1 hónap alatt romlott 3%-ot az EUR HUF. Tessék lássék, fixmáp 7%? Az MNB 5 MRD-nyi EUR-t behúzott ezen időszak alatt. már ~10ft *5 = 50 MRD-ot zsebrevágott (nem realizáltan)
arról nem szól a fáma, hogy lehetne venni részvényt EUR-ért (akár), 1 év alatt csak 5-8%-ot emelkedjen , a forint mellé romlik még 5%-ot. rörgtön semmit nem ér a fIxmáp. szerintem ilyen f@stengerben lévő államnak sokkal több kamatot kellene adnia, nem 7%-ot. Majd az EUR HUF mutatni fogja az irányt, csak nehogy újra emelni kelljen egy 400bp-t.
Elolvastam ,valóban érdekes ,egyben tanulságos információt is nyújtott. De továbbra is azt mondom ,a tőkét azt kamatoztatni kell mert a párna cihában csak el értéktelenedik.-vagy ön máskép gondolja?
Van állampapírod vagy nyakig ülsz eurban? Gondoltam gyurcsóti a kis szerelmed. Most fontos adatok lesznek várhatóan a kifizetett állampapírok kamatainak a felét visszakötik a felét meg elköltik. Ügyesen az itt nem veszek eurt árfolyamon tartják az árfolyamot, hogy minél kevesebb menjen valutába. Korábban írtam, a kamatfizetés idejére feljebb kell vinni eur árat. Öreg zsidó erre mondja: ügyes.
Ne felejtsd el az év végi 2033/I PMÁP kipörgetést!, amiből vagy 200 MRD körül berántottak. atom gáz, de kit érdekel? longoljad,ha gyengülést vársz. ezt a fost mindig megmenti a 389, már-már viccesen unalmas. lesz itt akkora rakéta idővel, hogy még a Marslakókat is zavarni fogja.
"olyan 4 évet hoztak össze, mint 2002 és 2006 között..." Sokkal rosszabb 4 évet hoztak össze mint 2002-2006 között... A mostani hiány és az előzőek is bőven vernek minden csúcsot... Kiszámoló is írt erről egy jó cikket, hogy az akkori hiány jelentős részét a Mnyp. befizetései adták.... A mostani hiányokhoz ezeket a Mnyp befizetéseket hozzá számoljuk akkor sorozatosan, majdnem minden évben nagyobb hiányokat hoztak össze mint a 2010-előtti kormányok....
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
4,9 > 3 hó dkj átlag + 1,5% évente Fix Magyar Állampapír (FixMÁP)
12,0 > évig fix 7% ez a 2 , 3 havonta fizet, a fentebbiek 1MÁP MÁP+ PMÁP évente
A múlt heti értékesítés eléggé földbe állt. Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)
12,2 Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
0,1 Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
7,0 Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
4,9 Fix Magyar Állampapír (FixMÁP)
12,0 nyomdai Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz)
0,0 Kincstári Takarékjegy (KTJ)
10,8
Aki (részvény jellegű) ETF-ben gondolkodik. Két dolog számít, az egyik az ETF árfolyam alakulása, a másik a HUF árfolyam. Tapasztalatom szerint ezek ellentések szoktak lenni, vagyis amikor minden szép és jó a világban, akkor a HUF erősödik, és ezzel tompítja az ETF saját pénznemében az emelkedés hatását. Fordítva is, tehát ha az ETF a saját pénznenében esik, akkor a HUF árfolyam is gyengülni szokott. Idén eddig ez az ellentétes hatás nem érvényesült, tehát egyszerre gyengült a HUF és emelkedtek az ETF árak. Érdekesség.
"A nehézség az, hogy a fenti öt "nem lesz" nem egyforma ütemben drágult, és nem is fog egyforma ütemben drágulni a jövőben sem." pont ez a jó ez ad mozgásteret. Mindig van mibe fektetni. A 2023as 20%os közérti inflánál is 380 körül volt az eur. Az ingatlanok sem emelkedtek 20%al és a részvények zöme sem.
A nagyobb léptékű dolgora is igaz. Nem lesz már kelenföldi panel 15 millióért. Nem lesz új Suzuki 4 millióért. Nem lesz szállodai szoba 10 ezer alatt. Nem lesz OTP részvény sem 4000-ért. Nem lesz EUR 350 alatt, dollár se 300 alatt. A nehézség az, hogy a fenti öt "nem lesz" nem egyforma ütemben drágult, és nem is fog egyforma ütemben drágulni a jövőben sem. Nem mindegy mire gyűjtesz, és nem mindegy miben áll a pénz.
na végre valaki leírja a valóságot. A csökkenő infla kevésbé emelkedő árakat jelent, vagyis még mindig emelkedik! Ezen a szinten maradnak az árak legalább. Csirkecombot anno 399-499ft-ért hozzánk dobták, most 899-1200 Ft. Ahogy a kormány mondaná: "Letörtük az infálciót", azt le, csak az árakat nem. :)
"Ezek a hazai banki megoldások még mindig hihetetlenül gyengék.' . Hát mondjuk amennyire lejt a pálya, nem csoda, hogy gyengék... Kamatadó (15%) EHO (13%) Plusz az egyéb általános banki sarcok (banki különadók, tranzakciós illeték, hitel-kamatstop, törlesztési moratórium, stb.) Egy annyira torz pénzpiac (és gazdaság) jött létre nálunk az elmúlt 14 évben, hogy arra nem nagyon vannak szavak....
"Ezek a hazai banki megoldások még mindig hihetetlenül gyengék. Persze lehet én néztem be valamit, benne van ez is." --- Az Ersténél kötvény vonalon még soha nem láttam jobb ajánlatot, mint amit akkor a MÁK kínált. Igaz, hogy elég nehéz lenne a bankoknak ráígérni az adómentes MÁK kamatokra.
Én is ezen értetlenkedtem, mert aki DKJ-ben gondolkozik, annak ez rosszabb feltételeket biztosít. Aki DKJ-t vesz, annak kell is a pénz rövid időn belül, TBSZ esetén vagy kipengeted az adót (akkor már DKJ kamat alá esik a hozam), vagy kivárod az adómentességet. Ha meg kivárod, akkor csak csücsül a pénz évekig, kamatozni meg nem kamatozik fél év után tovább. Ezek a hazai banki megoldások még mindig hihetetlenül gyengék. Persze lehet én néztem be valamit, benne van ez is.
"Célunk, hogy február 18-a
(vasárnap) éjfélig 25 millió forintot gyűjtsünk össze." Csak szólok: ma délelőtt már több, mint duplán teljesítve. Utaltam még este én is. "Az
áldozatoknak jelen állás szerint 66 millió forintot gyűjtöttünk. A
helyszínen 17 millió forintot, utalással 49 millió érkezett."
Hát ez az. Évekig nem jutsz a pénzedhez, vagy adózol. Aztán mi lesz ha szeptemberben már csak 4-5%-ra tudsz lekötni? Ez nem biztos, hogy jobb, mint a 3 évig fix 7%.
Én kimaxolom a lehetőségeket ez momentán 30% alatt van... Havi 1,5 nekem elég, egyébként kb. 20 év múlva min.250 k./hó nyugdíj is lesz.... A többől több marad, az adó meg annyi amennyi..
"Tehetős állampapír tulajok, a kamatok egy részét bátran utaljátok el." --- Amellett, hogy az állampapír tulajdonosok az itteni közvélekedés szerint a NER kiszolgálói, még a jövő heti kamatokat sem tudják elutalni, mert az általad belinkelt oldalon ezt írják: "Célunk, hogy február 18-a
(vasárnap) éjfélig 25 millió forintot gyűjtsünk össze."
Na, ez nekem új: a február 20-án forduló PMÁP esetében már nem tudok rendelkezni az esedékes kamat banki kiutalásáról, mert "Esedékesség fizetés 2 napon belül." A MÁK-nak nem teljesen mindegy, hogy előre beállítom a kiutalást vagy aznap én utalom ki manuálisan?!?! (Nekem nyilván nem, mert aznap úton leszek egész nap.)
Mindenesetre a kiskaput bezárták. Most derült ki hogy a nagy családbarát kormány valójában a saját érdekeit nézi. Lásd építőipari támogatások - holdudvar gazdagodása. Lásd szja visszatérítés - voks szerzés. Stb.
Jogilag nem volt visszaélés. A babakötvény is késéssel követi az inflációt. A 2032/S pl 2022 dec és 2023 dec között 8,1%-os kamatot fizetett. Bőven az akkori infláció alatt. Most viszont szinte egy teljes év késéssel ráfordul a magas kamatra, és 2024 decemberben a még magasabb kamatra. Akinek épp van kamasz gyereke, annak ez vonzó lehet (nekem is az). Meghatároztak egy limitet, ami kb a célnak megfelel és méltányos is, az újságíró pedig bedurcizott.
"Tavaly novemberig az volt az igaz magyar, aki zsákban hordta a pénzét a magyar állampapírba. Milliárdokat költöttek állampapírreklámra, miközben pontosan lehetett tudni, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) még az aktuális 16 százaléknál is magasabb kamatot fog fizetni idén tavasztól egy éven át. . Nem tudjuk, mennyien vannak azok, akik 20 százalékos éves kamat mellett szívesen finanszírozzák a magyar államot, de 7-8 százaléknál már másfelé tekintgetnek. De lehangoló gazdasági kilátások, újra gyengülő forint és eleve létező komoly bizalomhiány mellett főleg tök értelmetlen és fölösleges egy érthető szigorítás mellé biggyesztett pökhendi és sértő kommunikációval elbizonytalanítani a megvevő és a potenciális lakossági állampapír-vásárlókat."
Az infláció is, mint minden ciklikus. Nem sokáig lesz lesz 4 % körül az infláció, mert túl sok a negatív befolyásoló tényező. Én maradok infláció követő PMÁP -ban.
Nekem az idei PMAP kamatom a horvát nyaralónk felújításába megy. Kedvem nincs hozzá de remélem megéri a téma értéknövekedés szempontjából.Vissza már nem érdemes rakni, így kimegy a pénz az országból. Ennyi.
"A terv tripla állampapír portfólió felépítése" ez mi? ha nem titok. Pár év és 3% infla +1-2% kamatot fizetnek az állampapírok. 300milliónál is max 15guriga/év az sem mindegy akkor mennyi lesz eur vagy egyáltalán lesz e eur. Komoly éves ingatlanadók is vannak a külföldi ingatlanoknál de gondolom ezeket tudod. Szerintem ha megvan az embernek alapvetően mindene akkor kb 300millió befektetett tőke a minimum amivel el lehet normálisan biciglizni.
Most ezek vannak...99%- ban, 2029/I 2030/I 2030/J 2031/I 2033/I DKJ 1%... --------------------------- Nem bonyolítom túl, akár az egészet átpörgetem Fixbe... Lassan több 100 m a cél...
Ingatlant is beraktam a felsorolásba, és eleve úgy kezdtem hogy a most érkező kamatokkal ki merre lép tovább. Szerintem a kommentelők többsége 2025-ig nem nyúl a tőkéhez. Akinek most 1 millió lesz a kamat nem biztos hogy azonnal elkölti ingatlanon kívül bármi másba befektetheti.
Igen az másvilág, nálunk van egy építőipari vállalkozó aki családbarát is na ő 3 éve Dubajban épít lakásokat mi azzal szemezünk, de egyenlőre csak terv!
A rokonnak sikerült felújított lakást kifogni...(Pécs) Itt a 80-90 milliós új lakást nem éri meg 200-ért se kiadni.(Hévíz) A garázs az nem semmi , 50 ezret is adnak...
Itt is van aki évek óta benne van de az új hirdetések között 120-ért eléggé lepukkant panel van! Jelenlegi árak: új vagy újabb építésű társasházak 140-200 között Garázs belváros 40-52.000 Az új divat egy szobában két ágy és 40/ágy a díj
Magyar Állampapír tulajok