeltek,akkor valóban nem volt túl kedvező az időjàràs.Persze èn is jobbat vàrtam!
a bizalmat akkor lehet eljátszani ha sorozatban rossz eredményeket produkálnak. negyedévről negyedévre. ettől azért nagyon messze vagyunk. én nem akarok senkit befolyásolni, mindenki döntsön belátása szerint.
Sajnos a vezetőség most nagyon sok emberbe eljátszotta a bizalmat.. Nem azt kommunikálták amit az eredményt mutat.. És itt az a nagy baj azok a befektetők nem fognak visszajönni ha kicsit megégették magukat… Soha rá se fognak nézni a papírra…. Na mindegy 5000 alatt veszek hozzá aztán egy jó fél évig föl se nyitom a számítógépet..
Itt az a baj másfél éve csak jó híreket jönnek.. Ennyi milliárd ingyen pénz, Ilyen tárolók olyan tárolók… 18 hónapja csak jó hírek jönnek de mikor jön a jelentés még sincs soha eredmény…. Ez a most nem fújt a szél ez a kedvencem… Kíváncsi leszek mi lesz a kifogás a következőnél.. Mindenki talál nézést kérek hogy ennyire pesszimista vagyok a csak ennyi jó sorozatos jó hír után nem ezt vártam
Érdeket vagyok benne… Tényleg mindenkit tisztelek és becsülök.. Nem rosszindulatból írom, De mindig csak azt olvasom ez épül azt adják át jönnek a jobbnál jobb hírek amikor meg eljön az igazság pillanata a soha nincs nyereség… Sajnos a befektetők egy része ezt most keményen meg fogja büntetni és ilyen nem tudom hogy nevezzem hírekre most már nem fog emelkedni.. Szerintem a kis papíriunk most már csak akkor fog emelkedni Ha tartósan jönnek a nyereséges negyed évek nyereséges évek… Hosszú Évek távlatában jó lesz ez rövid távon esést várok most már eredményt kell felmutatni nyereséget után megállt az emelkedés sajnos
Szóval kicsit csalódott vagyok én is, de: - idén elkészülnek a tárolókkal valszeg - lezárul az éltex felvásárlása reméljük, az hoz vagy 10 % önmagában úgy emlékszem - artemist nem tudom megbecsülni, teljes homályban vagyok, de talán ezzel be lehet törni külfödre - MOl anyacég zöld átállása, átállítása, szinergiák kihasználása idővel csak nagyobb lesz Az amazon hány évig volt veszteséges? Ha ennek hatására bezuhan, én tuti vásárolok meg :-)
Meter, Vagytok itt páran akiket nagyon tisztelek… Tibi neked nagyon sokat köszönhetek, Ha te nem vagy nem duplázom meg a tőkém.. Rohadt mérges tudok lenni. De ha holnap eladnék mindent amit nem fogok akkor is irdatlan nagy pénzt kerestem az Alteón.. Köszönöm neked. És a többieknek Eszpe, Zsed, és sokatoknak.. Nyilván tartom és várok…
Szerintem semmi nincs lecsengőben, úgy látom, hogy főleg az anyag- és a személyi jellegű dolgok szálltak el a bővülés miatt. Meg az időjárást emlegetik, hogy 5 év legalacsonyabb szeles termelése.
Azért nem kell a kardunkba dőlni, inkább nézzük meg a hátteret és elemezzük picit.. :) Milyen tényezők játszottak szerepet a negyedév alakulásában? Most csak a negatívumokra koncentrálok:
Kedvezőtlen időjárási körülmények: A szélerőművek termelése az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett vissza, ami jelentősen rontotta a tavalyi év során belépő új szélerőművi kapacitásoktól remélt eredményjavító hatást.
Megnövekedett működési költségek: A stratégiai növekedéshez kapcsolódó költségek növekedése, különösen a részvényalapú javadalmazási rendszer költségei, csökkentették az EBITDA-t.
Magasabb eszközállomány miatti értékcsökkenés: A nettó eredmény 1,6 milliárd forinttal maradt el a 2024-es értéktől, részben a magasabb eszközállomány miatti értékcsökkenés és az eltérő kamat- és árfolyamhatások miatt.
Ezek egyike sem olyan tényező, ami a core tevékenységből fakadó gyengeségre, vagy visszaesésre utal. A növekedéshez beruházásokra van szükség, ami viszi a pénzt. Hatalmas az eszközállomány, természetes az értékcsökkenés. Ezek a tételek nem fix költségek, lesz, amikor jóval kedvezőbbek lesznek ezen a soron a számok. A negyedévek közötti nagyobb kilengésekre pedig a management is figyelmeztetett (most is írják) tekintettel a jóval nagyobb arányú megújulókra. Ezek közép-hosszú távon visszajönnek, lesz amikor óriási pluszt látunk majd negyedéven belül. Az irány jó, nem kell elkeseredni, az eredmények pedig nem egyik napról a másikra jönnek. Ez nem lóverseny. Ha úgy jobban tetszik: leszünk még az ANY árfolyama felett, nyugalom. :)
Senki nem igért az első negyedévre méretugrást... A hozzád hasonlóan gondolkodó részvényesek most kiszállnak (többnyire veszteséggel), a hozzám hasonlók pedig kivárják a méretugrást
Nem ismerlek! De együttérzés, képzeld akkor ottone set Csepel keg stb mit érezhetnek? Ez nem a világ vége majdcsak egyszer állami nyomda szintre teszik! Kitartás! Igaz összenézve nem picit lett gyenge :(
Egy ideig a 6xxx árfolyamot el felejthetjük, Ahol a Nyomda van az számunka elérhetetlen… Döbbenet mennyire gyenge Nyakig ülök benne és én most optimista sem vagyok..
Őszinte leszek, rövidtávon nem pont erre számítottam, a big picture szerintem továbbra is jó. Mivel én "longos invesztor" vagyok, előre tekintek és várom a Q2-Q3-at. Meg persze az elemzői kommenteket és új híreket. MRP azért sokba kerül, pár napja is elment 1,85 mrd srv-re (ha jól számoltam).
Ezen ne parázz!! Ebből bőven jut! Sőt, a cikk szerint az Alteo elég magas árréssel szállíthat... .
Az érintett intézmények éves villamosenergia-igényét hárommilliárd kilowattórára becsülték, így a hároméves időszakban 9 milliárd kilowattóra áramot vehetnek a kiválasztott cégektől. Utóbbi a teljes éves hazai fogyasztás bő ötöde.
kb. 10-14 között szokták, de volt, amikor reggel vagy zárás után jött. (azt hittem, hogy a 15.00-ás meetingre már úgy ülök be, hogy előtte átfutottam, de ennek csökken az esélye) :)
A lényeg emitten van!! Az Alteo ezek szerint keményen kaszálni fog... .
A nyerteseket a megajánlott árrés alapján választották ki. Az öt cég által adott árrések 59 és 108 euró/megawattóra között szóródtak. Ezek elég magasak, az elmúlt hónapok átlagos piaci árának 50-100 százalékára rúgnak.
A cégek tehát azt vállalták, hogy a piaci ár másfél-kétszereséért szolgáltatnak áramot az állami szereplőknek. Forintra átváltva ez kilowattóránként jelenleg nagyjából 70-90 forintot jelent, ami rendkívül magasnak tűnik.
Elnézést csak egy kicsit kivagyok akadva.. Ezek a prezentációk kezdenek olyanná válni mint egy kormány info mindenféle hangzatos ígéret, És eredmény meg nem nagyon jön hozzá… Kevesebb prezentációt kéne tartani a befektetők úgyis észreveszik a sikert. A nyomdánál is észrevették hogy mekkorát nőt a cég nem kell ehhez duma dolgozni kell rajta + eredményt hozni Kevesebb duma több profit
Én meg pont leszarom ki van jelen….. Egy érdekelne ne csak bejelentések legyenek Most már konkrét eredményeket szeretnék látni… Sok a duma kevés az eredmény
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.