Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azért még ne élvezzünk a gatyánkba az EUR árfolyamtól, ma reggel a körúti váltóknál 390ért lehet venni. nekem OTT adnak euró kp. -t. tudom Revolut de oda 100 euronál tobbet nem raknék . 430nál senki nem vett semmit nemhogy lakást.
Szabad felhasználású jelzáloghitel volt amit felvettem 10 évre fix 3, 24 % kamatra. Minden marad a régiben. Magyarul szépen inflálódik el. Miközben PMÁP 2029/I - ben kamatozik 11,75%-on. 1 hét múlva pedig 16 %-on. Más pénzét vettem el és közvetetten mások fizetnek nekem kamatot.
Megvárták a csúcsot, mint a tavalyi ingatlanvásárlók. 500 lesz a dollár, 100M lesz a csepeli panel. Honnan tudod?! Hát írták a facebook-on, meg mondta az ingatlanos.
Egész pontosan, ami a kertben már készen áll, 26 hónap megtakarítás. 758 nm telek, 65 nm ház, 12 nm terasz és egy mobilház szerkezet, amit még fel kell újítani. Ja a kerítés is benne van már. Kb. így arányos, 30-32 hónap és nem 30-32 év.
CHF október közepén 446,- HUF volt. Most 1 CHF 382,- HUF. Basszus! És mennyien bevásároltak a mikrokörnyezezemben 420-430,- környékén a pánik kellős közepén. Hiába mondtam nekik hogy engedjétek el. Csak 1-2 ember hallgatott rám. Tanulságos.
gyaszolok es orulok hogy holnap nincs munkam azt hiszem el is koszonok a forumtol egy darabig majd ha visszeter a szenvedelyem a lakaspiachoz majd visszaterek szevaszok
wgyik videki cimbim epp a hutokamramban van 37 evesenhulla lkesz volt most trecseljuk a temetest a masik uncsi tesom masod o meg ugyanugy tepsibe egy napon mentek el szoval nbekem ne ird hogy ne trecseljek a forumon mikozben a vcidekel trecselk azt irok bebaszva amit akarok
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link