Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az csak a saját hülyeséged volt, hogy neked pályád elején kell a röghözkötést itthon ledolgozni. Elhúzhattál volna előbb is, aztán zsebből röhögve fizetted volna vissza a pénzt, amit esetleg követeltek volna rajtad. Mikor is követelik majd 15 év múlva???
Azt még hozzáteszem, hogy magam sem gondoltam volna, hogy már 1 év alatt ki tudtam volna szállni minimális plusszal, most már plusszal tudnék kiszállni, de mivel első lakás, nem fogok, mert valahol lakni kell.
én nem vagyok dühös, te vagy értetlen. elsősorban az ingatlan méretével van a gondom, az magas árazás csak másodlagos. az 50%-os értéknövekedést én azért nem hiszem el, ha nem bánod. főleg nem egy hirdetési ár alapján. egyébként pont te szoktad mondani, hogy egy ingatlant vételt, akár saját, akár befektetés ne rövid távon nézzük. hogy is áll az a hitel? a tőke hány százalékát fizethette eddig vissza vana? 5-10%? biztosan érdemes győztest hirdetni a maraton futás harmadik kilométere után?
Néztem másfelest is, elvitték mindet a csepeli 1,5 szobás panel lett volna még jó vétel, viszont ahogy írtam, túlvállaltam volna magam, most még inkább vakarnám a fejem hova nyúljak (nem mintha most nem tenném). Már csak 1 kezemen kell megszámolnom a hitelek számát de remélem jövő évre még egyel kevesebb lesz, ez majd eldől, addig is a lóvé fixálva van még 8,5 évig.
a bob nem tévedhet, kitalálta az ellenszerét a múltat eltörölte, nem létezik amiről beszélsz neki, csak a jövőbeli agymenések érvényesek nem tudom hogy mi a virus neve,de megtámadta
Csak azt felejtetted ki a dühös szövegből, hogy Voda 2 év alatt elért egy kb 9 milliós (kb.50%-os értéknövekedést) és (ha jól emlékszem) annyit fizet törlesztést mint amennyi a lakáshitele törlesztése. Fentiek alapján pont ezt a szövegedet kérném átgondolni. Sokat javitana a hitelességeden. Senki sem tévedhetettlen. És akkor tévedtél.
célozgathatsz, de nem látom be. mit lássak be? hogy egy 18 négyzetméteres lyukért valaki aláír 10-15 év hitelt? úgy, hogy huszonévesen már két kezén kell megszámolnia éppen hány futó hitele van? ne röhögtess már... annyira imádom ezt az álszentséget, hogy mindenki bátorítja vanat, de a büdös életben nem lakott 18 nm2-es lakásban és hitelt sem vett/venne fel rá. fire kismásfelese az első értelmezhető kategória, amiért érdemes hitelt felvenni, és ezen a véleményemen akkor se fogok változtatni, ha 100 millió forint lesz a kispesti "lakás".
A XIV.kerben a 160 egy kis lakás bérleti dija. Majd én is megkérdezem 5 év múlva, amikor a törlesztője a mai kis lakás vásárlónak továbbra is 160 ezer/hó marad, hogy hol kapsz ezért a havi dijért egy bérletet. Megjósolom. Sehol 10 év múlva pedig (a hiteltörlesztés még mindig fixált törlesztővel 160 ezer marad) pedig 160 ezerért nemhogy bérelni nem lehet, az a közös költségre sem lesz elég.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link